X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • ilonqa30 Koleżanka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Indiana_dzika wrote:
    W pierwszej ciąży tak miałam nad ranem że macica taka twarda a teraz jest gorzej macica rano jest ok bo niestety w nocy wstajena siku budzi mnie pełny bolący pęcherz ok2-3 w nocy :(

Ja już od ok 3-4 tyg mam tak że co noc wstaję siku i w tych samych godzinach a obojętnie czy piłam przed snem czy nie.

Indiana_dzika lubi tę wiadomość

• Black&White Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczywiście też w nocy wstaje :) chyba że nie wstanę to rano duży ból...

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syla2312 wrote:
    Tylko pamiętaj że nie każdy ser feta jest z mleka pasteryzowanego ;) ostatnio potrzebowałam akurat a moja ulubiona favita nie ma żadnej informacji na opakowaniu o tym.

wszystkie sery paczkowane, w tym sery feta z paczki muszą być z mleka pasteryzowanego. nieoasteryzone mogą (ale nie muszą) być sery typu feta ricotta i inne kupowane na wagę lub twarogi u lokalnych mleczarzy itp. wszystko co jest paczkowane musi natomiast przejść obróbkę termiczną

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak w sumie to nie pomyślałam, ja w nocy też wstaję i do dziś nie wiem czy budzi mnie pełen pecherz (bo siusiu i tak mi się chce) czy ciągnąca napięta macica. w kazdym razie są na pewno ze sobą powiązane po po wysiusianiu problem ustępuje.

dziewczyny, od 2 dni jestem prawie pewna, że czuję bardzo delikatne i i mega nieregularne ruchy dzidzi, takie lekkie pukniecia i wibracje w macicy, ale nie chcę wyjść na wariatkę. w poprzedniej ciąży czulam w 15 tc i nikt mi nie wierzył, dopiero jak w trakcie usg wyczulam podskok płodu to mi lekarz uwierzył. póki co wmawiam sobie, że to jelita, chociaż jakoś ciężko mi uwierzyć, że są tak nisko :)

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • kinia2111 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 ale kolacjone! Ja dziś skromnie, tylko jedną kanapeczkę i trochę sałatki warzywnej plus KitKat i rurki waflowe... :p Byliśmy z mężem dziś na rocznicowym (I rocznica ślubu :) ) obiedzie w restauracji gruzińskiej i tak pojedliśmy, że ledwo się mogliśmy ruszać :p On już nie jadł od tamtej pory, bo stwierdził, że nie przełknie absolutnie nic... ;p Ja za to mam apetyt ostatnio (może dlatego że mdłości trochę odpuściły, chociaż w odbijaniu łączę się z Wami, bo też non stop mi się odbija...), na widok reklamy kfc ślinię się jak pies na kości, mąż powiedział, że jutro jak będzie wracał z pracy to mi kupi, bo już męczę go tym od kilku dni ;D Potem pewnie będę płakać że mi niedobrze, ale czego się nie robi dla tych kilku chwil przyjemności ;D
    Ha a co lepsze kupiłam sobie wagę w końcu i ważę kilo mniej niż na ostatnim ważeniu u położnej... Pojęcia nie mam jakim cudem skoro tyle jem...

thgfflw1afo8ui8u.png
  • Zabka87 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion wrote:

dziewczyny, od 2 dni jestem prawie pewna, że czuję bardzo delikatne i i mega nieregularne ruchy dzidzi, takie lekkie pukniecia i wibracje w macicy, ale nie chcę wyjść na wariatkę. w poprzedniej ciąży czulam w 15 tc i nikt mi nie wierzył, dopiero jak w trakcie usg wyczulam podskok płodu to mi lekarz uwierzył. póki co wmawiam sobie, że to jelita, chociaż jakoś ciężko mi uwierzyć, że są tak nisko :)

Nie zwarjowalas :) ja juz czuje babla dosc wyraznie. Sa lekkie pukniecia, smyranie gdy leze na lewym boku, ale zdazaja sie tez kopniaki przewaznie w jajnik jak siedze. Wczesnien czulam raz na kilka dni ale teraz nawet kilka razy dziennie. Siostra ktora jest na 2 roku poloznictwa mowila ze z kazda kolejna ciaza kobieta wczesniej odczowa ruchy.

dandelion lubi tę wiadomość

88c53e3k19nfhznr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie :)))))

Dzidzia ma 11 tydz i 6 dzień i fika takie koziołki, Że jestem w szoku jak mogę tego nie czuć :) ! Serce pięknie bije i wygląda już jak mały wielki człowiek :))
    Jestem zakochana, odbijał się od macicy i machał rękami, Super zabawa :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 23:11

Kazio14, LonaW, beti97, Konami, Natka94, szatanka, Planeheart, Dreamy_Girl, Marietta lubią tę wiadomość

• syla2312 Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion wrote:
    wszystkie sery paczkowane, w tym sery feta z paczki muszą być z mleka pasteryzowanego. nieoasteryzone mogą (ale nie muszą) być sery typu feta ricotta i inne kupowane na wagę lub twarogi u lokalnych mleczarzy itp. wszystko co jest paczkowane musi natomiast przejść obróbkę termiczną[/QUOTE/]

Oj tu chyba się do końca nie zgodzę bo odkąd czytam na opakowaniach nie wszystkie są z mleka pasteryzowanego, np. wspomniana feta czy twaróg bądź nie zawierają takiej informacji co w sumie jest bardzo istotne. Czytając etykietę dla mnie jest ważne czy jest tam napisane mleko krowie czy mleko krowie pasteryzowane. Nawet jeśli mleko było pasteryzowane podczas produkcji, brak informacji dla mnie ten produkt skreśla.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 23:36

f2w3dzu5n2lk6p0r.png
    https://www.maluchy.pl/li-73084.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaMarysiaaa wrote:
    Ja po wizycie :)))))

Dzidzia ma 11 tydz i 6 dzień i fika takie koziołki, Że jestem w szoku jak mogę tego nie czuć :) ! Serce pięknie bije i wygląda już jak mały wielki człowiek :))
    Jestem zakochana, odbijał się od macicy i machał rękami, Super zabawa :D
    Super! Cieszę się, bo wiem jak się stresowałaś na początku :)
    A odnośnie ruchów to ja nie czuję ale jak przy usg lekarka mocno naciskała to wydaje mi się że wtedy czułam jak maleństwo się rusza. U mnie to pewnie potrwa zanim na serio poczuję bo warstwę tłuszczu mam słuszną... Aczkolwiek od początku schudłam 2 kilo i w żartach sobie myślę, że może dojdę do wagi sprzed pierwszej ciąży :P ale do tego brakuje mi prawie 4 kg :) nie no w sumie dziwnie się czuję chudnąc, już bym wolała, żeby waga stanęła...

KasiaMarysiaaa lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    Super! Cieszę się, bo wiem jak się stresowałaś na początku :)
    A odnośnie ruchów to ja nie czuję ale jak przy usg lekarka mocno naciskała to wydaje mi się że wtedy czułam jak maleństwo się rusza. U mnie to pewnie potrwa zanim na serio poczuję bo warstwę tłuszczu mam słuszną... Aczkolwiek od początku schudłam 2 kilo i w żartach sobie myślę, że może dojdę do wagi sprzed pierwszej ciąży :P ale do tego brakuje mi prawie 4 kg :) nie no w sumie dziwnie się czuję chudnąc, już bym wolała, żeby waga stanęła...

Przeżywałam tak bo to moja pierwsza ciąża i nie wierzyłam w to że Rośnie we mnie taki mały człowiek a ja nie mam żadnych objawów tej ciąży i już przewidywałam najgorsze a teraz jestem przykładem że można nie mieć objawów a dzidzia ma się świetnie. Wstawiłabym zdjęcie ale nie umiem :) ja też mam tłuszczyk i to spory i dlatego wczoraj próbowaliśmy robić USG przez brzuch żeby wszedł ze mną mąż a ostatecznie skończyło się na normalnym ginekologicznym :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 06:40

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem :) i rozumiem obawy. A teraz odetchnij i uwierz :) ciesz się kochana! Wiedziałam że będzie dobrze.
    Ja się dziwię czemu u mnie dowcipnie nie chcieli no ale ja się takim autorytetom narzucać nie będę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 07:03

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko mój bąbel taki spokojny? :) na USG w 10 tyg. spał, nawet się nie ruszył a na prenatalnym chwilę pomachał nogami, trochę rączką a potem znowu chyba poszedł spać :) Lekarz się śmiał, że bardzo grzeczny i ładnie można go zbadać :) a chciałabym zobaczyć jak fika ;)
    Chociaż syn jest bardzo ruchliwy, wcale mu nie przeszło, więc w sumie niech będzie spokojne :P

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • Black&White Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaMarysiaaa ale to nie jest do końca tak że nie masz objawów, raczej nie masz uciążliwych objawów typu wymioty i mdłości, ale odbijanie, bekanie już masz czego normalnie byś nie miała :) ja też mogę powiedzieć, że maluch mnie oszczędza jak słyszę od koleżanek, że pierwsze 3 miesiące rzygaly, masakra. Ja z objawów, albo ze spraw których nie miałam przed ciąża to bekanie i odbijanie, za rzadko odwiedzam toaletę, płytki oddech (męczę się biorąc prysznic), czasami wszystko stoi od żołądka do gardła i zjeść zbytnio nie mogę I czasami wtedy kibel i wymuszanie rzyganka, brak okresu :D, nie mam siły na sprzątanie, robienie obiadu bo jak pomyślę o jakimś mięsie na patelni to mi od razu niedobrze, większy trądzik który już przechodzi, senność która też chyba już przechodzi, ociezale cycki i to chyba tyle. Ale gdybym żyła w latach moich babć to nie wiem czy bym wiedziała że jestem w ciąży, wszystko pewnie bym sobie jakoś wytłumaczyła a więc nie ma tragedii :)

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się że czujecie już ruchy :) ja w pierwszej ciąży poczułam ok 13 tyg. Ale do 15 tyg zastanawiałam się czy to napewno ruchy, ale trudno je pomylić. Ja jeszcze chwileczkę muszę poczekać. W sumie moja ciąża chyba najmłodsza wg OM ale wg usg jest tydzień starsza.

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syla2312 wrote:
    dandelion wrote:
    wszystkie sery paczkowane, w tym sery feta z paczki muszą być z mleka pasteryzowanego. nieoasteryzone mogą (ale nie muszą) być sery typu feta ricotta i inne kupowane na wagę lub twarogi u lokalnych mleczarzy itp. wszystko co jest paczkowane musi natomiast przejść obróbkę termiczną[/QUOTE/]

Oj tu chyba się do końca nie zgodzę bo odkąd czytam na opakowaniach nie wszystkie są z mleka pasteryzowanego, np. wspomniana feta czy twaróg bądź nie zawierają takiej informacji co w sumie jest bardzo istotne. Czytając etykietę dla mnie jest ważne czy jest tam napisane mleko krowie czy mleko krowie pasteryzowane. Nawet jeśli mleko było pasteryzowane podczas produkcji, brak informacji dla mnie ten produkt skreśla.

paczkowane sery jeśli są z mleka nieoasteryzowanego, muszą mieć napisaną taką informację. jesli w składzie jest wpisane '' mleko'', przyjmuje się, że przeszło ono obróbkę termiczną, bo praktycznie produkowanie na dużą skalę takoch serów i pakowanie ich niezapasteryzowamych jest niezgodne z prawem, one by się najzyklej następnego dnia w tej paczce popsuly. podobnie jak z mlekiem - świeże mleko z lodówki też jest pasteryzowane tak naprawdę, tylko mniej razy niż mleko uht, dlatego zawiera więcej wartości odżywczych i jest cenniejsze. a przecież na żadnym kartonie czy butelce nie jest napisane w składzie mleko pasteryzowane, tylko mleko. nikt przecież na sklepowe półki nie dostarcza nam mleka prosto od krowy, bo kupowalibysmy je zasiadłe :) jestem z wykształcenia biotechnologiem, w tym żywnościowym. na polskim rynku jest naprawdę niewiele serów, które nie są poddane obróbce termicznej w celu wybicia wszystkich bakterii. i na pewno nie są to sery paczkowane :) jako ciekawostkę powiem Wam, że ser brie czy cammembert, taki typowy paczkowany typu president jest również z mleka pasteryzowanego! :) poleca się jednak unikania go w ciąży ze względu na samą w sobie pleśń a już niekoniecznie ryzyko wystepowania listeriozy. ja się musiałam na temat serów doinformować bo też panikowałam, ale wyczytałam się bardziej w pewniejsze źródła niż internet i faktycznie samo ryzyko listeriozy z tego co proponują nam markety, jest bardzo znikome. bardziej należy wystrzegać się produktów '' na wagę '' lub prosto od mleczarzy

syla2312, szatanka lubią tę wiadomość

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • OjMaryś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion wrote:
    tak w sumie to nie pomyślałam, ja w nocy też wstaję i do dziś nie wiem czy budzi mnie pełen pecherz (bo siusiu i tak mi się chce) czy ciągnąca napięta macica. w kazdym razie są na pewno ze sobą powiązane po po wysiusianiu problem ustępuje.

Jestes w kolejnej ciazy i masz prawo juz czuć maluszka ja w drugiej ciazy tez pierwszy raz córeczkę poczułam w 12-13 tc i moja gin powiedziala ze to bardzo dobrze bo ja taka chudziutka i dlatego ;) teraz tez juz wiem ze za 3 tyg bede sie bardziej wsluchiwac w swoje cialo czy dzidzia nie daje o sobie juz znać ;)

f2w3skjood9muy2d.png
    https://bellybestfriend.pl/graph/056cab463cf345b80050fcef2d6c2bed
  • Jagnasam Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam rano na USG. Miałam mieć test Pappa, ale maluch jest za mały. Ma 38,5 mm, tętno 175'. Powtórka badań za ponad tydzień. Moja ciąża jest o ok. 5 dni młodsza niż wskazuje data OM. Mąż był ze mną pierwszy raz na USG. Bardzo się ucieszył jak lekarz włączył dźwięk żeby usłyszeć serce oraz jak pokazywał rączki i nóżki

Marietta lubi tę wiadomość

• Jagnasam Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj chyba przez wstawienie emotoikonki na telefonie ucięło mi dalszą część postu. Musiałam dzisiaj powtórzyć badania toxo żeby sprawdzić czy na pewno nie zaraziłam się w czasie ciąży.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę wam, ja kompletnie nic nie czuję, a czekam na to z niecierpliwością. To już takie w pełni świadome, że ktoś tam zamieszkuje :) Teraz tylko zostaje mi sprawdzanie na USG ;p
    Brzuch urósł, ale bardzo delikatnie na początku, a teraz stoi. Tylko w obcisłej koszulce widać "spożywkę" :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka87 wrote:
    Nie zwarjowalas :) ja juz czuje babla dosc wyraznie. Sa lekkie pukniecia, smyranie gdy leze na lewym boku, ale zdazaja sie tez kopniaki przewaznie w jajnik jak siedze. Wczesnien czulam raz na kilka dni ale teraz nawet kilka razy dziennie. Siostra ktora jest na 2 roku poloznictwa mowila ze z kazda kolejna ciaza kobieta wczesniej odczowa ruchy.

Żabka, my na tym samym etapie, nie wiem czy mnie pamiętasz? :D

Powiedz mi, ile mierzył dzieciaczek ostatnio? i który to był tydzień? aha i pamiętasz może tętno?

‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ