X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a macie już jakieś zakupy za sobą?? ja kupiłam już trochę rzeczy nie chcę wszystkiego na raz bo dużo sobie na liście zapisałam :) jestem osoba mmmeeeggga wygodna i nie cierpię sobie robić pod górkę bo szału dostaje! :)
    więc kupiłam już: zestaw butelek avent natural wraz z podgrzewaczem avent, materac LfeNest, termos i podgrzewacz w jednym z Aventa, i wanienkę z Fisher price i też taki komplet z fisher price z serii reinforest: matę, i dwie huśtawki jedną większą druga mniejszą. i powiem Wam, że na jutrzejszej wizycie prawdopodobnie tak jak lekarz mi obiecał poznam płeć dziecka, marzy mi się synus, ale z drugiej Córci też będę bardzo zadowolona, więc chciałam to w jakiś fajny sposób powiedzeć swojemu M. Jestesmy rolnikami i mamy duże gospodarstwo rolne, (na szczęście bez zwierząt jakoś mam do tego uraz) i w zeszłym roku kupiliśmy nowy traktor mój mąż jest do niego bardzo przywiązany -to duże dziecko :)to tak jak zabawki tylko, że prawdziwe.. dla niego to siódme niebo. i pomyślalam że zajadę po wizycie do Smyka bo i tak muszę i kupię albo różowe albo niebieskie skarpetki i położę je razem z liścikiem na siedzeniu w traktorze i powiem mu, że tam czeka na niego prezent :)
    tylko teraz sie tak zastanawiam czy to nie głupi pomysł :/

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia, ja sobie nawet jeszcze zadnego ciucha ciazowego nie kupilam, nawet nowego stanika, a Ty juz pol wyprawki masz.

Ja nawet nie zdazylam nikogo poinformowac orpocz mojej mamy, nie mowiac juz o pracy.
    W przyszlym tygdoniu mam urlop, a potem to juz chyba musze w pracy powiedziec.
    A Wy juz w pracy powiedzialyscie? Jak tak, to powiedzicei mi jak: zebralyscie wszystkich i wszystkim naraz czy tylko tym blizszym znajomym?

Mikusia2 lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia2 wrote:
    pomyślalam że zajadę po wizycie do Smyka bo i tak muszę i kupię albo różowe albo niebieskie skarpetki i położę je razem z liścikiem na siedzeniu w traktorze i powiem mu, że tam czeka na niego prezent :)
    fajny pomysł ale czy na 100% będziesz wiedzieć że to synek czy córcia?? bo w 14 tyg. to jeszcze chyba za wcześnie żeby to wiedzieć na pewno :)
    ewentualnie możesz na karteczce napisać że to "wstępnie" ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2013, 14:03

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TEN LEKARZ DO KTÓREGO CHODZE OD 8 LAT SŁYNIE Z TEGO, ŻE NIGDY SIĘ NIE POMYLIŁ WIĘC NIECH LEPIEJ NIE RZUCA SŁÓW NA WIATR BO BĘDZIE MIAŁ ZE MNĄ DOCZYNIENIA :) :) :) :)

wisnia11 lubi tę wiadomość

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka u mnie wiedzą: najbliższa rodzina (dalsza dowiedziała się pewnie pocztą pantoflowa. jakoś nie przyszło mi do głowy żeby informować o tym ludzi z którymi raczej nie mam kontaktu, tyle co na święta) po znajomych się jakoś rozeszło telefonicznie albo przy okazji spotkania.
    w pracy powiem w przyszłym tygodniu bo już widać i chyba się kierowniczka już domyśla bo ostatnio nawet pod pozorem "ładniej bluzeczki musiała mnie podotykać" heheh :)

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Mikusia, ja sobie nawet jeszcze zadnego ciucha ciazowego nie kupilam, nawet nowego stanika, a Ty juz pol wyprawki masz.

Ja nawet nie zdazylam nikogo poinformowac orpocz mojej mamy, nie mowiac juz o pracy.
    A Wy juz w pracy powiedzialyscie? Jak tak, to powiedzicei mi jak: zebralyscie wszystkich i wszystkim naraz czy tylko tym blizszym znajomym?
    u nas wiedzą nasi znajomi tesciowa i moi rodzice a tak juz samo wychodzi na jaw bo dostaje juz brzucha i ja juz mam spodnie ciazowe :)
    ale czy to zgubie po porodzie ???? hmmm....
    z zawodu jestem fryzjerem i pewnie jakbym pracowała to bym już dawno na zwolnienu była a tak jestem w pracy "u siebie" i nie potrzebuje zwolnienia :)

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja cala rodzina jest w Polsce, ja mieszkam w Niemchech, wiec nie dowiedza sie dopoki im nie powiem, a w pracy Niemcy nie sa zbytnio spostrzegawczy, pewnie mysla ze poprostu troche przytylam. Chce powiedziec najpierw mojemu szefowi, ale jest na zwolnieniu, wiec nie mam okazji, potem powiem w kadrach no i na koncu "kolezankom" z pracy.
    Narazie nie bylam na zwolnieniu ani jednego dnia, w sumie praca na ciazy jeszcze nie ucierpiala (po za siedzeniem na ovu oczywiscie), we wtorek bylam w pracy od 7:15 do 21:00, zmeczona, wiec szef jakby co nie moze mi nic zarzucic.

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:

Ja też nie mam jeszcze nic dla dzieciaczka i chce najpierw sobie zrobić listę niezbędnych rzeczy a później pomalutku kupować . Myślę że jakoś w okolicach 20- 25 tygodnia. Nie spieszę się bo znając moją naturę sto razy zmienię zdanie odnośnie tego czego potrzebuję, co chcę i co mi się podoba. Nie chciałam jeszcze również poznać płci z tego powodu bo trochę mnie to na szczęście ogranicza ze względu na dobór kolorów. Także takie grubsze sprawy jak np. wózek zostawiam sobie już na samym koniuszku.
    Ciążowe ubrania już mam kilka, staniki też ale to dlatego że z rozmiaru 65 g jak na razie zrbił mi się 70 I- i nie ma szans na dotychczasową bieliznę :/ no i w standardowe ubrania swoje też już się nie mieszczę. Więc na tapecie leginsy, ciążowe spodnie i luźne sukienki, ale szafę jeszcze ciąglę kompletuję.
    Co do pracy u mnie wszyscy pracownicy dowiedzieli się od innego kierownika na zebraniu w dniu, w którym trafiłam do szpitala w 6/7 tygodniu, więc zbyt długo choćby ze względu na dolegliwości które mi dokuczały nie dało się tego ukryć. Od tamtej pory jestem cały czas na zwolnieniu także przychodząc 'w odziwedziny' wszyscy mi gratulowali z opóźnieniem.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Iwo123 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia2 wrote:
    a macie już jakieś zakupy za sobą?? ja kupiłam już trochę rzeczy nie chcę wszystkiego na raz bo dużo sobie na liście zapisałam :) jestem osoba mmmeeeggga wygodna i nie cierpię sobie robić pod górkę bo szału dostaje! :)
    więc kupiłam już: zestaw butelek avent natural wraz z podgrzewaczem avent, materac LfeNest, termos i podgrzewacz w jednym z Aventa, i wanienkę z Fisher price i też taki komplet z fisher price z serii reinforest: matę, i dwie huśtawki jedną większą druga mniejszą. i powiem Wam, że na jutrzejszej wizycie prawdopodobnie tak jak lekarz mi obiecał poznam płeć dziecka, marzy mi się synus, ale z drugiej Córci też będę bardzo zadowolona, więc chciałam to w jakiś fajny sposób powiedzeć swojemu M. Jestesmy rolnikami i mamy duże gospodarstwo rolne, (na szczęście bez zwierząt jakoś mam do tego uraz) i w zeszłym roku kupiliśmy nowy traktor mój mąż jest do niego bardzo przywiązany -to duże dziecko :)to tak jak zabawki tylko, że prawdziwe.. dla niego to siódme niebo. i pomyślalam że zajadę po wizycie do Smyka bo i tak muszę i kupię albo różowe albo niebieskie skarpetki i położę je razem z liścikiem na siedzeniu w traktorze i powiem mu, że tam czeka na niego prezent :)
    Ja też nie mam jeszcze nic dla dziecka. Nie chce jeszcze nic kupować żeby nie zapeszać. Kupiłam tylko dla siebie spodnie ciążowe, bo w normalnych się nie dopinam ;-). Zakupy dla malucha zostawiam na końcówkę II trymestru wtedy będę już na zwolnieniu i wszystko spokojnie wybiorę i kupie :)

relg3e5ejn8hl19k.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja narazie kupiłam tylko spodnie ciążowe i mam ze 2-3 szersze bluzki ale nie ciążowe. dla malucha kupiłam narazie 5 bodziaków (2 na 0-3 m-ca, i 3 na 3-6 m-cy) i jeden bodziak z długim rękawkiem (ten którym poinformowałam męża o ciąży :) )

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi piersi ani grama nie urosły ani w pierwszej ciąży ani w drugiej, a tak bym chciała, i pamiętam po porodzie nie mogłam siedzieć przez to moje biedne krocze a na leżąco nie mogłam sobie poradzić z karmieniem bo mam takie małe piersi że mała ledwo dosięgała i obie się męczyłyśmy :( wózek też kupię na samym końcu a łóżeczko mam po córci w piwnicy schowane i tez je wyciągnę na końcu,

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisnia11 wrote:
    ja narazie kupiłam tylko spodnie ciążowe i mam ze 2-3 szersze bluzki ale nie ciążowe. dla malucha kupiłam narazie 5 bodziaków (2 na 0-3 m-ca, i 3 na 3-6 m-cy) i jeden bodziak z długim rękawkiem (ten którym poinformowałam męża o ciąży :) )
    my w sobotę na wesele i musiałam kupić sukienkę ciążową bo w inne się nie mieszczę, i kupiłam druga na poprawiny taka ciemna i elegancka dam wam zaraz linki na dole:
    pierwsza na sobote a gruga na poprawiny:

http://www.happymum.pl/sklep3/d468,slubna,230-emma_dress.html

http://www.happymum.pl/sklep3/d500,sukienki_wizytowe,690-bono_dress.html

Kocur lubi tę wiadomość

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi się bardziej podoba ta ciemniejsza. ta pierwsza kojarzy mi się z sukienką ślubną :) zresztą w takiej kategorii jest :)
    obie bardzo ładne :)

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia fajne te kiecki.

17u93e5exqfllrog.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2013, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc malutka rozwija się prawidłowo ;)
    Długość ciemieniowo-siedzeniowa 69,4mm
    Przezierność karku 2,00 mm
    płyn owodniowy w normie

Markery wad chromosomalnych: kość nosowa obecna, przepływ na zastawce trójdzielnej prawidłowa

Anatomia płodu obraz prawidłowy.

Miałam też zrobione test PAPP-A (test podwójny) też dostałam skierowanie więc nie płaciłam.

Mała w brzuszku miała czkawkę było widać jak podskakuje, i ssie kciuk ;)

I moje przypuszczenia się sprawdziły na 80% dziewczynka ;D

termin porodu wg USG 5 marzec

a jeśli chodzi o ubranka to ja właśnie pomyślałam że w końcu trzeba je posegregować ze strychu i sprawdzić co mam ;) więc pewnie mi to zajmie

Kocur, Mikusia2, Magda421, wisnia11 lubią tę wiadomość

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2013, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny!
    dzisiaj na 10:30 mam wizytę u gin. jak zawsze się denerwuję, bo czuję się bardzo dobrze tak jak bym w ciąży nie była i dlatego się niepokoję... i może uda mi się poznać płeć dziecka :)
    oczywiście dam znać jak przyjadę do domku :)

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2013, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia2 wrote:
    cześć dziewczyny!
    dzisiaj na 10:30 mam wizytę u gin. jak zawsze się denerwuję, bo czuję się bardzo dobrze tak jak bym w ciąży nie była i dlatego się niepokoję... i może uda mi się poznać płeć dziecka :)
    oczywiście dam znać jak przyjadę do domku :)

Powodzenia, wszystko będzie dobrze, w II trymestrze można odżyć i spokojnie cieszyć się ciążą objawy zanikają więc na pewno będzie wszystko dobrze ;)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2013, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia2 trzymam kciuki, nie denerwuj sie, ja tez nic nie czuje, tzn. oprocz zmeczenia i lekkiego pobolewania brzucha zadnych objawow ciazy.
    Czekam na wiadomosci.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2013, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia fajny pomysł z tym prezentem jak będzie syn to do skarpetek dorzucila bym zabawkowy traktor żeby tata poczuł sie dumny ;)

• Kocur Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2013, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr wrote:
    Powodzenia, wszystko będzie dobrze, w II trymestrze można odżyć i spokojnie cieszyć się ciążą objawy zanikają więc na pewno będzie wszystko dobrze ;)

niestety nie zawsze ... :( Ja niestety wciąż z niecierpliwością oczekuję dnia kiedy obudzę się i nie będę musiała biec do toalety zwymiotować, kiedy bez przeszkód będę mogła zjeść to co lubię i kiedy będę mogła zasnąć bez mdłości i zgagi... :( mam to codziennie od jakiś 8-9 tygodni i cholerny częstomocz. Wstaję w nocy 2-3 razy siusiu przy okazji nie raz zwymiotuję, więc za porządnie przespaną nocą też tęsknię. Mam nadzieję, że mój dzidziuś kiedy się urodzi będzie za to oazą spokoju ;) heh

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
‹‹ 22 23 24 25 26 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ