Marcowe dzieci 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tez dzis wizytuje. Dziewczyny czy mozemy wspolnymi silami stworzyc wyprawke do szpitala? Na stronie szpitala do ktorego sie wybieram jest minimum z minimum, a z tego co czytam to najlepiej ze 3 walizki zabrac... I moze pomaga mamy po cc czy cos ekstra sie przyda po zabiegu bo wszystkie listy odnosza sie do porodu sn.
erre, gaga_32 lubią tę wiadomość
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Erre jaki wózek kupiliście?
Agi83 przy pierwszym porodzie dla mnie niezbędne w szpitalu bylo:
*Laktator + butelka dla małej
*Octenisept (psikałam krocze po nacięciu-fajnie łagodzi ból, nie wiem jak po CC czy można Blizne ale nie sądzę chyba)
*Podkład na łóżko (mimo że salowe rozkładały to psychicznie czułam się lepiej że mam swój inw razie awarii sama sobie zmienię)
*Majtki poporodowe siateczkowe
*2 koszule do karmienia, żeby w razie W była na zmianę
*Herbatka laktacyjna/femaltiker
*Nakładki na sutki te do karmienia
Dla dziecka:
*Pieluszki i chusteczki
*Coś do pupy (smółka ciężko się zmywa i dobrze troszkę natłuścić pupę wtedy łatwiej schodzi)
*kocyk (młoda nie trzymala temperatury i szpitalny nie wystarczał)
* Własne ubranka(mimo że mój szpital daje ubranka na czas pobytu i potrzebne są tylko na wyjście to ja wzięłam swoje bo córcia była chudziutka i te szpitalne na niej wisiały co mnie wkurzało)
*Ze dwie pieluszki tetrowe
Co okazało się zupełnie zbędne
*Podkłady poporodowe - u mnie akurat szpital zapewnia i okazały się i niebo lepsze od tych które.kupilam tak więc została mi cala paczka którą zabrałam do domu
erre, El*a, Agi83 lubią tę wiadomość
-
Karakorum, u mnie też dziś zaczyna się 33 tc. Ostatnio Malutka tez wypinała się pupą do świata... Czekam na kolejna wizytę, żeby zobaczyć co i jak... Lekarz uspokajał, że ma jeszcze dużo czasu, żeby się odwrócić, ze czasem nawet 2 dni przed porodem dziecko sie odwraca główką w dół... Ale ja się obawiam, że córcia się wdała w mamusie i jej zbyt dobrze być wypiętą na swiat- moja mama miała ze mną cc własnie przez to, ze byłam pośladkowo ułożona... A teraz powtarza sie u mnie... Gadam ciągle do Małej, zeby się odwróciła póki jeszcze ma miejsce:)
A kilka dni temu czytałam w necie o porodach ze względu na ułożenie dziecka i trafiłam na takie zdjęcia z porodu sn dziecka ułożonego pośladkowo...
-
u mnie po cc pielęgniarki psikały ranę octaniseptem i dziecku pepek. Nie był potrzebny swój - ale to pewnie kwestia szpitala.
Ja radze jeszcze:
gumkę do włosów
poduszkę jaska lub do karmienia dziecka - ja miałam jaska i na niej małego karmiłam.
swoją herbatę
błyszczyk do ust - bardzo usta pierzchną w szpitalu
w niektórych szpitalach trzeba mieć swoje sztućce i kubek - trzeba sprawdzić
pantofle tylko gumowe jak klapki nie materiałowe
gaga_32, Agi83 lubią tę wiadomość
17/2/2016 B
11/3/2018 I -
Mi w szpitalu przydał się jeszcze
szlafrok,
klapki pod prysznic,
ciemny ręcznik - krwawienie po porodzie może być hardcorowe:P,
ręczniki papierowe - do wytarcia miejsc intymnych po kąpieli, żeby ręcznik ocalał,
koszulki do spania-jeśli ktoś donosi to wystarczą dwie, ja przebierałam się 2-3 razy dziennie, bo straszliwie się pociłam:).
Tyle na teraz pamiętam.
Agi83 lubi tę wiadomość
-
U nas sztućców i naczyń nie trzeba. Ogólnie tez dostalismy krótką liste co jest potrzebne, ja powoli szykuje torbę do porodu i zrobiłam taką swoją listę. NIe wiem czy kompletna, jeszcze możliwa do uzupełnienia:)
dla mamy:
wszelkie dokumenty (na wierzchu "wielka 5": hiv, gbs, hbs, wr,oryginł gr krwi przeciwciała Rh, USG, karta ciąży, ostanie badania moczu i morfologia, dowód osobisty, plan porodu)
Ubrania:
koszula do porodu
koszule do karmienia
majtki jednorazowe
staniki do karmienia
ciepłe skarpety
szlafrok
kapcie
klapki pod prysznic
Higiena:
wkładki laktacyjne
podkłądy poporodowe/ podpaski maxi
podkład higieniczny na łóżko
pielucha tetrowa
ręczniki najlepiej ciemnne
kosmetyki i przybory higieniczne (pamiętać o gumkach do włosów)
Inne:
woda mineralna
gorzka czekolada
biszkopty
książka
tel+ładowarka
dla dziecka:
ubranie:
3 body
3 pajacyki
półśpioszki
skarpetki
Higiena:
pieluszki jednorazowe najmniejszy rozmiar paczka
mokre chusteczki
pieluchy tetrowe
Dla taty
- koszulka na zmianę ( w razie kangurowania, najlepiej zapinana na guziki)
- tel +ładowarka
- przekąska
- woda
Jeśli chodzi o cc, to u nas na pewno jest w tym momencie koszula szpitalna do porodu (pewnie jak wszędzie), biszkopty koniecznie po cc, koszula dla taty rozpinana, bo jak mamusia będzie szyta, to tata może być z dzieckiem w kontakcie skóra do skóry.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 18:22
Agi83 lubi tę wiadomość
-
Woda mineralna z dziubkiem przydaje się też do przelewania krocza jak ktoś będzie naciety
W sumie wszystko już wymienione mi przydała się suszarka również do tego że nie byłam w stanie wytrzec się ręcznikiem to troszkę dnuchslam ciepłym powietrzemAgi83 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, jaki strój szykujecie na sam poród? Ja mam 3 koszule rozpinane do pasa, jedna z nich jest dłuższa, a dwie trochę kuse, do pół uda. Czy w takiej krotkiej będzie ok rodzić, a ta dłuższa na potem? Może to głupi problem, ale stresuję się tym, żebym nie czuła się goła
-
El*a wrote:Dziewczyny, jaki strój szykujecie na sam poród? Ja mam 3 koszule rozpinane do pasa, jedna z nich jest dłuższa, a dwie trochę kuse, do pół uda. Czy w takiej krotkiej będzie ok rodzić, a ta dłuższa na potem? Może to głupi problem, ale stresuję się tym, żebym nie czuła się goła
-
El*a ja rodziłam w swojej koszuli, takiej rozpinanej do pasa. I w sumie nic się z nią nie stało. Ale widziałam, że dziewczyny w "różnym stanie" przychodziły z porodówki. Lepiej wziąć taką, ktorej w razie czego nie bedzie szkoda wyrzucic. Ja wzielabym tą dłuższą, bo trochę trzeba było pospacerować, a majtek u nas na porodówce nie można mieć.
El*a lubi tę wiadomość
-
Ja wczoraj miałam usg 3 trymestru. Mała ma parametry idealnie na datę z miesiączki, ma 1500 g i jest ułożona główkowo, ale ma jeszcze tyle miejsca, że się pewnie przekręci kilka razy ;p na te plamki ginekolodzy odradzili mi stosowanie maści sterydowej i kazali zająć się tym dopiero po porodzie (bo było ich 2 przy badaniu). Co do wyprawki do szpitala, u nas każą przynieść jeszcze rożek i tak się zastanawiam czy kocyk by nie wystarczył..
El*a, Sylwia91, ZAneczka, gaga_32, pippi lubią tę wiadomość
-
Nasza dzisiejsza waga to 1800
Pytalam Pani dr co extra spakowac do cc to powiedziala ze warto zakupic opatrunek "plaster miodu" ktory ma w skladzie miod manuka (wymiar 30x20 lub 20x10). Zakłada sie go na bliznę po cc i pozostaje on na skórze przez ok 7dni (cały pobyt w szpitalu).El*a, gaga_32, pippi, ZAneczka lubią tę wiadomość
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
co do ciepłych skarpet to zależy od szpitala w moim było tak gorąco - rodziłam w lutym, że chodziłam w japonkach które mialam pod prysznic, tak samo miałam gruby szlafrok, teraz chyba kupię taki cieniutki.
Nam wówczas zalecali zabranie dla dziecka ciuszków popakowanych w woreczki kompletami i najlepiej zabrać 2 rozmiary bo nie wiadomo jakie dziecko będzie- mój się topił we wszystkim.Cabank84 lubi tę wiadomość
17/2/2016 B
11/3/2018 I -
nick nieaktualnyDziewczyny a wypada iść do szpitala z walizka ? Mam jedna taka średniej wielkości i ona akurat ma dwie oddzielne komory byłoby mi wygodnie spakować w jedna synka w druga siebie ale nie wiem sama kurczę do szpitala z walizka .. nosic tez lżej bo ma kolka ..