X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • Black&White Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu ty masz dzieci z tego samego dnia rok po roku?

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black&White wrote:
    Patu ty masz dzieci z tego samego dnia rok po roku?
    Tak jest :) obie rodzone sn bez wywoływania,, takie zgrane :)

syla2312, Marietta lubią tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Klaudy Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fortitudo wrote:
    Ja również po USG, wczoraj wyszedł 6tc+1d :) Termin jednak 27.03, a nie 23.03;) Serduszko już biło, tyle na to czekałam! Podobno ciąża rozwija się książkowo:)
    Tylko zastanawia mnie jedno..moja gin "kazała" mi przyjść w 12 tc na badania prenatalne, nie zapytała, tylko kazała, wy też tak miałyście? Podobno obowiązkowo mają je robić kobiety po 35 rż lub z podwyższonym ryzykiem, ewentualnie jeśli ktoś chce..chyba, że to się teraz zmieniło i jest to obowiązek?

Potocznie prenatalne to dokładne USG 11-14 tydzień, sprawdzenie przezierności karkowej, kości nosowe, czynność serca itd. Niektóre wady genetyczne na tym etapie można a wykryć..

Hatfe lubi tę wiadomość

p19udqk3nchjnfls.png
  • Zuza 85 Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wam dobrze że widzialyscie serduszko.. ja byłam dość wczesnie na 1 wizycie bo byl to niecaly 5tydz. Widzialam wtedy pecherzyk i cialko żółte ale na zarodek jeszcze bylo za wcześnie. Lekarz umowil mnie dopiero na 21 sierpnia i to bedzie moja druga wizyta i około 9tydz i dopiero wtedy będę wiedzieć ze wszystko ok. Trochę dlugo ale lekarz stwierdził ze nie ma potrzeby przychodzic wczesniej..

j5tjeyk.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudy wrote:
    Potocznie prenatalne to dokładne USG 11-14 tydzień, sprawdzenie przezierności karkowej, kości nosowe, czynność serca itd. Niektóre wady genetyczne na tym etapie można a wykryć..
    absolutnie nie ejst to obowiazek i nikt cię nie moze zmusoc jesli ty takich badan sobie nie zyczysz bo z jakiegos powodu nje chcesz wiedziec o wadach. po 35 rz są po prostu darmowe

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • Klaudy Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, że nie zmusi ale jest raczej standardem. USG i test PAPP-A są metodami wzajemnie się uzupełniającymi, a nie pokrywającymi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2017, 14:21

PatSim lubi tę wiadomość

p19udqk3nchjnfls.png
  • Natka94 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dziś zaleciła abym prenatalne zrobiła 22 sierpnia.
    Raczej się na nie wybiorę, ale idę prywatnie, koszt to 150 zł

Dziewczyny o co chodzi z tym niebieskim pudelkiem? to jakieś próbki? jak je się odbiera. Dziś mi położna przy rejestracji powiedziała o tym

60wzjk3.png
  • Black&White Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam prenatalne na 6 wrzesnia, 12 tydzien ponad. Mi dała skierowanie i idę na nfz, napisała: infekcja wirusowa we wczesnej ciąży. byłam przeziębiona cały zeszły tydzień, ale fajnie że mi tak wpisała przynajmniej coś na nfz.

Patu super!!!

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • syla2312 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz też zalecił prenatalne, i tak będę na wizycie więc koszt nie jest duży. Tak jak koleżanka wyżej 150 zł.
    Niebieskie pudełko to z tego co pamiętam to są te próbki dla noworodka i mamy ;)

f2w3dzu5n2lk6p0r.png
    https://www.maluchy.pl/li-73084.png
  • syla2312 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka94 wrote:
    Mi dziś zaleciła abym prenatalne zrobiła 22 sierpnia.
    Raczej się na nie wybiorę, ale idę prywatnie, koszt to 150 zł

Dziewczyny o co chodzi z tym niebieskim pudelkiem? to jakieś próbki? jak je się odbiera. Dziś mi położna przy rejestracji powiedziała o tym

https://niebieskiepudelko.pl/niebieskie-pudelko-skarb-malucha/

Natka94 lubi tę wiadomość

f2w3dzu5n2lk6p0r.png
    https://www.maluchy.pl/li-73084.png
  • Agar88 Przyjaciółka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę za 3 tyg. Będę wtedy w 9 tyg. To będzie nasza 3 wizyta.
    Chyba się z mężem zdecydujemy na prenatalne badania

f2w3hgqsv11g3nqc.png
  • Natka94 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syla2312 wrote:
    https://niebieskiepudelko.pl/niebieskie-pudelko-skarb-malucha/

Rozumiem, ze wyszukuję najbliższą placówkę i mogę się zgłosić po poradniki? :)

60wzjk3.png
  • Black&White Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dopiero po porodzie w Dwójce lub Bizielu informujesz położną i dostajesz.

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kolejny raz zrobiłam poziom kwasu foliowego i kolejny raz mam taki wynik: >40 ng/ml, a normy to od 4,6 - 18,7. Dodam że przed ciążą brałam dwa razy dziennie inofolic i 1xdziennie femibion1. Od początku ciąży jestem tylko na femibionie. Czy mam się niepokoić????

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2017, 14:45

• Black&White Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nawet nie wiedziałam, że kwas można zbadać...

Kasia.ke1 lubi tę wiadomość

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • Black&White Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pierwsze z neta:

Ciąża a norma kwasu foliowego we krwi

Brałam jeden ze znanych suplementów dla kobiet planujących ciążę przez ponad rok, na początku roku zrobiłam sobie kwas foliowy z krwi i wyszło 52 - strasznie dużo, odstawiłam na miesiąc. Teraz jestem w 7 tyg. ciąży, kwas foliowy spadł do 32. Lekarka kazała całkowicie odstawić suplementy. Bardzo się martwię, czy nie zaszkodziłam dziecku. Jakie są normy kwasu foliowego dla kobiet w ciąży?

Norma kwasu foliowego we krwi to 3-11 ng/ml. Przy czym w ciąży nie powinien być niższy niż 5 ng/ml. Mogą być różnice w normach zależne od laboratorium. Stężenie kwasu foliowego zależne jest głównie od podaży z dietą. Nadmiar kwasu foliowego nie ma istotnego niekorzystnego wpływu na rozwój ciąży.

http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/ciaza-a-norma-kwasu-foliowego-we-krwi/120899/1/

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co? Mam odstawić???

• ladypower Debiutantka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 2708 kochana jak ty się czujesz. Dopiero dziś zobaczyłam co się stało. Tak mi przykro. Teraz odpoczywa, regeneruj się , płacz jeśli potrzebujesz. I oczywiście nie odpuszczaj, jeszcze zawitasz tu do nas. Ściskam mocno :)

06.02.2017 Mój Aniołeczek 10 tyg
    010iyx8dv1zehv6b.png
  • Hatfe Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawyżony wynik kwasu foliowego często wychodzi wtedy, gdy są problemy z jego wchłanianiem. Ja mam mutację MTHFR i też wynik sporo wyższy. Grunt, że bierzesz femibion - on jest lepiej przyswajalny

Droga po pierwszego Potwora;):
    2 poronienia
    1 cb
    3 inseminacje
    Pół ciąży w szpitalu
    Efekt: Zdrowa córka!!! :)))

Droga po drugiego Potwora:
    6 inseminacji
    I ICSI - 5 zapłodnionych komórek,1 transfer (bardzo słabego zarodka), pozostałe nie przetrwały 3 doby
    2 ICSI - 6 zapłodnionych komórek, wszystkie przestały się rozwijać w 3 dobie
    3 ICSI - 18 zapłodnionych komórek. Mamy 4 blastocysty
  • Mair Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, też jestem marcóweczką. Wg ostatniego USG 8 marca, więc mam nadzieję, że w srodku jest mala kobietka ;-). Jutro USG, trzymajcie kciuki aby wszystko bylo dobrze, bo to co przeszlam dotychczas bylo ciezkie. Plamienia, krwawienie, 3 razy izba przyjec, niedoczynnosc tarczycy, krwiak, plus poronienie pol roku temu. U mnie zarodek pojawil sie przy pecherzyku 16 mm, jeszcze bez tetna, tydzien pozniej bylo serduszko 128 uderzen. Potem jeszcze przyspieszylo :-). Podczytywalam Was od kilku dni i postanowilam dolaczyc. Kibicuje wszystkim przyszlym Mamusiom :-*

Cabank84 lubi tę wiadomość

m3sxhqvk172de6m3.png
‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ