X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie :)

Wszystko jest dobrze. Serduszko bije 124/min.
    Wg miesiączki termin na 18.03
    Wg USG na 17.03
    Więc maluszek jest o jeden dzień starszy :)

Następna wizyta za miesiąc, ale oczywiście nie wytrzymam tak długo i pójdę zaraz po powrocie z wakacji - bo to będzie akurat ten czas kiedy Marcie przestało bić serduszko.
    Jestem obstawiona lekami "na wszelki wypadek". Do heparyny doszedł duphaston - dzisiaj idę wykupić.

Mój lekarz nie ogarnia mutacji - ciągle mówi na polimofrmizm MTHFR 1298 "trombofilia", a to przecież zupełnie co innego. Ale dzięki temu mam leki na refundacji, bo normalnie to by mi się nie należały. Cóż... to on się będzie musiał tłumaczyć, a ja przynajmniej mogę odetchnąć finansowo.

Wczoraj po wizycie jeszcze musiałam się mega wkurzyć na mamę i siostrę. Już nigdy im nie powiem kiedy mam kolejną wizytę.
    Wróciłam do domu po 17. O 19 zaczęły się telefony. Jedna przez drugą, raz do mnie, raz do męża. Co 10 min. Wyłączyliśmy telefony.
    To jednak ma być czas do NAS, do naszej małej rodzinki w pierwszej kolejności. A nie wydzwanianie jak popierdzielone...
    A że włączyło im się czarnowidztwo to już nie moja wina. Niech się nauczą odrobiny cierpliwości.
    Odebrałam telefon dopiero po 22 i wielkie pretensje i oskarżenia, że nie mam serca...

kasiuleek, teverde, iNso87, Sana, ksiazka, Izziee, valetta94, Reniferra, Kleopatra lubią tę wiadomość

Magdalena Wiktoria 07.03.2019r. :D

Aniołek Marta [*] 06.01.2018 r.
  • Chasia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wizyta jutro o 8:30 <3 mam nadzieje że zobaczę serduszko <3

Sana lubi tę wiadomość

mhsv3e5e743bc1b6.png
    mhsv3e5ewwdsajqn.png
  • teverde Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sana mi lekarka od razu kazała brać Pregna Plus. Wg mnie ma super skład bo metylofolian, żelazo, wit. D, jod, DHA i inne dobroczynne paści ;)

Sana lubi tę wiadomość

• Sabela Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry, ja również dołączam do Was :)
    TP wg OM to 29 marca, ale obstawiam kwiecień :D Mam już synka 3 letniego, urodzony 10 dni po tp.
    No i ściskam Was mocno, przede wszystkim Serene1989 jenny88 i Sane bo dobrze się już znamy z lipcówek 2015

jenny88, Sana, serena1989, iNso87 lubią tę wiadomość

cravings-2019-03-29.jpg

BŁAŻEJ-10.07.2015 <3
  • Sabela Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o witaminy polecam zestawienei Pana Tabletki: http://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/

Sana lubi tę wiadomość

cravings-2019-03-29.jpg

BŁAŻEJ-10.07.2015 <3
  • Wichura Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delvila, też będziesz matką i zawsze będziesz martwiła się o swoje dziecko, zrozum ją :)

Ja dziś dętka... Pocieszam się, że jestem w tygodniu nasilenia i będzie już coraz lepiej.

hchyvfxmyj0gl92x.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delvila cudowne wieści z wizyty! Gratulacje!

teverde, właśnie czytam że Pregna ma skład polecany przez PTGiP, także też chyba ją wybiorę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2018, 10:39

teverde lubi tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabela zestawienie całkiem spoko, ale pewne rzeczy są dla mnie dosyć dyskusyjne. Np. ogólnie od syntetycznego kwasu foliowego się odchodzi, więc te preparaty odpadają w przedbiegach. Z kolei łączenie kwasu foliowego z folianem tez budzi zastrzeżenia, bo syntetyk blokuje wchłanianie folianu.
    nie zgodzę się także z zarzutem, że w niektórych preparatach jest niepotrzebnie dużo innych składników i wystarczą tylko te podstawowe. Do prawidłowej metylacji kwasu foliowego jest potrzebna zarówno B12, jak i B6, ale też i cynk i magnez.

Ogólnie wytyczne PTG są miejscami kuriozalne - np. zalecanie 5mg syntetycznego kwasu foliowego dla osób z zaburzona metylacją (polimorfizm MTHFR), więc trzeba brać sobie na to wziąć poprawkę.

• Sabela Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delvila

pewnie masz rację, ja to wiesz, głupia w tym temacie jestem dlatego posiłkuję się mądrzejszymi ludźmi :D

Ty, ze swojej strony, jaki polecasz?

cravings-2019-03-29.jpg

BŁAŻEJ-10.07.2015 <3
  • Bribrami Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już jestem po wizycie, wszystko Ok:) malenstwo rośnie i serduszko ładnie bije. Wg usg to dopiero 6t5d a nie tak jak w suwaczku wg miesiączki. Ale wcale mnie to nie dziwi bo mam mega długie cykle. Dostałam skierowanie na wszystkie badania i kolejna wizyta 7 sierpnia:)
    Już zaczynam się bać tej następnej wizyty bo to wtedy właśnie dowiedziałam się ze serduszko przestało bic. No ale nic, lekarz kazał się nie martwić mówi, ze wtedy nie brałam heparyny i mam wierzyć ze się uda. Szkoda ze tak trudno to zrobić:(

kasiuleek, ksiazka, iNso87, Reniferra, teverde, Kleopatra, Sana lubią tę wiadomość

w57vrjjg31odl8pz.png
    mhsv4z17rdmo50zd.png
    f2wl3e5eqnmv89e8.png
    Aniołek 03.2013 (6tc)
    Aniołek 02.2015 (6tc)
    Aniołek 01.2017 (10tc)
  • bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja od wczoraj jestem w szoku i nadal chyba nie dociera do mnie to co wczoraj widziałam/słyszałam na wizycie. Mianowicie czekamy na bliźniaki. Na szczęście 2 kosmówkowe, 2 owodniowego, więc to ta łagodniejsza odmiana. Na razie na nic się nie nastawiam, bo z moją przeszłością położniczą, to niczego nie można być pewnym, tym bardziej że kazda ciąża bliźniacza to ciąża wyższego ryzyka.
    Ogólnie na razie jest ok, serduszka biły, w poniedziałek następna wizyta.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cfea2675287d.jpg

ksiazka, Sabela, Izziee, iNso87, valetta94, Reniferra, Anet85, kehlana_miyu, teverde, Kleopatra, Sana, patkaaxx90, kasiuleek, golonat, Ankakaranka87, Hetmanka, jenny88, Kasialudek, s1985, Marza89 lubią tę wiadomość

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • Delvila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichura wrote:
    Delvila, też będziesz matką i zawsze będziesz martwiła się o swoje dziecko, zrozum ją :)

Ja dziś dętka... Pocieszam się, że jestem w tygodniu nasilenia i będzie już coraz lepiej.

Ja to doskonale rozumiem, ale moja mama jest dosyć... Ma bardzo silny syndrom kontroli. Cóż, wolałaby wszystko wiedzieć jeszcze przed moim mężem. Nie akceptuje go i próbuje nastawiać mnie przeciw niemu, więc nie pozostaje nam nic innego jak stawianie granic.
    Gdyby zadzwoniła raz, to oddzwoniłabym jej do pół godziny, bo naprawdę w tamtym momencie nie miałam czasu gadać, nawet napisać smsa (zresztą sms i tak by nie rozwiązał sprawy, bo i tak by dzwoniła), bo mieliśmy niespodziewanych gości. Ale ona jak już się nakręciła to się od telefonu już nie oderwała - raz do mnie, raz do męża, a potem jeszcze moją siostrę w to wciągnęła. Cierpliwość nie jest jej mocną stroną.
    Ja nie cierpię takiego nagabywania, a moja mama doskonale wie czym takie coś się skończy, bo nie raz ją ostrzegałam, że tym bardziej nic się nie dowie jak będzie tak naciskać.

Nawet gdyby coś się stało, powinna uszanować to że nie chcę z nią rozmawiać.

Wichura lubi tę wiadomość

• Delvila Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbeczka91 wrote:
    Hej, ja od wczoraj jestem w szoku i nadal chyba nie dociera do mnie to co wczoraj widziałam/słyszałam na wizycie. Mianowicie czekamy na bliźniaki. Na szczęście 2 kosmówkowe, 2 owodniowego, więc to ta łagodniejsza odmiana. Na razie na nic się nie nastawiam, bo z moją przeszłością położniczą, to niczego nie można być pewnym, tym bardziej że kazda ciąża bliźniacza to ciąża wyższego ryzyka.

Gratulacje! Mój mąż miał cichą nadzieję na bliźniaki, ale jest jedno. W sumie sama też miałam myśli, że fajnie byłoby mieć bliźniaki - za jednym stresem.

• Malutka_27 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbeczka91 wrote:
    Gratuluję! Podwójne szczęście;-)

43ktupjymknd3pkp.png

Nasze szczęście Oliwier 💗 04.03.2019 💗
  • serena1989 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delvila Super, że na wizycie wszystko ok. Jeśli chodzi o mamę, to moja jest podobna i jak nie zadzwonię to od razu zakłada najgorsze, tak więc może lepiej na przyszłość po telefonie napisać krótkiego smsa, że nie możesz rozmawiać i zadzwonisz później niż taka głucha cisza. Ale rozumiem wkurzenie :) Ja nigdy nie mówię mamie kiedy mam wizytę, tylko mówię dopiero po fakcie :)

f2w3yx8dpvozw3pf.png
    I c - 2 cs - <3 Aleks ur. 03.07.2015 <3
    II c - 1 cs - Aniołek [*] 25.09.2017 (8 tc)
    III c - 4 cs - Danielek [*] 17.02.2018 (10 tc)
  • serena1989 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do witamin to ja biorę Femibion 1 i do tego kwas foliowy i kompleks wit. B w formach metylowanych, o których pisałam kilka stron temu :)

f2w3yx8dpvozw3pf.png
    I c - 2 cs - <3 Aleks ur. 03.07.2015 <3
    II c - 1 cs - Aniołek [*] 25.09.2017 (8 tc)
    III c - 4 cs - Danielek [*] 17.02.2018 (10 tc)
  • Malutka_27 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bribrami gratuluję ! ;-) nie martw się na zapas i dbaj o siebie! Będzie dobrze, trzymam kciuki ;-)

Bribrami lubi tę wiadomość

43ktupjymknd3pkp.png

Nasze szczęście Oliwier 💗 04.03.2019 💗
  • Ulv15 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna_Justyna wrote:
    Dziewczyny a ja codziennie miałam takie mdłości a dziś się obudziłam i od rana nic...:( Już wczoraj wieczorem czułam że mnie też mnie mdli ;(
    Nie martw się, też tak miałam przez... 2 dni. Znowu wszystko wróciło do normy i znowu mdli, ale z mniejszym nasileniem teraz ;) Ciesz się tym dniem i apetytem! :)

Panna_Justyna lubi tę wiadomość

mhsvqps6gsnsidfx.png

03/07/2018 - 12dpo - dwie różowe krechy :)
    15 marca - urodziny naszego skarba 💖
  • Chasia Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jak byłam na 1szej wizycie to lekarka powiedziała że badania i jakiekolwiek witaminy i leki to dopiero jak zobaczymy serduszko... hmmm zaczynam sie stresowac :(

mhsv3e5e743bc1b6.png
    mhsv3e5ewwdsajqn.png
  • Panna_Justyna Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulv15 wrote:
    Nie martw się, też tak miałam przez... 2 dni. Znowu wszystko wróciło do normy i znowu mdli, ale z mniejszym nasileniem teraz ;) Ciesz się tym dniem i apetytem! :)

Dziękuję Ci za te odpowiedź, obym miała tak samo jak Ty, strasznie się boje i już mam najgorsze myśli po moich wcześniejszych przeżyciach ;(

7v8r3e3kkmc46f7u.png

23.08.2018 [*] Nasza Dziewczynka (11+0 tc)
    23.08.2017 [*] Nasz Chłopczyk (8+5 tc)

Dodatnie ANA
    MTHFR 1298A (homozygota)
    PAI-1 4G/5G
    Fatalne cytokiny
‹‹ 113 114 115 116 117 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ