Marcowe dzieci 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas za kilka dni skończy 7 miesięcy! Leci czas nieubłaganie. ostatnio jak patrzyłam na Malutką to płakać mi się chciało z radości, że tyle potrafi i żalu, że to juz!
Półroczniaki zdrówka dla Was:D i wsaniałej drogi w rozwoju dla Ciebie, Maluszku i dla Rodziców:)
Tak czytam, że piszecie o tych niespokojnych w nocy dzieciątkach, to myślę, że to rozwojowe może być. Chyba ma to zwązek z tym, że dziecko rozwija się motorycznie a dzięki temu też umysłowo- patrzy na świat z nowej perspektywy, dociera do niego więcej bodźców, pewnie to jakoś nocą odreagowuje.
A te zęby... Ja już 3 miesiące czekam i kupa... Dalej nic. Codziennie sobie mówię, o może coś bardziej rusza.. NIC
Każdy mówi, że to długo trwa.
U nas drugi dzień luźxniejsze kupy... i znów to zdanie "mOże to już te zęby"
Dzisiaj dałam Małej słoiczek z Hippa po 7 mies "ryba morska z makaronikiem" i czymś tam... Skład moim zdaniem średni, bo kurde jaka to ryba morska? Dzieci nie moga jadać wszystkich ryb... Sama dawałam jej halibuta, a tu cos. Była strasznie niezadowolona z makaroniku, alo ezdjała z 10 łyżeczek, na koniec zaczęła pluć makaronem. Osobiście nie zjadłabym tego bo nie miało smaku... Chyba wolę sama jej gotować Kupiłam też z Hippa morele, jutro na deserek spróbujemy. Bo mała ciągle gruszki, jabłka, banany. Musze tez dac jej coś innego.
Agi83 lubi tę wiadomość
-
AnnaIzabela wrote:Szczęśliwa i jednocześnie załamana, że to już. Że za szybko i ja się nie zdążyłam nacieszyć nią taką Malutką
Ja ostatnio pół ranka przeplakalam jak oficjalnie pożegnaliśmy gondolkę
A z tym kręceniem się na spaniu to nie wiem o co chodzi... W dzień jest ok, w nocy akrobacje i poplakiwanieZAneczka lubi tę wiadomość
-
Może być tak jak ZAneczka napisała, odreagowanie całego dnia nowych wrażeń Na szczęście to wszystko w końcu minie
Ja z kolei gondole pożegnałam tańcem radości, że już tego ciężkiego cholerstwa nie muszę targać z 3 piętra teraz znoszę Małą i fotelik żeby móc wózek wyjąć z miejsca gdzie jest przypięty, jest praktycznie tak samo ciężko, ale duuuzo wygodniejZAneczka lubi tę wiadomość
-
El*a wrote:Totoro, po co to napisałaś o tej gondoli, ja teraz też będę płakać
A co, tylko ja się będę ślimaczyc?
Może to faktycznie odreagowywanie dnia. Pamiętam jak dużo ćwiczylam i w nocy się rzucałam, bo mi się śniło, że dalej ćwiczęAnnaIzabela, El*a lubią tę wiadomość
-
Hehe:D
Ja gondolę pożegnałam z mieszanymi uczuciami- z jednej strony mega uszcześliwiona, bo przejście na spacerówkę to jakiś kamień milowy, jakiś nowy etap, jak mówię córeczce "już jest dużym dzidziusiem i jeździ w wóziu dla dużych dzidziusiów". Z drugiej taka świadomość,że czas upływa szybko i te piękne chwile z maleństwem zostaną wspomnieniami.
Oby było coraz lepiej z tymi naszymi nocnymi markami.
Kurcze,macie jakiś pomysł jak złapać mocz dziecka inaczej niż do woreczka? Od 5rano z tym walczyłam i pamper zasiuśkany razem z woreczkiem, który w środku pusty... Już niewiem czy ja to źle przyklejam, czy co...Dziś nie poszłyśmy na badaniebo do 9 pkt pobrań...;/
https://mataja.pl/2015/07/co-gryzie-male-dzieci-mity-zwiazane-z-zabkowaniem-i-sposobami-na-nie/ a propos czekania na zęby.
Czyli ni ma co się łudzić, że to ciągle żeby...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 13:55
-
ZAneczka u nas zawsze się sprawdza, tylko nie wiem czy sama sobie poradzisz. Zaraz po pobudce kładziesz Małą na plecy, otwierasz pampka, octenisept na wacik, przemycie i filowanie z kubeczkiem na siku. U nas zazwyczaj siku jest chwilę po przebudzeniu. Inna metoda to suszarka na brzuszek, ciepło wyzwala siku
Z pierwszym sposobem jest tak, że u nas aby Mała ulezala na plecach, to albo ją karmię a M filuje z kubeczkiem, albo M zabawia a ja filuje z kubkiem. Woreczek użyłam raz, też mi się rozlało i wylalo i dupa
U nas się przebiła lewa jedynka, jeszcze 3 w kolejce już na wylocie. Masakra jakas.. Mala potrafi leżeć spokojnie, nagle ryk, rzucanie się i wierzganie, za chwilę znów spokój.. niechże one już wyjdą i dadzą Małej odetchnąć..
Edit - przeczytałam i w sumie się zgadzam, że Mała bardziej niż zwykle rozdrażniona jest chwilę przed i po tym jak się przebija ząb.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 14:22
ZAneczka lubi tę wiadomość
-
A ja Wam się przyznam, że cały czas mówię, że mogłabym już zajść w ciążę bo nasze starania były długie itd. Ostatnio mąż poleciał parę razy na żywioł... i powiem Wam, że się zmieszałam czy dobrze robimy i co jedzie jak zajde w ciążę... mózg kobiety dziwny jest. Przecież mój luby opory miał, a tu pyk i twierdzi, że i tak "go dopadne" na drugie dziecko więc conza różnica czy teraz czy za chwilę. Za to ja zaczęłam się grubo zastanawiać bo przecież nie będę mogła już nosić swojego synka...
-
Ja bym chciała bardzo zajść w ciążę po Nowym Roku, albo w okolicach roczku małej... Tylko, że u nas droga do dziecka była bardzo długa i mega kręta, więc na wszelki staramy się już. tzn. na razie jeszcze nie wróciły mi cykle, więc to takie tylko, żeby nie przegapić jakiejś okazji, gdyby się jednak nadarzyla
-
AnnaIzabela- Dzięki, wypróbuję obie metody:D
Mała Ruda- mam tak samo... Mieliśmy od października zacząć starania, ale nagle zaczynam się wahać czy to nie za szybko. Chociaż chciałabym zajśc w ciąże w okolicach roczku córy, jak u Totoro. Ale ostatnio w ogóle zastanawiam się czy chcę mieć drugie... Jakieś mnie lęki dopadły, że co będzie jak coś nie w porzadku będzie się działo i trafię na długo do spzitala- a nie wyobrażam sobie zostawianie córy z teściową,co to to nie!
White Innocent lubi tę wiadomość
-
ZAneczka wrote:AnnaIzabela- Dzięki, wypróbuję obie metody:D
Mała Ruda- mam tak samo... Mieliśmy od października zacząć starania, ale nagle zaczynam się wahać czy to nie za szybko. Chociaż chciałabym zajśc w ciąże w okolicach roczku córy, jak u Totoro. Ale ostatnio w ogóle zastanawiam się czy chcę mieć drugie... Jakieś mnie lęki dopadły, że co będzie jak coś nie w porzadku będzie się działo i trafię na długo do spzitala- a nie wyobrażam sobie zostawianie córy z teściową,co to to nie!
Ooo, ja o tym nie pomyślałam mnie stresuje już sam pobyt w szpitalu po porodzie, teraz lezalysmy 6 dni, bo mała miała żółtaczkę, nie wyobrażam sobie leżeć tyle przy drugim, co dopiero dłużej... Ale tak sobie myślę - nie ma co zakładać takich scenariuszy. Do szpitala można trafić i nie będąc w ciąży, więc trzeba być dobrej myśli po prostu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 21:40
-
ZAneczka wrote:AnnaIzabela- Dzięki, wypróbuję obie metody:D
No ja też chciałabym w styczniu/lutym trafić 2 kreski. Co do teściowej to przybijam 5! Nawet chomika bym swojej nie dała do pilnowania, szkoda zwierzat!
Totoro my byliśmy 5 dni i myślałam, że jajo zniose w tym szpitalu. Szpital to samo zło..Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 22:02
-
Uwaga, uwaga! Moje dziecie poszło spać o 21, o 6 wstał na butle i do tej pory spi! Od paru dni w nocy jak się kręcił wstawałam, dawałam smoczka i spał dalej ale zawsze max do 3. Wszystko byłoby super i bym się wyspala ale o 4 złapał mnie mega ból brzucha i się męczyłam do 5 zanim nospa nie zaczęła działać.
AnnaIzabela, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
No ja leżałam z dziewczyną, która była drugi raz w ciąży, Ala ma chyba około właśnie 2 latek no i ona była w tym szpitalu 7 tygodni! Masakra..
Moje dziecko wczoraj dostało słoiczek jakichś warzyw z kurczakiem. Pluła dłużej niż widziała.. Myślę no jakiś obiad musisz zjeść. Miałam mięso z rosołu i marchewkę. Porwalam jedno, ugniotlam drugie. Zezarla cały talerzyk i krzyczała o jeszcze mięsko znaczy się nie może być mielone. Trudno, będę jej gotować
Mała ruda lubię za sen Młodzieży, nie lubię za brzuch..Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 09:32
-
nick nieaktualnyTrochę mnie tutaj nie było. Cóż... brak czasu.
Co do nocy, mój budzi się kilka razy. Ja już przywykłam do latania i do spania z przerwami. W dzień śpi mi czasami raz a konkretnie ok.2h, a czasami 2x po godzince.
Agi83 jabłko. Dla mnie słodkie dla młodego kwaśne. Jakbym mu cytrynę podawała! Nie lubi na ten czas.
Totoro my mamy jeszcze pare dni do 6miesięcy a nadal w gondoli, ale ledwo się mieścimy. Zaraz też przechodzić będziemy. Ja tam się cieszę jak młody rośnie i zdobywa nowych umiejętności. Najbardziej mi się podoba, że jest z dnia na dzień bardziej kontaktowy. Noworodek to sama słodycz, ale teraz też jest super.
mała_ruda ah wyjeżdżasz mi tu z drugą ciążą. Ja najchętniej bym już chodziła z brzuchem haha a tu dupa przez to cc. Zazdroszczę, że już się możecie starać.
U nas jest progres z mm. Chyba załapał i już dwa razy nam coś wypił. Raz 30 ml, a drugi 100 ml. Także, jeszcze 2 mc kp i czekam na @mała_ruda, El*a, AnnaIzabela, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
No Marcepanka brawo! Wiedziałam, że z tym mm to kwestia czasu. Szczerze współczuję cc. Jeśli ktoś musiał mieć cc to trudno i nie zazdroszczę ale jak ktoś załatwia sobie cc bo się boi sn to ja tego nie kumam. Mój sn bolał podczas porodu ale za 3h już chodziłam i ból minął. Mam nadzieję, że przy kolejnej ciazy też sn będzie.
Ostatnio dawałam małemu maliny zajadał się bo akurat tata kosił trawnik i ta kosiara była super! Więc nie zwracał uwagi co mama mu wciska. Wczoraj pogniotłam maliny.. jeju... miny takie strzelał jakby gorzej niż cytryne jadł. Najbardziej lubi banany.ZAneczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Totoro- u nas historia szpitalowa przed porodem 4 dni, po porodzie 9, po 5 dniach w domu znowu 10 dni w szpitalu, po powrocie do domu co 2 dni kontorle u lekarzy- żółtaczka trwała do końca 2 miesiąca... w 1 po szpitalu co 2 dni kontrola bilirubiny, potem co tydzień. Jak zeszło ponizej 4 to daliśmy spokój:)
Mam lek przed szpitalem,bo mi wody odeszły i tak 4 dni sobie w szpitalu leżałam zanim nastąpiło sn i to mi podali oksytocynę przy 5 cm...
Dodatkowo byłam na sali z dziewczyną co miesiąc tam leżała, bo miała 3 cm rozwarcia,oksy 5 razy nie dało rady wywołąć i tak ją trzymali, ażurodziła po terminie dzięki temu że lewatywe jej zrobili jak miała 4 cm...
Mała Ruda, wow że bąbel tyle spał
AnnaIzabela- mięso z rosołu najlepsze- u mnie też w kawałku był szał
Marcepanka- super, że jest postęp w nauce mm. Jeju, Twoja chęć bycia w drugiej ciąży jest godna podziwu:D
U mnie są przemyślenia z serii: co jak tarfię do spzpitala, nie chcę by teściowa zajmowała się córą, jak ja bez męża urodzę, jak ja bez córy wytrzymam w szpitalu z drugim dzieckiem, czy to nie za szybko, czy dam radę z dwoma bąblami
Nie martw się cc, ważne że Ty i dzidziuś macie się dobrze. Nie rozumiem cc na życzenie, chociaż sama jak słyszałam te wszystkie wrzaski przez 4 dni przed porodem to zaczełam płakać do meża,czemu jednak nie jest tyłkiem do świata nasze dziecko, ale sn to sn, 2-3 godziny pamiętałam o bólu, ale już chodziłam i mogłam nosić dziecko. Po cc niestety dużo dłużej i boleśniej dochodzi się do siebie.