X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie o siadaniu a mój nawet na kolankach zbytnio nie chce dupy podnosić. :(

Ja cyckować też bardzo lubię.

ZAneczka lubi tę wiadomość

• ZAneczka Autorytet

Wysłany: 26 września 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcepanka, przyjdzie na to czas, dzieci są mądre:)
    Moja urodziła się na początku lutego (36 tc) i nadrobiła swoje, wreszcie nam z czworaków siada bez podpierania, sama i już tak caaały dzień :) Tylko my musieliśmy nadrabiać różnicę i pomóc przy niskim napięciu mięśniowym.

Cyckowanie jest super! Teraz nawet bardziej mi się podoba nż gdy córcia była młodsza - patrzy na mnie tymi ockzami z takim spokojem i szczęściem:) albo sobie pije mleczko i mruczy, albo pije i trzyma rękę na mojej klacie ... No i potrafi stanowczo pokazać, że to czas na cycusia albo "mamo, jeszcze nie czas na cycusia". Na pewno do 1 roku życia chcę karmić. Mój cel to 2 lata. Jak skończy 2 latka to powoli będe odstawiać. Jesli będzie dobrze to w ciąży i w tandemie będę cyckować (planujemy niedługo starać się o drugie dzieciątko).

My teraz wyprawkę zimową szykujemy- chcę w końcu kupić bidon, kombinezon, czapę,szalik, rękawiczki. Gruby koc już mamy, dostaliśmy w prezencie taki mega puchaty ocieplany:D

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 26 września 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAneczka nawet mi nie przypominaj o zimie! Ja jestem załamana tą garderobą która trzeba nabyć xD

Ja się zastanawiam czy kupić gruby kombinezon czy śpiworek do wózka i do tego lżejszy misiowy. Wydaje mi się, że tak będzie lepiej. Chyba, że zacznie chodzić to wtedy mój plan rąbnie, bo nie wyjmę jej jak będzie w lekkim kombinezonie.. ech. Wybory, wybory..

iv096iyenbdfaarq.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 26 września 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja postanowiłam kupić gruby kombinezon taki nieprzemakalny, do tego mam meeeeega gruby koc, i tą osłonkę z wózka. Jak coś to będę dawać jej 2 koce. Ale i tak jakby było poniżej -10 to na dwór nie wyjdę z dzieckiem:)
    U nas w górach już śnieg... Dzisiaj było nawet ciepło bo o 12-13 to 14 stopni, a na szczycie śnieżnie... W Tatrach ponoć też zaśnieżone szczyty...czyżby zima w tym roku chciała szybciej zaiwtać?...

U nas fajnie,bo wreszcie idealnie leżą rajtuzy kupione na niby 62!!

Zamówiłam dzisiaj małej kubek termiczny z Aventa ze słomką. Na dwór będzie git, by coś ciepłego (czyli wodę) podać:)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

• agigagi Ekspertka

Wysłany: 26 września 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na zimę kombinezon ortalionowy, ocieplony, dwuczęściowy (ogrodniczki plus kurteczka) i na to bede dawac kocyk, a jak bedzie wialo to jeszcze oslonke od wozka.

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 26 września 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli chodzi o napoje w zimie to jestem zdecydowana przeciwniczka. Nie mam potrzeby pojenia dziecka na mrozie. Tym bardziej, ze po pierwsze zimowe spacery nie trwaja az tak dlugo zeby dziecko bylo tak spragnione, a po drugie dziecko na mrozie i tak najczesciej idzie w kime.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2018, 21:49

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 26 września 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj popołudniu było 12 stopni i strasznie wieje do tej pory. Mały miał body na krótki rękaw, bluzkę na długi, spodnie i skarpety. Na dwór ubrałam mu jeszcze kombinezon na jesień, czapa, kaptur na glowe, kocyk i osłonę na wózek. I mi zmarzł!! Chyba muszę wsadzić wkład ocieplany do wózka i zaopatrzyć się w mega gruby koc. Tylko jak mi dzisiaj zmarzł to co będzie w zimę...

Miał dzisiaj tylko 3 drzemki po 30 min. A na wieczór nie mogłam go położyć spać. Już mi nerwy puszczały. Już prawie spał to zaczął sor przekręcać na brzuch, śpi, nie śpi, rzuca smoczkiem, wsadza łapy mi w oczy. Śpi to ja wstaje.. nagle stworek się odwraca z pełnym uśmiechem na twarzy i się gapi, 4 razy mi tak zrobił. Mąż mówi, że to przez ten wiatr. 2h walki o zaśnięcie.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 26 września 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też lubię karmić, kilka razy karmilysmy sie na siedząco na wprost siebie, Basia miała z tego taki zaciesz, że pękałam ze śmiechu :)
    Nie mamy też kurtki ani kombinezonu na zimę.
    Kupilam ten bbox, wygląda fajnie, Basia bawi się nim pół godziny i nie wypija ani łyka ;) moze tez z ta saszetka owocowa spróbuję.

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 26 września 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez dzisiaj bylo ok 12-14 st i mala byla na spacerach w bodziaku, rajtuzkach, jeansach oraz grubej bluzie i na to kocyk. Miala cieple raczki wiec oslonki do wozka nie dawalam, a po spacerach nie byla zmarznieta w ogole :) najgorsze jesienia/ zima jest jednak to kiedy sie wchodzi do sklepu czy na poczte i trzeba tego dzieciaka rozbierac na szybko zeby sie nie zapocil. Zimowe zakupy beda bie lada wyzwaniem...

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 26 września 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jerzu kolaczasty to Ja chyba nie umiem w ubieranie dziecia :D
    Jak było 13st. To moja miała body na dlugi, dresy, skarpetki, bluzę taką misiowa i cienka czapkę. Do tego lekki kocyk. I jakoś nie pomyślałam, żeby sprawdzić czy jej ciepło czy nie. Ale usnęła, więc chyba nie było źle.. bardzo boję się ją przegrzać..
    No i nie wiem co z tym kombinezonem.. nie mam do wózka osłonki nawet..

iv096iyenbdfaarq.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 26 września 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mała marznie w nocy, mimo że ubieram jej pajaca z długim rękawem i nogawkami, i jest pod swoją kołdrą przykryta po szyje. Nad ranem jak ją biorę do siebie to ręce ma jak lody. W sypialni mamy 21 stopni, a jeszcze u nas nie włączyli grzania :/

Jesienno zimowe ubieranie mnie przeraża. Strasznie się boje, że źle ją ubiorę i moja kruszyna (w końcu na wadze 6kg się pojawiło!) będzie przeze mnie marzła :(

Moja chętnie pije pierś nocami/nad ranem. W ciągu dnia mam wrażenie, że oczekuje "konretniejszego" posiłku, bo często jest tak, że ja ją przystawiam, ona siorbnie ze dwa razy i się odwraca do zabawy, po czym po 20minutach zjada 180ml kaszy albo zupy... czyli niby jest glodna, zjadlaby, a jednak cycka jej się nie chce...

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 26 września 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza śpi z nami i śpi w body na długi rękaw i się rozkopuje. Ale w salonie mamy 23 stopnie (jak już spadnie), a w sypialni na pewno więcej.

U nas czekamy na 7kg! Ostatnio było 6,71 więc może za dwa tygodnie pęknie :)

Zdecydowałam, że kupię i kombinezon dwuczęściowy, tak jak ma Agi i do tego śpiworek do wózka. Wtedy już bez kocy będzie i myślę, że nie zmarznie :)
    Aaa 21.10 będziemy w końcu chrzcić! Ktoś jeszcze jest tak opóźniony jak my? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2018, 22:59

iv096iyenbdfaarq.png
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 27 września 2018, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede chrzcic w przyszlym roku dopiero bo czekam az chrzestna zrobi bierzmowanie :D

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synu też w nocy marznie, a spodnie i długie body ma. Dzisiaj dodatkowo do kolderki przykrylam kocykiem. Ta kołdra jakąś dupna jest. 13 września przy szczepieniu było 8.65kg teraz to pewnie do 9 dobiło. Zaczęliśmy nosić rozmiar 80 bo przy 74 ciężko było zapiąć body.

Dzisiaj noc straszna. Obudził mnie o 2:20 i już przez ten wiatr do 6 nie mogłam zasnąć. Zapowiada się ciężki dzień.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agigagi wrote:
    Ja bede chrzcic w przyszlym roku dopiero bo czekam az chrzestna zrobi bierzmowanie :D

Przynajmniej masz konkretny powód, a nie nieogarniecie w temacie ;)

Dzieć chciał zacząć dzień o 6:36, ale udało mo się ukraść pół godziny :) śniadanie zjedzone, za pół godziny pierwsza drzemka :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 27 września 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja taki planowalam kombinezon:
    https://www.next.pl/pl/g74296s1#597598

Ale teraz myślę że może wygodniejszy będzie dwuczęściowy, bo jednak dzieć będzie się kręcił, poruszał, oglądał, i jaki jednoczęściowy może krepować ruchy...

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M86 ten jesienny mam jednoczęściowy podobny do tego z linka. Dla mnie taki jest lepszy póki dziecko nie chodzi. W 2 częściach zawsze odkrywają się plecaki, gdzieś może zawiać (pisze o jesiennym), a zimowy mam 2 częściowy z ogrodniczkami od siostry.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chrzest mamy już dawno za sobą :)
    Co do ubioru na dwór. U nas nad morzem ostatnio tak wieje, że nie wychodzę z młodym na dwór z racji braku odpowiedniej garderoby. Zamówiłam śpiworek i mam kurteczkę cienką jesienną. Jakąś lekką czapeczkę, ale nie kupiłam szalika. Czekam więc na kuriera z tym śpiworkiem i siup na dwórek czym prędzej, bo 3 dni w domu to można oszaleć...

Mój śpi w pajacu na 80, a normalnie body czy spodnie 74 jeszcze delikatnie duże. Chcę jednak by miał trochę luzu. Ja polecam pajace z tesco. Jak dzieć ma zimne rączki to mają coś naszyte, że są a'la łapki niedrapki. Jeszcze mu nie naciągałam, bo on śpi pod kołderką już i jest karczek w sam raz.

M86 śliczny ten kombinezon.

Serduszka, gdzie kupujecie ciepłe rajstopki dla dzieci? Bo nie mam ani jednej sztuki! A właściwie teraz to będzie top 1.

Przeklinam zimę! U nas w domu w sezonie zimowym jest max 21 C i to przy stałym grzaniu. Kapilary nabijają licznik jak oszalałe, a rachunek ... no szkoda gadać. Marzy mi się domek! :D

• erre Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno mnie tu nie było :D

My dobijamy do 8kg, już mi się kręgosłup łamie, gdy małego podnoszę :D
    Zaraz będę próbować z pampersami 4 na noc, bo często nie zdążam zmienić zalanej pieluszki po całej nocy przed poranną kupą i wszystko wyłazi.

Z ciuszkami problem. Teraz nosimy 68. Jak przyszły te chłodne dni i noce, to chciałam małego ubrać w śpioszek na noc, a tu kicha, wszystko za małe. Teściowa nakupowała cieplejsze ciuszki w rozmiarze 62, gdy mały się urodził i pływał w 50, więc zostawiłam na jesień, a tu już 62 za małe :D

I nie mam pomysłu na kombinezon :/ Na razie na dwór ubieram go w bodziaki z długim rękawem, sweterek albo polar, sztruksy i ciepłe skarpety. Dalej okrywam grubym kocykiem i na wierzch osłonkę do spacerówki, chociaż ona nic nie daje raczej, bo jest wielka pusta przestrzeń w środku, a poza tym jak się rozłoży na płasko siedzenie, to ta osłonka sięga tylko do pasa :D Ale ciepło ma, bo ostatnio zrzucił skarpetki i po spacerze odkryłam, że w gołych stópkach był, na szczęście były cieplutkie.
    W każdym razie na pewno jednoczęściowy, żeby plecki się nie odkrywały, tak jak pisze mała_ruda.

Tak a propos skarpetek... czy Wasze maluchy też je co chwilę ściągają? U nas wszystkie skarpetki się zmniejszają po praniu, próbowałam rozmiar większe, ale to się w ogóle nie trzyma :/
    W ogóle mały jest strasznie energiczny i silny, non stop wierzga nogami albo macha rączkami, uwielbia robić hałas, uwielbia jak się go wysoko podnosi, no mi już ręce opadają :D

Za dwa dni kończymy 6 miesięcy, a mały jeszcze nie siada i nie raczkuje, za to pełza do tyłu albo obraca się wokół osi, jak zegarek :D Jak jest na brzuszku, to podnosi się na wyprostowanych rączkach i wyprostowanych nóżkach albo na kolankach i skacze jak zajączek, ale z nosem w ziemi :D Irytacja na maksa :D

Czy ja jestem jedyną, która nie wprowadziła stałych pokarmów? Co prawda miesiąc temu dałam do polizania kawałek jabłka, ogórka i dyni, na ogórka fajnie zareagował, najpierw się otrząsnął, a potem przyssał :D A tak to czekam aż usiądzie, bo nawet posadzony leci do przodu.

Odnośnie cycowania - zapisałam się do grupy o karmieniu w tandemie na fb i tam dziewczyny piszą, że im się starszaki same odstawiają, płakać mi się chce na samą myśl ;( To jest teraz najpiękniejsze, jak młody odrywa się na moment, żeby się uśmiechnąć do mnie - te chwile są takie MOJE :)

El*a, Totoro, ZAneczka lubią tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcepanka ostatnio trafiłam super rajstopy w Rossmanie, chyba 15zl kosztowały. 100% bawełna i naprawdę fajne, grube :)

Erre jak kupisz dwuczęściowy z ogrodniczkami to plecki będą zakryte. A tak jak M86 pisze, jednoczęściowy może krępować ruchy i się Młodzież będzie denerwować :) warto przemyśleć sobie tą sprawę.

Moja próbuje ściągnąć skarpetki, ale jeszcze się jej nie udało :) u nas ciągle 68 pasuje, ale kombinezon kupię chyba na 74

El*a, Marcepanka lubią tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
‹‹ 539 540 541 542 543 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ