X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayka04 wrote:
    Hejka Kleopatra u nas strajk w przedszkolu wiec teraz tez cala 4 w domu.
    Niestety okazało się że corka przyniosła gronkowca złocistego na szczęście wrażliwego na antybiotyki no ale nieiwen czy Lusia dlatego ciągle kaszle i ma katar. Może się zarazila? Dramat
    U nas całe szczęście żłobek nie strajkuje więc chociaż Miki poza domem :)

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Izziee Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podziwiam za ogarnięcie 4!

U mnie kolejna ciężka noc, mała znowu nie mogła zasnąć. Od 20 do 2:30 nie spała. Doradźcie mi czy powinnam małą wybudzać w dzień jak śpi? Bo od kilku dni jest tak, że od godziny 18-19 Laura nie śpi do późnych godzin nocnych. Jak już zaśnie między 2-3 to śpi te 5 godzin, wstaje na jedzenie i dalej śpi.. Tak jakby odsypiała tą nockę. Muszę ją jakoś przestawić żeby noc przesypiała z przerwą na jedzenie :(

Laura <3
    bl9c9vvjaarzexo8.png
  • Anet85 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam u nas też jakby ciut lepiej, szczególnie jeśli o moja biedną pierś - skorygowanie przystawiania małego do piersi bardzo pomogło ;-). Wczoraj Janek usnął ok 21.30 i spał prawie do 3 w nocy więc cudownie ;-) sby tak dalej. Jutro mam gości więc ruszyłam z przygotowaniami. Córcia pomogła mi w robieniu ciasta - zrobiłam po raz pierwszy ciasto Arbuz, jak będzie gotowe to wstawie zdjęcie ;-)
    Spokoju dziewczyny Wam życze, lepszego spania dla dzieciaczków i zdrówka. Niech Wam sie szybko goją te rany po cc, masakra, ciągle coś, niestety po porodzie wszystko staje na głowie ...

kehlana_miyu, teverde, Butterfly 83 lubią tę wiadomość

Córcia - 24.01.2012 r.
    Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
    atdci09kpnkcut41.png
    Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
    ANA3 dsDNA(+)graniczny

• mamakropka. Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja też podziwiam za ogarnięcie 4! Ja się dopiero uczę radzić sobie z dwójką i łatwo nie jest ;)
    Współczuję kłopotów z raną, oby wszystko szybko się goilo!
    Moja mała z kolei ma gorsza tą drugą część nocy, budzi się zwykle ok 4 na karmienie i potem ma kłopot zasnąć, a to uleje, a to kupa, trzeba ją przebrać, wybudzi się i usypianie od nowa...a ok 6 budzi się synek i tyle z mojego spania :P swoją drogą zmieniły się waszym starszakom godziny snu? Mój zaczął nerwowo spać no i niestety o tej 6, czasem i 5:30 jest koniec spania :/ gdzie wcześniej spał do 7-8...nie wiem czy to reakcja na siostrę, czy zbieg okoliczności i on po prostu tak się przestawil

dqprj44jkz3tj7a4.png
    km5stv73rawi3yh6.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamakropka, mam wrażenie, że w tym momencie mój starszak też śpi gorzej niż maluszek :/

My dajemy drugie imię, stwierdziliśmy, że jeżeli dzieciaki będą kiedyś miały pretensje o pierwsze, zawsze mogą używać drugiego ;) Sami to oficjalnie Samuel Oliwier.

Co do chrzcin, my pewnie zrobimy je najwcześniej jesienią. Adasia chrzciliśmy dopiero na roczek. Do nas musi przyjechać rodzina z zagranicy, więc trudno zgrać terminy, pomimo, że impreza znacznie mniejsza niż u niektórych z Was, bo zapraszamy tylko 11 osób plus nasza 4.

Macy lubi tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ze spaniem powoli się normuje. Madzia zasypia wieczorem, ma 2 dłuższe spania (3 godz) z przerwa na jedzonko która trwa czasem i godzinę. Po tych dwóch razach, około 4/5 ma już tryb drzemkowy tzn. zaśnie przy karmieniu na moich rękach ale próba odłożenia do łóżeczka kończy się pobudka, wiec tak od tej 4 rano mnie tez zostają tylko drzemki. I tu super sprawdza mi się poduszka ciążowa - jak się nią dobrze owine to nawet jak przysnę to Madzia stabilnie sobie na niej leży i nie spadnie. W dzień próbuje odsypiac ale z tym jest tez różnie, bo mała czasami ma tylko jedno dłuższe spanie a tak to drzemki i noszenie. W godzinach porannych zwykle jest spokojna, popołudniu gdy wraca mój mąż włącza jej się alarm:p Jak przez pół dnia nic to tak włączają jej się pierdy ;)
    Zauważyłam jednak ze jest jej coraz łatwiej. Już nie krzyczy za każdym razem i tak jakby zaczęła bardziej ogarniać co się z nią dzieje. Teraz jak idą pierdziochy to widać na jej buźce skupienie i nie płacze od razu tylko przyjmuje to z większym spokojem. My aktualnie podajemy vivomix i sporadycznie już espumisan (jak widzę ze ma problemy) i jest już dobrze z brzuszkiem. Położna pokazała nam tez jak możemy masować brzuszek.

Co do chrzcin to my na początku nie chcieliśmy chrzcić (ale zostałam wyklęta przez rodzine), ale gdy Madzia się urodziła pojawiła się potrzeba. Jeszcze do końca nie ustaliliśmy bo mąż musi zajechać do kościoła wszystkiego się dowiedzieć ale planujemy albo 19 maja albo początek czerwca. Impreza na całe 17 osób - niestety nie mam w domu na tyle miejsca wiec będzie w lokalu.

A i muszę się pochwalić :p Wróciłam do wagi sprzed ciąż. Przynajmniej tak waga pokazuje ale po brzuchu jeszcze tego tak nie widać. Skóra jeszcze się nie zeszła i jest luźnawa co tworzy oponkę ale jak leżę płasko to widzę już bliznę po CC a nie muszę fałdy dźwigać :p
    Teraz trochę się obawiam czy waga nie poleci za mocno w dół. Wiem ze spokojnie mogę zejść do 52 kg (czyli jeszcze 2 kg) ale z mniejsza waga zawsze czułam się gorzej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 14:00

enka90, Kleopatra, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

Magdalena Wiktoria 07.03.2019r. :D

Aniołek Marta [*] 06.01.2018 r.
  • LwieSerce Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka, my już w domu! Uf. Crp spadło z 19 do 6. Na wypisie mamy, że to wirusówka. W sumie ogarnięty lekarz nam się trafił, że nie wdrożył antybiotyku. Nie podoba mi się tylko bo na wypisie mamy m.in paracetamol i czopek glicerynowy - że mały przyjął, a nic takiego nie miało miejsca. Muszę go poinhalować jeszcze kilka dni i suplementować żelazo i wit. b bo wyszła niedokrwistość. Juluś odsypia teraz szpital. Na sali mieliśmy fajną mamę z córeczką, ale były obie bardzo głośne. I jak Julek chciał spać, to akurat one się "bawiły" i tak ten sen był mocno przerywany tam. Ale nocki były nawet lepsze niż w domu ;]

Czekam teraz na moją córcię, od poniedziałku była u babci na małych wakacjach. Strasznie mi jej brakowało.

kehlana_miyu, Marza89, Makowe Szczęście, Butterfly 83, enka90 lubią tę wiadomość

Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
    niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.

dqpri09kzip4orgt.png

• Anet85 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delvila - gratuluję powrotu do wagi, widzę ,że obie mamy taka wagę ;-) Ja praktycznie też cały czas miałąm 52-53, czasami 50, ale wtedy już źle wyglądam . Czekam na kontrolę u fizjoterapeutki, aby zobaczyła jak moje mięśnie brzucha po ciąży, czy rozstęp mięśni się zmniejszył i zacznę ćwiczyć, aby mieć znowu płaski brzuch, bo trochę skóry jednak po ciązy zostało. Dobierze mi odpowiednie ćwiczenia, aby sobie nie zaszkodzić;-) Dobrze, że waga poleciała w dół.

LwieSerce- super, że już wyszliście ze szpitala teraz dalsza rekonwalescencja w domu ;-) Na wypisach czasami piszą takie głupoty, u mnie tak było to mąż pojechał i powiedział, aby skorygowali, bo było sporo błędów.

U synka na brodzie wyskoczyły takie małe kropki, jakby potówki, może to po brokule, którego zjadłam 3 dni temu. Zaobserwowałam, ze nie mogę go jeść, bo synka boli po nim brzuszek . U waszych dzieci też sa jakis zmiany na skórze?

Córcia - 24.01.2012 r.
    atdci09kpnkcut41.png
    Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
    ANA3 dsDNA(+)graniczny

• Sana Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macy, my dajemy drugie imię. Julia ma na drugie Paulina, a Laurze daliśmy na drugie imię Dominika 🙂

Katia sto lat dla Laury 🌼 z tymi terminami do specjalistów to faktycznie masakra...

Enka u nas tak jest dzisiaj, Laura co chwilę domaga się karmienia, nic nie mogę dzisiaj zrobić ☹️ także po naprawdę super nocce, mamy w sumie kiepski dzień i czekam na noc jak na zbawienie, modląc się w myślach o równie spokojną noc.

Makowe, Laura trądziku nie ma. Na spacery ubieram jej body z długim rękawem, półśpiochy, czapeczkę, grubą bluzę i przykrywam taką grubą kołdrą do wózka z Kika.

Kleopatra ale pięknie u Was 😍 Oliwia widać, że się z chustą polubiła 🙂

Mamakropka, Jula chodzi spać 20-21 i wstaje 7-8, raczej w tej kwestii nic się u nas nie zmieniło.

Delvila super że tak fajnie Ci poszło z wagą, zazdroszczę 🙂

LwieSerce cieszę się że już jesteście w domu 🙂 oby nigdy więcej szpitali 🤞

Macy, Kleopatra lubią tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katia, zapomniałam napisać - u Adasia też był wykryty szmer nad serduszkiem, załatwialiśmy kardiologa na cito i też się okazało, że to tylko struna rzekomą i powinno samo zniknąć z czasem :) Mam nadzieję, że u Ciebie będzie tak samo, z tego co nam mówiła kardiolog te szmery najczęściej okazują się niewinne i choć sprawdzić zawsze trzeba, to nie powinno się denerwować na zapas, bo najczęściej nie dzieje się nic złego. Oczywiście inaczej się to odczuwa, gdy chodzi o własne dziecko, ale dobrze to bylo usłyszeć gdy już mi w głowie tylko brzmiało "możliwa wada serca".

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało nam się umówić specjalistę na poniedziałek ale prywatnie. Trochę się obawiam tak długiej podróży z maluszkiem ale jak mus to mus :)
    Powiem wam, że zauważyłam mniejsze problemy z brzuszkiem u małej po zmianie mleka i noszeniu w chuscie. Jest dużo bardziej spokojna, częściej śpi i zdarza jej się nawet przespać ciągiem do 4 godzin. Nie krzyczy już tak często i tak głośno, tylko czasami coś pojęczy i tyle. Tfu tfu, oby tak dalej.

teverde, Izziee, Sana, Marza89, Butterfly 83, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

age.png
  • Macy Ekspertka

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe, moja Laura ma tradzik, najpierw na czole sie pojawil potem na policzkach i szyjce, czasem jest bardziej widoczny czasem mniej, teraz dolaczyla do tego ciemieniucha na czole i brwiach:(
    Na spacer ubieram tak ze zostawiam ja w pajacyku (bo tak po domu ja ubieram) i wkladam w kombinezon, kocyk mam w pogotowiu, temperatury 9-12 *C.

A co do drugiego imienia to wyszlo tak. Wczoraj jeszcze szukalam imion, chociaz stwierdzilam ze jak jestem niezdecydowana to nie bedziemy chyba dawac tak zeby bylo. Alejakos wieczorem do meza zarzucilam ze moze Rita, a on czy serio mowie wiec uznalam ze mu sie nie podoba i nie drazylam. Dzis pojechal ja zarejestrowac i co? Dal jej na drugie Rita, bylam w szoku, niby sie ciesze ale nie bylam przekonana na 100% a on mowi ze od rana myslam i mu sie jednak spodobalo. Hmm widocznie tak musialo byc:)

Butterfly 83 lubi tę wiadomość

s9cmnt1.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wybudzacie maluszki? Moja spi czasem w nocy 3 h daje jej czas do 3,5 h i wybudzam, ale moze niepotrzebnie? Dzis widzialam ze do 4 h by dociagnela.

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • Izziee Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix ja nie wybudzam. Pytałam pediatry i skoro Laura dobrze przybiera to mogę jej pozwolić na dłuższy sen w nocy.

Lwie super, ze już jesteście z Julkiem w domu.

Marza89 lubi tę wiadomość

Laura <3
    bl9c9vvjaarzexo8.png
  • Marza89 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix moja Laura spała najdłużej 6 godzin a tak to 4-5 normalnie za pierwszym razem a później raczej 2-3 godz, mi położna powi@aaedziała ,ze jeśli dziecko dobrze przybiera na wadze to nie trzeba wybudzac ale widzę co położna to inna opinia więc nie wiem, ale moja Laura ładnie śpi i nie zamierzam tego psuć 😂

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja chyba dzis sprawdze ile moze spac moje dziecko bez budzenia 🙃😁😀

Marza89 lubi tę wiadomość

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • Ayleen Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwie super, że jesteście w domku! Teraz oboje musicie dojść do siebie.

Ja wieczorem byłam u chirurga z moją raną. Minął tydzień, antybiotyk się skończył a mi się dalej leje ropa. Wystraszyłam się, że ta dziurka chce się zamknąć bo znacznie się dziś zmniejszyła a to byłoby nieciekawie... Oczyścił mi ranę, jamę w głąb mam na jakieś 6-7 cm, bez znieczulenia mi tam grzebał narzędziem ☹️ A wyciągnął tylko kilka skrzepów. Ból straszny. Pobrali znowu posiew, zobaczymy czy antybiotyk zadziałał na gronkowca.

Zamówiłam chustę kółkową bo do południa Antek jest mega marudny- ani cycek, ani wózek, na rękach najlepiej ale tylko chodzac. Oby się sprawdziła.

n59y9vvj81dh7gev.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayleen współczuję z ta rana :( ja jestem po 3 CC i nigdy się nic nie działo :(
    Beatrix ja nie wybudzam. Jak narazie raz przespała 5 godz.
    Dzisiaj ciężki dzień, prawie cały na rękach, oby noc była lepsza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2019, 22:51

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • teverde Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 03:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, Bruno ma chrypę. Czuję, że go zawodzę. Że to przez to, że źle nos czyścimy. Albo, że ma za chłodno przy kąpielach.. Nie wiem.
    Co Wy robiłyście przy chrypie? Nebulizator dojdzie mi pewnie dopiero w poniedziałek.. Na necie piszą, żeby natychmiast iść do lekarza. Ale oczywiście jest weekend. Nie chcę iść na opiekę nocną bo tam lekarze bardzo różni, a chorych nie wspomnę.
    Mały teraz furczy w koszu obok.. Serce mi się kraja..

• Anet85 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 05:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayleen, straszne masz przejścia z tą raną, aby w posiewie nie nie wyszło i wszystko zaczęło się ładnie goić.

Teverde możesz rozwiesić VW mieszkaniu mokre pieluchy, ubrać dziecko ciepłej i schłodzić temperaturę otoczenia. Może to pomoże, dzuecki mają chrypkę, często że względu na wiotkość krtani.

Tak wygląda moje ciasto arbuz nie wiem czy przez komórkę uda mi się wstawić

https://zapodaj.net/300c93a81db29.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 05:04

Lenonki lubi tę wiadomość

Córcia - 24.01.2012 r.
    atdci09kpnkcut41.png
    ANA3 dsDNA(+)graniczny

‹‹ 1031 1032 1033 1034 1035 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ