X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rzeczy szpitalnych, ja przywiozłam swoje i dobrze zrobiłam, bo rodziłam w okresie przepełnienia i nie leżałam na oddziale noworodkowym tylko na ginekologii - tam tylko były miejsca - i pielęgniarki nie miały nawet mleka dla dzieci, musiałam latać w nocy na drugi oddział :)

ZAneczka lubi tę wiadomość

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia.ke1 wrote:
    M86 - wyobraź sobie, że ja na takiej diecie jestem już w sumie od roku :) i gdybym nie była, nie zaszlibyśmy w ciążę a teraz już na bank miałabym cukrzycę ciążową. Pomimo diety i tak mam wysokie cukry (krzywa mi wyszła 88-160-124). Niby są w normie ale ja na tej diecie, wyobraź sobie bez :) da się przyzwyczaić, zwłaszcza jak powtarzasz sobie, że to dla dziecka :0 a ja jestem słodkolubna i dla mnie to też był szok :) Są też u nas "słodkie" mamy - Kazio z tego co pamiętam, możesz podpytać jak ułożyć jadłospis, żeby dało się żyć :) pocieszę Cię, ja przez te ograniczenia przytyłam do tej pory 2,5 kg :) a z synem w poprzedniej ciąży ponad 30 kg, bo też prawdopodobnie miałam cukrzycę, tylko niezdiagnozowaną :)

ja od 10 lat byłam na diecie wege,ale kiedy zdecydowaliśmy się z mężem na dziecko postanowiłam się przemęczyć i włączyć do diety produkty zwierzęce. Było mi bardzo ciężko się przemóc, wzdrygało mną jak patrzyłam na to co jem, ale starałam się przełożyć w głowie, że to dla kruszynki i dam radę. A teraz ta dieta, którą dostałam ma w sobie non stop tylko kurczaka i indyka (śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja), wykluczenie owoców i nabiału, który głównie jadłam myśląc, że to zdrowo i dobrze...
    Mi się wydaje, że bardzo szybko schudnę na tej diecie, nie dostarczę maluszkowi niezbędnych wartości odżywczych i mu zaszkodzę, a przecież w 3 trymestrze to największy wzrost masy jego ciała... i skąd ma czerpać, z tego kartonikowego chleba i ogórka ?

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz maluch jest nawet większy niż powinien, a co do owoców i nabiału, to nie musisz odstawiać całkowicie, tylko te produktu, który mają wysoki indeks glikemiczny. Nie można bananów i winogrona ale cytrusy wolno a zaczynamy sezon na mandarynki :)

M86 lubi tę wiadomość

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w szpitalu tez daja ubranka, nie ma koniecznosci branie swoich ale tez nie ma takiego zakazu. Z tego co sie zorientowalam to te szpitalne sa prane w sprawdzonych srodkach, wiec polozna tez nie maja problemow z uczuleniami u maluchow. A co do swoich zawsze jest tez ryzyko ze nie wroca do Ciebie osobiscie.

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wytańczyłam się w sobotę, a mała tańcowała wczoraj. Brzuch falował na prawo i lewo. Takiego popisu to jeszcze nigdy nie dała. W nocy też nie pozwalała mi spać. Nawet śniło mi się, że siedzę z mamą i mówią do niej, żeby zobaczyła, jak mała wariuje. Wzięłam jej rękę i położyłam na brzuchu.
    Dzisiaj też jest mega aktywna. Pojechałam do pracy zawieźć zwolnienie i sadziła kuksańce :)

A co do szpitala, to muszę chyba już odwiedzić placówkę, w której zamierzam rodzić. Słyszałam tylko, że nie ma tam łazienek w pokojach i niezbyt mi się to podoba.

lostdestionation, ZAneczka, El*a, Dreamy_Girl, pippi lubią tę wiadomość

3jvzk6nlakaftugh.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M86 to nie jest tak że nie wolno nabiału i owoców. Nabiał zalecany jest chudy i raczej odradzany na pierwsze śniadanie. Ale mi nawet tłusty cukru nie podnosi, a na śniadanie ostatnio jadłam twarożek i było dobrze. Bo u mnie najważniejszy chleb, reszta tak mi nie szkodzi.
    Owoce można ale właśnie nie winogrona czy banany (chociaż czasami pkzwalam sobie na banana i nie szkodzi mi). Najważniejsze żeby z umiarem. Jem np pół jabłka do drugiego śniadania, jak jem coś lekkiego to i całe jabłko mogę zjeść. Jeszcze kiwi można spkkojnie jeść, w poprzedniej ciąży jadłam grapefeuity ale w tej nie mam na nie ochoty. Nawet truskawki cukrzyk może zjeść (w sezonie ;) ) ale np garść a nie dwa kilo :)
    Ja w tej ciąży na początku schudłam 3kg ale teraz jestem 0,5kg na plusie. Ko!eżanka wyszła po całej ciąży na 0 a synek zdrowy więc nie przejmuj się na zapas. Ja byłam nawet zdziwiona że zaczęłam tyć bo w poprzedniej ciąży schudłam 6kg (również przez stres) ale teraz na prawdę często jem, co 2,5godziny. Ograniczoną ilość węglowodanów typu kasza czy ryż można nadrobić warzywami albo mięsem żeby się najeść. Początki były dla mnie trudne, ciągle chodziłam głodna i zła. Teraz tylko czasami mam kryzys że czegoś nie mogę :)

El*a, Kasia.ke1 lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • mitzula Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z ciuszkami dla malucha to każdy szpital ma inne zasady. W Poznaniu na Lutyckiej dają ciuszki i dla dziecka i piżamy dla mamy (codziennie dają świeżą). W sumie dobrze bo jak miałam cesarkę to się później strasznie pociłam i co chwilę zakrwawiałam piżamę więc jakoś swojej było by szkoda. Inne mamy miały dokładnie tak samo, może dlatego że było tam baaaardzo gorąco mimo iż był to grudzień.

Jak Zarobić Dodatkowe Pieniądze W Internecie? Sprawdzona Metoda!

f2w3s65gv5zl35r4.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitzula wrote:
    z ciuszkami dla malucha to każdy szpital ma inne zasady. W Poznaniu na Lutyckiej dają ciuszki i dla dziecka i piżamy dla mamy (codziennie dają świeżą). W sumie dobrze bo jak miałam cesarkę to się później strasznie pociłam i co chwilę zakrwawiałam piżamę więc jakoś swojej było by szkoda. Inne mamy miały dokładnie tak samo, może dlatego że było tam baaaardzo gorąco mimo iż był to grudzień.
    No I super, pewnie ostatni krzyk mody to nie jest, ale przynajmniej mniej prania po powrocie I mniej pakunkow do szpitala ;)

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim też dają ciuszki a jak rodzilam Szymka to trzeba było mieć swoje w sumie ja miałam mega prania po 2 tygodnie pobyty m musiał też prac co dwa dni bo nie mieliśmy takich małych ciuszkow na 50 dla niego więc była motka potem to wszystko prac bo to zarazki to teraz mi się podoba ze tylko na wyjscie trzeba swoje

Matko zaraz 30 tydzień będzie szok muszę sobie wydrukować listę wyprawkowa i popatrzeć w rossman ma być promocja chyba 2+2 na kosmetyki dla dzieci

ZAneczka, pippi lubią tę wiadomość

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • karakorum Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ciuszki 56 i 62 na poczatek wystarczą?

Ja jeszcze nie mam zamowionych mebli ani wózka :o O wozek sie nie martwie, a meble koniecznie musze zamowic na poczatku stycznia.

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • d84 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój w 56 to się topił na początku :P

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Cabank84 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już kupiłam wózek. Abc design różowy 2w1 . Teraz muszę ustrzelic jeszcze fotelik do niego. Za 3 stówki, super stan, prawie nieuzywany. Lekki aluminiowy i teleskopowa rączka. Idealny dla wysokich rodziców.

gannyx8dhnjo8bll.png
  • Cabank84 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abc design cobra. Ogólnie polecam ten wózek dla wysokich rodziców. Ja mam 181 cm i spokojnie dla wyzszych będzie dobry.

ZAneczka, karakorum, pippi lubią tę wiadomość

gannyx8dhnjo8bll.png
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam już łóżeczko i komodę ;-) wózek też byśmy już mieli ale mamy dylemat pomiędzy dwoma wzorami jednego modelu :-P
    Zaczęliśmy też kupować ciuszki i też 56 na razie mamy najmniejsze, ale zastanawiam się nad zakupem 50 :-)
    Dziewczyny nie wiecie czy rozmiary ubranek że smyka są zawyżone albo zaniżone? Bo ktoś kiedyś porównywał te ciuszki do h&m ale nie pamiętam które były większe :O

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętajcie ze sa firmy gdzie na wózek czeka się 6 tygodni także tego -)

Moim zdaniem 56-62 spokojnie wystarcza ja nie kupuję żadnych sukienek bo sobie dziecka w takiej nie wyobrażam małego wczoraj odkupilam parę rzeczy od koleżanki po jej córce dobre ceny miała

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie kupujecie kosmetyki dla dziecka?
    Na jakimś blogu wyczytałam, żeby nie przesadzać i kupić tylko 3 rzeczy: płyn do kąpieli (najprostszy skład), maść do pupy bezcynkową i maść z cynkiem. Problemy skórne załatwia się mąką ziemniaczaną. I żeby nie natłuszczać skóry dziecka, bo ma oddychać.
    Wiecie coś więcej w tej kwestii?

Ja mam już łóżeczko i komodę do przewijania z ikei, kupiłam używane na olx za pół ceny, zupełnie niezniszczone, jestem mega zadowolona.
    Ciuszki jak na razie mama mi kupuje, jest w większym amoku wyprawkowym niż ja, nic na to nie poradzę...
    Osobiście szukam teraz kokonu, trafiłam na stronę szwalnia snów i myślę, że wezmę jeszcze ochraniacz na łóżeczko, może rożek albo rogala do karmienia do kompletu :D

Cabank84, lostdestionation, El*a, pippi lubią tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj tez sa ladne posciele, rozki itp
    https://poscieldladzieci.pl

Za tydzien w lidlu znowu beda ubranka dla mam i biobawelna dla niemowlat.

Skali89 czy ta promocja w rossmanie to pewniak? Nie posiadam tam czlonkowstwa. Czy mozna zapisac sie na komputerze I odpisywac nr kuponu czy telefon jest konieczny aby pobrac aplikacje, Wiesz moze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 09:23

mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam najmniejsze ciuszki 56... Koleżanka mnie postraszyła, że urodziłą dziecko duże i jej w te 56 ledwo się mieściło, więc nakupowałam 56 i tak z obawą czy moje dziecko się wciśnie;) Ale w razie czego, Mężu będzie miał misje kupienia kilku ubranek 50:) Szczęśliwy tata będzie miał zajęcie zanim czas odwiedzin w szpitalu się zacznie.

Może to głupie, ale ja się bardziej boję tego, że po porodzie te 2-3 dni będę w szpitalu miała towarzystwo tylko w określonym na odwiedziny czasie, a resztę będę sama z dzieckiem... Jakoś nie wpadłam wcześniej, że tak jest a noce bez Męża mnie przerażają, mimo pocieszeń, że przecież Fasolka będzie ze mną.

Już planujemy z Mężem zakup szafy i łóżeczka:) Wózek miał być pierwszy, ale chyba dopiero w styczniu będziemy zamawiać- w naszym sklepie czeka się 5 tygodni jak nie mają na stanie danego modelu... Także tego...

Sukienki są przeurocze, ale na razie się wstrzymuję, bo uważam, że są niewygodne dla tak małego szkraba.

El*a lubi tę wiadomość

• erre Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te body z Lidla mają doskonałe zapięcie, nie trzeba przeciągać przez główkę dziecka :)

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • AniaSL Koleżanka

Wysłany: 5 grudnia 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Verbena znam cięższe przypadki niż Twój, które były z sukcesem prowadzone w szpitalu Matki Polki w Łodzi. Koniecznie musisz tam jak najszybciej uderzyć.
    Odezwij się do mnie na priv ;)

‹‹ 337 338 339 340 341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ