X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój mały też się wygina i pręży przy purtnięciach i też płacze. ulewa też już mniej ale nadal dość często. daję mu teraz dicoflor z żywymi kulturami bakterii.
    przez te gazu mały płacze zazwyczaj godzinę po jedzeniu chwilę i dwie godziny po jedzeniu już więcej. do czasu aż się wypurta.

Gratulacje Miriam :)

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na gazy mozecie zrobic dziecku masaz. Trzeba polozyc dziecko z glowa na poduszce i wziac je za stopki i stopkami probowac dotknac brzuszka, kolanka powinny isc na zewnatrz i tak dogniatac delikatnie do brzuszka i znowu oddalac nozki o jakies 4-5 cm i tak pare razy. Pokazali mi to na rehabilitacji. u Jasia skutkuje wszystkie purtki wylatuja, czasem nawet cos wiecej. Nie wiem czy to dobrze opisalam, ale moze sie przyda.

paula22, Marysia0312, Kocur lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie, dziś głaskałam główkę mojego maluszka i wyczułam z tyłu jego główki mały ( może 3mmx3mm) guzek pod skórą -nie widac aby było coś zaczerwienione. Kurcze nie wiem co to może być :(

Właśnie wyczytałam ,że to może być powiększony węzeł chłonny który sam się wchłonie. W poniedziałek przyjedzie położna to jej się podpytam.

• Oleńka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma nic takiego ale zapewne to nic strasznego położna Cie uspokoi. Maleństwa maja rózne rzeczy moje ma dosc sporego naczyniaka na pleckach :/

Marysia0312, wisnia11 lubią tę wiadomość

4afcc1255b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2014, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda że nie jestem lekarzem:)
    Kurcze fajnie by było jakby na tym forum znalazła się Pani Dr:) czasami mogłaby doradzić.

Endokobietka, Oleńka lubią tę wiadomość

• Oleńka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fkmsf9.jpg

Moja łobuziara :D <3

Marysia0312, paula22, ania_mr, juicca, Endokobietka, wisnia11, kaaasiaczek_, Kocur, szczessciara, sylvia lubią tę wiadomość

4afcc1255b.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iylu glowki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:44

Oleńka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńko ,cudna ta Twoja Majeczka:) śliczne włoski i karnacja. Jak podrośnie to ładna dziewczyna z niej będzie:)

Oleńka lubi tę wiadomość

• paula22 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka śliczna;)

Oleńka lubi tę wiadomość

lprktv73nye615w2.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oleńka mój Darek też ma naczyniaka na pleckach (jakieś 3 cm x 1 cm). lekarz mówi że się wchłonie, żeby się nie martwić.

dziewczyny mój mały ostatnio się tak zachłysnął że musieliśmy go ratować z mężem. nie mógł złapać oddechu. zadziałaliśmy instynktownie ale od razy sprawdziłam na yt co dokładnie zrobić jak coś takiego się powtórzy. (mam nadzieję ze to się nigdy nie stanie) nie życzę nikomu takich przeżyć. nie mogłam powstrzymać łez tak się przestraszyłam że strace dziecko.

Apeluję do wszystkich!!! sprawdźcie zawczasu jak pomóc dziecku w takich sytuacjach.

Marysia0312 lubi tę wiadomość

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój króliczek :*

bo gorąco mi w palec :)
    114ada88ca322b8fm.jpg

30133aaef5733b21m.jpg

i pieluszka pełna ;P
    a6d487f8864b5d2bm.jpg

Oleńka, Endokobietka, Marysia0312, kaaasiaczek_, Kocur lubią tę wiadomość

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisnia11 wrote:
    oleńka mój Darek też ma naczyniaka na pleckach (jakieś 3 cm x 1 cm). lekarz mówi że się wchłonie, żeby się nie martwić.

dziewczyny mój mały ostatnio się tak zachłysnął że musieliśmy go ratować z mężem. nie mógł złapać oddechu. zadziałaliśmy instynktownie ale od razy sprawdziłam na yt co dokładnie zrobić jak coś takiego się powtórzy. (mam nadzieję ze to się nigdy nie stanie) nie życzę nikomu takich przeżyć. nie mogłam powstrzymać łez tak się przestraszyłam że strace dziecko.

Apeluję do wszystkich!!! sprawdźcie zawczasu jak pomóc dziecku w takich sytuacjach.
    Wisieńko mój mały prawie codziennie krztusi się jak łapczywie pije cyca, wtedy buźkę i całe ciałko na bok kieruję i ustępuje. Raz opił mi się przypadkowo wody z wanienki podczas kąpieli - wtedy musiałam obrócić go główką w dół i lekko poklepałam w plecki. Też się strasznie wtedy zdenerwowałam.

• Kocur Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    Miriam powodzenia! :)
    Dziewczyny odstawiłam mleko i jogurty, wszystko inne jem tak jak jadłam ,nie wprowadzam nic nowego do swojej diety a mimo wszystko mój Misiek ma czerwone wypryski na buźce ,dziś jeszcze więcej no i strasznie męczyły go pierdy w nocy - jeszcze takiej nocy nie miałam :/
    Rozmawiałam z koleżanką i mówiła ,że jej mały też około 2miesiąca dostał takich wyprysków (tylko na buzi ,szyi ) ibyło to spowodowane hormonami które się stabilizują .
    Czy też Wasze Szkrabiki tak mają?
    Marysiu u nas było to samo, zaczęło się od policzków, potem uszka, szyja główka... po 2 tygodniach dekold . MASAKRA :/ bardzo pomógł EMOLIUM do kąpieli i smarowania. Używamy już drugi tydzień i wróciła w pełnej okazałości śliczna skóra :)

Marysia0312 lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pillow wrote:
    Olenko u nas na szczescie nie sa tak bardzo mocne i czeste, ale jest tak jak piszesz - prezy sie, wygina, placze i robi sie czerwony. Miejmy nadzieje, ze wkrotce wzdecia skoncza sie na dobre

Dziewczyny, to minie :) u nas było identycznie a teraz zdarza sie niezwykle sporadycnie. Dokładnie tak jak piszecie z ulewaniem... było mega dużo a teraz już pięknie odbija i ulewa niewiele :) Wszystko kwestia czasu :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka, Wiśnia, Endokobietko - prześliczne wasze malce <3 takie do wyściskania i wycłowania :)

Gratulacje dla Miriam !!!

Nie wiem jak wam idzie zasypianie maluszków , ale być moze któraś z Was ma problem więc pozwole sobie podpowiedzieć fajną metodę, która sprawdza się u mnie 4 noc :) po kąpieli o 21 idziemy do sypialni- butla, zapalona mała lampka, buźka w czółko gaszę światło i odkładam do łózeczka- na ogół mały zaczyna stękać po 5 lub 10 minutach biorę go, przytulam, całuję i odkładam i tak do skutku. Nic nie mówię i nie zapalam światła. Mały uczy się sam zasypiać i najpóźniej 21.30 śpi już twardym snem :) Wcześniej zasypianie trwało nawet godzinę, bo czekałam aż zaśnie mi na rękach będąc przekonana, ze będzie histeryzował w kołysce, a jednak tak sie nie stalo :)

AAAAA no i jak tam wasza waga po ciąży moje drogie. U mnie z +20kg pozostało jeszcze jakies 5-6 kg :/ wcześniej szybciutko spadały kg teraz coraz wolniej, za miesiac zaczynamy chodzić na basen, mam nadzieje, ze coś sie ruszy w tej kwestii.

paula22 lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2014, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie mi czy wasze dzieci tez tak "charczą" ? strasznie jest to męczące bo podczas zasypiania zaczyna sie wyginac, charczec i od razu sie wybudza :/ nie trzymam jej w rożku moze to bład ?

kocur gasisz swiatło całkowicie?

4afcc1255b.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2014, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńko mój też charczy a trzymam go w rożku, ja myślę że to normalne u malców na tym etapie

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2014, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:
    Dziewczyny powiedzcie mi czy wasze dzieci tez tak "charczą" ? strasznie jest to męczące bo podczas zasypiania zaczyna sie wyginac, charczec i od razu sie wybudza :/ nie trzymam jej w rożku moze to bład ?

kocur gasisz swiatło całkowicie?

tak gaszę calkowicie, chyba w tym jest sęk żeby było ciemno i cicho :) no i żeby maluch załapał ze trzeba isć spać :)

Rysio też charczy, ciągle mu czyszcze nosek fridą i zakraplam solą i nie raz ładnie oddycha a nie raz właśnie tak charczy. W rożku nigdy nie spał, w ogóle nie lubi się przykrywać. Kiedy zasnie i próbuję go delikatnie okryć zaczyna się kręcić :/ ale jak rano śpi z nami w łóżku to zupełnie inna sprawa. Chce się tulić i przykrywać kołdrą jak nigdy- cwaniaczek mały ;)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie miałam poruszyć tez temat charczenia:) kurcze już myślałam że mały dostał katar no ale nic mu z noska nie leci - tylko sporadycznie jak kichnie to biała wydzielina wyleci lub gruszką wyciągam bo fridą jakoś nie potrafię :/
    Mój tak jak u Kocurka -czasami ładnie oddycha a czasami mam wrażenie że trudno mu się oddycha przez to charczenie hmm kiedy to przejdzie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2014, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    Marysiu u nas było to samo, zaczęło się od policzków, potem uszka, szyja główka... po 2 tygodniach dekold . MASAKRA :/ bardzo pomógł EMOLIUM do kąpieli i smarowania. Używamy już drugi tydzień i wróciła w pełnej okazałości śliczna skóra :)
    A odstawiłaś mleko itp?

‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ