WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • pippi Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hatfe trzymaj się, 30 tydzień to juz naprawdę daleko zaszłaś. Jeszcze trochę, lekarze trzymają rękę na plusie, więc wiesz co się z Wami dzieje. A wyprawką się nie martw, naprawdę przez intenet wygodniej, ja już mam chwilami dość kompletowania ;)

• karakorum Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiamarysia, cabank napisala tylko, jakie imiona jej sie nie podobają, a Ty zareagowalas jakby ona obraziła Twoją matkę. To niestety Ty sprawiasz wrażenie, jakby ktoś mocno nadepnął Ci na odcisk. No ale nic, niewazne. Taka dyskusja do niczego nie prowadzi.

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie wypisali 2 dni po cesarce. W sensie w środę rano cesarka i w piątek rano wypis po obchodzie w domu byliśmy przed 14. Wiec 3 dni ale godzinowo to dwie doby.
    U mnie nić się nie działo dziecko bez żółtaczki więc i wypisali. Na moje życzenie robili dodatkowo morfologie dziecku w czwartek bo mój Igi był cały porcelanowy bałam się, że ma anemie vs inne dzieciaczki takie różowe a on jak ściana doktor na szczęście zgodziła się ze mną, że warto profilaktycznie zrobić ale wszystko wyszło ok.

Z rzeczy do porodu u nas nie polecali czekolady bo może działać na zaparcia za to polecali na czas porodu lizaki spakować albo jakieś landrynki.
    Mi nie było dane sn więc na ile to coś fajnego nie wiem zjadłam po cesarce ;-)

ZAneczka, El*a lubią tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• d84 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak z czekolada ostrożnie ja dostałam taki zastrzyk żelza w szpitalu, każdy chyba dostaje, że dostałam takiego zaparcia po porodzie że masakra - do dziś to pamiętam hahah :)

ZAneczka lubi tę wiadomość

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • erre Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten zastrzyk jest rutynowy czy zależy od wyników krwi? Łykam codziennie żelazo, problemów z zaparciami nie mam, więc wolałabym uniknąć :(

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak ja byłam to leżałam z 1 laską w pokoju i obie miałyśmy zastrzyk z żelazem. Czy poród cc czy sn to krew się traci, a to dają chyba żeby anemii nie było. Ja problemów z żelazem tez nie miałam, węc niewiem czy to rutyna,czy po cc czy od czego to zależy. Na pooperacyjnej leżała ze mną laska która miała nawet krew przetaczaną.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • OvuGrażyna Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hefte ja też wszystko kompletuje przez Internet... mąż mi tylko robi zdjęcia co jak wygląda. Torbę już spakowal pod moje dyktando...no ale jednak boli ten brak kontroli...

7v8rdqk3dbllser2.png
  • AniaSL Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od niedzieli odkąd mnie wypisali leżę w domu przewracam się tylko z boku na bok i praktycznie się nie ruszam. Mam nadal spinanie brzucha ale bardzo rzadko, z 3 razy na dzień, na szczęście bez bólu. Ale schizuję się i co chwilę obserwuję brzuch i te spięcia i wydaje mi się, że coś się tam dzieje, panikara ze mnie... Jutro wizyta kontrolna u mojej ginekolog mam nadzieję, że rozwacie, które do tej pory wynosiło 1.5 cm nie powiększyło się i nie trafię znów do szpitala. Chociaż poza praniem rzeczy, które nosiłam to nawet się nie rozpakowywałam. Ja mam 33 tc i 3 dni, oby dotrzymać do 36 tc. W 32 i 6 dni Niunia wqżyła już 2100g. A Ty OvuGrażyna który masz tydzień?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 15:38

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dostałam po porodzie żadnego zastrzyku z żelazem więc nie sądzę żeby to była rutyna że każda dostaje. Może zależy od wyników morfologii ostatniej ?hmmm

Mnie w nocy złapał taki ból podbrzusza mocny jak na miesiączkę ze myślałam że umrę z bólu albo pojadę na IP ale mąż dał mi nospe i przeszło... Oby nigdy więcej

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    erre wrote:
    Ten zastrzyk jest rutynowy czy zależy od wyników krwi? Łykam codziennie żelazo, problemów z zaparciami nie mam, więc wolałabym uniknąć :(
    Też lykam codziennie żelazo i raczej w drugą stronę :P

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sensie na pewno nie zaparcia ;)

• OvuGrażyna Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaSL wrote:
    Ja od niedzieli odkąd mnie wypisali leżę w domu przewracam się tylko z boku na bok i praktycznie się nie ruszam. Mam nadal spinanie brzucha ale bardzo rzadko, z 3 razy na dzień, na szczęście bez bólu. Ale schizuję się i co chwilę obserwuję brzuch i te spięcia i wydaje mi się, że coś się tam dzieje, panikara ze mnie... Jutro wizyta kontrolna u mojej ginekolog mam nadzieję, że rozwacie, które do tej pory wynosiło 1.5 cm nie powiększyło się i nie trafię znów do szpitala. Chociaż poza praniem rzeczy, które nosiłam to nawet się nie rozpakowywałam. Ja mam 33 tc i 3 dni, oby dotrzymać do 36 tc. W 32 i 6 dni Niunia wqżyła już 2100g. A Ty OvuGrażyna który masz tydzień?

32 tydzień:)
    Mamy rozwarcie wg usg na 0.8mm a wg badania palcami na mały paluszek i musimy leżeć w szpitalu ... A Ty w domu? -zazdro

A jak długo Cię trzymali? Jak ktg?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 20:46

7v8rdqk3dbllser2.png
  • karakorum Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak i gdzie odczuwacie ruchy dziecka? Czy mozna w jakis sposob rozpoznac po ruchach, jak dziecko lezy? Internet ma sprzeczne zdania w tej kwestii.

Moja jest ulozona posladkowo i od czasu do czasu dostaję bardzo bolesne kopy w pęcherz. Czy przy "główkowych" dzieciach tez sie to odczuwa?

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karakorum wrote:
    Dziewczyny jak i gdzie odczuwacie ruchy dziecka? Czy mozna w jakis sposob rozpoznac po ruchach, jak dziecko lezy? Internet ma sprzeczne zdania w tej kwestii.

Moja jest ulozona posladkowo i od czasu do czasu dostaję bardzo bolesne kopy w pęcherz. Czy przy "główkowych" dzieciach tez sie to odczuwa?
    Moja ułożona główkowo i kopniaki dostaje w żebra z prawej strony, a pupe wypina z lewej. A o pęcherz to tak smyra jakby rączkami się bawiła.

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia a Ty miałas cc czy sn, może to po cc dają to żelazo? Ja morfologie miałam dobrą, albo może to zależy od szpitala.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karakorum, super pytanie!
    Tez mnie zastanawia czy po umiejscowieniu ruchów dziecka można poznać jak leży... U mnie w 31 tc wg usg leżała pośladkowo ruchy cały czas czuję pod żebrami, a od kilku dni na wieczór po bokach brzucha- z jednej strony taką mam wypukłosć (pupa, główka?) z drugiej delikatne, to może girkami kopie albo rączkami rusza... We wtorek lekarz, to na usg się okaże jak to wyglada w praktyce:)

• El*a Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też nadal głową do góry, tak już od ponad dwóch miesięcy. Czuję i czasem widzę wysoko po prawej, jak główką porusza. Od kilku dni jakby przesunęła się trocha na lewo i bardzo liczę na to, że wreszcie leniuch fiknie głową w dół.
    Dziewczyny, chyba hormony i napięcie przedporodowe zaczyna działać ;) a przecież ile osób, tyle gustów i najważniejsze, żeby imię podobało się rodzicom i potem dziecku.
    U nas i tak jest pokojowo na forum, na innych już od pierwszych tygodni kłócą się o cc czy sn, kp czy mm. Mam nadzieję, że tu będziemy się nadal wspierać, a nie negatywnie nakręcać :)

Miła mama, Kasia.ke1, ZAneczka, gaga_32 lubią tę wiadomość

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha, u mnie w szkole rodzenia też mówiły o lizakach do porodu. Radziły zabrać takie podklady na łóżko w większym rozmiarze 90x60 cm (ponoć te 60x60 są trochę małe i można w nocy zabrudzic łóżko), przydają się też do ćwiczeń na piłce, ponoc warto mieć min. 5 sztuk. Tantum rosa polecały, kupiłam, ale nie wiem gdzie kupić taki atomizer do spryskiwania, w Rossmannie nie ma. Dla dziecka potrzebuję tylko pampersy i chusteczki, resztę szpital zapewnia.
    Czy któraś z was miała przy poprzednim porodzie wynajętą położną? Uważacie, że to potrzebne? Ja nie brałam tego pod uwagę, ale w sumie chętnie poznalabym wasze opinie.

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • AniaSL Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odczuwam ruchy pod żebrami i po bokach, ułożona jest już do porodu, a że główka jest bardzo nisko gin powiedziała, że nie ma opcji, żeby juz się obróciła :) także tyle dobrego.

W szpitalu w sumie trzymali mnie 5 dni, z tym, że skurcze ktg wykazało tylko 1 dnia, potem już było spokojnie nic nie wykazywało, a ktg miałam robione 2 razy dziennie. Po dwóch kroplówkach się uspokoiło, potem obserwowali jak skurcze wyglądają po lekach i jak nic się nie działo to wypuścili mnie :) jutro kontrola, mam nadzieję, że rozwarcie się nie powiększyło i zostanę nadal w domku :)

Dziewczyny a odczuwacie spięcia brzucha?
    jak się u Was objawiają? Macie twardnienie całego brzucha? Ja w szpitalu miałam regularne spinanie, szło od góry brzucha, ķtóry był wypuklony i szło w dół i kończyło się bólem jak na okres. No i okazało się, że to skurcze. W domu mam teraz obserwować spinanie i w razie czego jechać na IP, ale takiego jak ten 1 raz szpitalu nie miałam już w ogóle. Ale mam czasem tak, że mała się tak jakby wypina na górze brzucha i robi się takie uwypuklenie, ale nic się potem nie dzieje, nie jest to bolesne, dół brzucha jest miękki. Zastanawiam się czy to też są tzw. spięcia czy normalne wypinanie się dziecka? Jak Wy macie?

• d84 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi twardnieje cały brzuch ale nie boli tylko jest twardy i to są te skurcze Braxtona Higsa czy jakoś tak. 4

Wypinanie się dziecka mam tak że widać że się wypiął, widać/czuć ruch.

W poprzedniej ciaży na końcówce to czasem było tak, że np brzuch z lewej był iles cm wyżej niż z prawej bo się tak dziecko wypinało.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
‹‹ 375 376 377 378 379 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ