X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • Marietta Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała_ruda wrote:
    Wczoraj wieczorem czułam rytmiczne uderzenia. Uczucie takie jakbym wyczuwała tętno. Zdziwiłem się. Dzisiaj rano się to powtórzyło i na pewno to nie były kopniaki. W pół minuty naliczyłam 20 uderzen. Czy to ta czkawka?
    W nocy przy przekręcaniu się strzyka mi kręgosłup. Zastanawiam się czy w końcu mi nie pęknie.

Tak to ta słynna czkawka :D taki maluch ma czkawka z częstotliwością jAK tętno wiec można się pomylić co to jest ;)

mała_ruda, ZAneczka lubią tę wiadomość

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • Aguska0987 Znajoma

Wysłany: 2 grudnia 2017, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc kobietki,
    Moj termin to 10 marca. Z Usg 3 marca.

anitka710 lubi tę wiadomość

31.05.2017 bedzie Aleksander
  • Aguska0987 Znajoma

Wysłany: 2 grudnia 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I pytanko do Was robiłyście Usg 3D lub 4D? Jesli tak to w ktorym tygodniu?

• appee Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam w poprzedniej ciąży USG 3D w 21 tygodniu.

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguska0987 W pierwszej ciazy robilam w 30 tyg i teraz planuje podobnie.

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 01:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguska0987 wrote:
    I pytanko do Was robiłyście Usg 3D lub 4D? Jesli tak to w ktorym tygodniu?

Ja miałam przy prenatalnych w 12 i 21 TC

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3d i 4d mam robione na każdej wizycie u swojego lekarza od 16 tyg.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam na każdej wizycie robione, przez kilka minut możemy popatrzeć, co mały wyrabia. Lekarz nam daje po jednym zdjęciu 2D i jednym 3D. I powiem szczerze, że do tej pory bardziej mi się podobają 2D ;)

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Aguska0987 Znajoma

Wysłany: 3 grudnia 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za odpowiedz, ja mam wizyte w29 tygodniu mam nadzieje ze lekarz bedzie w stanie wszystko fajnie sprawdzic.

• ZAneczka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam od 12 tc na każdej wizycie 3d i 4d. Nie dostałam do tej pory zdjęcia, ale mamy filmik jakoś 3 sekundy,ale zawsze coś. Mój lekarz twierdzi, że nie da nam zakłóconych zdjęć i czeka na idealne ujęcie.Przynajmniej z Mężem na każdej wizycie mozemy naszą Fasolę podejrzeć:)
    Uspokoiłam się, bo poczułam wczoraj delikatne mizianie od Amelki, ufff!
    Słuchajcie, zaczynam mieć to o czym już wspominałyście wcześniej... Kilka dni temu miałam, ale tej nocy to już się z bólu obudziłam- chodzi o taki ból jak przy okresie. Strasznie mnie bolało, ale przestało. Miałam tak w srodku nocy i nad ranem... Podejrzewam cały czas, że to skurcze przepowiadające się zaczynają, ale mam za 2 tyg wizytę to podpytam lekarza.:)

• El*a Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zawsze zwykłe USG, nie będę chyba robić 3d, na zwykłym wszystko fajnie widać. Jestem po teście obciążenia glukozą, wyniki wyszły ok (ale jestem na Metformaxie cały czas). Miałam już ten test dwa razy, ale ten w ciąży sporo gorzej zniosłam ;/
    Dostałam od koleżanki ciuszki w najmniejszym rozmiarze, jest ich tyle, że nie muszę nic kupować, a ja jeszcze z dwiema innymi znajomymi się umówiłam na pożyczkę, co ja z tym wszystkim zrobię? ;)

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przynajmniej nie będziesz miała dylematu w co ubrać dziecko, gdy po raz enty w ciągu dnia trzeba będzie je przebrać :)
    Na wizytach u gina mam robione zwykłe usg, bo przychodnia ta nie ma innego sprzętu. Natomiast usg w jakości "D" mam robione na trzech obowiązkowych usg, czyli I, II i III trymestru.
    Wczoraj wybawiłam się na zabawie andrzejkowej. Ostatnia impreza na sali ze znajomymi chyba :) Oczywiście byłam jedyną ciężarówką, ale przynajmniej pani kelnerka mnie jako pierwszej przynosiła ciepłe dania, a siedziałam przy końcu stołu :)

ZAneczka, El*a, lostdestionation lubią tę wiadomość

3jvzk6nlakaftugh.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się bawiłam ostatni raz tydzień temu, graliśmy mały koncert z zespołem. Stwierdziłam jednak, że to już może być za głośno dla malucha i odpuszczam totalnie wszelkie granie :)

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • karakorum Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj bylam na weselu, tańczyłam nawet z moim brzucholem :)

panama, ZAneczka, Lilcia, gaga_32, OvuGrażyna, El*a, lostdestionation lubią tę wiadomość

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, witamy się w III trymestrze :) W piątek mam wizytę, już nie mogę się doczekać :)
    Wy też gadacie do brzucha? :) ja się złapałam na tym, że jak wchodzę do piekarni, to mówię: "poprosimy 3 bułki" :) Mam tylko nadzieję, że nie patrzą na mnie jak na czubka :)

ZAneczka, lostdestionation, panama, El*a, anitka710 lubią tę wiadomość

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia.ke1 -mam tak samo! Lubię gadać do Fasolki:) komunikacja od początku musi być;). NIedługo zacznę jej śpiewać świąteczne piosenki. Czasami w miejscach publicznych zapominam się zahamować i beblam sobie do dzidzi, co przecież ktoś inny może odebrać jako świruskę, która gada sama do siebie:)
    U nas też początek III trymestru:) Teraz oby do świąt, potem wyprawkowo i brzdęk! Będziemy witać Fasolkę na świecie.:D
    Kolejny raz trafiło nam się mieszkanie na osiedlu, gdzie większość to starsi ludzie... to chyba urok małych miejscowości. W sklepie miałam wrażenie, że jestem jak jakiś jednorożec! Wszyscy tak patrzyli na mój brzuch... może dawno nie widzieli, hehe.

Kupiłam cytrynową glukozę, w środę Mężu mnie zawiezie do labo na badania w drodze do pracy... Czeka mnie oprócz glukozy jeszcze kilka innych badań, więc kilka godzin tam spędzę.
    Ostatnio mam panikę przedwyprawkową... czy na pewno wszystko zdążę, czy na pewno o wszystkim pamiętam... Czy na pewno damy radę finansowo ze wszystkim... Mężu trochę się ponabijał ze mnie, że panikuje niepotrzebnie, ale jak sobie pomyślę, że nam przyjdzie kupować wszystko na raz (w sensie w jednym miesiącu) to zaczynam czuć przerażenie.

Dziewczyny, jak to u Was w szpitalach jest? Moja koleżanka mówiła, że u niej dali ubranka dla dziecka, żeby jej własne nie przeszły szpitalem. U nas powiedzieli, że mają na stanie, ale najczęściej rodzice i tak przywożą i wolą swoje. Co Wy o tym myślicie? Lepiej skorzystać podczas pobytu w szpitalu z tych ich ubrane, a na wyjście przebrać dziecko w domowe? Czy nie bać się i ubierać dziecko w przywiezione ciuszki, a potem wyparzanko zrobić? Ja mam jakąś schizę na zarazki i bałagan... Mam nadzieję, ze po ciąży to mi przejdzie a nie wzmocni się z powodu dzidzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2017, 08:41

El*a lubi tę wiadomość

• M86 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja muszę wam powiedzieć, że jestem w kryzysie zmęczeniowym ciążą i straciłam jakoś radość z kupowania wyprawki, planów itp. Przez pierwsze trzy miesiące walczyłam z atopowym zapaleniem skóry, które powróciło w ciąży. Bardzo długo dobierali mi leki i kosmetyki, których mogę używać. Musiałam odstawić wszystko co do tej pory używałam, nie mogę się malować, bo od razu pojawia się podrażnienie. Potem pojawiła się anemia i omdlenia, zawroty głowy, brak siły na wszystko. Kiedy przeorganizowałam swoją aktywność i przyzwyczaiłam się do zwolnionego trybu, to teraz cukrzyca i dieta. Dieta, która zupełnie mi nie leży, nie czuje się po niej dobrze, wciąż chodzę głodna (i zła). I jeszcze seks zupełnie fatalny z takim brzuchem.

anitka710 lubi tę wiadomość

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • appee Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2017, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAneczka - co do ciuszków szpitalnych to ja korzystałam. Najmniejszego rozmiaru nie miałam za dużo, a maluchowi ciągle się ulewa i kilka razy dziennie trzeba przebierać. To tak technicznie poza kwestią zarazków. U mnie pytali o ciuchy własne i z tego co widziałam to większość dzieci była w domowych ciuchach, ale dzięki temu, że ja korzystałam ze szpitalnych to nie czekało na mnie mega pranie/prasowanie jak tylko wyszłam ze szpitala.

ZAneczka lubi tę wiadomość

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • Amanda1 Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    ZAneczka -u nas podczas pobytu w szpitalu dziecko jest w szpitalnych ubrankach, dopiero na wyjście trzeba mieć swoje. Chyba nie chciałabym tam w ogóle dawać domowych ubranek, choć nie wiem czemu :)

M86 - mam podobnie, choć nie ze względu na choroby, a wieczne zmęczenie. Pracuję po 8-9 h dziennie, wracam padnięta i leżę do wieczora, w nocy się nie wysypiam, bo ciągle mi się coś śni. Teraz miałam urodziny i dwa weekendy z gośćmi ;/ odpadam ze zmęczenia :( na szczęście rodzice mega nam pomagają, gotują obiady, mama pomaga w porządkach świątecznych, mimo, że sama ma duży dom do ogarnięcia. Warto czasem jednak dać sobie pomóc :)

Wiecie, że dla mnie ta glukoza to nie było nic strasznego? jakoś lajtowo poszło, po 2 h trochę mnie muliło, ale zaraz zjadłam kanapkę.

niestety u mnie dalej jakieś problemy ze swędzeniem okolic intymnych, jutro wizyta na szczęście...

ZAneczka lubi tę wiadomość

f2w3rjjg3ox6cpsk.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M86 - wyobraź sobie, że ja na takiej diecie jestem już w sumie od roku :) i gdybym nie była, nie zaszlibyśmy w ciążę a teraz już na bank miałabym cukrzycę ciążową. Pomimo diety i tak mam wysokie cukry (krzywa mi wyszła 88-160-124). Niby są w normie ale ja na tej diecie, wyobraź sobie bez :) da się przyzwyczaić, zwłaszcza jak powtarzasz sobie, że to dla dziecka :0 a ja jestem słodkolubna i dla mnie to też był szok :) Są też u nas "słodkie" mamy - Kazio z tego co pamiętam, możesz podpytać jak ułożyć jadłospis, żeby dało się żyć :) pocieszę Cię, ja przez te ograniczenia przytyłam do tej pory 2,5 kg :) a z synem w poprzedniej ciąży ponad 30 kg, bo też prawdopodobnie miałam cukrzycę, tylko niezdiagnozowaną :)

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
‹‹ 336 337 338 339 340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ