X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • monniqu Koleżanka

Wysłany: 19 września 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chyba już bym wolała jesienną pogodę ze względu na ubiór :) Mam brzuszek, ale chyba nie tak duży jak niektóre z Was i mam wrażenie, że wygląda jakby był wzdęty.
    Mnie ostatnio nachodzi ochota na coś czego długo nie jadłam albo nawet jakieś smaki z dzieciństwa :P I tak dziś planuję zrobić czerwoną kapustę czy jak to mówią modra kapusta :P

16ud90bvs3g5pq72.png
  • Pikcia Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :)
    Można jeszcze dołączyć?
    Termin mam na 21 marca. Wczoraj miałam USG prenatalne, poszłam już z wynikami PAPP-a, ryzyko wyszło bardzo niskie. No i wygląda na to, że czekamy na synka ;)

Pozdrawiam.

PS. Kciuki za dzisiejsze wizyty &&&

iNso87, Sana, Parsleyek, bbeczka91, lkc, Makowe Szczęście, Kleopatra, Ankakaranka87, teverde lubią tę wiadomość

km5scwa1iu8rlkuf.png

F. <3 III.2019
    M. <3 VII.2017
    K. <3 IV.2006

• Zimowaa Ekspertka

Wysłany: 19 września 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowe Szczęście wrote:
    Czemu nie pijesz kawy?

ciśnienie po kawie czarnej mi się sporo podnosi - przed ciążą było ok ;/

ae4e5811f7.png

2.10.2018 - 155g serduszko 165
    26.10.2018 -250g serduszko 135
  • bbeczka91 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwieserce, mi w ciąży z córką strasznie pocił się tyłek. Po kilku takich sytuacjach kupiłam papierki lakmusowe i wkładki z clearblue (gddy wykryją wody płodowe zmieniają zabarwienie, niestety są cholernie drogie) bo strasznie mnie to stresowało.

Piękne macie brzuszki i pocieszajace jeat to, że nie tylko mnie tak wywaliło :)

Powodzenia na wizytach :)

syy2e6yd7ct4c97p.png
    https://www.maluchy.pl/li-73121.png
    Aniołek 11.05.2015 8tc, Aniołek 26.10.2015 4tc, Aniołek 24.08.2017 5tc Aniołek 8.12.2017 9tc
  • enka90 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. W prawdzie miałam chwilę grozy bo dr tak ewidentnie nad czymś się zastanawiała a dodatkowo maluszek był tak spokojny, że momentami zastanawiałam się czy serduszko bije (chyba tylko raz trochę się porozciągał). Na szczęście na strachu się skończyło :) Wszystko jest dobrze! :) CRL 7,3 cm NT 1 mm. Jedyne co mnie zaskoczyło to to, że maluszek jest na chwilę obecną starszy. Według USG 13+4d więc termin porodu przesuwa mi się bardziej na 23.03. Mam teraz pytanie do mamuś, które mają podobnie- jak teraz liczycie tygodnie? Przesuwacie suwaczki? :) Następną wizytę mam dopiero 24.10 ale już mam zapowiedziane, że kolejne USG będzie dopiero połówkowe.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a7e5b685569c.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b257c0e1f0c8.jpg

Zimowaa, patuniek86, iNso87, Sana, Parsleyek, bbeczka91, msmarmify, Makowe Szczęście, Kleopatra, Ankakaranka87, Reniferra, Marza89, kehlana_miyu, teverde lubią tę wiadomość

l22npx9iqktnebij.png
    Hashimoto, Letrox
  • Salsefia Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enka ja suwaczka nie przesuwam, wydaje mi się to błąd przesuwać. Termin się przesuwa bo Maleństwo szybko rośnie

7mdlydr.png

<3 Bruno <3 Klara

Brak antykoncepcji 11/2015
    Żylaki powrózka nasiennego,
    06/2018 IMSI
    3/07/2018 transfer 2 blastek
    31/07/2018 dwa <3 <3
  • Ulv15 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    enka ja przesunelam, bo od kad chodzilam na badania to wiecznie byl o tydzien wiekszy/starszy i w sumie to tutaj jak bylam na tym usg prenatalnym ustawila mi planowana date porodu na 9 marca a nie jakiegos 16 (?) jak wychodzilo z daty ostatniej miesiaczki. Czytalam tez gdzies ze w tych tyg 11-14 powinno sie ustalac date porodu bo jest najbardziej wiarygodna... Ale juz nie pamietam gdzie to czytalam i czy to rzeczywiscie prawda :p

patuniek86 lubi tę wiadomość

mhsvqps6gsnsidfx.png

03/07/2018 - 12dpo - dwie różowe krechy :)
    15 marca - urodziny naszego skarba 💖
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tygodnia lekarze nie zmieniają terminu porodu.
    Jednak mój lekarz upierał się, że mój tp to 22.03. Kiedy mu mówiłam, że miałam wczesną owu, to nie słuchał ;-)
    Więc kiedy wg każdego kolejnego usg ciąża była starsza, suwaczek zmieniłam ;-)
    Tym bardziej, że dzięki temu będę wiedzieć, kiedy ciąża będzie ponoszone faktycznie, czyli kiedy pójść na długi i szybki spacer ;-)

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    enka90 wrote:
    Ja już po wizycie. W prawdzie miałam chwilę grozy bo dr tak ewidentnie nad czymś się zastanawiała a dodatkowo maluszek był tak spokojny, że momentami zastanawiałam się czy serduszko bije (chyba tylko raz trochę się porozciągał). Na szczęście na strachu się skończyło :) Wszystko jest dobrze! :) CRL 7,3 cm NT 1 mm. Jedyne co mnie zaskoczyło to to, że maluszek jest na chwilę obecną starszy. Według USG 13+4d więc termin porodu przesuwa mi się bardziej na 23.03. Mam teraz pytanie do mamuś, które mają podobnie- jak teraz liczycie tygodnie? Przesuwacie suwaczki? :) Następną wizytę mam dopiero 24.10 ale już mam zapowiedziane, że kolejne USG będzie dopiero połówkowe.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a7e5b685569c.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b257c0e1f0c8.jpg

Cześć dziewczyny, rzadko tu się odzywam, ale was podczytuję. Piszę raczej na kwietniówkach, choć termin mam marcowy ( ale zwarzywszy na wcześniej przenoszone 3 ciąże nastawiam się jednak na poród w kwietniu:))

Mi z OM termin wychodzi 29.03, a z USG prenatalnego przesunął sie na 24.03. Ale liczę nadal od terminu z OM, bo wiem, że nie możliwe było poczęcie maluch w takim terminie, żeby tp. wypadł na 24.03 ;)
    czyli z OM mam 12t5d a z USG 13t3d.

Z synkiem miałam podobnie, termin z OM 04.09, z USG 02.09, a urodził się 13.09 i to po indukcji oksytocyną, bo pewnie dalej by siedział ;)

Dla mnie tp. to termin z OM +/- ( w moim przypadku pewnie + ;)) 2 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 13:01

iNso87 lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Zimowaa Ekspertka

Wysłany: 19 września 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tymi terminami to jest w ogóle zabawnie b każdy kalkulator wylicza z normy regularnych cykli reguła ta sprawdza się tylko w regularnych cyklach miesiączkowych zakładając, że owulacja nastąpiła 14 dnia cyklu, a sam cykl trwa 28 dni, a czas trwania ciąży wynosi 40 tygodni. Ja np cierpiałam na nieregularne cykle (26-38 dni ), bardzo trudno u mnie wyliczyć właściwy termin porodu. Więc bardziej wierze USG :)

ae4e5811f7.png

2.10.2018 - 155g serduszko 165
    26.10.2018 -250g serduszko 135
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!
    Ale piszecie:p zaraz nadrobię.

Ja dzis z Mama na zakupy się wybrałam. Kupilam jedne spodnie dzinsowe w h&m. Beda na teraz jak zrobi się chłodniej. W razie jak przytyje bardziej to mam drugie, fakt, że ten sam rozmiar ale już rozciagniete po poprzedniej ciazy i są luźniejsze. Kupilam też rajstopy setki ciazowe, bo do sukienki nie mam takich rajstop:)

Ja aktualnie bycze się na łóżku u Mamy:D i czekam na pyszny obiad! Zupa z dyni na mleczku z zacierka i placki ziemniaczane :d a co! Takie to są smaki z dzieciństwa hehehe

Dziewczyny u nas od 2 tygodni porażka z przedszkolu. Juz mi szkoda Malej. Czekam do końca msc i jak będzie cały czas płacz to wypisuje. Pójdzie za rok jak będzie miała ponad 3,5roku najwyzej. Dzis rozmawiałam z jedną matka i Ona mówiła, że słyszała wczoraj jak pomoc wychowawcy się darla na jedna z dziewczynek! Wychowawcy jeszcze wtedy nie było. Boję się, ze krzyczała na moją Lenka, bo wczoraj z płaczem poszła a ta kobieta krzyczała, że ma dość już tego płaczu, histerii itp. :/ Prawdy nie dojdę oczywiście no i nie dowiem się na kogo był krzyk. No i Lena od dwóch dni nawet wychodzi z przedszkola z płaczem.. Eh

Pikcia witaj! Zapraszamy:)) gratuluję synka.

Dziewczyny super, że wizyty same dobre, trzymam kciuki za resztę dnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 13:05

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja USG do końca nie wierzę, te pomiary mogą odbiegać od rzeczywistości. W poprzedniej ciąży na każdym usg wychodziło mi że synek będzie krótki i malutki, lekarz mówił mi, że max 3kg ;) a urodził się 4150g i 57cm, taki malutki był. Wiadomo, że dużo zależy od sprzętu i umiejętności lekarza i od tego jak ułozy się maluch i wyniki mogą być różne nie koniecznie zgodne z prawdą.

Teraz też wyszło mi, że maluch 5 dni starszy niż z OM, a ja wiem, że to po prostu nie możliwe :)

No i u mnie na prenatalnych pani doktor powiedziała, ze na 98% będzie chłopczyk, ciekawa jestem czy to się sprawdzi. Do tej pory (w poprzednich ciążach) lekarze nie chcieli mi podawać płci na tym etapie mówiąc, że to jak wróżenie z kart. A tu takie duże prawdopodobieństwo :) hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 13:07

Kleopatra lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Malutka_27 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ;-) dawno się nie udzielałam na naszym forum, ale musiałam trochę odetchnąć. Występowały u mnie plamienia i strasznie się bałam że stracimy nasze maleństwo ;-( zostałam obstawiona lekami i było w porządku. Kiedy zaczęłam się już nieśmiało cieszyć że wszystko idzie w dobrą stronę zaczął strasznie boleć mnie brzuch i miałam okropne parcie na pęcherz a nie mogłam się wysiusiać...znow kolejna nieplanowana wizyta, stres i łzy w oczach czy wszystko jest w porządku z naszym maleństwem. Jednak okazało się że te dolegliwości były spowodowane przez prostującą się macice, ponieważ przed ciążą miałam silne tyłozgiecię...
    Jesteśmy już po badaniach prenatalnych i teście PAPP-a wszystko wyszło dobrze (NT 1.9) i mamy niskie ryzyko ;-) termin porodu się nam nie zmienił, A co do płci dziecka lekarz nie był pewny ale może chłopiec ;-) kolejną wizytę mamy 4 pażdziernika i mam nadzieję, że będziemy już wiedzieć kto jest w moim brzuszku ;-)

Mocno trzymam kciuki za kolejne wizyty !
    Cały czas Was podczytywałam ;-) i wieczorem również wstawię zdjęcie brzuszka i naszego maleństwa ;-)

Sana, Zimowaa, iNso87, Parsleyek, Kleopatra, Ankakaranka87, Makowe Szczęście, teverde lubią tę wiadomość

43ktupjymknd3pkp.png

Nasze szczęście Oliwier 💗 04.03.2019 💗
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie termin z OM wychodzi na 7.03, ale z racji tego, że wiem kiedy doszło do poczecia i kiedy miałam owulacje(były to dwa konkretne dni, bo chcieliśmy ustrzelic chlopca,a ból owulacyjny z niczym innym nie pomyle;)), mimo, że cykle mam 28 dniowe ale owulacja nie jest w 14dniu a była właśnie w 10/11 także i na usg się przesunelo, że ciąża jest starsza o te 3dni i wychodzi 4.03.

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Pikcia, witamy :)
    enka90, piękna dzidzia <3

Kciuki za dzisiejsze wizyty!

iNso, ciężka sprawa :( mama która usłyszała ten krzyk powinna interweniować... eh, że też ktoś bez cierpliwości do dzieci decyduje się na taką pracę :/

Ja właśnie miałam telefon, że jutro ktoś odwołał swoją wizytę prenatalną i zamiast iść o 21, mogę iść o 18:30 <3 ale się cieszę!

Malutka_27, patuniek86, Zimowaa, iNso87, Parsleyek, Kleopatra, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • Sana Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka, Malutka - dobrze Was widzieć :) gratuluję Szonka synka! Malutka, całe szczęście, że możecie w końcu odetchnąć z ulgą :)

Malutka_27 lubi tę wiadomość

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie-jeśli się kontrolujemy i wiemy, kiedy była owulacja i kiedy mogło dojść do poczęcia, to łatwiej nam samym ustalić termin porodu ;-) Bez wiedzy lekarza ;-)

Usg prenatalne nie służy do oceny wagi dziecka, nie powie nawet, jak duże dziecko się urodzi. Fakt, 2-3 mm różnicy, kiedy lekarzowi "omsknie" się ręką może robić różnicę w tp o tych kilka dni. Ale znowu-jeśli wiemy, kiedy była owu? :-)

Jestem już wykończona, a to dopiero 13...

Byłam rano u lekarza, teraz wyskoczyłam na zakupy i totalnie opadłam z sił :-(
    Serce mi znowu wali, jak stoję robi mi się słabo :-(
    Te l4 to jednak zbawienie...

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sana ona wchodziła z Malzem swoim synka zaprowadzić do sali. Obok jest szatnia to słychać bylo. Jak weszli oczywiście spokój, cisza i koniec gadki:/ strasznie się teraz denerwuje tym wszystkim. Chyba lepiej będzie jak odpuszczę to przedszkole. Pierwszy tydzień był super a tu teraz taka niespodzianka..

Patuniek mi ciężko oddychać jak siedzę, jak mam coś na brzuchu co mnie trochę ściska. W domu chodzę bez stanika bo nawet on mnie cisnie. A to dopiero 5msc przede mną..

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Elcia89 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ierwszej ciazy zaszlam 13 marca, tp mialam na 6 gridnia a skurczy dostalam 13 grudnia wiec rowno po 9 miesiacach od zaplodnienia.
    Teraz zaszlam 1 lipca i termin mam na 23 marca i wolalabym urodzic w okolicach terminu niz przenosic jak w pierwszej ciazy.
    Co prawda w pierwszej coazy na prenatalnym zdzowilam sie bo termin mi wyszedl na 11 grudnia awiec jalby dzidzius byl mlodszy a wiedzialam kiedy zaszlam wiec chyba cos wolniej rosnal.
    Teraz na prenatalnym termin mam szybszy niz om wiec moze jednak szybciej urodze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 13:35

34bw3e3k9p7xsrt2.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam termin na 1 maja. 19 kwietnia poszłam na spacer. Trasę na 30 minut dla zwykłego śmiertelnika przeszłam w 35 minut ;-) Następnego dnia skurcze i szpital :-) Tylko miałam problemy, bo szyjka nie skracała się ani trochę, więc urodziłam dopiero 21.04, w południe ;-) Ale długie i namiętne spacery zamierzam prowadzić, jak tylko przekroczę termin pełnych 38 tygodni :-) Czyli zostało "tylko" jeszcze 24 :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 13:37

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
‹‹ 250 251 252 253 254 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ