X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE DZIECIACZKI 2019
Odpowiedz

MARCOWE DZIECIACZKI 2019

Oceń ten wątek:
  • serena1989 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Przepraszam, że się nie odzywam. W zeszłym tygodniu nawet napisałam bardzo długą wiadomość, ale nie zauważyłam, że mam słabą baterię i telefon zdążył mi się rozładować, zanim w ogóle pomyślałam o ładowarce ;)

U mnie wszystko dobrze, Oliwka dalej jest dziewczynką, ostatnia waga to 2150g, w piątek o 10.00 mamy najbliższą wizytę, a przed nią pierwsze KTG. Poza tym korzystam z mobilnej szkoły rodzenia i położnej, która przychodzi do mnie do domu. Wyprawka już skompletowana, ale wciąż domawiam jakieś pojedyncze ciuszki ;), poza tym w 80% mam spakowaną torbę do szpitala ;)

Czuję się już mocno ociężała, doskwiera mi kręgosłup i spojenie łonowe. Wyznaczono mi też już termin przyjęcia do szpitala na planowane cięcie cesarskie - 5 marca mam przyjęcie, a 6-go cięcie. Obym teraz tylko wytrwała :)

U mnie też jest małe zamieszanie z terminem - z om wychodzi na 13 marca, ale z usg prenatalnego na 6 marca (czyli Oliwka jest o tydzień starsza). Do tego ja chodziłam w tym cyklu na monitoring owulacji i miałam wczesną - w 10 dniu cyklu. Pozytywny test sikany wyszedł mi już w 23 dc, także wszystko się zgadza. Trochę się stresuję bo zrobią mi cc właściwie dokładnie w dniu terminu (6 marca), a z synkiem robili mi 6 dni przed terminem. No ale co zrobić, jest jak jest.

Staram się Was podczytywać od czasu do czasu, ale sporo tych wiadomości produkujecie :) Postaram się być teraz bardziej na bieżąco.

Reniferra, patuniek86, Makowe Szczęście, Ksiazka1, Katia89, kehlana_miyu, iNso87, Ulv15, Ulli88, Kleopatra lubią tę wiadomość

f2w3yx8dpvozw3pf.png
    I c - 2 cs - <3 Aleks ur. 03.07.2015 <3
    II c - 1 cs - Aniołek [*] 25.09.2017 (8 tc)
    III c - 4 cs - Danielek [*] 17.02.2018 (10 tc)
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serena, dobrze Cię znowu "widzieć" :-)

Mój mąż mnie rozwala...

Wie, że mam wyciszony telefon, wie, że w ciągu dnia śpię ;-)
    Dostałam 3 sms, przy czy dwa ostatnie "czy wszystko ok" i nieodebrane połączenie :-) No tak, bo przecież jak się zacznie poród, to dowie się o tym ostatni ;-)
    Cichutko wyjdę z domu i wrócę po kilku dniach już z dzieckiem na rękach ;-) Nic mu nie powiem :-D

lkc, Ulv15, Marza89, Macy lubią tę wiadomość

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inso, zapomniałam wspomnieć o swojej wizycie, w czwartek 7.02 :D kolejna 19. 02 ale to już się przypomnę w następnym tygodniu :)
    Ciekawa jestem co u małej słychać, ciekawa jestem jak wygląda, chciałabym ją bardzo zobaczyć, mąż też siedzi jak na szpilkach i wyczekuje... :)
    Ale oczywiście niech siedzi jak najdłużej w brzuszku :)

Ja właśnie skończyłam jeść rosolek, tak mi się chciało że musiałam ugotować, mniam :)

patuniek86, Makowe Szczęście, iNso87 lubią tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patuniek mąż się o Ciebie a raczej o Was martwi, więc nic dziwnego:) Lepiej w te stronę niż w ogóle by się nie interesował. A gdybyś np zaslabla, lepiej trzymać rękę na pulsie. Mój mąż też jest troskliwy i zawsze mu pisze jak tylko się kładę że wyciszam tel i moge zasnąć, zeby niepotrzebnie się nie martwił :)

Makowe Szczęście lubi tę wiadomość

• Alisssa Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patuniek86 wrote:
    Poniedziałek-34 tydzień :-)
    21 dni do ciąży donoszonej... 42 dni do terminu...

Jestem ciekawa, jak w szpitalach patrzą na terminy porodu...
    OM? Usg?

Mój gin wpisał mi 22 marca. Bo to jego urodziny ;-) Przy czym wg OM termin wypada 21 marca.
    A ja z wczesną owulacją i pozytywnym testem ciążowym już w 21 dniu cyklu... W sumie od początku wiedziałam, że Pola jest trochę starsza... Ale oznacza to też, że jeśli przypadkiem przyszłaby na świat właśnie za 21 dni, to wg usg i mojej wiedzy wszystko byłoby ok-ale wg OM już nie i byłaby wcześniakiem... Tylko dlatego, że bierze się pod uwagę wyłącznie cykl 28-dniowy :-(

Nieważne ;-) W końcu ja i tak zamierzam się trzymać w kupie przynajmniej do 4 marca :-D

Patuniek, z tego co mi wiadomo, na poczatkuwyznaczaja z Om biorac pod uwage standardowy 28 dniowy cykl, po usg w 12 tyg data moze sie zmienic, bo w tym czasie dzieci rozwijaja sie i rosna podobnie, pozniej moga przyspieszyc albo zwolnic, ale do konca powinni sie poslugiwac juz ta data. Mi z OM wyznaczyli 28 marca a po usg w 12 tyg 25 marca i tego sie trzymaja ;)

l22ne6ydwpsordge.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie objadlam flakami :D mhmmmm pycha! :D popilam oczywiscie pol l sokiem z pomaranczy ;p

lkc, Katia89 lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u nas wszystko dobrze :) Szyjka dalej rekordowo długa i pancerna, 49mm! Przepływy dobre, łożysko w świetnej kondycji, moje ciśnienie niziutkie, a maluch ma już 2,2 kg :) Lekarka przewiduje, że będzie miał ponad 3,5kg przy urodzeniu. Leży główką w dół i ma już bardzo pucułowate policzki <3

Teraz jestem w drodze do okulisty, żeby potwierdzić czy nie mam przeciwwskazań do sn.

Makowe Szczęście, Ksiazka1, Katia89, Ulv15, Pikcia, patuniek86, 83xxx, Anet85, bbeczka91, Reniferra, Parsleyek, Izziee, Ankakaranka87, Kleopatra, Sana lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • lkc Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, nie odzywałam się bo meza mialam 9d czwartku, dzisiaj pojechal do pracy.
    U mnie termin to juz calkiem jest boski :) wg om 7.03 wg usg 17-21.03 i tak mam wpisane w karcie.. a lekarz za termin uwaza 17.03 i wg tego liczy ciagle tygodnie i tak w karcie wpisuje.

Juz mi sie znudziła ta ciaza, a tu dalej trzeba tuptac.. ;(

patuniek86 lubi tę wiadomość

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • Ulv15 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso bardzo fajny ten pomysł z torbą bo rzeczywiście jest ciekawiej niż gdyby była jednolita. Ja właśnie zjadłam naleśniki z serem ale były tylko dwa i szczerze mówiąc mam ochotę na śledzie... ale wiem że to może się źle skończyć wiec cały czas jeszcze podejmuję decyzję życia :D
    Pączków brak bo wczoraj w sklepie nie mieli (niedziela) a dzisiaj nie chce mi się specjalnie po pączka jechać, także jestem na pączkowym odwyku. Od 3 dni. A mój brzuch rośnie w oczach mimo ich braku.
    Zamówiłam wreszcie biustonosz do karmienia przez internet, wybierałam go chyba ze 2 godziny. Teraz trzymam kciuki żeby rozmiar był dobry, najwyżej odeślę. Zamówiłam z Panache bo mam tak wielkie cycki że już poddałam się z normalnymi sklepami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 15:26

iNso87, patuniek86, Reniferra lubią tę wiadomość

mhsvqps6gsnsidfx.png

03/07/2018 - 12dpo - dwie różowe krechy :)
    15 marca - urodziny naszego skarba 💖
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulv, ja mam normalne cycki i też się muszę pogodzić z brakiem rozmiarów w zwykłych sklepach. Mi Panache nigdy jakoś nie pasowały, żaden model. Więc kiedy w PL nie było "mody" na inny rozmiar, niż 75B, miałam Freya :-)
    W każdym razie na Panache i tak się nie zdecyduję, poszukam czegoś, jak laktacja mi się unormuje.

A esotiq i zwroty... Porażka. Jutro mijają 2 tygodnie, jak zwróciłam biustonosze, a jeszcze nie oddali mi pieniędzy. Ponad tydzień wystawiali fakturę korygującą. Do jutra mają czas-wg nich-na zwrot. Bo oczywiście wysłałam zapytanie, jak długo mam czekać.
    Kasę z karty pobrali w kilka sekund, zwrot to porażka. Więc tego sklepu niestety nie mogę polecić :-(

Ulv15 lubi tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Anet85 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mialam przejścia ze zwrotem w Esitiq - jakaś masakra pod tym względem to u nich bardzo kuleje. Samą bieliznę pidżamy to bardzo lobię, ale juz się nauczyłam i nie kopiuje u nich online.
    Mąż odebrał dzisiaj wynik posiewu na GBS - jestem już spokojna, bo bałam się, że coś się zacznie, a ja nie zdążę odebrać wyniku.... Już mam komplet badań

Córcia - 24.01.2012 r.
    Aniołek mój kochany- 19.02.2018 r (6tc/10tc)
    atdci09kpnkcut41.png
    Przebyty zespół HELLP, PCOS,późna owulacja mutacja: MTHFR_677C-T -heterozygota, PAI-1 4G - homozygota
    ANA3 dsDNA(+)graniczny

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet85 wrote:
    Ja też mialam przejścia ze zwrotem w Esitiq - jakaś masakra pod tym względem to u nich bardzo kuleje. Samą bieliznę pidżamy to bardzo lobię, ale juz się nauczyłam i nie kopiuje u nich online.
    Mąż odebrał dzisiaj wynik posiewu na GBS - jestem już spokojna, bo bałam się, że coś się zacznie, a ja nie zdążę odebrać wyniku.... Już mam komplet badań

Anet, ale czekała dłużej, niż te 14 dni? Musiałaś ich wzywać do zwrotu?

I wybacz, oczywiście nie dopisałam :-D Fajnie, że masz komplet badań :-) Ja mam tylko skierowanie bez gbs, same badania z krwi robię w przyszłym tygodniu, gbs za dwa :-) Jednak te badania to znak, że TO już zaraz :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 16:20

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • patkaaxx90 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam już wszystkie badania tylko przed cc mam zrobic badani na krzepliwość i morfologię...

patuniek86 lubi tę wiadomość

Miłosz
    bl9cpiqvy4ezsagr.png
    Honoratka
    gyxw8u695zbv7tdy.png
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tym tygodniu już chyba też ostatnią morfologię i mocz będę robić. Wynik GBS już mam-ujemny :).

patuniek86, iNso87, kehlana_miyu, bbeczka91 lubią tę wiadomość

Maja <3 08.03.2019r., Antosia <3 09.12.2021r.
    l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A robi się jeszcze jakieś konkretne badania przed porodem czy tylko ten gbs? Gbs mam jutro.

• patuniek86 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Książka, ja mam skierowanie na powtórkę hiv, hcv, wr, hbs, plus lekarz dał skierowanie na kolejne toxo-chociaż żaden szpital tego ostatniego nie wymaga ;-)

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm ja mam te badanka z pierwszego trymestru wszystkie no i powtórka toxo z 2 trym. Chyba nie będzie u mnie powtarzania tych badań z chorób zakaźnych. Więc w zasadzie tylko GBS.

l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co lekarz, to inny pakiet ;-)

Niech już będzie środa... Chociaż wyjdę z domu ;-) Bo tak to siedzę na tyłku i mam już powoli dość.

Chcę wiosnę, że świergotem ptaków, pąkami na drzewach i krzewach, kwiatkami w ziemi.
    Chcę już spacerować z wózkiem! Wiosną! :-(

Reniferra, Makowe Szczęście, Katia89, Marza89, kehlana_miyu, Ulv15 lubią tę wiadomość

Pola Róża
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Ayleen Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GBS robicie na wizycie czy idziecie do labu? Ja już nie mam wizyty więc muszę znaleźć jakiś punkt pobrań, gdzie mi to zrobią.

A moja kontrola w sumie ok. Kwasy żółciowe są już znacznie podniesione ale nie na tyle, by rozwiązywać już ciążę, przepływy w normie choć już w dolnej granicy. Czyli jest ogromna szansa, że dotrzymam do 37 tc i nie będzie wcześniakiem :) W szpitalu nie zostałam po wspólnej decyzji mojej i lekarza. Szpital nie może mi nic zaoferować w mojej chorobie- leki mam już maksymalne, żadne kroplówki nie pomogą na świąd. A następne badanie kwasów na NFZ przysługuje mi za tydzień ;) Także leżeć tam tylko po to, by mieć ktg dwa razy dziennie nie chciałam. Tak przynajmniej mogę prywatnie robić badania krwi co drugi dzień i mieć lepszą wiedzę, co się dzieje. Mam tylko od razu stawiać się na IP jak mały będzie się gorzej ruszał. Antek waży dziś 2400g.

Inso widziałam Twój organizer do wózka- śliczny wzór!

Gratuluję udanych wizyt!

patuniek86, Reniferra, iNso87, kehlana_miyu, bbeczka91 lubią tę wiadomość

n59y9vvj81dh7gev.png
  • Reniferra Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja GBS miałam pobrany na wizycie i z tym poszłam następnego dnia do labu. Czytałam gdzieś, że można nawet samej pobrać, choć pewnie lepiej, żebyś poszła do labu, gdzie pobiorą i od razu zostawisz już to tam.

l22niei37lacal8c.png
    3i49k6nl8ih810gk.png
‹‹ 722 723 724 725 726 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ