X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2018, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktg nie miałam jeszcze w tej ciąży. Może na wizycie za tydzień, będzie już 36t. W poprzedniej miałam raz u lekarza i potem jak mi wody odeszły to w szpitalu już do porodu cały czas byłam podpięta.

Justyna24 lubi tę wiadomość

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • AniaSL Koleżanka

Wysłany: 25 stycznia 2018, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Mała waży 2050. Nie będzie duża ale pierwsza też nie była :) pessar trzyma, za miesiąc ściągamy :)

Super, że wszystko bez zmian :) szkoda, że dla mnie było za późno na pessar... W poniedziałek mam wizyte i już mam stres bo w tym tyg znowu mam pobolewanie brzucha, na szczęście bez spinania brzucha i skurczy...

• olka89 Przyjaciółka

Wysłany: 25 stycznia 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abne82 wrote:
    Witam Marcowki, poczytuje Was od początku gdzieś jestem tez na liście. Zaczęłam 33 tydzień, będę miała cc z powodu wcześniejszego cc, nadciśnienia i tego ze jestem panikara (nie ogarniam wypychania główki przez pochwę... wybaczcie zwolenniczki SN).

Będzie córeczka wszystko jest u nas Ok, dupsko mam za grube ale tym się zajmę po połogu. Dzisiaj byłam na pierwszym ktg. Zapis zwężony, młoda senna bo mam nocnego marka, u nas impreza w brzuchu zawsze między 21-3 rano...
    Troszkę mnie to ktg zmartwiło za tydzień powtórka + przepływy będziemy robić.

Jak u Was ktg? Która już robi?

Pozdrawiam,
    Abne

Czekamy na Jagodę data z usg 15.03.2018
    Hej mnie tutaj dawno nie było, zapomniałam hasła do konta i mogłam Was tylko podczytywać. Ja miałam KTG robione w 33tc dość miło wspominam nawet położna do mnie podeszła i mówi ze dawno nie było słuchać tak wyraźnych szumów ruchów- mała dawała czadu. Co do skurczy w ciagu 20 min zanotowało 1-2 wiec szału ni ma. we wtorek ide na nastepne KTG- zobaczymy wtedy. Przygotowuje sie do porodu SN ćwiczę na piłce i robie różne dziwne pozy zeby odciążyć odcinek ledźwiowy który daje mi w dupe od jakiś 3 tyg. Ogólnie mała też upodobała sobie kopanie w żebra i ciągłe czkawki więc nawet nie liczę ruchów bo brzuch i tak co chwile skacze. Z problemów od tyg. drętwije mi jedna noga od kostki po udo w nocy wiec spaceruje sobie i prowadzę rozmowy nocne z córką jedynie to przynosi ulgę nie wiem czym spowodowane. Czy któryś z cieżarówke tak ma ? i kto jeszcze nie ma spakowanej wyprawki ręka w góre ( podnoszę wogóle nie moge sie za to zabrać ) za duzo wątpliwosci ,majtki siateczkowe 1 czy wielorazowe? czy bede chciało mi sie to prać w szpitalu czy jednak bede leżeć plackiem. dylematy kobiety w ciąży ...

f2w3qqmz53tqp6av.png
    f2w3j48afnvhphsa.png
    2014- ciąża pozamaciczna Hiperprolaktynemia-> Dostinex
    02.03.2018 Igusia na świecie (3cs)
    08.2020 misja rodzeństwo ( 2021zaś.
    02.01.22- II --> rośnij <3

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam majteczki wielorazowe są wygodniejsze i siateczka bardziej przepuszcza powietrze

Ja kompletuje wyprawkę a raczej ze szpitala wydaje rozkazy :)

Ktg mam codzień skutrczy brak tętno ok także wszystko w normie

Boję się tylko ze po tylu tygodniach leżenia ciężko będzie urodzić Ale od skonczonego 37 zamierzam wstać i chodzić żeby ten poród jako tako przebiegł lekarka kazała spinac uda jak się lezy żeby mięśnie trochę pracowały

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Amanda1 Koleżanka

Wysłany: 25 stycznia 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka89 - mnie również drętwieje noga, szczególnie jak leżę płasko. Ponoć mała jest tak ułożona, że naciska na jakiś nerw. Pomaga podłożenie poduszki pod pośladek lub zmiana pozycji na bok.

Ja ogólnie jestem bardzo aktywna, jako, że mam własną działalność, to ciągle jeszcze pracuję, co najmniej 3-4 dni w tyg, ciągle jestem na nogach. O dziwo poza bólami kręgosłupa i tej nogi właśnie, problemów z brzuchem większych nie mam jeśli chodzi o bycie aktywnym.

Wczoraj spakowałam torbę do szpitala dla siebie, majtki mam jednorazowe dwa rodzaje. Wydaje mi się to jakoś wygodniejsze. brakuje mi jeszcze paru rzeczy, ale to takich, które mogą dowieźć mi, jak druga piżama (nie chciałam kupować za szybko ze względu na nieznany rozmiar), podkłady poporodowe.

f2w3rjjg3ox6cpsk.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja od 2 miesiąca ciaży muszę brać ten duphaston, to teraz mnie przeraziłyście z tym napięciem mięsniowym... Nospy ani razu nie wzięłam, chcoiaż miałam kilka sytuacji, w których powinnam, ale jakoś mimo zaleceń lekarza i położny oraz nacisków Męża obyłam się bez nospy.

Dzisiaj mieliśmy gości i Malutka jakoś ta nieśmiało się ruszała, jak tylko pojechali rozpoczęła swoje tańcowanie:) Coś nieśmiały ten nasz bobasek albo przekorny;)

Nie miałam jeszcze ktg, jestem w 34 tc. Lekarz kieruje na te badania?

Do szpitala mam jednorazowe majtki- myślę, ze to wygodna opcja.

Od kilku tygodni biodra i spojenie dają o sobie we znaki. Myślę, ze to normalne i nie ma co panikować:) Ćwiczenia na piłce mi mega pomagają i na kręgosłup, i na biodra- także polecam.

• Agi83 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaneczka ja na progesteronie jestem od samego poczatku bardzo dlugo bralam lutinus 3x1, zastrzyk z prolutexu I do teraz biore duphaston 3x1 jak mus to mus

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jakie macie te jednorazowe Ale Ja miałam takie sztywne dlatego uważam że te wielorazowe są lepsze są mieccutkie itd

Ale noworodki płaczą masakra głodne pewnie ogólnie tłumy na poloznictwie miejsc nie m

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O co chodzi z tą piłką? Taka duża dmuchana? I co się na niej robi, w czym pomaga, można miesiąc przed porodem?

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam majtki jedne, wielorazowe i miękkie, ale tylko na wielkie wyjścia na korytarz ;) bo w moim szpitalu jest zakaz jakichkolwiek majtek, słyszałam, że w wielu miejscach położne cisną, żeby bez majtek leżeć.
    Ja już właściwie spakowana, mimo że czasu jeszcze dużo.
    Teraz mało które dziecko ma prawidłowe napięcie, z moich znajomych z połowa miała rehabilitanta dla malucha. Ostatnio oglądam filmiki, jak prawidłowo podnosić, nosić dziecko itp, sporo jest na you tube z osławionym Zawitkowskim, ale inne też są ciekawe.
    KTG jeszcze nie miałam.
    U mnie w szkole rodzenia większość dziewczyn ma termin na drugą połowę marca, mam nadzieję, że to się na żywo potwierdzi i koło 6 będzie luźniej, bo najbardziej boję się, że jak będę rodzić, to będzie taki tłok, że nikt się mną nie zajmie jak trzeba i coś się pochrzani.

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno się nie odzywałam choć czasem was podczytuję. Naturalny progesteron nie wpływa negatywnie na napięcie (bo w prawidłowo rozwijającej się ciąży jest wytwarzany przez matkę. Ja mam problemy, biorę od samego początku i praktycznie będę brać do końca 36tc, tj w poprzedniej ciąży. Co miesiąc mam też spr poziom progesteronu (nie biorę w ciemno)

Ktg miałam już 2 razy robione. Jest raczej ok (niewielkie skurcze, nie porodowe)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Verbena Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    erre wrote:
    Hatfe, trzymam kciuki, daj znać ile mała przybrała.

Verbena, jak się trzymacie z mężem? Uściski dla Was!

Dziewczyny, posiadacie jakąś wiedzę odnośnie poduszek typu "klin"? Jakieś za i przeciw? Bo z jednej strony czytam, że musi być koniecznie na płasko, a z innej, że taki klin ułatwia oddychanie i zapobiega ulewaniu. Tylko już sobie nie wyobrażam położyć dziecka na boku czy brzuszku z taką poduszką...

Dziękujemy że pytasz, nie jest łatwo, jest cholernie trudno, we wtorek jestem umówiona do psychologa, mąż się od tego odcina, nie myśli bo to go dobija a ja wręcz odwrotnie, potrzebuje o tym rozmawiać, płakać, każde z nas inaczej przechodzi żałobę, mnie w tej chwili to zabija bo staje się osobą którą kiedyś byłam a tak nie chcę bo mam świadomość tego do czego to prowadzi... Pogrzeb był w zeszły piątek, odwiedzam Kacperka niemal codziennie jednak to nic nie zmienia, wiem że niszczy mnie to od środka...

Kacperek 06.01.2018 - 12.01.2018 [*]
    Nasze 6 dni szczęścia...

Filip 18.04.2019 nasz mały wielki cud 😍3270g 55cm
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak mus, to mus. Lepiej brać tabletki jak zleca lekarz niż robić krzywdę dziecku.

A z tym napięciem to może i jest tak, ze coraz więcej dzieci ma z tym problemy albo teraz większy nacisk na diagnozowanie jest i dlatego takie powszechne to. Mojej koleżanki synuś tez się rehabilituje, w marcu będzie miał roczek.

Ten Zawitkowski dobry gościu jest, też oglądam jego filmiki- fajnie i konkretnie tłumaczy co i jak, nie tylko odnośnie noworodków czy niemowląt, ale ogólnie starszych dzieci (np dbanie o prosty kręgosłup).

Z piłką taką do ćwiczeń, wielką dmuchaną. Siadam sobie i kręcę biodrami, wypycham biodra na boki. Też dobre jest ćwiczenie takie, zeby się położyć na boku, oprzeć stopę na piłce noga przy tym musi być odgięta na bok, i tak turlać piłkę- niby dobre na uda i biodra. Ogólnie ćwiczenia dają mi ulgę i na ból bioder, i na ból kręgosłupa. Można miesiąc przed porodem, a nawet trzeba:D
    Staram się tak minimum 3-4 razy w tygodniu przez 30 minut robić takie ćwiczenia ciążowe, jakie nam pokazali w szkole rodzenia i takie z książki o ciąży ( z piłką, siad . Niesamowicie mnie to relaksuje:)
    A Wy jakieś ćwiczenia robicie? Trenujecie mięśnie kegla? Polecacie na to jakieś ćwiczenia? Ja coś tam robię, ale mam wrażenie, że za mało...

Ostatnio strasznie czuję pragnienie, ciagle chce mi się pić, takie suche dłonie mam i usta. Pije wodę, ale jak za dużo to mi zaraz niedobrze się robi.

• M86 Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2018, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze z wyprawką w lesie :p ale już prawie ;) do konca stycznia mam.nadzieje ze bede miala juz wszystko. Procz może wózka, bo nie mam na niego miejsca, więc to w ostatniej chwili (kupuje uzywany).

Ja tez staram sie cwiczyc 2 razy w tygodniu po ok. 30min - zestaw ćwiczeń wzięłam z yt. Chodziłam też dona tej pory raz w tygodniu na długie spacery (ok. 10km), ale po ostatnim bardzo mnie miednica bolała i chyba już je odpuszczę. Na piłce siadam sobie codziennie i kołysze biodrami, macham rękami, kilka ćwiczeń równowagi wykonuje, zazwyczaj jak ogladam tv i mi się nudzi. Mam nadzieję, że ułatwi to poród...

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • olka89 Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia 2018, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żółwik dla tych co ćwiczą fajnie ze to robicie dobrze jest tez przy ćwiczeniach nauczyć się prawidłowo oddchac i robić symulacje skurczy czyli oddychamy przeponowo co raz szybciej. Uwielbiam w pozycji siedzisz nogi podwinięte pod tyłek opierasz ręce na piłce i zwijasz kręgosłup tocząc piłkę rękami do przodu głowę i czoło tez można opierać na piłce robisznjeden wydech w tej pozycji i na wydech znów prowadzisz piłkę do siebie podnosząc po koleji kręgosłup szyje głowę w wielkim skrócie.robie tez to cwicz przy biurku na krześle. Rozciągajcie także pachwiny bo nam powtarzają ze dobrze rozciągnięcie to podstawa potem będą Cię za nogi trzymać wiec będzie łatwiej . Amanda1 dasz radę spać na wznak??ja przewalam się z boku na bok gdzieś czytałam ze na wznak nie korzystnie bo wtedy dzidzia naciska tez. Już mi się marzy spanie na brzuchu...Ale juz niedługo. Majtki zakupione za wasza rada przyjdą w następnym tyg. Co do KTG jeszcze to u mnie lekarza wymaga przed każda wizyta po 32 tc już robić.

f2w3qqmz53tqp6av.png
    f2w3j48afnvhphsa.png
    2014- ciąża pozamaciczna Hiperprolaktynemia-> Dostinex
    02.03.2018 Igusia na świecie (3cs)
    08.2020 misja rodzeństwo ( 2021zaś.
    02.01.22- II --> rośnij <3

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 04:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAneczka wrote:
    Dziewczyny, ja od 2 miesiąca ciaży muszę brać ten duphaston, to teraz mnie przeraziłyście z tym napięciem mięsniowym... Nospy ani razu nie wzięłam, chcoiaż miałam kilka sytuacji, w których powinnam, ale jakoś mimo zaleceń lekarza i położny oraz nacisków Męża obyłam się bez nospy.

Dzisiaj mieliśmy gości i Malutka jakoś ta nieśmiało się ruszała, jak tylko pojechali rozpoczęła swoje tańcowanie:) Coś nieśmiały ten nasz bobasek albo przekorny;)

Nie miałam jeszcze ktg, jestem w 34 tc. Lekarz kieruje na te badania?

Do szpitala mam jednorazowe majtki- myślę, ze to wygodna opcja.

Od kilku tygodni biodra i spojenie dają o sobie we znaki. Myślę, ze to normalne i nie ma co panikować:) Ćwiczenia na piłce mi mega pomagają i na kręgosłup, i na biodra- także polecam.
    Duphaston to ja brałam odkąd się dowiedziałam o ciąży. Spokojnie to nie jest reguła. U nas jest wszystko w porządku:)

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 04:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim skromnym zdaniem to teraz się wszystko zrzuca na napięcie mięśniowe. Taka moda jakaś i trend się zrobil że nagle każde dziecko praktycznie trzeba od razu do rehabilitanta pchać. Nic się dziecku czasu nie daje żeby osiągnęło dane umiejętności samo tylko już na siłę trzeba ćwiczyć eh

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaSL wrote:
    Super, że wszystko bez zmian :) szkoda, że dla mnie było za późno na pessar... W poniedziałek mam wizyte i już mam stres bo w tym tyg znowu mam pobolewanie brzucha, na szczęście bez spinania brzucha i skurczy...
    Nie ma skurczy to jest dobrze :* nie martw się na zapas! Dzidziuś jest mądrzejszy niż nam się wydaje i na pewno poczeka na odpowiedni czas :)

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2018, 04:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja także polecam majtki wielorazowe te siateczkowe. Są świetne. Mam 3 pary i po prostu prałam sobie na zmianę wiadomo że nie codziennie bo i tak nosi się podkłady. Więc jak były czyste to nie było potrzeby. Są mięciutkie i milutkie :) kurcze ja nawet nie zaczęłam pakować rzeczy do szpitala jeszcze. Jakoś się nie mogę w tej ciąży ogarnąć z tym wszystkim. Z pierwszą córką mam wrażenie że szybciej mi to poszło i byłam bardziej przygotowana

• Mariposa26 Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia 2018, 05:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie wcześniejszy pobyt w szpitalu niestety nie ominął. Od wczoraj leżę na patologii ciąży z powodu wysokiego ciśnienia. Nagle mi skoczyło, tętno mojej córci też za wysokie bo ponad 180.

Maja, ur. 02.03.2018 o godz. 12.40 w 38 tyg + 6 dni
‹‹ 385 386 387 388 389 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ