X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • Mama Jusia Debiutantka

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dziewczyny!
    21.03 - pierwszy dzień wiosny. Tego dnia mam zostać mamą.

Mam nadzieję, że mogę do Was dołączyć. To moja pierwsza ciąża i strasznie panikuję.
    Wczoraj pierwszy raz słyszałam serduszko <3

Od razu zaznaczę, że mój paseczek trochę oszukuje - lekarz zdiagnozował ciążę o tydzień młodszą niż wskazuje pasek na dole, ale niestety kalendarz nie pozwala mi tego inaczej wyliczyć, a może ja po prostu nie umiem ;)
    1,5 tygodnia temu, kiedy byłam na usg, nie było jeszcze widać maleństwa. Byłam zdziwiona, bo objawy - mdłości i delikatne kłucia w podbrzuszu - miałam już od dobrego tygodnia. 1,5 czekania na usg to był prawdziwy sztorm - mdłości codziennie, kilka razy wymiotowałam, w pierwszej połowie dnia nie byłam w stanie prawie niczego zjeść, apetyt wracał popołudniu/wieczorem, starałam się to wykorzystać, ale najczęściej wtedy padałam ze zmęczenia.
    Wczoraj nareszcie dzidzia się pojawiła, wszystko jest w porządku, bardzo się cieszę. Jestem jednak straszną panikarą... Od wczoraj czuję się znacznie lepiej - delikatne mdłości na niektóre zapachy się pojawiają lub kiedy otwieram lodówkę i widzę wszystko naraz - i jem znacznie więcej. Dziś to mam wilczy apetyt. Niby fajnie, ale też się niepokoję... Objawy zniknęły z dnia na dzień, w nocy pobolewał mnie brzuch, ale wydaje mi się, że jestem wystraszona i sama się nakręcam :(

Jak Wasze objawy? Czy myślicie, że nagły zanik mdłości w tak wczesnym stadium to może być zły znak? Boję się tak nawet myśleć...

Natka94 lubi tę wiadomość

w57v9jcgj5t1ywfd.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, trochę się martwię, zaczęłam od kilku dni wyczuwac bardzo dziwny zapach moczu przy siusianiu, ale nie taki nornalny tylko jakiś inny, no po prostu dziwny, slodkawy i bardzo mi przeszkadza. do trgo mocz jest strasznie metny... mam dzwonić jutro do lekarza czy czekać do czwartku do wizyty?

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion wrote:
    dziewczyny, trochę się martwię, zaczęłam od kilku dni wyczuwac bardzo dziwny zapach moczu przy siusianiu, ale nie taki nornalny tylko jakiś inny, no po prostu dziwny, slodkawy i bardzo mi przeszkadza. do trgo mocz jest strasznie metny... mam dzwonić jutro do lekarza czy czekać do czwartku do wizyty?

Mętny mocz to zły objaw, z tego co pamiętam, zapalenie pęcherza. Ja do swojego zadzwoniłam, gdy mi wyszły leukocyty w moczu, powiedział, że to nie jest groźne dla płodu ale trzeba przeleczyć. lepiej zadzwonić, bo stres gorszy niż objawy zapewne :)

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • KolorowyBalonik Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion wrote:

Dandelion ja bym zrobiła badanie moczu. I ewentualnie z wynikiem do gina. Powiedz, że sie stresowałas, po prostu.

Ostatnio na wizycie wyszło mi białko w moczu, musze powtórzyć.

niedoczynność tarczycy, pscos, cykle bezowulacyjne
    Starania od grudnia 2016
    f2w3rjjgv0aic1n5.png]
    26 czerwca dwie kreski:)
    3 lipca pierwsza wizyta u ginekologa :)
  • Zojkaaa Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion wrote:
    A pijesz dużo w ciągu dnia? Mój mocz jakieś 4 tyg temu tez miał dziwny zapach który mi przeszkadzał ale wtedy piłam bardzo mało w ciągu dnia. Zaczęłam pić dużo wody i minęło.

Fiora lubi tę wiadomość

p19ucsqvqkhw2128.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zojkaaa wrote:
    A pijesz dużo w ciągu dnia? Mój mocz jakieś 4 tyg temu tez miał dziwny zapach który mi przeszkadzał ale wtedy piłam bardzo mało w ciągu dnia. Zaczęłam pić dużo wody i minęło.

ja jestem kiepskim pijakiem haha :) fsktycznie moze powinnam więcej pić, spróbuję 2 dni i zobaczę, bo nie mam zadnych innych dolegliwości tykko ten zapach :/

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • Mair Koleżanka

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie ja tez mysle tylko o usg genetycznym. Fajnie, ze nie jestem sama. Dziewczyny a ma ktoras z Was Hashimoto albo niedoczynność tarczycy? Jakie macie postepowanie? Co ile badania i jakie?

m3sxhqvk172de6m3.png
  • Gos77 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Hashimoto. Mam kontrolowane tsh i ft4. Zwiekszyla mi dawke euthyroxu. Na tazie tylko tyle

7470csqv9ktdjl2c.png
    Kazik, urodzony 20.11.2018. Nasz największy CUD <3
    Aniołek [*] 08.2017
    11.2017 - biochemiczna :(
    41 lat....
    MTHFR - obie hetero, oniżone białko S.
    Obie ciąże po IUI
    Kariotypy OK, nasienie super
    Hashi, wysoka prolaktyna - unormowane
  • KolorowyBalonik Ekspertka

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mair wrote:
    Wlasnie ja tez mysle tylko o usg genetycznym. Fajnie, ze nie jestem sama. Dziewczyny a ma ktoras z Was Hashimoto albo niedoczynność tarczycy? Jakie macie postepowanie? Co ile badania i jakie?

Mam niedoczynność. Badania mam co około 3 tyg. (tsh i ft4). Również zwiększył mi endokrynolog dawkę eutyroxu z 25 na 37.5, ale spadło mi za dużo tsh i wracam znó do dawki 25 (na razie).
    Innych zaleceń nie mam.

niedoczynność tarczycy, pscos, cykle bezowulacyjne
    Starania od grudnia 2016
    f2w3rjjgv0aic1n5.png]
    26 czerwca dwie kreski:)
    3 lipca pierwsza wizyta u ginekologa :)
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miła mama wrote:
    czesc dziewczyny :-) mój termin porodu to 15.03.18 :-)
    prawie rok zajęły nam starania. to moja druga ciąża. mam córeczkę prawie dwa latka. mam do was pytanie mam podwyższony cukier mój lekarz umowi mnie do diabetologia we wtorek. czy któraś z was miała podwyzszony cukier na początku ciąży ? czy trzeba stosować dietę ?
    Na czczo mam dobre cukry ale po posiłku i po krzywej słabo. Na razie stosuję dietę i czekam na wizytę i skierowanie do diabetologa.
    Ja nie wiem w sumie co mam z tą tarczycą. Może lekką niedoczynność. Brałam euthyrox 25 teraz 50. Hormony na razie kontroluję co miesiąc zobaczymy co dalej.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam niedoczynność, badania tsh, ft4 i wizyty co 2 miesiące. Suplementacja jodu (przy hashimoto nie można) i zwiększona dawka euthyroxu z 50 na 75, bo strasznie mi tsh skoczyło na początku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2017, 20:07

• Zgredek 12 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamusie. Paznokcie wymalowane, torby spakowane- jutro rano ruszamy na urlop nad morze:-)

Bez prania, sprzątania i gotowania jeeeah.

Tydzien blogiego relaksu a 14.08 decydująca pewnie wizyta. Myślę tylko pozytywnie!!

Ryjek, Madżka89, PatSim, KasiaMarysiaaa lubią tę wiadomość

😇😁😇😇😁
  • Zabka87 Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze to glupie ale wydaje mi sie ze zaczynam czuc babelka. Tzn nie sa to takie konkretne ruchy ale raz na jakis czas czuje takie jakby babelki w brzuchu. Nie sa to gazy bo to na wysokosci pepka. Pytalam siostre ktora studiuje poloznictwo i mowila ze przy kolejnej ciazy to jest calkiem mozliwe.

88c53e3k19nfhznr.png
  • honda92 Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę jutro do mojego gina,do którego chodzę prywatnie na nfz bo tak również przyjmuje. Myślicie, że jeśli powiem że na początku ciąży miałam infekcję wirusową to jest szansa że wystawi mi skierowanie na usg prenatalne? czy któraś z Was dostała skierowanie z innych powodów niż wskazane w ustawie?

oar8vfxmyaw4sa27.png
  • olka89 Przyjaciółka

Wysłany: 6 sierpnia 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wyszły bakterie w moczu gin dał mi urosept ale powiedział żeby się tym nie przyjmowała bo w ciąży wyniki zawsze są troszkę gorsze.kawe nie powinno się ale jedna dziennie myślę że nic złego nie uczyni.albo zbożowa chociaż nigdy nie piłam.co do paniki w 1 ciąży myślę że jesteśmy przewrazliwione jest to dla nas całkiem nowa sytuacja doszukujemy się objawów lub ich zaniku czekamy na zachcianki ból piersi klucie w macicy każda jest indywidualna i inaczej ciążę przejdzie.ja nie wiem czy mnie dziś cycki bolały bolała w sensien kluje co jaki czas mnie prawa strona tak że w pół się zgiać ale zaciskam poslady i kieruje myślenie na inne tory szkoda zdrowia na stresy..

f2w3qqmz53tqp6av.png
    f2w3j48afnvhphsa.png
    2014- ciąża pozamaciczna Hiperprolaktynemia-> Dostinex
    02.03.2018 Igusia na świecie (3cs)
    08.2020 misja rodzeństwo ( 2021zaś.
    02.01.22- II --> rośnij <3

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka87 wrote:
    Moze to glupie ale wydaje mi sie ze zaczynam czuc babelka. Tzn nie sa to takie konkretne ruchy ale raz na jakis czas czuje takie jakby babelki w brzuchu. Nie sa to gazy bo to na wysokosci pepka. Pytalam siostre ktora studiuje poloznictwo i mowila ze przy kolejnej ciazy to jest calkiem mozliwe.

A myślałam że ja mam coś ż głowa bo mam dokładnie tak samo jak Ty.

Zabka87 lubi tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Mair Koleżanka

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za odpowiedzi odnosnie tarczycy. :-* Ja tez mam tylko tsh i ft4 na skierowaniu. Zastanawialam sie czy to nie malo... pojde sladem jednej z Was, badania co 3 tyg, bo u mnie dosyc dynamicznie zmieniaja sie wyniki. Lekarz mowi co 4, ake chyba bede czula sie spokojniejsza co 3. Przyjmuje dawke 88 i 100 co drugi dzien, czyli dyzo wyzsza niz Wasza.

Co do odczuc ja czuje takie krecenie, swiderek, babelek nie wiem jak to opisac w gornej linii bikinii, tak jakby w dolnej czesci brzucha, pare cm nad koscia lonowa w gore. Przez moment myslalam, ze to wyobraznia, potem, ze krwiak, ale krwiak sie wchlonal, wiec moze to... :-).

m3sxhqvk172de6m3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w pierwszej ciąży kiedy czułyście dziecko ? :)

• Lilcia Przyjaciółka

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka87 wrote:

Ja też słyszałam, że przy drugiej ciąży po pierwsze wywala brzuszek szybciej a po drugie czuć szybciej ruchy dziecka :)

Ja ani brzucha ani ruchów. Za to mdłości odpuszczają !!!! Jupi :):):):)

Co uczcciłam sporawą drożdżóweczką z rana :P

uwo9pc0zz2h4nj9k.png
  • Black&White Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    honda92 wrote:
    Idę jutro do mojego gina,do którego chodzę prywatnie na nfz bo tak również przyjmuje. Myślicie, że jeśli powiem że na początku ciąży miałam infekcję wirusową to jest szansa że wystawi mi skierowanie na usg prenatalne? czy któraś z Was dostała skierowanie z innych powodów niż wskazane w ustawie?
    Ja właśnie mam wypisane na skierowaniu infekcja wirusowe we wczesnej ciąży.

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
‹‹ 123 124 125 126 127 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ