MARCOWE DZIECIACZKI 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam Was dziewczyny. Ufff nadrobiłam kilka stron zaległości, bo na weekend mnie nie było w domu tylko u tesciów i wróciliśmy późno w niedzielę. Wczoraj miałam taki szalony dzień, kolejne usg, sklepy z wózkami i oglądanie oddziału polozniczego w szpitalu, podłam jak mucha…
Buttefly83Gratuluję córeczki , śliczna córunia, mój synek na drugim usg tez tak się zasłaniał raczką.
Nieciekawie macie z tymi omdleniami, ja staram się coś mieć jak jadę na dłuższe zakupy np. jabłko, albo kanapkę w razie spadku formy.
Alissia z brzuszkiem też tak mam, jak coś zjem np. ostatnio fasole po bretońsku to miałam takie wzdęcia, że szok i brzuszek wiekszy, a rano taki normalny niezadużyMyśle, że to kwestia jedzenia i ułożenia dziecka. Mój bobasek ukłąda się miednicowo, co mnie nie pociesza, bo córcia też od połówkowego była odwrócona miednicowo i tak zostało. Jak pytalam wczoraj lekarza o wymiar głowki to stwierdził, że wszytskie struktury mózgu są prawidłowe, nic się nie dzieje, a głowa w przypadku ułożenie miednicowego jest dośc charakterystyczna , bardziej wydłużona- u córci też tak było. Jak zapytałam o przyczynę takiego ułożenie to stwierdzil, że może to wynikac z mojej budowy – szczególności budowy miednicy, że niektóre kobiety tak mają i już. To mnie raczej nie pocieszył, bo chiałabym rodzić naturalnie, a nie cc….ehhh co zrobić, może jeszcze się obkręci.
Widze , że poruszyłyście temat łożyska u mnie łożysko jest na ścianie przedniej, ale wysoko, mam uważać na wszelkie urazy w okolicy pępka, każda z nas jest inna i mało jest dziewczyn u których ciąża przebiega jak w książce. Trzeba się z tym pogodzić…
Kwestia kokona – super – też się nad nim zastanawiałam, przyda się do wózka, do ułożenia do spania, nawet do poleżenia na łóżku się razem z dzieckiem, czy na macie. Chyba też się skusze.
Zimowa ale masz już gigantyczną wyprawkę – super….my jeszcze na spokojne na weekend kolezanka przyniesie mi ubranka po swoich synach i zobaczę co mi się uda przebrać
klamkagratuluje udanej wizyty ! Super,że lekarz weźmie Was pod swoja opiekę
Butterfly 83 lubi tę wiadomość
Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
Halo.
Ja mam wszysrko po córce i te pierwsze rzeczy takie dość unisex sa wiec problemu nie będzie. Mam natomiast zamiar kupić drewnianą kołyskę by dziecko było przy mnie np w salonie. Ale to jeszcze muszę przemyśleć.kupilam już na Ali kocyk i pieluszkę bambusową. Na razie nie planuje innych zakupów.
Muszę trochę pohamować apetyt bo wiecznie jestem głodna waga idzie jak szalona przez ost 2-3 tyg przytulam już 2 kg...
Co prawda w sumie na razie 3 kg ale jednak trzeba trochę się ograniczyć.
Pozdriawiam
Olaf 08.07.2011
Leon 31.08.2015
Tola 02.02.2017
...I Nasza niespodzianka Lidia 06.03.2019 -
Cześć!
Ja dziś kiepsko zaczęłam dzień. Córcia znów zgorączkowała wczoraj wieczorem i w nocy. Bez kaszlu, bólu gardła - nic. Teraz jakieś gile się pokazały. Chciałam złapać mocz do badania i dwa pojemniczki zmarnowałam i nic z tego. Oczywiście się zezłościłam, hormony działają. Więc znów razem siedzimy.
Klamka, cieszę się że wszystko dobrze po wizycie i zadowolona jesteś z lekarza.
Co do kokonu to nie miałam, ale teraz chyba kupię.
Ochraniacz miałam taki cienki - bardziej jako ochrona przed ewentualnym przeciągiem. Na pewno nie kupowałabym takiego np. z poduszek.Listopad 2013 - Aniołek 7 tc; Październik 2014 - ziemski cud - córka; Marzec 2017 - Aniołek 10 tc
niedoczynność, homocysteina 13,5, ANA1 1:320, mutacje: MTHFR 1298A-C homozygota, PAI-1 - heterozygota.
-
Hej hej i znowu dobre wieści. Jak to dobrze z rana jak takie wiadomości !
Z tą wyprawką nie planowałam ale jak dają to wzięłam co ma się kurzyćTylko teraz dodatkową komodę musimy zakupić.
Jejku nawet nie myślałam że brak auta może mnie tak ograniczać.Jeszcze trzy tyg jeszcze trzy tyg....
Trochee się stresuje połówkowymi w piątek bo mam tą świadomość że troche za wcześnie i nie chce mi się słuchać ich grędolenia ale sami na siłę mnie chcieli wpisywać najpierw lekarz potem Pani przy zapisie
Kurde dziewczyny długo czekacie/czekałyście na wypłatę z ZUS u mnie już od drugiego miesiąc minął dostaje co 3 tyg i nic na koncie nie ma ;/ Zazdroszczę pracy w większych firmach gdzie tam wypłaca pracodawca
-
Mayka ja od wczoraj mam wilczy apetyt
. Ja nie miałam ochoty na jedzenie, tak teraz cały czas chodzę i coś skubie
. Też muszę się zacząć hamować, bo z moimi tendencjami może być dużo Mnie ;P.
LwieSerce dużo zdrówka dla małej, a dla Ciebie dużo sił i cierpliwości :*.
Zimowaa nie stresuj się. Będzie dobrze, a nimi się nie przejmuj. Jednym uchem wpuszczaj, a drugim wypuszczaj :*.
Ja na szczęście dostaje wypłatę od pracodawcy. Współczuje z ZUSem. Teściowa jak była ma chorobowym tez miała problemy z przelewami od nich. To skandal. Składki odciągają idealnie na czas, a wypłacać nie potrafią. Masakra
-
Bardzo ciekawy artykuł mamyginekolog - jak większośc, jesli nie wszystkie;-). Czyli minimalizm górą, z córcią miałam ochraniacz na łóżeczko, ale teraz nie planuje. Na samym początku tak do ok 3 tyg. lubiła być opatulona, więc tak jak pokazała mi położna w szpitalu brałam mała i owijałam pieluchą flanelową - taki kokonik, lubiła tak spąc. Póżniej spałą w śpiworku i teraz też tak zrobię, nie będę kupować od razu pościeli dla maluszka, tylko jak będzie większa. Niemniej kokon chciałabym stosować dorywczo- trzeba sie nad tym zastanowić.
Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
Córcia - 24.01.2012 r.
Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
ANA3 dsDNA(+)graniczny
-
A Mnie dzisiaj Ignas trochę stresuje, bo nie chce się ruszać choć troszkę. Mam nadzieje, ze to tylko kwesta małego śniadania. Młody juz się rusza regularnie, więc troszkę się stresuje ;(. Idę zjeść drugie śniadanie i może trochę da o sobie znać
-
Dzień dobry
Dzisiaj mam chyba gorszy dzień i totalny brak sił
Ciekawe, czy to pogoda (bardzo silny wiatr dzisiaj i zimno), czy coś mnie bierzeChociaż nie czuję się chora, tylko potwornie zmęczona
W kwestii wyprawki-powiedziałam sobie, że po połówkowych. Ale zawsze jest jakieś "ale"I stwierdziłam, że trudno - wózek mam tańszy, fotelik mam tańszy
I ja czuję się spokojniej mając te najdroższe rzeczy
Teraz i tak dużo trzeba wydać na ubranka, kosmetyki itp., ale te wydatki nie są jednorazowe.
(Właśnie zajrzałam na bobo wozki-outlet. Mój wózek jest znowu o 100 zł tańszy i kosztuje 1299 złWrzucili też fotelik cabriofix za 369 zł
)
U mnie na początku nie będzie w łóżeczku nic, prócz dziecka. Zero kołderek, poduszek itp. Dziecko w otulaczu, jak zimno, to w rożku. Jednak już starsze dziecko mocno się kręci w czasie snu. Młoda co chwilę uderzała główką o szczebelki, albo wyjmowała rączkę i nie mogła jej potem schować. Dlatego dla kilkumiesiecznego dziecka założę ochraniacz na szczebelki.
Mayka- 2 kilo w 2-3 tygodnie to nie jest źle. Naprawdę. Średnio 0,5 kg tygodniowo, w 3 tygodnie wychodzi 1,5 kg. Czyli normaA jeśli w sumie 3 g, to się Dziewczyno nie masz w czym ograniczać
Lwie-bardzo mi przykro, zdrówka dla Małej i cierpliwości dla Ciebie
Zimowaa-ja, jak Anet u dużego pracodawcy, więc wypłata regularnie na koncie do 10 dnia miesiąca.
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
patuniek86 wrote:Dzień dobry
Dzisiaj mam chyba gorszy dzień i totalny brak sił
Ciekawe, czy to pogoda (bardzo silny wiatr dzisiaj i zimno), czy coś mnie bierzeChociaż nie czuję się chora, tylko potwornie zmęczona
W kwestii wyprawki-powiedziałam sobie, że po połówkowych. Ale zawsze jest jakieś "ale"I stwierdziłam, że trudno - wózek mam tańszy, fotelik mam tańszy
I ja czuję się spokojniej mając te najdroższe rzeczy
Teraz i tak dużo trzeba wydać na ubranka, kosmetyki itp., ale te wydatki nie są jednorazowe.
(Właśnie zajrzałam na bobo wozki-outlet. Mój wózek jest znowu o 100 zł tańszy i kosztuje 1299 złWrzucili też fotelik cabriofix za 369 zł
)
U mnie na początku nie będzie w łóżeczku nic, prócz dziecka. Zero kołderek, poduszek itp. Dziecko w otulaczu, jak zimno, to w rożku. Jednak już starsze dziecko mocno się kręci w czasie snu. Młoda co chwilę uderzała główką o szczebelki, albo wyjmowała rączkę i nie mogła jej potem schować. Dlatego dla kilkumiesiecznego dziecka założę ochraniacz na szczebelki.
Mayka- 2 kilo w 2-3 tygodnie to nie jest źle. Naprawdę. Średnio 0,5 kg tygodniowo, w 3 tygodnie wychodzi 1,5 kg. Czyli normaA jeśli w sumie 3 g, to się Dziewczyno nie masz w czym ograniczać
Lwie-bardzo mi przykro, zdrówka dla Małej i cierpliwości dla Ciebie
Zimowaa-ja, jak Anet u dużego pracodawcy, więc wypłata regularnie na koncie do 10 dnia miesiąca.
Niby tak ale niestety ja startowała z nadwagą wiec jednak muszę tego pilnować bo potem wiem co to znaczy...
Z pierwszym synem przytulam 30 kg i do porodu mialam 100kg MASAKRAOlaf 08.07.2011
Leon 31.08.2015
Tola 02.02.2017
mayka wrote:Niby tak ale niestety ja startowała z nadwagą wiec jednak muszę tego pilnować bo potem wiem co to znaczy...
Z pierwszym synem przytulam 30 kg i do porodu mialam 100kg MASAKRA
No to faktycznie, możesz się czuć mniej pewnie z wagą. Z drugiej strony jesteś chyba już po 21 tc. 3 kilo to dobry przyrost. Chociaż wiadomo-najważniejsze dzieckoPola Róża
-
Mayka Ja startowałam z prawie 90 przy 172 cm wzrotu jak narazie mamy ok 91 kg - Pilnuje się ze wszystkim i można oszaleć. Jedna położna mówi że z wagą teraz idealne przyrosty inna że za mało więc nie wiem . Trochę wyluzowałam z tym liczeniem. Mam ambitny plan wziąć się za siebie po porodzie.
Moja siostra w ciąży przytyła 28 kg a teraz waży mniej niż przed ciąża. Także moim zdaniem każda z nas jest inna i ma inne geny. -
No ja wtedy 100 kg do porodu ale niestety nie ubyło za dużo po porodzie. Musiałam długo walczyć by coś zeszło. Po porodzie tylko niecałe 10 zeszło a ja mam 164 wzrostu.
Nawet nie chce myśleć co to było wtedy...
Wole sie teraz pilnowac nie jesc slodyczy niz potem płakać.ost ciąża 10 kg i dziecko byli największe bo 3600,wiem że się da tylko trzeba się trochę wysilać.
Btw ruchy tzn kopniaczki czuję już z 2 cm nad pepkiemI to np pod żebrami tak z boku wiec już musi być dziecko duże
Olaf 08.07.2011
Leon 31.08.2015
Tola 02.02.2017
Makowe Szczęście wrote:znalazłam taki kalkulator, myślicie że on jest ok? https://mamotoja.pl/kalkulator-wagi-w-ciazy.html
Nie wiem, czy jest okBo wg tego kalkulatora jestem w wadze sprzed 7-9 tygodni
Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
Pola Róża
-
Reniferra wrote:Miłego dnia
. Też się skłaniam coraz bardziej do kupna tego kokonu. Rzeczywiście może być dobra sprawa, żeby asekurować nim leżące dziecko na kanapie, czy po prostu położyć w nim na drzemkę u kogoś w odwiedzinach.
A co sądzicie o ochraniaczach na łóżeczko? W internetach piszą, że niebezpieczne itp. A ja właśnie chciałam zamówić, żeby było bezpieczniejza to moskitiery na stelazu czy co tam innego to sobie daruje.
-
patkaaxx90 wrote:Czy tylko ja nic nie mam jeszcze no oprócz podstawowych rzeczy po córce ???
Butterfly 83 lubi tę wiadomość
-
Oj z ta waga w ciazy to chyba zawsze masakra dla kobiety:p ktora by chciala normlnie z kazdym dniem tyc;) ale nie zapominajmy,ze jestesmy w ciazy:) jak chce sie jesc to trzeba jesc ale normalne porcje.
Jatez pilnuje wagi ale pewnie i tak jeszcze mnie przybedzie takze ten..
Co do nadwagi to jak ma sie duza to podczas ciazy jak sie chudnie to nie jest nic zlego. Tak mi lelarz kiedys powiedzial. Chodzi mi naprawde o konkretna nadwage np. 30kg.Makowe Szczęście lubi tę wiadomość
-
Ja się najbardziej obawiam skokowego przyrostu wagi. Nawet na belly w codziennych informacjach było o tym wspomniane. Niestety takie skoki wiążą się z większym prawdopodobieństwem wystąpienia rozstępów. Lepiej tyć równo, aby skóra powoli się naciągałaPola Róża