X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teverde-fizjo nie zalecała mi żadnej szczególnej pozycji. Po prostu unikać przerzucania górnej nogi (mięśnie się naciągają i naciskają na nerwy kulszowe). Przy spaniu w pozycji embrionalnej nie wskazane jest też przywodzenie głowy do klatki piersiowej-zamyka się światło tętnic szyjnych i ból głowy rano gotowy.

Ja się zaczęłam stosować-nogi na boku razem, albo dolna noga dalej, głowę staram się trzymać (albo chociaż tak zasypiać) w miarę wyprostowaną. I dużo dolegliwości mi ustąpiło.

A'propos mitycznego "najlepszego" spania na lewym boku. Poczytajcie mamaginekolog. Dopóki się da śpimy w każdej wygodnej pozycji. W 3 trymestrze zaleca się zasypiać na boku, ale nie wolno się przestraszyć, jak się obudzi na plecach ;-)
    A ograniczanie się tylko do jednego boku może spowodować asymetrię w rozwoju dziecka (czy jakoś tak, ja pisze to z pamięci i mogłam pokręcić termin ;-) )

iNso87, teverde lubią tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • enka90 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze zasypiałam na lewym boku (albo na brzuchu) więc teraz nie mam problemu :) Chociaż odkąd kupiłam poduchę do spania udaje mi się też przespać całą noc na lewym (a propo tej asymetrii właśnie ^^').

msmarmify cudowności! <3

Parsleyek trzeba być dobrej myśli! Bardzo trzymam za Was kciuki.

Ayleen gratuluję synka :)

Ja też zamówiłam detektor. Postawiłam na używany bo zależało mi na liczniku tętna bo samo podsłuchiwanie serduszka wydało mi się bez sensu. Także kupiłam używany z ekranem w cenie nowego bez licznika. Nie mogę się doczekać, kiedy do mnie dojdzie :)

an1315 lubi tę wiadomość

l22npx9iqktnebij.png
    Hashimoto, Letrox
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Ale się cieszę, że wreszcie tyle dobrych wieści! Ja mam prenatalne dopiero 12 września, strasznie mi się dłuży ten czas.

Wichura, to chyba Ty pytałaś o Mutsy Evo? Ja mam ten wózek dla synka i gondoli na pewno chcę użyć też przy drugim maleństwie. Fajny miejski wózek, bardzo zwrotny, łatwo się prowadzi. Nie ma amortyzacji, ale po parkowych alejkach spokojnie daje radę. Mieścił mi się w toyocie Yaris i to było dla mnie głównym argumentem ;) Jedyna wada to krótka budka, na lato musiałam dokupić parasolkę. Ale ogólnie polecam.
    Ja pytałam :) No ja chce tylko gondolke mala wlasnie. Zastanawiałam się czy jest takich wymiarów jak greentom. Chcę tylko od marca do lipca/sierpnia użytkować i potem już za spacerówka się rozejrzec:)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt dzisiaj :))) Czekamy na dalsze wizyty w tygodniu:))

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • teverde Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patuniek86 wrote:
    Teverde-fizjo nie zalecała mi żadnej szczególnej pozycji. Po prostu unikać przerzucania górnej nogi (mięśnie się naciągają i naciskają na nerwy kulszowe). Przy spaniu w pozycji embrionalnej nie wskazane jest też przywodzenie głowy do klatki piersiowej-zamyka się światło tętnic szyjnych i ból głowy rano gotowy.

Ja się zaczęłam stosować-nogi na boku razem, albo dolna noga dalej, głowę staram się trzymać (albo chociaż tak zasypiać) w miarę wyprostowaną. I dużo dolegliwości mi ustąpiło.

A'propos mitycznego "najlepszego" spania na lewym boku. Poczytajcie mamaginekolog. Dopóki się da śpimy w każdej wygodnej pozycji. W 3 trymestrze zaleca się zasypiać na boku, ale nie wolno się przestraszyć, jak się obudzi na plecach ;-)
    A ograniczanie się tylko do jednego boku może spowodować asymetrię w rozwoju dziecka (czy jakoś tak, ja pisze to z pamięci i mogłam pokręcić termin ;-) )
    Też czytałam, że to powoduje asymetrie. Lepiej na lewym niż prawym bo nie ucisk się jakiejś żyły (na szkoleniu z pierwszej pomocy też tak uczyli), ale jeszcze lepiej zmieniać pozycje. Ja zawsze spałam na prawej i raz w życiu mi koleżanka rzęsy robiła i zauważyła, że w prawym oku mam krótsze, jakby wytarte :P Więc na logikę zmiany wydają mi się dobre :)

A dopytuję o to przerzucanie, bo też mam problem z kręgosłupem po upadku na rolkach i tak się właśnie naciagałam licząc, że to pomoże ;) Super, że o tym napisałaś, będę się pilnować zasypiając :)

• Macy Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny!

Gratuluje wszystkim udanych wizyt:)

Jestem po prenatalnych, ale opis dopiero dostane, nie wiem czy cos przyjdzie poczta czy to bedzie omowione na kolejnym spotkaniu z polozna, z tego wzystkiego nie dopytalam. Ale z tego co bylo widac to wszystko ok, NT 1,7. CRL 65mm.Zaraz po badaniu mialam tez pobrana krew. Data porodu na 13 marca (zamiast 16ego), drugi raz juz tak wyszlo wiec chyba trzeba zmienic (iNso87 jakbys mogla?)
    Dzidzius bardzo podskakiwal, jakby odbijal sie plecami caly czas. Pokazala mi mozg tak jakby w przekroju, raczki, nozki, pecherz.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7456a1b1036b.jpg
    Na tym etapie jestem prawie 2,5 kg do przodu. Moglabym jesc caly czas ale nie dlatego ze mam ochote tylko ze jestem caly czas glodna, tak mi burczy w brzuchu, najgorzej jest rano, no i mdlosci nie przechodza. Juz nie wiem co mam jesc, na szczescie nie mam ochoty na slodycze, ale zapycham sie chlebem, bo tak najlatwiej.
    Boje sie ze duzo przytyje, musze jesc wiecej warzyw, moze w 2 trymestrze poczuje sie lepiej i bede mala wiecej checi na gotowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 17:26

patuniek86, NatiS, Salsefia, Reniferra, msmarmify, Kleopatra, iNso87, enka90, Ksiazka1, Izziee, mimoza, Kasialudek, Ankakaranka87, teverde, Anet85 lubią tę wiadomość

s9cmnt1.png
  • LwieSerce Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ayleen gratuluję synka:)
    Macy piękne maleństwo :)

Co do spania, to mi się najlepiej śpi na brzuchu. Mam dziwną pozycję, bo kładę się na brzuchu, jedna noga wyżej i tak trochę na boku. Jakoś intuicyjnie się kłade, mam wrażenie, że dziecko jest bardziej po lewej stronie i wtedy jest jakby trochę w powietrzu. Na wznak nie mogę, jakoś mi duszno się robi wtedy.

Macy, iNso87 lubią tę wiadomość

Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
    niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.

dqpri09kzip4orgt.png

• LwieSerce Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izziee, a co wyszło z krwią i moczem że nie tak?

Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
    niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.

dqpri09kzip4orgt.png

• LwieSerce Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mayka, nie stresuj się na zapas. Moim zdaniem masz odpowiednie wskazania, to pewnie tylko formalność przez to że jedno L4 po drugim. Argumenty masz mocne, będzie okej!

dqpri09kzip4orgt.png

• Ulv15 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u nas też jest wszystko ok. To znaczy chyba jest bo NT 2,7 przy CRL 73,5 czyli wychodzi że jestem w około 13w3d i termin porodu przesunął się na 9 marca - iNso jakbyć mogła i mi zmienić :) Było widać wszystko ładnie i anatomicznie wszystko jest tak jak powinno być. Pobrali mi krew i teraz też będę czekać na wyniki.
    Zastanawiam się nad tym NT, bo jak za pierwszym razem zmierzyła to było 2,4 ale oczywiście wpisała to wyższe no i niby czytałam że do 2,9 nie ma czym się martwić ale później czytałam że norma jest NT do 2,5 i już nic nie wiem :( Jak było u was?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e2935fe07ea1.jpg

msmarmify, Kleopatra, patuniek86, iNso87, Salsefia, Ksiazka1, Izziee, Kasialudek, Ankakaranka87, teverde, Reniferra, Anet85, Marza89 lubią tę wiadomość

mhsvqps6gsnsidfx.png

03/07/2018 - 12dpo - dwie różowe krechy :)
    15 marca - urodziny naszego skarba 💖
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulv u mnie było 1,4 ale o wiele mniejsza dzidzia 5,5 cm.

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulv15, u mnie NT u bobasa A było 0,9, u bobasa B 1,1. Ale też badanie miałam w 12+2(maluchy po ok. 6cm). Przed wizytą naczytałam się wątków o pomiarach i u nas niby do 2,5 jest taka bezpieczna norma, ale podobno w innych krajach nawet do 3 albo 3,5. Poza tym nie samo NT świadczy o wadach. Gdyby lekarz miał jakiekolwiek podejrzenia to powinien Cię o nich poinformować, więc raczej wszystko wg niego jesteś w porządku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 18:48

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LwieSerce wrote:
    Ayleen gratuluję synka:)
    Macy piękne maleństwo :)

Co do spania, to mi się najlepiej śpi na brzuchu. Mam dziwną pozycję, bo kładę się na brzuchu, jedna noga wyżej i tak trochę na boku. Jakoś intuicyjnie się kłade, mam wrażenie, że dziecko jest bardziej po lewej stronie i wtedy jest jakby trochę w powietrzu. Na wznak nie mogę, jakoś mi duszno się robi wtedy.
    Lwie tak samo spałam przed ciąża. :p teraz tak nie śpię bo boję się, że coś tam za mocno ucisne. Śpię albo na boku raz jednym, raz drugim albo uwaga na plecach:) nie lubiłam tak nigdy spać a teraz cały czas się klade na plecy i tak zasypiam.

Macy, Ulv oczywiście, że przeprawie;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 18:59

Ulv15 lubi tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Zimowaa Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tu sie miło zrrobiło !
    Tyle pozytywnych wieści :)
    Jak ja wytrwam do 20 ;/

teverde, klamka lubią tę wiadomość

ae4e5811f7.png

2.10.2018 - 155g serduszko 165
    26.10.2018 -250g serduszko 135
  • Izziee Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LwieSerce wrote:
    Izziee, a co wyszło z krwią i moczem że nie tak?

Znowu mam bakterie w moczu, już tak miałam i po urinalu było ok, a jak odstawiłam to znowu są. Co do krwi, to mam za mało erytrocytów.

Ulv15 moje maleństwo miało NT 1,4, ale było dużo mniejsze bo tylko 6 cm, 12w3t wg usg. Może to jest też kwestia rozmiaru dziecka.

Laura <3
    bl9c9vvjaarzexo8.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :-)
    Miałam dzisiaj mega-leniwe przedpołudnie, łóżko pościeliłam dopiero po 13 :-D
    Ale naszło mnie na gotowanie :-)
    Zupa - jest
    Indyk po tajsku z ryżem - jest (o matko, mniam)
    Zrobiłam też bułeczki cynamonowe-normalnie niebo w gębie :-D Właśnie skończyłam jeść 4 sztukę :-D

A jutro na 8.00 dentysta :-(

Ulv15, msmarmify, klamka lubią tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Zimowaa Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patuniek86 wrote:
    Hej Dziewczyny :-)
    Miałam dzisiaj mega-leniwe przedpołudnie, łóżko pościeliłam dopiero po 13 :-D
    Ale naszło mnie na gotowanie :-)
    Zupa - jest
    Indyk po tajsku z ryżem - jest (o matko, mniam)
    Zrobiłam też bułeczki cynamonowe-normalnie niebo w gębie :-D Właśnie skończyłam jeść 4 sztukę :-D

A jutro na 8.00 dentysta :-(

Będzie dobrze!
    Zazdroszczę chęci na gotowanie mnie drażnią wszystkie możliwe zapachy:(

ae4e5811f7.png

2.10.2018 - 155g serduszko 165
    26.10.2018 -250g serduszko 135
  • mimoza Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey :) Cały czas Was podczytuję, ale się nie odzywam, bo mi jakiś bład na telefonie wyskakuje jak chcę pisać, a z kompa rzadko korzystam.

Witam nową mamusię. Na pocieszenie powiem, że ostatnio koleżanka z różnicą 1,5 roku rozmawiała z przyjaciółką z bliźniakami i tamta stwierdziła, że wbrew pozorom według niej łatwiej jednak bliźniaki niż 2 dzieci w niedużym odstępie.

Kleopatra, a z którego miesiąca masz bobaska z 2017?

Co do porodu, ja się zawsze uważałam za mięczaka. Przy okresie czasem umierałam. Przyszło do dnia porodu i niby boli, niby regularnie, ale jakoś nie tak bardzo jak się spodziewałam... Pojechałam do szpitala, zastanawiając się, czy to oby napewno poród, a babka mi mówi, że mam 8cm rozwarcia. Wzięli mnie na salę i po godzinie i 10 minutach urodziłam z czego faktycznie 10 minut bóli partych było straszne. U mnie musieli przyśpieszyć poród, bo Mały był owinięty pępowiną i dlatego nawiązując do tematu, który się tu przewinął, jednak wolę rodzić w szpitalu.

Ja godzinę po porodzie już śmigałam. Jedynie co siedzieć nie mogłam, bo mnie bolało po cięciu i dodatkowo pękła mi kość ogonowa. Napewno byłam w lepszym stanie niż kobiety po cc, ale w najgorzym stanie była laska po sn, ale ona rodziła dziecko 4kg, a miała 150cm i normalnie 50kg nie ważyła. Myślę, że wszystko zależy od organizmu i różnych czynników przy porodzie. Jedne lkobiety lepiej zniosą cc, a inne sn.

wnidrl68oe42jn4s.png

1usawn1575ou2tgw.png
  • Salsefia Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izziee wrote:
    Znowu mam bakterie w moczu, już tak miałam i po urinalu było ok, a jak odstawiłam to znowu są. Co do krwi, to mam za mało erytrocytów.

Ulv15 moje maleństwo miało NT 1,4, ale było dużo mniejsze bo tylko 6 cm, 12w3t wg usg. Może to jest też kwestia rozmiaru dziecka.

A bierzesz codziennie coś? Najlepiej żurawit albo inną żurawinę, dobre są też saszetki MultiUri tylko jakieś 30zl na miesiąc. Jeszcze magnez bo ciąża sprzyja wytrącaniu ciałek ketonowych (?) jeśli dobrze pamiętam.
    Mi tak polecił urolog bo infekcje pechęcha sa u mnie na porządku dziennym ale to przez wadę anatomiczną przez co mam dużo erytrocytów w moczu

7mdlydr.png

<3 Bruno <3 Klara

Brak antykoncepcji 11/2015
    Żylaki powrózka nasiennego,
    06/2018 IMSI
    3/07/2018 transfer 2 blastek
    31/07/2018 dwa <3 <3
  • Makowe Szczęście Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulv15 wrote:
    Hej u nas też jest wszystko ok. To znaczy chyba jest bo NT 2,7 przy CRL 73,5 czyli wychodzi że jestem w około 13w3d i termin porodu przesunął się na 9 marca - iNso jakbyć mogła i mi zmienić :) Było widać wszystko ładnie i anatomicznie wszystko jest tak jak powinno być. Pobrali mi krew i teraz też będę czekać na wyniki.
    Zastanawiam się nad tym NT, bo jak za pierwszym razem zmierzyła to było 2,4 ale oczywiście wpisała to wyższe no i niby czytałam że do 2,9 nie ma czym się martwić ale później czytałam że norma jest NT do 2,5 i już nic nie wiem :( Jak było u was?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e2935fe07ea1.jpg
    U nas było 1.7, 1.9, 2.4 I pisał najwyższą i wysłał na test harmony. Czekam na wyniki mało jajka nie zaniosę. Przeczytałam chyba cały internet. Piszą, że tak naprawdę problem jest powyżej 3. A miałaś robione pappa?
    Mi z wynikami białka wyszło podwyższone ryzyko. Niby w normie ale górna granica. Stres okropny....
    Może miałaś dobra krew i dlatego lekarz powiedział, że wszystko jest ok.

PS zdjęcie rewelacja! Sama słodycz!!,

.
‹‹ 212 213 214 215 216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ