MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie chciałabym Cię wprowadzić w błąd ale wydaje mi się, że jeśli nie ma żadnych wskazań do cc to szpital państwowy nie wykona cięcia na życzenie. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Znajoma która bardzo nie chciała rodzić naturalnie poszła prywatnie do okulisty i kupiła sobie oświadczenie o okulistycznych wskazaniach do cc.
Julia 07.2015 -
Klamka super ! Dobrze z maleństwem wszystko w porządku
Dzięki dziewczyny za wyjaśnienia ze szkołą rodzenia. Na następnej wizycie zapytał swojego lekarza czy w szpitalu gdzie chce rodzić są takie zajęcia
U mnie z CC jest tak że mam tętniaka w głowie który rok temu został zabezpieczony i w Warszawie przy wypisie lekarz prowadzący mówił że niby nie ma przeciwwskazań do naturalnego porodu ale jak dla mnie jest to za duży wysiłek. Ginekolog narazie nic nie wspominał o porodzie tylko dopytywał o tętniaka. Zapisałam się w styczniu do poradni neurochirurgicznej w Warszawie i mam nadzieję że mi wszystko wytłumacząklamka lubi tę wiadomość
Nasze szczęście Oliwier 💗 04.03.2019 💗 -
nick nieaktualnySana z cc też jest różnie, zalezy jaki lekarz i jaki szpital. Moja kuzynka rodziła cc na życzenie i w karcie ma wpisae: odmowa porodu sn. Wiem, że chodziła prywatnie do lekarza, który pracował w szpitalu i od niego dostała skierowanie.
Chyba ze wszystkim jest tak, ze co przypadek to inne doświadczenie.
a co do pieluch i chusteczek to naprawdę uważajcie z zapasami, bo może się okazać, że dziecko ma uczulenie albo Wam nie będą pasowały dane pieluchy. jeżeli ktoś ma sprawdzone to oki, ale dziecko może rożnie też zareagować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 13:10
-
Dziewczyny jak zwykle się rozpisałyście ) tyle tematów, że nie wiem do którego się odnieść.
Mamakropka bardzo ciekawy link, drugi o fotelikach też super. My pewnie zdecydujemy sie na fotelik tyłem do kierunku jazdy. Jeśli chodzi o bujaczki, zastosowanie fotelika zamiast gondoli to generalnie nie popieram. Córcia miała bujaczek ale używałam tylko wtedy jak byłam w kuchni i np. obierałam ziemniaki itp. Tak spędzałyśmy czas na dywanie , na macie i sie bawiłyśmy. Dziecko musi miec swobodę ruchów, przestrzeń...
Zastanawiałyście się nad adapterami do pasów dla kobiet w ciązy? jeździcie z zapiętymi pasami w samochodzie? Ja ostatnio naoglądałam sie tyle testów, że myślałam chwile o takim adapterze, ale sama nie wiem czy to dobry pomysł. Z córcią zapinałam tylko pas piersiowy , a dopóki nie przeszkadzał mi brzuch to zakładałam tez brzuszny, teraz im więcej człowiek czyta, tym więcej ma wątpliwości.
Ja z tego wzgledu, że znamy już płeć zakupiłam parę ubranek 50/56 - niedługo jadę do rodziców i zrobię przegląd ubranek po córci, miała sporo taki unisex, wiec sie przydadzą. Moja mała topiła się w ubrankach 50, ale ważyła tylko 2350 i 52 cm...
wszystko przez podstepnie rozwijającą sie gestoze , co przyczyniło się też do niskiej masy urodzeniowe. Musiałam mieć cięcie na cito z powodu wysokiego RR poza tym i tak mnie czekało cięcie bo córcia była położona miednicowe. Bardzo żle wspominam cc,nie mówiąc juz o powikłąniach, mam nieciągłość blizny ok 4 mm na macicy własnie po cc, miałam robione dodatkowo łyżeczkowanie ( aczkolwiek przy porodzie sn czasami tez jest koniecznie) Teraz bardziej chciałabym rodzic sn, ale wiem, że jest zbyt dużo czynników które mogą mi nie sprzyjać....przy córci tez nastawiałam sie na sni nic z tego nie wyszło...Staram się w tej kwestii być spokojna tak mniej więcej do stycznia....wiem ze planowanie cc tez sie wspomina inaczej, ale mimo wszystko co natura to natura;-).
W kwestii pieluch, to przy Oliwce zastanawiałam się nad wielorazowymi, ale odpuściłam, jak porozmawiałam z mamą o kwestii prania suszenie prasowania itp...my używaliśmy chwile Pampersa, a później doskonale sprawdziły nam się pieluchy Bella Happy - jak dla mnie rewelacja, zawsze kupowałam przez internet na promocji, może użyłam kilka paczek z Dady, ale jakoś średnio nam pasowały. Córcia już jak miała 1,5 roczku to zaczęła siadać na nocnik , a jak miała 2 latka to przesypiała już noce bez pampersa. Pewnie z chłopakiem będzie inaczej ,...tak słyszałam, że chłopcy później się odzwyczajają od pieluch. Jeśli chodzi i chusteczki to też trzeba uważać, bo u córci zauważyłam , ze zaczeły się sklejać wargi, jak się później zagłębiłam w temat to sprawcą mogą być chusteczki przynajmniej u nas, bo sudocremu praktycznie nie używałam. Jak zrobiła kupkę to czasami smarowałam linomagiem - maścia i to wszytsko.
b] Klamka[/b] super, że u maleństwa wszystko jest dobrze, niech nadal się tak ładnie rozwija.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 13:34
klamka lubi tę wiadomość
Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Patrze na Bella Happy i widzę, że wprowadzili tyle nowości, że szok;-) https://www.blizejciebie.pl zawsze tutaj zamawiałam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 13:19
klamka lubi tę wiadomość
Córcia - 24.01.2012 r.
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Anet, ja korzystam z adaptera do pasow besafe.
W citroenie pas przechodzi mi przez brzuch, nie przez miednicę, dlatego dosyć szybko zaopatrzyłam się w adapter i jestem mega-zadowolona. Nic mnie nie uwiera, czuje się bezpiecznie, a przy jutrzejszym hamowaniu pas i tak trzyma.
Wprawdzie w polskim prawie nie trzeba zapisać pasów przy widocznej ciąży, ale w razie wypadku giniemy oboje. Niezapięte pasy są o wiele bardziej niebezpieczne, niż zapięte.Anet85, msmarmify, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
Też patrzyłam na te adaptery, mąż mówi, że zbyt czesto samochodem teraz nie jeżdżę, ale jak już jedziemy to 300 -500 km w JEDNĄ strnę - więc spore odległości. Wydatek rzędu 200 -300 zł, czasami taniej jak się znajdzie używanyCórcia - 24.01.2012 r.
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Anet, sprawdziłam i teraz tylko adapter tyle kosztuje - sprawdź na ceneo U mnie wyświetla się ten sprzedawca jako pierwszy "dwuimienny"
Reklamy robić nie będę, jak sprawdzisz, to zobaczyszmsmarmify, Anet85 lubią tę wiadomość
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
O dobry temat z tymi pasami od początku wiedziałam, ze będę potrzebowała bo dużo jeżdżę, a teraz brzuszek już Wystaje i ciut gniota, ale bez pasów nie pojadę widziałam właśnie ten besafe, patrzyłam i na nowe i na używane i sama nie wiem co lepiej w sumie... patuniek gdzie kupowałas??
-
Dziękuje bardzo. Wypożyczanie się średnio opłaca, widziałam ofertę za 30zł/m-c i 20zł/m-c plus kaucja 50 złCórcia - 24.01.2012 r.
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Oj z tymi pasami to mordega naprawdę. Sama teraz jak prowadzę to wkurza mnie ten pas na dole pod brzuchem:/ uciska mi strasznie:/ Co prawda nigdy nie miałam wcześniej tego adaptera i pewnie teraz się przemecze jakoś. Daleko raczej nie jeżdżę. Narazie póki muszę to woze córkę do szkoly a to raptem 5km w jedną stronę. Do Mamy mam po drodze do tej szkoły i do Teściowej tez;) także wszystko w obrębie paru km. Gina mam też 2km dalej od szkoły. Takze Ten. Bez pasów mimo to nie jeżdżę. Wole jednak zapiac.
Do szkoly rodzenia nie chodziłam w pierwszej ciazy. Takze nie wiem co straciłam. W drugiej po paru latach nikt mi nie zaproponował, pewnie dlatego, że miałam już dziecko? Teraz też nikt nic nie mówi a ja chodzić nie zamierzam;)
Do cc sama się nastawiam ale raczej mam z góry już powód do zabiegu. 2cc wcześniejsze. Chcialam sn przy drugiej. Coz nie wyszło. Skończyło się jak w pierwszej. Najpierw sn potem cc.
Sądzę, że jeśli chodzi o pierworodki to w "zwykłych" szpitalach nikt nie zdecyduje o cc. Beda "cisnąć", zeby urodzić sn. W moim przypadku tak było. Mimo, że nie dałam rady urodzić a wody odeszły i dalej kazali mi się męczyć kolejne 20h..A rozwarcie 4cm jak było tak zostalo a dziecko ponad 4kg..to juz było bestwialstwo z ich strony. Na szczęście przy drugim porodzie odrazu mi cc zaproponowali ale chciałam sn. Jak nie wyszło i prosilam o cc to w ciągu godziny mialam cc. -
Inso pracujesz ? Czy jestes najakims urlopie?
Ja jestem na wychowawczym bo synek ma rok i 9 miesuecy i macierzynski mi sie juz skonczyl a teraz zlozylam podanie o powrot do pracy i pierwszego dnia zloze l4 i troche sie stresuje ta sytuacja. Ktos ma podobnie?
A propo szkoly rodzenia to nie chodzilam w pierwszej ciazy a w tej juz sie zapisalam. Bede chodzic od stycznia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 14:46