X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dzis wizytuje. Dziewczyny czy mozemy wspolnymi silami stworzyc wyprawke do szpitala? Na stronie szpitala do ktorego sie wybieram jest minimum z minimum, a z tego co czytam to najlepiej ze 3 walizki zabrac... I moze pomaga mamy po cc czy cos ekstra sie przyda po zabiegu bo wszystkie listy odnosza sie do porodu sn.

erre, gaga_32 lubią tę wiadomość

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre jaki wózek kupiliście?

Agi83 przy pierwszym porodzie dla mnie niezbędne w szpitalu bylo:
    *Laktator + butelka dla małej
    *Octenisept (psikałam krocze po nacięciu-fajnie łagodzi ból, nie wiem jak po CC czy można Blizne ale nie sądzę chyba)
    *Podkład na łóżko (mimo że salowe rozkładały to psychicznie czułam się lepiej że mam swój inw razie awarii sama sobie zmienię)
    *Majtki poporodowe siateczkowe
    *2 koszule do karmienia, żeby w razie W była na zmianę
    *Herbatka laktacyjna/femaltiker
    *Nakładki na sutki te do karmienia
    Dla dziecka:
    *Pieluszki i chusteczki
    *Coś do pupy (smółka ciężko się zmywa i dobrze troszkę natłuścić pupę wtedy łatwiej schodzi)
    *kocyk (młoda nie trzymala temperatury i szpitalny nie wystarczał)
    * Własne ubranka(mimo że mój szpital daje ubranka na czas pobytu i potrzebne są tylko na wyjście to ja wzięłam swoje bo córcia była chudziutka i te szpitalne na niej wisiały co mnie wkurzało)
    *Ze dwie pieluszki tetrowe

Co okazało się zupełnie zbędne
    *Podkłady poporodowe - u mnie akurat szpital zapewnia i okazały się i niebo lepsze od tych które.kupilam tak więc została mi cala paczka którą zabrałam do domu

erre, El*a, Agi83 lubią tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, kupiliśmy Roan Bass Soft. Jeśli dobrze pamiętam, to Kasia.ke chyba też taki kupowała.

Sylwia91, Kasia.ke1 lubią tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karakorum, u mnie też dziś zaczyna się 33 tc. Ostatnio Malutka tez wypinała się pupą do świata... Czekam na kolejna wizytę, żeby zobaczyć co i jak... Lekarz uspokajał, że ma jeszcze dużo czasu, żeby się odwrócić, ze czasem nawet 2 dni przed porodem dziecko sie odwraca główką w dół... Ale ja się obawiam, że córcia się wdała w mamusie i jej zbyt dobrze być wypiętą na swiat- moja mama miała ze mną cc własnie przez to, ze byłam pośladkowo ułożona... A teraz powtarza sie u mnie... Gadam ciągle do Małej, zeby się odwróciła póki jeszcze ma miejsce:)

A kilka dni temu czytałam w necie o porodach ze względu na ułożenie dziecka i trafiłam na takie zdjęcia z porodu sn dziecka ułożonego pośladkowo...

• d84 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie po cc pielęgniarki psikały ranę octaniseptem i dziecku pepek. Nie był potrzebny swój - ale to pewnie kwestia szpitala.

Ja radze jeszcze:
    gumkę do włosów
    poduszkę jaska lub do karmienia dziecka - ja miałam jaska i na niej małego karmiłam.
    swoją herbatę
    błyszczyk do ust - bardzo usta pierzchną w szpitalu
    w niektórych szpitalach trzeba mieć swoje sztućce i kubek - trzeba sprawdzić
    pantofle tylko gumowe jak klapki nie materiałowe

gaga_32, Agi83 lubią tę wiadomość

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • appee Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w szpitalu przydał się jeszcze
    szlafrok,
    klapki pod prysznic,
    ciemny ręcznik - krwawienie po porodzie może być hardcorowe:P,
    ręczniki papierowe - do wytarcia miejsc intymnych po kąpieli, żeby ręcznik ocalał,
    koszulki do spania-jeśli ktoś donosi to wystarczą dwie, ja przebierałam się 2-3 razy dziennie, bo straszliwie się pociłam:).
    Tyle na teraz pamiętam.

Agi83 lubi tę wiadomość

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak takich rzeczy jak klapki pod prysznic czy sztućce i kubek nie pisałam bo chyba wydało mi się oczywiste :P gumka/spinka do włosów obowiązkowo

• ZAneczka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas sztućców i naczyń nie trzeba. Ogólnie tez dostalismy krótką liste co jest potrzebne, ja powoli szykuje torbę do porodu i zrobiłam taką swoją listę. NIe wiem czy kompletna, jeszcze możliwa do uzupełnienia:)
    dla mamy:
    wszelkie dokumenty (na wierzchu "wielka 5": hiv, gbs, hbs, wr,oryginł gr krwi przeciwciała Rh, USG, karta ciąży, ostanie badania moczu i morfologia, dowód osobisty, plan porodu)
    Ubrania:
    koszula do porodu
    koszule do karmienia
    majtki jednorazowe
    staniki do karmienia
    ciepłe skarpety
    szlafrok
    kapcie
    klapki pod prysznic
    Higiena:
    wkładki laktacyjne
    podkłądy poporodowe/ podpaski maxi
    podkład higieniczny na łóżko
    pielucha tetrowa
    ręczniki najlepiej ciemnne
    kosmetyki i przybory higieniczne (pamiętać o gumkach do włosów)
    Inne:
    woda mineralna
    gorzka czekolada
    biszkopty
    książka
    tel+ładowarka

dla dziecka:
    ubranie:
    3 body
    3 pajacyki
    półśpioszki
    skarpetki
    Higiena:
    pieluszki jednorazowe najmniejszy rozmiar paczka
    mokre chusteczki
    pieluchy tetrowe

Dla taty
    - koszulka na zmianę ( w razie kangurowania, najlepiej zapinana na guziki)
    - tel +ładowarka
    - przekąska
    - woda

Jeśli chodzi o cc, to u nas na pewno jest w tym momencie koszula szpitalna do porodu (pewnie jak wszędzie), biszkopty koniecznie po cc, koszula dla taty rozpinana, bo jak mamusia będzie szyta, to tata może być z dzieckiem w kontakcie skóra do skóry.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 18:22

Agi83 lubi tę wiadomość

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woda mineralna z dziubkiem przydaje się też do przelewania krocza jak ktoś będzie naciety
    W sumie wszystko już wymienione mi przydała się suszarka również do tego że nie byłam w stanie wytrzec się ręcznikiem to troszkę dnuchslam ciepłym powietrzem

Agi83 lubi tę wiadomość

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jaki strój szykujecie na sam poród? Ja mam 3 koszule rozpinane do pasa, jedna z nich jest dłuższa, a dwie trochę kuse, do pół uda. Czy w takiej krotkiej będzie ok rodzić, a ta dłuższa na potem? Może to głupi problem, ale stresuję się tym, żebym nie czuła się goła ;)

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    El*a wrote:
    Dziewczyny, jaki strój szykujecie na sam poród? Ja mam 3 koszule rozpinane do pasa, jedna z nich jest dłuższa, a dwie trochę kuse, do pół uda. Czy w takiej krotkiej będzie ok rodzić, a ta dłuższa na potem? Może to głupi problem, ale stresuję się tym, żebym nie czuła się goła ;)
    U mnie w szpitalu dają koszulę do porodu. Może dowiedz się jak to jest w Twoim?

• gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    El*a ja rodziłam w swojej koszuli, takiej rozpinanej do pasa. I w sumie nic się z nią nie stało. Ale widziałam, że dziewczyny w "różnym stanie" przychodziły z porodówki. Lepiej wziąć taką, ktorej w razie czego nie bedzie szkoda wyrzucic. Ja wzielabym tą dłuższą, bo trochę trzeba było pospacerować, a majtek u nas na porodówce nie można mieć.

El*a lubi tę wiadomość

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • Cabank84 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mieliśmy to 3 usg . Zdrowa. Waga 1.800 ...

El*a, Sylwia91, Skali89, ZAneczka, lostdestionation, d84, gaga_32, pippi, Kasia.ke1 lubią tę wiadomość

gannyx8dhnjo8bll.png
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam usg 3 trymestru. Mała ma parametry idealnie na datę z miesiączki, ma 1500 g i jest ułożona główkowo, ale ma jeszcze tyle miejsca, że się pewnie przekręci kilka razy ;p na te plamki ginekolodzy odradzili mi stosowanie maści sterydowej i kazali zająć się tym dopiero po porodzie (bo było ich 2 przy badaniu). Co do wyprawki do szpitala, u nas każą przynieść jeszcze rożek i tak się zastanawiam czy kocyk by nie wystarczył..

El*a, Sylwia91, ZAneczka, gaga_32, pippi lubią tę wiadomość

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawijałam w kocyk

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja miałam rożek i było ok z tym że mały był zawiniety w 5 warstw bo nie trzymał ciepła
    Ja bym wzięła rożek bo zazwyczaj mają lepszy materiał i dziecko się nie poci

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza dzisiejsza waga to 1800 :)
    Pytalam Pani dr co extra spakowac do cc to powiedziala ze warto zakupic opatrunek "plaster miodu" ktory ma w skladzie miod manuka (wymiar 30x20 lub 20x10). Zakłada sie go na bliznę po cc i pozostaje on na skórze przez ok 7dni (cały pobyt w szpitalu).

El*a, gaga_32, pippi, ZAneczka lubią tę wiadomość

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do ciepłych skarpet to zależy od szpitala w moim było tak gorąco - rodziłam w lutym, że chodziłam w japonkach które mialam pod prysznic, tak samo miałam gruby szlafrok, teraz chyba kupię taki cieniutki.

Nam wówczas zalecali zabranie dla dziecka ciuszków popakowanych w woreczki kompletami i najlepiej zabrać 2 rozmiary bo nie wiadomo jakie dziecko będzie- mój się topił we wszystkim.

Cabank84 lubi tę wiadomość

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam zrobić sobie spis treści co gdzie w torbie jest przyda się jak mąż czy partner będą czegoś szukać w torbie :)

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wypada iść do szpitala z walizka ? Mam jedna taka średniej wielkości i ona akurat ma dwie oddzielne komory byłoby mi wygodnie spakować w jedna synka w druga siebie ale nie wiem sama kurczę do szpitala z walizka .. nosic tez lżej bo ma kolka ..

‹‹ 373 374 375 376 377 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ