X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Marza89 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek ja robię podobnie 😉 a powiedz mi, nosisz Pole w chuscie? Bo ja byłam na kursie ale małej nie podpasowala chyba chusta 🤔

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
  • teverde Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo jak patuniek i Marza karmię.

Mam pytanie co radzicie kupić dla dobra noska - oczyszczacz czy nawilżacz. Czytałam, ze niepolecane są 2w1

( Niestety, rozwiązanie 2w1 ma kilka niewybaczalnych wad. Najważniejsza to wysoka niehigieniczność takiego rozwiązania. Trzeba mieć świadomość, że proces nawilżania nie odbywa się w oparciu o czystą wodę lecz o mieszaninę wody, preparatów chemicznych (bioabsorbent, odkamieniacz, etc.) oraz zanieczyszczeń zebranych z powietrza. Dodatkowo wraz z ubywaniem ilości wody w nawilżaczu stężenie tych składników gwałtownie rośnie. Jest to główna przyczyna, dla której tego typu nawilżacze nie mają poparcia środowisk medycznych. Kolejną wadą jest brak możliwości odseparowania funkcji oczyszczania powietrza i nawilżania. Oznacza to, że jeśli mamy już prawidłową wilgotność, a zależy nam tylko na oczyszczaniu powietrza, to niestety dalej MUSIMY je nawilżać. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do przewilżenia powietrza (wilgotność znacznie powyżej optimum) i w połączeniu z wyższą temperaturą powietrza prowadzić do namnażania się roztoczy, zarodni pleśniowych czy bakterii gnilnych.)

i już sama nie wiem co kupić. Macie jakieś sprawdzone modele? Nie chciałabym wydać więcej niż 800 zł. Biednemu tak furga nosek, że czasem jeść nie może..

A te maty takie ładne wrzuciłyście, że dziś czarno-białą zamówiłam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2019, 16:36

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marza89 wrote:
    Patuniek ja robię podobnie 😉 a powiedz mi, nosisz Pole w chuscie? Bo ja byłam na kursie ale małej nie podpasowala chyba chusta 🤔

Noszę głównie po domu :-) Samo motanie czasami ją denerwuje, ale glownienwtedy, gdy boli ją brzuszek. A tak to jest bardzo spokojna :-) Błyskawicznie w niej zasypia :-)

Mi dziewczyna powiedziała, że jeśli dziecko się denerwuje przy wiązaniu, wyrywa się itp., to trzeba chustę zawiązać tylko tak, żeby się trzymało, dociąganie zostawić na moment, kiedy dziecko już się uspokoi lub zaśnie :-)

Na dworze byłyśmy 3 razy. Raz tak "o", żeby sprawdzić, jak to jest ;-) Raz na spacerze, a raz na wypadzie do biblioteki :-)

Marza89 lubi tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    U nas juz po Chrzcie :))) dzis "poprawiny chrztu"jak mozna to tak nazwac :D full jedzenia zostalo o alko nie wspomne takze dalej sie stolujemy tylko juz w domu i oczywiscie w szczuplejszym znacznie gronie. Niepotrzebnie sie stresowalam,Dusia byla malym aniolkiem podczas chrztu i na imprezie.. ani razu nie zaplakala. Chrzcilo sie jeszcze z nami dwoje dzieci,chlopieci dziewczynka. Dziewczynka od poczatku do konca wrzask! Chlopiec od polowy zaczal... juz myslalam,ze moja mala tez nie bedzie "gorsza" i dopomoze w tym chorze ale na szczescie nawet nie pisnela ;D uff.

Mam nadzieje,ze wszystkie dzieciaczki zdrowe i wszystko jest okej u Kazdej. Jak wieczorem nie padne przy Big Brotherze to poczytam forum. Malz ma teraz tydzien urlopu to troche odsapne.

Makowe Szczęście, Marza89, teverde, patuniek86, Izziee, Kleopatra, Sana, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Marza89 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso Super! Żeby moja Laura była taka grzeczna na swoim chrzcie 😉
    Patuniek tak właśnie robię, przestaje motac żeby się uspokoiła ale chwila w chuscie i już marudzi 😂

iNso87 lubi tę wiadomość

Aniołek [*] - 6 tydz./ PCOS, Bhcg 29. 06 / 10 dpo - 19, 13 dpo-120, 15 dpo-420, 20 dpo-4228
    Laura 💕 03.03.2019 😍 3410g 😍 53cm😍
    jon7a04.png
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marza89 a próbowałaś zamotać i pochodzić trochę, ruch uspokaja dziecko :) jak stoisz w miejscu to może się trochę złościć :) u mnie po paru minutach chodzenia uspokaja się i zasypia szybciutko :)

.
  • teverde Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem jak Wy ogarniacie te chusty. Ja jak próbuje naciągać to całe kółko mi zjeżdża, a do tego młody się pręży i nie czuję się bezpiecznie z tym co powinno być pod jego dupką. Zazdroszczę Wam tych chust..

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marza, tylko zamotać trzeba, bez szczególnego dociągania. Tak, żeby dziecko się w niej na pewno utrzymało. I chodzisz. Dociagniesz ostatecznie, jak już się uspokoi/zaśnie

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Lenonki Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teverde, czytalam, ze nawilżacz Oskar jest dobry. Ja tez rozważam zakup, bo mały w nocy charczy. Tylko, że niby wilgotność w sypialni mam dobra... W czwartek idziemy do laryngologa to podpytam.

Dziewczyny, czy macie problem z laktacja? Ja od wczoraj mam pustawe piersi. Coś tam jest, ale nie sa tak nabrzmiałe jak zawsze i muszę małego dokarmiać mm. Wczoraj wypiłam dwa femaltikery i nadal było średnio. Dzisiaj rano niby ok, ale teraz znowu klapnięte. Karmiłam tak jak zawsze. Co sie dzieje?

teverde lubi tę wiadomość

PCOS + IO
    05.2017 - początek starań
    08.2017 - puste jajo płodowe
    03.2019 👶
    03.2021 👶
  • Beatrix_ Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenonki wrote:
    Teverde, czytalam, ze nawilżacz Oskar jest dobry. Ja tez rozważam zakup, bo mały w nocy charczy. Tylko, że niby wilgotność w sypialni mam dobra... W czwartek idziemy do laryngologa to podpytam.

Dziewczyny, czy macie problem z laktacja? Ja od wczoraj mam pustawe piersi. Coś tam jest, ale nie sa tak nabrzmiałe jak zawsze i muszę małego dokarmiać mm. Wczoraj wypiłam dwa femaltikery i nadal było średnio. Dzisiaj rano niby ok, ale teraz znowu klapnięte. Karmiłam tak jak zawsze. Co sie dzieje?

Moze to kryzys laktacyjny?

6dbd72f665.png

h4zp9jcg0106napq.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limonki, to normalne. Kiedy laktacjansie normuje (z reguły po 8 tygodniach) piersi nie nadprodukowują już pokarmu, tylko tyle, ile trzeba :-) Dokarmiasz mm, bo maluch nie przybiera na wadze? Jeśli masz tylko wrażenie, że nie masz pokarmu, to nie dokarmiaj-bo wtedy naprawdę rozwalisz sobie laktację.
    Ja też już mam flaczki, nawet po 3,5 godzinie od ostatniego karmienia. A mleko leci :-) Pola ulewa, czasami bardzo dużo-a wysysa to mleko z tych właśnie flaczków :-)

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teverde wrote:
    Ja nie wiem jak Wy ogarniacie te chusty. Ja jak próbuje naciągać to całe kółko mi zjeżdża, a do tego młody się pręży i nie czuję się bezpiecznie z tym co powinno być pod jego dupką. Zazdroszczę Wam tych chust..

Ja nie używam kółkowej, tylko zwykłą. Kolkowa podobno szybciej się mota, ale ta moja to 2-3 minuty i też jest zawiązana :-)

teverde lubi tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Lenonki Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze, że mały ssie, ale jak sie odrywa to nie ma mleka w buzi, a zreszta slysze, ze nie połyka. Poza tym dzisiaj dałam mu obie piersi, a potem jeszcze dojadł 30 ml mm. Wagę ma ładna. Konkretny z niego pucek, aż pediatra powiedziała, że przybiera nawet wiecej niż musi. Urodził sie ważąc 2760, a teraz jest ponad 5 kg 😊 Skoro po kp zjada mm, to chyba nie mogę mu nie dawać? Kurde no błędne koło 😒

PCOS + IO
    05.2017 - początek starań
    08.2017 - puste jajo płodowe
    03.2019 👶
    03.2021 👶
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenonki, ja bym obserwowała jego wagę bez mm. Jak w tydzień nie przybierze, to faktycznie może oznaczać problem z kp. Macie bardzo ładną wagę, raczej nie musisz się bać, że jest za chudy. Ale im częściej i dłużej dajesz pierś, tym bardziej pobudzasz laktację. Dając mieszankę możesz sobie strzelić niestety w kolano :-(

Lenonki lubi tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A poza tym 30 ml to nie tak dużo. W tym wieku dziecko zjada średnio 80-150 ml mleka. Gdybyś nic nie miała w piersiach, to by jadł więcej, niż 30 ml ;-)

Lenonki lubi tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Izziee Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenonki ja bym nie dokarmiała mm. Zgadzam się z Patuniek, możesz zepsuć sobie laktacje.

Dziewczyny, które karmią tylko piersią czy macie mm w domu w razie jakiejś nagłej sytuacji? Ja ostatnio zakupiłam kilka saszetek tak w razie gdybym musiała wyjść, a nie udałoby mi się ściągnąć pokarmu. Myślicie, że byłoby ok tak podać jednorazowo?

Ja dzisiaj uciekałam z punktu pobrań z Laurką. Poszłam na nfz bo dostałam skierowanie na morfologię i żelazo, ale te babki które były w tym labie to chyba dawno od tak małego dziecka krwi nie pobierały. Chciały ze zgięcia pobierać, a nie z rączki i tak ją wyściskały, że jeszcze przed wkłuciem był płacz okropny. Powiedziałam, że rezygnuję i przyjdę innym razem. Jutro wybieram się do diagnostyki gdzie potrafią pobierać od niemowlaków, może przesadzam, ale nie będę narażać małej na niepotrzebny ból.

Laura <3
    bl9c9vvjaarzexo8.png
  • Ayleen Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    U mnie też jakieś cyrki z laktacją, Trwają od powrotu ze szpitala, czyli 5 tygodni- Antek płacze przy karmieniu, odrywa się co chwilę, muszę chodzić i bujać karmiąc wtedy ssie te max 10 minut. Lewą pierś olewa więc już nawet wizualnie prawa jest większa. Do tej pory chociaż przybierał prawidłowo lub ponad normę, a ostatni tydzień to jakieś 10g na dobę... W miarę normalnie je w nocy. Już powoli wymiękam, każde karmienie to wrzask. Poza tym stał się bardzo wymagający- nieodkładalny, rozdrażniony. W środę idziemy do fizjoteraputy sprawdzić, czy nie ma wzmożonego napięcia.
    Ech, czemu to karmienie musi być takie trudne...

n59y9vvj81dh7gev.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izzie, doskonale Cię rozumiem. Ja już mam Panią Kasię w medicover na Klimczaka w Warszawie. I tylko do niej będę chodzić na pobranie z Polą.

Ayleen, Polcia też ostatnio strasznie mi krzyczy przy piersi. Ma spokojne chwile, ale od czwartku potrafi zassać i zacząć zaraz wrzeszczeć. Czekam grzecznie, aż to się uspokoi...

Izziee lubi tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • teverde Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 02:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruno też się ostatnio dziwnie zachowuje na piersi. Zaczął też strasznie pchać piąstki do buzi i czasem mam wrażenie, że woli je od mojej piersi..

Dzięki Lenonki, poczytam sobie :*

• india Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 02:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Poli piastki to tez wazna czesc ciala ;)

teverde, Butterfly 83 lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
‹‹ 1054 1055 1056 1057 1058 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ