Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc dziewczyny!
Ale naskrobalyscie przez noc! 🫣 u mnie ze spaniem zupełnie w druga stronę..mogłabym spac i spac…ale kaszel mnie jeszcze meczy wiec często się budzę…córka wczoraj miala koniec inhalacji u dostała nagle znowu katar i kaszel wiec ja nie wiem o co chodzi…do tego mąż zaraził się od niej bostonka! Tak go wysypuje ze szok..mam nadzieje tylko ze jeśli u mnie jest ok to już nic nie wyjdzie…swieta stoja pod znakiem zapytania u nas…😓
Śpicie na brzuchu jeszcze? Bo ja w sumie cały czas tak i nawet jeszcze brzuch mi nie przeszkadza mimo tego ze jak stoje to jest spory 🤔
Co do spania bobasa to właśnie wczoraj wyciągnęłam śpiworek po córce ale pamektam ze zaczelam go używać gdzieś może od 2/3 miesiąca dopiero. A na samym początku spowijalam ją w taka duża pieluchę tetrowa 100x100 jak w szpitalu 😊 z tego co mi się kojarzy to po prostu ważne żeby bioderka nie były ciasno? 🤔
A tu mi się właśnie 2 dni temu wyświetlił filmik i sobie zapisałam, ja tak robiłam z samego początku
https://www.facebook.com/reel/1140817656528579?fs=e&s=TIeQ9V -
BoboBolek wrote:Ulaaa,
USG połówkowe
OM 23w3
465g (3,6centyl)
USG 3trymestru
OM 30w2d
1299g ( 7centyl )
OM 32w1d
1739g
OM 35w3d
2147g
OM 38w0d
2847g
Dziękuję ❤️
Na szybko zerknęłam na pomiary mojej córki i w 23+5 ważyła 519g (oczywiście plus minus 80g). Więc jakby podobnie DO Twojej -
Ja to dzisiaj aż się popłakałam od rana z tego niewyspania i że mój mały taki biedny😞 a u lekarza wczoraj niby nic takiego, katar i jak spływa to stąd kaszel.
My z mężem od początku zamieszkania razem mamy dwie kołdry. Kiedyś mi się wydawało, że tylko starsi ludzie tak robią albo jak się nie kochają😅
Dziewczyny a jakie grupy krwi mają mężowie? Może chodzić o konflikt serologiczny w zakresie grup głównych, ale jest wiele opcji podobno. Dajcie znać koniecznie co lekarz powiedział.
Ja ostatnio w kontekście szybko lecącego czasu mam jakieś napady przerażenia jak to będzie jak urodzę, już teraz jest ciężko szczególnie przy chorobie a co dopiero przyjdzie 😱
A w innych momentach już tak się nie mogę doczekać aż się urodzi i ją przytulę, dotknę, nakarmię🥰 chyba przez to że też znam to uczucie. Ciążowe hormony 😅 -
Ulaa,
Ja Ci jeszcze napisze, że USG połówkowe i 3 trymestru było robione przez innych lekarzy niż mój prowadzący.
W ogóle wszyscy lekarze którzy robili mi USG mówili, że dziecko bardzo małe ( właśnie 3,6,7,10 centyl), tylko mojemu prowadzącemu wychodził bardziej 15centyl…
Jak mnie przyjmowali do szpitala w piątek to lekarz powiedział, że mam się spodziewać dziecka malutkiego (chyba powiedział 2500-2800) a to było 11 dni po terminie.
Mała się urodziła 15dni po terminie (5min po północy) i ważyła 3420g!
Teraz na każdym bilansie u pediatry wychodzi jej 10-15 centyl. Póki co jest drobniutka i malutka, ale w normach 😊
Zobaczymy jak będzie później 😅Ulaa lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Łooo dziewczynyyy co tu sie wydarzylo tej nocy. Gdybym wiedziala, ze tez nie spicie to przylaczylabym sie do pogaduszek juz od 4.30 🤣
Wczoraj dopelnilam swoj dobry humor kilkoma zdjeciami ciazowymi, ktore zrobilismy.
Kwestia spania na brzuchu mnie zadziwia, bo moj jest juz tak duzy, ze nawet nie byloby szans 😅
Też się w końcu pochwalę swoim pimpkiem. Zdjęcie zaznaczone tylko dla osób dorosłych, bo nie mam bluzki tylko stanik, ale aż takiej golizny nie ma
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2405d3daffd222d6
Usuwam za 48h, nie będę zostawiać śladów swojej sylwetki w takim stanie
A z pomiarami zgadzam się w 100%, że zależy jak kto zmierzy - ostatnio pani doktor też młodej tak zmierzyła kość udową, że karłowatość jak nic, a kilka dni później inny lekarz zmierzył i było zupełnie standardowo, a przeżyty stres był mój.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2022, 10:46
Madzixon, Andzelina, Aniamania, Twilight, Roksi, Elza :), Jusia 82 lubią tę wiadomość
14.02.2023 - Maja (47cm/2980g) 🥰🥳💝
-
Aniamania wrote:Ja to dzisiaj aż się popłakałam od rana z tego niewyspania i że mój mały taki biedny😞 a u lekarza wczoraj niby nic takiego, katar i jak spływa to stąd kaszel.
My z mężem od początku zamieszkania razem mamy dwie kołdry. Kiedyś mi się wydawało, że tylko starsi ludzie tak robią albo jak się nie kochają😅
Dziewczyny a jakie grupy krwi mają mężowie? Może chodzić o konflikt serologiczny w zakresie grup głównych, ale jest wiele opcji podobno. Dajcie znać koniecznie co lekarz powiedział.
Ja ostatnio w kontekście szybko lecącego czasu mam jakieś napady przerażenia jak to będzie jak urodzę, już teraz jest ciężko szczególnie przy chorobie a co dopiero przyjdzie 😱
A w innych momentach już tak się nie mogę doczekać aż się urodzi i ją przytulę, dotknę, nakarmię🥰 chyba przez to że też znam to uczucie. Ciążowe hormony 😅
Ja o tych konfliktach już tyle się na czytałam, że chyba nic mnie nie zaskoczy. Mój mąż ma inną grupę niż ja, ale też dodatnią. To moja czwarta ciąża i dopiero teraz wyszły jakieś przeciwciała -
Zniechęcona, fajne zdjęcie i fajny brzuszek 😊 to ja też się pochwalę 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2023, 13:59
Mikaaa92, Zniechecona, Roksi, Konieczynka, Jusia 82, Aniamania, Madzixon lubią tę wiadomość
👧+🧑+👶+🐻❄️
2023 - synek ❤️
31.12.2024 ⏸️ beta 33
2.01.2025 beta 123
23.01 - wizyta -
Dziewczyny ręce mi opadły... wyleczyłam jedną bakterię antybiotykiem, w kontrolnym wymazie wyszła druga, wyleczyłam ją antybiotykiem i w kolejnym wymazie wyszła następna... no jasny gwint!!! 😡 Ile można? W ciągu miesiąca 3 bakterie? Ile tych antybiotyków mam brać...
Musiałam to z siebie wyrzucić 😪😔💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Mikaaa 😱 taki ,,urok,, ciąży?
Ja z kolei infekcja jedna goni druga. W poprzedniej ciazy tak samo. Co 2 wizytę dostawałam coś do leczenia. Tym razem biorę też dla męża. Nie ma objawów, ale niech weźmie tabsy, bo ja ciągle coś. Lekarz mówi, że od estrogenu. -
Ja po wizycie. Pani dr powiedziała, że mam zrobić to badanie i tyle w temacie. Nic nie tłumaczyła. Tylko powiedziała, że są jakieś przeciwciała ale nie wiemy jakie.
Ogólnie dzisiejsza wizyta była tragiczna. Poza Panią dr. Były 3 studentki(zagraniczne) I każda sobie na mnie poćwiczyła.
Maluchy mają już po 1200g, więc są wielcy. Generalnie u każdego lekarza wychodzi mi inny tydzień ciąży. Już sama się w tym pogubiłam 🤷♀️
Ula jeżeli chodzi o terminy, to teraz najbliższy wolny jest na 13.01. To z tego względu, że 6.01 jest wolny dr. Leszczyńska przyjmuje tylko w piątki.
Jeżeli chodzi o te przeciwciała to oboje z mężem mamy taką samą grupę krwi, brh+.
Dzwoniłam do rckik i tam to badanie kosztuje ok. 500 zł.
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Ja do dr. Leszczyńskiej chodzę do poradni patologii ciąży w Uck, w zasadzie od samego początku. Dlatego napisałam, że w UCK ona przyjmuje tylko w piątki. Do dr. Aamskiego kierowane są najbardziej problematyczne ciążę i ciążę bliźniacze ale 1 owodniowe.
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Ja już jestem po wizycie, temu lekarzowi dzisiaj też Gabrysia wyszła mała, taka jak i mojemu prowadzącemu.
Łożysko bez widocznych cech odklejania, już nie pokrywa szyjki macicy 💪 na ścianie tylnej i ma II st dojrzałości.
Ilość płynu owodniowego prawidłowa AFI 15, przepływy wszystkie prawidłowe, pępowina 3 naczynia, prawidłowej długości. Akcja serca 146/min, szacunkowa masa 712g (margines błędu to 10%).
Teraz księżniczka znowu jest w położeniu główkowym, także fika tam nieźle, bo jeszcze w poniedziałek była miednicowo 🙈
FGR (zahamowanie wzrastania płodu) stopień I więc ten najlepszy póki co. Wizyty co 2 tygodnie czyli kontrola wzrostu i Doppler.
Opcje są teraz dwie, albo jest tak zaprogramowana, że będzie długonogą modelką albo okaże się, że np w 33 czy 34 tc przestanie rosnąć i lekarz zdecyduje o cesarce (przy hipotrofii zwykle robią cesarki), bo będzie jej lepiej wtedy poza brzuchem niż w brzuchu 🤷♀️
A żeby to stwierdzić to muszę krążyć między jednym a drugim lekarzem i jeszcze izbą przyjęć i poradnią patologii ciąży.
Do 30 stycznia póki nie będę już pacjentką poradni będę miała u swojego lekarza prowadzącego wizyty co 2 tygodnie i u tego co dzisiaj byłam też co 2 tygodnie, ale, że będą się na siebie nakładać to wyjdzie mi, że raz na tydzień u kogoś będę wizytować 🥴🙈
Ale ten dzisiejszy lekarz pochwalił postępowanie mojego doktora prowadzącego, powiedział, że sam też by tak kierował pacjentką w tej sytuacji 💪 także wiem, że mam najlepszą opiekę
Roksi, Twilight, Mikaaa92, Tyśka , Aniamania, Hermiona5, Jusia 82 lubią tę wiadomość
-
Ulaa to w sumie z jednej strony udana wizyta i dobre wiesci. Na ten moment najwazniejsze ze w Twoim organizmie wszystko działa tak jak powinno żeby ciąża mogła trwać a Gabrysia sie rozwijać. Dobrze ze lekarze chcą trzymać ręce na pulsie i ze w razie czego wiadomo będzie jak postępować. Niektórym hipotrofia wychodzi nagle dopiero właśnie po 30 tyg, a u Ciebie przynajmniej wiesz ze jest taka opcja i ze lekarze zrobia wszystko żeby zadbać o jak najlepszy dobrostan dziecka
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Ulaa współczuję tego całego stresu. Mam nadzieję, że malutka jest po prostu z tych drobnych i wszystko będzie dalej dobrze.
My już po prenatalnych i lekarz twierdzi, że miedniczki nerkowe się zmniejszyły. Czy to w ogóle jest możliwe, przecież mały rośnie? Jeszcze 3 tygodnie temu były szersze (mierzone przez innego lekarza na równie dobrym sprzęcie). Chyba muszę powtórzyć te prenatalne III trymestru, bo mam lekki mętlik w głowie.
Zmieniając temat, gdzie kupujecie body z krótkim rękawem, ale z kopertowym zapięciem? Szukam najchętniej wielipaków i z długim jest sporo, a z krótkim nie.