MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny
Witam nowe mamuśki
Zdrówka dla tych chorych
Zimowaa polowkowe robi się po skończonym 20 tygodniu z tego co wiem. Ja byłam u lelarza 19+1 i było za szybko, będę mieć 21+1. A zapisalas się w końcu czy jednak nie?Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
Teoretycznie przedział czasowy na badanie USG połówkowe to od 18 do 22 tygodnia ciąży. A dokładnie 18 tyg +0 dni, a 22 tyg + 6dni. Tyle w teorii – w praktyce wygląda to nieco inaczej. Powiem Wam z doświadczenia osoby, która wykonała tysiące takich badań, że najlepszy okres jest pomiędzy skończonym 20 tygodniem (20+0), a jeszcze nie skończonym 22 tygodniem (21+6). Wynika to z kilku kwestii – jedna to wielkość dziecka, a druga to kwestia prawna. Zacznijmy od tej pierwszej dużo bardziej według mnie istotnej. W 18 tygodniu dzieciątko ma około 250g (przypominam przy okazji, że po 14 tygodniu ciąży nie oceniamy już dzieciątka po długości ale właśnie po masie), a w 22 tygodniu jest dwa razy (2! RAZY) większe i waży około 500g. I teraz pytanie do Was: czy nie wydaje Wam się oczywiste, że dużo dokładniej da się ocenić struktury anatomiczne, które są już dwa razy większe ? Część struktur, takich jak serce czy dokładna ocena twarzy dziecka jest trudna przed 20 tygodniem. Często, gdy pacjentki przychodzą np. w 18 tygodniu – „bo już nie mogą się doczekać, a w internecie jest napisane, że można od 18 tygodnia” – to robię to badanie, ale aby mieć pewność, że dziecko jest zdrowe zapraszam pacjentkę ponownie po miesiącu.
Ksiazka1, Makowe Szczęście, klamka lubią tę wiadomość
-
Ja swoje ona swoje więc się zapisałam bo to i tak na NFZ 2.11 mam wizytę u ginekologa wiec najwyżej powtórzę aaaa że do Matki Polki mam 3 minuty to mogę maszerować
Co prawda Śniegiem strasząWiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 12:50
-
Smile przeczytałam Twój wpis i właśnie miałam pisać Wow jaką masz wiedzę a dopiero po chwili doczytałam ze to z mamyginekolog;)
Ja już po wizycie, dostałam leki, L4 i połówkowe mam wyznaczone na 26.10. Już się nie mogę doczekać!!!
Wracając od lekarza zajrzałam do Smyka w centrum którego zamykają niedługo i przepadlam;) są super promocje do minus 70% i kupiłam dla małej body 62 i kilka typowo letnich zestawów 68. Rany jakie te dziewczyńskie ubranka są piękne!!!. Jeśli na polowkowym okaże się ze to jednak chłopak to najwyżej sprzedam;)lkc, Ksiazka1, Makowe Szczęście lubią tę wiadomość
Aniołek 03.2013 (6tc)
Aniołek 02.2015 (6tc)
Aniołek 01.2017 (10tc)
-
Zimowa ja byłam 19t2d i zadała wszystko. Nie mogła tylko dokładnie jednej rzeczy w seruszku ale mówiła że w 20 też by było ciężko i umówiliśmy się na 28 t, wtedy dokładnie jeszcze obejrzy. Chociaż mówiła że nic niepokojącego na pewno nie ma bo zastawki komory, przepływy itp obejrzała.
Ikc gratuluję wizyty.
My będziemy mieli przeprawe z chłopakami jeśli chodzi o imię
Zimowaa lubi tę wiadomość
-
Bribrami - w zewnętrzną stronę uda, poniżej talerza biodrowego. Niedługo naprawdę będzie coraz trudniej z podaniem leku, ale co zrobić nie ma wyjścia
Damy radę!
Bribrami lubi tę wiadomość
Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Aaaaaa Patuniek namieszałaś mi z tym wózkiem
Ujęły mnie wersje kolorystyczne tych cudeniek. My byliśmy zdecydowani na Graco Symbio jednak tam mało wersji kolorystycznych i stawialiśmy na funkcjonalność
patuniek86 lubi tę wiadomość
-
Co do połówkowego, najlepiej zrobić po skończonym 20tc, by móc dokładnie ocenić budowę serca. To powinno się ukształtować do końca 18tc, ALE w związku z tym, że dzieciaki rosną już w różnym tempie, to niektóre płody mogą być jeszcze za małe by precyzyjnie móc je zbadać, stąd mimo wszystko zalecenie skończonego 20tc, żeby nie latać dwa razy i nie stresować sie przez ten czas, że czegoś jeszcze nie było.
Ksiazka1 lubi tę wiadomość
-
To podobnie jak ja już też nie mogę się doczekać
Zrobiłam dzisiaj eksperyment, miałam ubranka po mojej córci, które były używane później przez inne dziecko i wróciły w opłakanym stanie - generalnie to chciałam wyrzucić ze względu na plamy, ale... Kupiłam jakims cudem ACE cytrynowe
i zużyałam na wybielenie cały litr i miałam całą pralkę białego prania. Udało mi się wszystkie plamy usunąć - Vanish sobie z tym nie poradził podobnie jak mydełko odplamiające. Ubrania schną na zewnątrz, wyprałam je na razie w zwykłym proszku, a bliżej grudnia wypiorę w dziecięcym i wypłuczę 2 -3 razy, przeprasuję i gotowe. Ucieszyłam się, że udało mi się uratować tyle ubranek, wyglądają jak nowe. Kolejne pranie będę robiła z kolorowymi, ale tu niestety ACE nie użyję. Trochę wysiłku mnie to kosztowało, ale materiał był dobry jakościowo, bez dziur, tylko te paskudne plamy - udało się i to najważniejsze.
Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Ja miałam połówkowe z echem serca już w 18tc3dc ze względu na podwyższone (3,3mm) NT w pierwszym usg prenatalnym, ale jeszcze mam przyjechać 2 listopada na dogrywkę, bo nie wszystko było dobrze widać (wiek dziecka + trudne ułożenie).
Inso możesz mi wpisać usg połówkowe 2 listopada i wizytę u ginekologa 13.11.
Ja jeszcze pracuję, ale od następnej wizyty idę na L4.Robert - 20.04.2012
Filip - 27.08.2013
Michałek - Aniołek 10.07.2015 [*] (31tc)
Aniołek 26.07.2017 [*] (10tc)
Szymonek - Aniołek 05.12.2018 [*] (26tc) -
U mnie w tym tygodniu wizyta z kontrolą przepływów ze względu na cholestazę- piątek o 12.00, na połówkowe umówiłam się na 31 października, to będzie 21+5. Ech nie mogę się doczekać żeby podejrzeć synka bo jakoś mniej się rusza od wczoraj.
W moim przypadku wózek 2+1 sprawdził się doskonale. Rzeczywiście, jest duży i zajmuje cały bagażnik w samochodzie ale ja mam taką drogę do domu, że małą spacerówką nie da się przejechać. Mieszkam w mieście ale nie mam asfaltu, tylko piach i tragiczne wyboje... Mam mój wymarzony wózek w stylu retro, na ogromnych piankowych kołach, ze świetną amortyzacją. Uwielbiam goAle! Wtedy byłam tak zafiksowana, że fotelik tylko do samochodu i nie mogę go wpiąć w ramę wózka. To było strasznie uciążliwe, jeśli chciałam skoczyć po szybkie zakupy- targanie całej gondoli. Teraz chcę kupić sam stelaż do wpinania fotelika, właśnie na wyjazdy. Fotelik mam rozkładany na płasko Kiddy. Z dwójką dzieci musi być maks wygody
-
Mada_85 wrote:Ja miałam połówkowe z echem serca już w 18tc3dc ze względu na podwyższone (3,3mm) NT w pierwszym usg prenatalnym, ale jeszcze mam przyjechać 2 listopada na dogrywkę, bo nie wszystko było dobrze widać (wiek dziecka + trudne ułożenie).
Inso możesz mi wpisać usg połówkowe 2 listopada i wizytę u ginekologa 13.11.
Ja jeszcze pracuję, ale od następnej wizyty idę na L4.od następnej wizyty ide na L4
A następna wizyta 24 października
-
Moje polowkowe wypadnie w 19+3 tygodniu.. Mam nadzieję ze wszystko uda się zobaczyć.
Ayleen ja również mam 31.10
Alexis z apetytem to różnie, rano słabo, najlepiej coś lekkiego, ogólnie z mięsem też ciężko, trochę mi nie podchodzi chociaż przed ciaza byłam miesozernajem mało ale często
jeśli chodzi o zachcianki to jako takich nie mam, nie zauważyłam jakiegoś specjalnego pozadania na jakiś produkt
-
Alexis_87 wrote:Dziewczyny a jak u Was z apetytem? Ja w dwóch ciążach jadłam mega dużo, a teraz mało. Wiem, ze muszę zjeść jak zaczyna bolec brzuch lub jak Mi się przypomni, ze powinnam. Nie mam zachcianek. Zupełnie inna ciąża
Właśnie też nie mam zachcianek, apetyt mam normalny. Sprawdziłam wagę czy przytyłam w tym tygodniu ale waga nie drgnęła.
Połówkowe mam 24 zapytam Lekarza czy moja waga jest ok. Jak na razie przytyłam 2,8 kg trochę się martwię czy to jest ok.. -
nick nieaktualny
-
Mada wpisze jak bedzie wizyta w aktualnym tygodniu takze sie wtedy przypomnij
Jakos tak przyjelam wersje tygodniowe z tymi wizytami. Nie wybiegam tak daleko w przyszlosc
To powiem Wam,ze energia nie opuscila mnie przez caly dzien! Umylam wszystkie okna i wypralam wszystkie zaslony i firany. Wszystkie tez prawie wyprasowalam i wisza juz na oknach;) Prawie bo zostaly mi zaslony z dziewczyn pokoju wyprasowac. Pojechalam tez z Malzem do Castoramy po farbe i kupilam nowe zaslony do nowego pokoiku:D akurat szare w biale gwiazdkidzis dzien roboczy. Malz mi nawet sciane juz cala zagipsowal. Jutro przetrze,zebym nie wdychala kurzu i moge malowac:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 18:31
Makowe Szczęście lubi tę wiadomość