Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Natija, gratulacje!
BoboBolek, no niby nie tak daleko, ok 20 min samej drogi, ale wiadomo 2 dzieci jeszcze ogarnac itd. W dzien moga byc tez korki, wiec do 40 min. Zanim mnje przyjma to tez pewnie chwila minie. A druga corke urodzilam w 55 min od odejscia wod. Stad Moje obawy. Przed odejsciem wod mialam jakies delikatne bole okresowe, ale z takimi samym i przyjechalam we wtorek i sie wyciszyly. Powiem Wam, ze jestem mega przybita tym. Z jednej strony nie chce tu siedziec nie wiadomo ile i wole czekac w domu, ale z drugiej Kurcze a jak na serio nie zdaze? Moim zdaniem to jest trudna decyzja
-
Aasha, my mamy/ mielismy plan rodzić w W-wie (100 km). Niestety tutaj mamy traumatyczne przeżycia związane ze śmiercią synka (dużo się zmieniło na lepsze, lekarze itp. ), ale moja wczorajsza reakcja na to, że bym tam miała trafić była taka, że się trzęsłam przez godzinę. Jesteśmy w ogromnej kropce. Z drugiej strony tyle osób z otoczenia rodziło w W-wie i wszystko było dobrze, wszyscy zdążyli. Ale zawsze mogę być pierwsza, co nie zdążę..
-
nick nieaktualnyHermiona, Niewidzialna, Natija gratulacje dużo zdrówka dla Was i maluszków!
Dziewczyny a tak z doświadczenia to w jakie pieluszki się zaopatrywałyście? tetrowe, muślinowe, bambusowe? ile czego najlepiej zamówić i w jakim rozmiarze? bo dużo tego a nie wiem jakie się mogą przydać. Wiem, że u jednych się sprawdzą a u innych niekoniecznie, ale potrzebuję chociaż jakiegoś punktu zaczepienia. A i może macie jakiś sprawdzonych sprzedawców na allegro z pieluszkami właśnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 14:16
-
Hope ja mam 6 bambusowych, bo są mega przyjemne dla skóry dzidziusia, najdelikatniejsze i 10 zwykłej tetry. Jak masz suszarke to taka ilość będzie optymalna Przynajmniej takie jest moje zdanie
-
Niewidzialna, Natija gratulacje bobasków 🌷🥳
Andzelina przykro mi z powodu mamy, musi Ci być bardzo ciężko 😞
Ja ostatnie dni więcej posprzątałam i ogarnęłam w ogródku przy ładnej pogodzie i efekt tego taki że tylko jestem wykończona. Z jednej strony chciałabym już rodzić a z tyłu głowy mam obawy i strach przed tym wszystkim.
Jeszcze mi się kurzajka zrobiła na stopie i boli przy chodzeniu. Tydzień temu u lekarza miałam rajstopy i po zdjeciu podkusiło mnie przejść boso kawałek i teraz mam 🫤
Mirka moje znajome też wszystkie zdążyły dojechać do Wawy. Obawiałabym się korku bo na S7 często wypadki ale lepiej być dobrej myśli. Tochtermana w ogóle nie rozpatrujesz w razie czego?
Hope ja w temacie pieluszek nie polecam za dużo flanelowych kupować. Najbardziej lubię muślinowe bo są cienkie i mięciutkie.
Jakie macie zdanie na temat znieczulenia przy porodzie sn? Któraś ma możliwość i planuje skorzystać?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 15:27
-
Hope ja mam manie na punkcie pieluszek wiec nie jestem najlepszym przykładem co do ilości. Ale mam bambusowe pod główkę w standardowym rozmiarze ( najlepsze według mnie są z firmy lassig, mam ulewajki muślinowe z motherhood takie kupowane w czteropakach i mam muslinowe z babyono. Wszystkie te pieluszki są po starszym i nadal są w super stanie dlatego teraz. Bardzo ubolewałam , że mam ich tyle, że nie mogę nic dokupić 🙈🙈😂 tetry ani flaneli nie mam wogole, nie przemawiają do mnie
U mnie pojawił się Adaś 02.02.2023 o godzinie 8:13. Dokładnej wagi nie pamietam wiem, że 3800 z groszami
Maluch pięknie przystawia się do cyca, coś czuję, że będzie cycoholikiem jak jego starszy brat
Mikaaa92, Roksi, BoboBolek, Aniamania, Jusia 82, Hermiona5, Pralinka lubią tę wiadomość
-
Aniamania - Ty to już prawie finisz, pewnie to tzw. wicie gniazda. A masz jakieś zapowiedzi porodu, lub czujesz, że coś jest inaczej?
Tochtermana całkowicie odpada, leżałam w tej ciąży w 7 i 17 tc. Nie wchodzę w szczegóły, co tam się działo. Nastraszyli mnie łożyskiem przodującym, krótką szyjką i nieprawidłowościami na usg połówkowym (wszystko nieprawda), nie wspomnę o mojej sąsiadce z sali. Jednego dnia jej powiedzieli, że ma guza na jajniku, drugiego, że wszystko będą wycinać macicę itp na następny dzień, a trzeciego, że to jednak za układem rozrodczym jakiś guzek. Nie wiem, czy się orientujesz, ale lekarze pozamieniali się szpitalami. Jeśli chodzi o lekarzy, to zdecydowanie lepiej wypada Józefów (lekarze z Wacyna doszli, z Bat-medu m.in.).
Do znieczulenia takie mam podejście średnie. Jeśli bym wiedziała, że poród będzie np. tak samo bolesny jak poprzedni i podobny w czasie, to bym nie brała (chociaż marzyłam, żeby zemdleć chociaż na chwilę, albo żeby mnie ktoś mocno w głowę uderzył na tym 7 cm ), z tego względu, że jakoś szło to rozwarcie. Jakbym miała problemy z rozwieraniem szyjki, to bym wzięła.
Niewidzialna, gratulacje. To spory ten Twój skarb. Jak kiedyś będziesz miała czas, to się możesz pochwalić opisem poroduWiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2023, 17:01
-
Ja wzięłam znieczulenie. Mój lekarz mówi, że jak dają trzeba brać hehe samego wkłucia nie czułam, później też wszystko było ok. Finalnie o tak była CC ale po tej oxy dosyć długo o boleśnie się rozwieralam. Najpierw dali mi gaz, ale mnie na wymioty brało biorąc te głębokie wdechy to czułam posmak tej gumowej maski.
-
Hope,
Ja jestem team muślin.
Mam z La Milou, BimBla, PiuBello. Są super, będą służyć drugiemu dziecku.
Motherhood miałam przy córce. Moim zdaniem jakościowo trochę gorzej, ale kiedyś cenowo dobrze wypadały.
Ilościowo:
2 duże, 6 średnich, 4-6 malutkich (takich chusteczek).
To na początek.
Może się trafi dziecko ulewające i będziesz musiała dokupić dwa/ trzy razy więcej.
Może dziecko w ogóle nie będzie ulewać i w sumie powyższe ilości to będzie za dużo.
🤷🏽♀️
Aniamania,
Znieczulenie. Przy pierwszym porodzie bez problemu obyło się bez…
Tym razem nie wiem jak będzie…
Może sie okazać, że poród bedzie trwał 3 razy dłużej niż pierwszy i będę błagać o znieczulenie 😅⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Hope moje dzieci nie były mocno ulewające, ale coś tam im leciało. Mam zwykle białe tetry do odbicia używam. Zrzucam na ramię i przekładam dziecko. Mam ich sporo ale wystarcza 5-6. Bambusowe i muslinowe są fajniejsze bo miękkie, do wytarcia buzi, kupiłam córce 3 kolorowe, potem 3 dostałam. A teraz jak wiedziałam że będzie chłopiec to dokupiłam jeszcze w chłopięce wzorki chyba 5szt bo mi się podobały. Więc mam pół szuflady, za dużo 😅
Flanelę używam jako podkład i też mam po starszakach, ale już takie brzydkie, to kupiłam 3szt w ładnych wzorach żeby do lekarza np wziąć. Jak kładę na wagę lub do badania to na swoją pieluchę.
Aniamania ja miałam znieczulenie przy pierwszym porodzie, dostałam przy 4cm rozwarcia po 4h mocnych skurczy i wtedy było to jak zbawienie. Myślałam że ta anestezjolog ozłoce. Po 3h bóle wróciły, rozwarcie nie szło jakoś super i po znieczuleniu musiałam być pod KTG cały czas. Natomiast potem parte miałam 2h i mogło być to pokłosie tego znieczulenia. Ogólnie poród długi i ciężki.
Za to drugi poród był bez znieczulenia i szedł super. Takich boli mega miałam z 2-3h a wcześniej dało się wytrzymać. Wszystko zależy od kobiety i sytuacji.
Niewidzialna Gratulacje 🎉
Ale to chyba 02.marca był? Napisz coś więcej jak odpoczniesz po porodzie.
Ulaa jak tam w domu z Gabrysia?
Dziś mnie chyba hormony dopadły. Mąż rozdrażnił, splakalam się 🙈
Wzięłam sobie do serca że młody nie przybiera, budzę go co 2h i próbuje karmić, ale jak nie chce to mu nie wleje na siłę. On fajnie pierś łapie, ale jeszcze fajniej sobie śpi na cycu.
I chyba pojawiły się pleśniawki na języku 😭 język cały z białym nalotem, a może to od mleka osad...
I pisalyscie o starszych i reakcjach na rodzeństwo. Mój pierworodny ma 7,5r. A wczoraj i przedwczoraj nikt mu nie poczytał do snu, bo ja kładłam Kacpra, mąż Lidie a on miał poczekać na nas tyle że usnął. Chyba też jest jeszcze osłabiony po grupie bo padł o 20 co mu się nie zdarza. I w nocy obudziłam się bo słyszałam że płacze. Myślałam że moze coś mu się przyśniło, a on płakał bo nikt mu nie przyszedł poczytać na dobranoc. Jak mi było przykro że tak on to odebrał. Potem jeszcze z pół godziny go tulilam zanim się uspokoił i usnął. -
Ojej Konieczynka szkoda mi się zrobiło twojego pierworodnego🙁
Niewidzialna Adasie to chyba wszystkie takie cycoholiki😄 mój taki sam był.
No właśnie z tego co słyszę z tym znieczuleniem różnie bywa, ale po ok 19 h skurczy w pierwszym porodzie łącznie z masażem szyjki, przebiciem pęcherza i oksy to tym razem bym się skusiła..
Mirka rzeczywiście dramat z tym Tochtermana. Ja po poronieniu poprosiłam żeby poczekać z zabiegiem do następnego dnia, a nuż się sama oczyszczę skoro i tak samo się zaczęło to ordynator na obchodzie ostentacyjnie stwierdził, że chcę nabawić się zapalenia macicy. No właśnie taki miałam zamiar 🫤 właśnie za nic nie mogę znaleźć na stronie lekarzy pracujących na oddziale.
Dzisiaj od popołudnia u mnie bóle okresowe się pojawiają ale nie jakieś mocne. I tak pewnie nic z tego nie będzie no ale zawsze coś tam się dzieje. -
Konieczynka, nasza starsza tez miała dziś trudne emocje. Akurat my trzymamy się wszystkich najważniejszych rytuałów w ciągu dnia, ale i tak zaliczyła dwie histerie po południu, co jej się właściwie nie zdarzało. Jedną, podczas której krzyczała, ze nie chce Zosi pewnie zapamiętam na długo. Oczywiście wybaczam jej, bo wiem, ze to nie łatwe, gdy uwaga rodziców nagle musi się podzielić, ale mimo wszystko poczułam ukłucie w sercu i poleciała mi potem łza, gdy byłam w toalecie. Pod pewnymi względami to będzie trudny czas. Trzymajcie kciuki za moją cierpliwość 😅
Poza tym zaczęły mnie dziś ciągnąć szwy i mam nawał 😭 połóg na całego -
Dzień dobry!
Oooooo, ale tu cicho!
Żadnych nowych wieści po nocy?
U mnie 3 dni do ostatniej wizyty u prowadzącego.
5 dni do terminu.
Organizm nie daje żadnych oznak zbliżającego się porodu 🤷🏽♀️
Konieczynka,
Oh, ciężki to czas dla starszaków 😓
Twilight,
Urofizjoterapeuta pomógł?
Chicaloca,
Jak się czujesz?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2023, 07:49
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Tak, tak oczywiście, że to był 2 marca. U mnie była planowana cesarka więc nie ma za wiele do opowiadania. Jednak to moje trzecie cięcie i najlepiej ze wszystkich dochodzę do siebie co bardzo mnie cieszy. Teraz czekam na obchód i po cichu zaklinam rzeczywistość żeby nas dziś wypuścili. Bo w szpitalu moja głowa nie radzi sobie najlepiej i nie chce żeby to się jakimś obniżonym nastrojem nie skończyło.
Podziwiam te z Was, które siedzą tu już kilka/ kilkanaście dni 🙏Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2023, 08:22
-
Dzień dobry 🙂
Ojej, aż się smutno robi jak piszecie o starszakach. U nas jeszcze się. Nie urodziła mała a starsza już pyta, czy poczytam jej wtedy książeczkę, czy się z nią pobawię, czy tata będzie mógł dzidzia się zająć. Źle się czułam przez ponad pół ciąży i nie zajmowałam się nią wieczorami, czytać przez tą ślinę jej nie mogę.
Siedzi ten mój dzieciak już tydzień w domu i pomału jej palma odbija. Mnie zaczynają boleć pachwiny i ból mam jak na okres, taki ciągły, więc się sporo pokładam, to też nie pomaga w tym jej zachowaniu.
Ale! Wszystko się ułoży 🙂 dzieciaki się nauczą, że mają rodzeństwo, nam smuteczki mina, trzeba się jakoś pozytywnie nastawiać 🙂
BoboBolek no ciekawe czy cos tam się zadzieje 😁
Niewidzialna, super, że dochodzisz do siebie szybko i życzę Ci żebyś do domu wyszła bo faktycznie szpital nie jest zbawienny dla głowy 😳Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2023, 08:53
-
BoboBolek, też właśnie wchodząc rano na forum myślę, czy ktoś urodził może 🤭 fizjo pomógł 🙏 co prawda ból nie ustąpił ale jest o wiele lepiej, rozmasowala mnie, okleila tejpami, pokazała ćwiczenia, ogólnie bardzo fajna babka więc już wiem że po połogu też do niej pójdę 😊
Mikaaa92 lubi tę wiadomość
👧+🧑+👶+🐻❄️
2023 - synek ❤️
31.12.2024 ⏸️ beta 33
2.01.2025 beta 123
23.01 - wizyta -
Heja. U mnie jak w kalejdoskopie. Dzis juz inny lekarz na obchodzie, mowi, ze termin porodu z usg wychodzi 09.03 (??), i ze jelsi mam obawy co do szybki ej akcji porodowej to lepiej zebym zostala. 🙈 powiem Wam ze troche sie nadzieja we mnie pojawila, ze jak oni patrza na termin z USG to jesli do 09.03 nic sie nie zadzieje to wywolamy po prostu. Wiem ze wywolanie nie jest najlepsze dla dziecka ale sytuacja jest tak patowa ze nie wiadomo w ktora strone isc. Inaczej jak mi wczoraj powiedzieli ze 2.5 tyg oni nic nie beda ingerowac, a inaczej jak termin wychodzi w przyszly czwartek. No nic, zdecydowalam ze czekam na miesjcu. Maz z dziecmi zo 2 dzien mnie odwiedzaja wiec nie ma tragedii. Jakos przezyjemy ten czas.
-
Konieczynka u nas rewelacja, Gabrysia pięknie je z piersi i tyje 30g na dobę. Czyli da się! I miałam rację, że w domu jak ja będę spokojna to i ona też inaczej będzie funkcjonowała.
Poza tym jest kochana i przesłodka 🥰
Mikaaa92, Aasha, Konieczynka, Mirka1990, Pralinka, Aniamania, Roksi, BoboBolek, Zniechecona, Jusia 82, Hermiona5 lubią tę wiadomość
-
Ulaa jaka laleczka słodka😊 oj jak bym już chciała tulić moją Gabrysię!
Wczoraj miałam jakieś skurcze, coś tam się działo a dzisiaj nic. Chyba mycie podłogi na kolanach mnie czeka 😅
Aasha rzeczywiście zaskoczenie ze strony tego lekarza. Kto wie, może jeszcze dzisiaj się zacznie samo.
Ciekawe jak Kaczka🤔Ulaa lubi tę wiadomość