Marcowe dzieci 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeju... moje dziecko śpi już godzinę... nie zdarzyło się to od paru miesięcy. Posprzatalam, wstawiłam pranie, gotuje mu zupę. I nie wiem co mam z sobą robić... Bo "pewnie zaraz się obudzi"
Dzisiaj zupa z brokułem i brukselką. Czy któraś już podawała mięso?? Czytałam, że mięso powinno gotować się oddzielnie i dodać do zupy tylko mięso. Czemu tak? Nie można ugotowac zupy na tym mięsie? Mąż załatwił mi królika. Niedługo zaczniemy zabawę z prawdziwymi zupami, a nie takimi wegetariańskimi
Mdłości miałam raz czy dwa ale pewnie dlatego, że się obżarłam pod sam korek. Bo przecież dobrego kebaba czy pizze trzeba zjeść całegoWiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2018, 11:16
-
Też już raz testowałam xD miałam, podwyższoną temperaturę i ciągle biegałam siku, dało mi to do myślenia xD ale ja nie mam nadal okresu. Ciekawa jestem czy nie mam przez karmienie czy nie mam bo mieć nie będę, tak jak się to zdarzało przed ciążą.
-
Mała Ruda - ja podawałam córci zupkę z kawałkiem kurczaka z rosołu (robiłam z ćwiartek) i łyżkę naszego rosołu zblendowałam wszystko z gotowaną na parze marchewką i ziemniakiem. Jakoś zjadła, ale bardziej smakowało jej to mięsko w kawałku. Podałam jej też kawałek polędwiczki z indyka gotowany na parze, ale to już nie posmakowało tak bardzo. Podawałam teżpulpecika pieczonego w piekarniku z wołowego mięsa mielonego, cukinii i marchewki - dziabnęła, ale mąż bał się zakrztuszenia, to jak mała wypuściła pulpeta z ręki to zabrałam (oj nieładnie!)
Totoro- moja koleżanka syn starszy od mojej córy 13 mies, pamiętam,żejak o okresie rozmawiałyśmy to miał 7 mies, nadal nie miała po porodzie. Ja dostałam w 3 miesiącu życia córki, kp cały czas. Przed ciążą jakieś 8 mies nie brałam tabsów (limetic) i miałam regularny okres, przed braniem tabsów różnie bywało z regularnością. Po ciąży dostałam i co miesiąc się pojawia 2-3 dni wahania to jeszcze nie jest nieregularność wg gina.
ogólnie to przy kp może być z tym meeeega różnie. A jeszcze dochodzi wiele innych czynników- właśnie m.in to jak było przed ciążą (chociaż mój gin stwierdził, że to podczas kp w ogóle znaczenia nie ma, żejak ktoś miał super regularnie okres, to po porodzie przy kp może być odwrotnie, może nie mieć długo, może mieć od razu,możemieć z przerwami itp.) Zapisałam się na wizytę z powodu bólu podbrzusza i pleców po okresie- mówił gin żejak jakieś niepokojące bóle będą to żeby się zapisywać od razu. -
Ja okresu jeszcze nie miałam i nie tęsknię
Jeżeli chodzi o mięso to raz dałam trochę rosołu z kurczaka z kaszą manna, ale to tyle. W ogóle ostatnio co drugi dzień Mała mówi nie dla obiadów.. kasza na śniadanie i owszem a potem już tylko cycek. No i to ulewanie, chyba będę ją po jedzeniu zapinać w foteliku żeby jej się ulezalo. -
Moja malutka zrobila mi dzisiaj prezent urodzinowy i ponraz pierwszy przespala cala noc bez budzenia w swoim lozeczku od 20:30 do 5:30 spala w swoim pokoju, potem po cycu jeszcze godzinke drzemala z nami
El*a lubi tę wiadomość
01.2010 - córeczka nr 1
03.2018 - córeczka nr 2
-
agigagi wrote:Moja malutka zrobila mi dzisiaj prezent urodzinowy i ponraz pierwszy przespala cala noc bez budzenia w swoim lozeczku od 20:30 do 5:30 spala w swoim pokoju, potem po cycu jeszcze godzinke drzemala z nami
Masz ją w innym pokoju? Jak to ogarniasz? Chce Ci się w nocy latać między pokojami? Ale pewnie śpi ze starszą siostrą?
-
Agiagi wszystkiego najlepszego!
Zaneczka, gratulacje dla postępów Amelki:)
Mięso dajemy, był kurczak i królik, gotuję osobno. Ponoć w wywarze jest za dużo białka.
Ja jeszcze nie miałam okresu, mam pcos i przed ciążą było kiepsko, ciąża po stymulacji, więc podobnie jak u Marcepanki, ale ja jeszcze nie myślę o następnej ciąży.
To karmienie to naprawdę niesamowita sprawa -
Dzieki za zyczenia dziewczyny, 33 stuknelo to juz nie przelewki
Mala ruda, mala spi w swoim pokoju sama, jak zasypia ok 20-21 to budzi sie przewaznie 2-3 i wtedy przenosimy ja na lozeczko dostawne do nas i juz zostaje. Ona ma taki sen ze jak sie cos glosniej powie to od razu sie budzi wiec musi miec cisze i zamkniete drzwi. Oczywiscie niania wlaczona Spi u siebie od kiedy skonczyla miesiac i tak juz sie przyzwyczailismy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2018, 20:54
01.2010 - córeczka nr 1
03.2018 - córeczka nr 2
-
Ja nie mam siły wstać w nocy i zrobić 2 kroków do łóżeczka. Agigagi podziwiam. Może jakby był w innym pokoju to nie budziłabym się na każde stęknięcie. A jak już go nakarmie i odłoże do łóżeczka to wstaje jeszcze 5 razy w ciągu 15 min sprawdzić czy już śpi albo czemu się kręci. Najgorzej jak on najedzony o 3 w nocy idzie w kime, a ja leżę przez godzinę i nie mogę zasnąć.
-
Hehe ja tak dzisiaj mialam o tej 5:30 jak sie malutka obudzila i najadla po czym w kimke poszla a ja zasnac nie moglam i o 6:15 juz wstalam bo starsza musialam przygotowac na probe przedstawienia do szkoly... powiem Wam ze po tylu latach wstawania wczesnego ok godz 6 - a to bo dziecko male, a to do przedszkola czy do szkoly - juz sie czlowiek przyzwyczja i nie ma problemu. Wczesniej libilam pospac, teraz budze sie bez budzika.01.2010 - córeczka nr 1
03.2018 - córeczka nr 2
-
Agigagi wszystkiego co najlepsze!
U nas jakieś 20 cm od łóżka do łóżeczka, a i tak dokąd nauczyłam się karmić na leżąco to w środku nocy lub nad ranem małą biorę do nas:)
Każde jej stęknięcie to moja pobudka... Ostatnio noce są pod tym względem nieubłagane. Już drugi dzień odsypiałam z małą na pierwszej porannej drzemce.
-
Moja ostatnio je w nocy rowniutko co 2h, nie wiem o co chodzi Dodatkowo tak niespokojnie śpi i nauczyła się turlać, więc na spaniu albo pelza, albo się turla, no albo właśnie je. Chodzę jak zombie żebym chociaż odespac mogła a tu pierwsza drzemka - obowiązkowo spacer, bo nie usnie inaczej, druga 40-minutowa o takiej porze, że robię obiad i kolejna też obowiązkowo na spacerze już jej minęło spanie po 2,5h xD
-
Moja śpi na spacerze, zazwyczaj do 16, może trochę wcześniej, potem jak ma ochotę to o 18 na godzinę, jezeli nie to staram się ją przetrzymać do 19:30 do kąpieli i o 19:45 idziemy do sypialni spać na noc. Wychodzi tak, że czasami ma dwie a czasami 3 drzemki w ciągu dnia (1h do południa, 1,5-2h na spacerze i 1h albo wcale pod wieczór) i taki schemat mamy już od dłuższego czasu
-
U nas musi być drzemka, choćby krótka co 2h. Dziś ostatnią miała do 16 i zamiast o 18 jeszcze kimnąć to przetrzymala do kąpieli, po kąpieli do spania i co? Usnęła przed 8 w momencie po czym wstała wpół do 9 i dopiero teraz zasnęła już porządnie.
-
Moja spi 3x na dzien. Rano ok 9-10 pol godziny, w poludnie ok godz 13-14 - 2h (ale wtedy ja klade sie na lozku przy niej z cyckiem w zanadrzu bo inaczej jest tylko pol godziny drzemki), wieczorem ok godz 17-18 spi pol godziny czyli taka drzemka zeby jakos przetrwac te koncowke dnia. Przed 20 mamy kapiel i pozniej ok. 20-21 zasypia na stale.01.2010 - córeczka nr 1
03.2018 - córeczka nr 2
-
u nas był dzień z jedną 40 min drzemką! padła o 17 bez kąpieli, a ja niedługo po niej..
ogólnie w ciągu dnia spi 3 razy, 2 krótkie takie 20-30 min i jedna długa tak godzine 1,5 cudem 2. ostatnia drzemka musi byc do 18 potem kąpiel.
Ostatnie noce coraz bardziej męczące, dwa dni spałam z małą na pierwszej drzemce i nagle zamast 20 min spała 2 godziny! -
Byliśmy dziś na rehabilitacji i dostaliśmy ochrzan, że Młoda siedzi, raczkuje i wstaje no ale jak ja mam ją zatrzymać.. już tam nie pójdę, zwolnili (albo sama odeszła)super rehabilitantkę, a Pani doktor nadzwyczajną tak Mała rehabilituje, że ta wpada w histerię.. i długo potem trzeba było ją uspokajać
-
AnnaIzabela wrote:Borze liściasty! Chciałam dziecku ugotować buraka na parze to spaliłam garnek! To nie jest mój dzień.. O_o
Ja 2 tyg temu dwa dni pod rząd spaliłam małej zupkę xD bo miałam za duży garnuszek i jak lalam pół szklanki wody zgodnie z przepisem to potem ona tak szybko wyparowywala... bywa
Co do rehabilitantki to chyba sama dzieci nie ma. Co miałaś powiązać dziecko, żeby nie robiło tego czy tamtego? No klekajcie narody. Przecież małej nie zmuszasz do raczkowania czy wstawania. Jak potrafi, jest gotowa, to próbuje. Mój brat mega szybko zaczął wstawać, chodzić, trzymając nas za ręce, miał chyba skończone 7 miesięcy jak stał na nogach i chciał ganiac po kanapie, żyje, dobrze się ma, wysportowany chłopak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2018, 18:15
AnnaIzabela lubi tę wiadomość