X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak to czytam to wyglada to u nas bardzo podobnie, bo wieczorem pomijajac wczorajszy mały bunt nie mamy problemów. Na spacerze tez juz jest ok, ale to popołudniowe zasypianie jest marudne ;/ i co gorsza budzi się tez marudny nie raz :< i najbardziej mi chodzi o to, zeby to ulepszyć, a jemy co 2,5-3h czasem próbbuje przeciągac, ale na ogół po 2,5h jestjuż głodny ;/

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Ja to nawet nie wiem co tam sie u niego w buzi dzieje, bo nie chce pokazac, ale pod palcem nic nie czuje.

Dzis w nocy 2 razy zaplakal, ale wytarczylo ze powiedzialam cos i byl spokoj. Tak, my tez bylismy zdziwieni.

Też się muszę duża nakombinować aby zajrzeć jej do buzi :)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas zasypianie tylko przy butelce mleczka, czy rano, czy po południu, czy wieczorem. Misiek inaczej nie zaśnie, no chyba, że w aucie, lub w wózku, ale musiałabym jeździć po największych wertepach, a auta szkoda ;)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaasiaczek a Michaś zasypia tak w porze karmień, czy butelka jest niezależnie od tego o której jadł stały posiłek. Przepraszam, ze tak wypytuję, ale mi się zdarzyło kilka razy, że mały był tak zmęczony, ze musiałam podać mleko (nie chciał zasnać) a zapól godziny powinien np. zjeśc deser i odpadał stały posiłek ;/ na chwilę obecną i tak mamy wciaż 6 -7 posiłków (zależy czy nad ranem np. o 5 wstanie i trzeba powtórzyć śniadanie o 8) cholernie boję się przekarmiania, bardzo mi zależy żeby uregulować te posiłki. Poza tym widzę,że jak za dużo zje to ulewa.

Poza tym od poniedziałku na wieczór chcemy wprowadzić kaszkę na kolację, czyli 4 stały posiłek dziennie. Przez pierwszy tydzień będziemy dawać pół porcji kaszki i pół mleczka , żeby nie miał szoku, choc zaczęłam sie zastanawiać czy aby nie za wcześnie :( Hmm chyba poobserwuję jeszcze to zasypianie bez butli w dzień i wtedy zdecyduję ostatecznie.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur my juz od dawna jestesmy przy 5 posilkach i bez zadnego podjadania pomiedzy, Jas czasem pociumka chrupka ale to max 1-2 dziennie. Rys jest duzy moze wiecej potrzebuje. A jakie masz te 3 stale posilki?
    My mamy 1. butla, 2 butla, 3, obiad, 4.owoce ze zbozami lub same owoce (wczoraj zjadl calego banana i to dosc sporego), 5. kaszka zbozowa

17u93e5exqfllrog.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur, u nas Misiek jest raczej mlecznolubny. poza tym je w dalszym ciągu małe porcję, bo tylko 100 ml mleka, a i tak ulewa trochę, na szczęście przybiera na wadze, więc się tym póki co nie martwię. i tak nawet jeśli zje, np. 100 ml mleka o 17, a o 17.20 jest śpiący, to daję mu jeszcze 100 ml i idzie w kimono ;) i u nas nie ma jednoznacznie wyznaczonych pór karmienia, bo to wszystko zależy od mojego królewicza i jego apetytu, bo raz by jadł co godzinę, a innym razem wytrzyma dłużej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2014, 22:27

Kocur lubi tę wiadomość

qb3ci09kgez1zp78.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 9 października 2014, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny

My dziś po szczepieniu na żółtaczkę , byłam w szoku bo nawet nie zająknął ;) nic a nic, dodatkowo zważyliśmy 8800g i zmierzyliśmy 70 cm

a dwa dni tzn dwie noce były masakryczne ciągłe pobudki , myslę ze to kolejne zabki chcą się przebić , sprawdzam temperaturę ale jest na dobrym poziomie 36,4 a 36,6

ania_mr, Kocur, kaaasiaczek_ lubią tę wiadomość

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicca my dziś po MASAKRYCZNEJ nocy również.
    Moje dziecko nagle 2 razy !!! zgłodniało w nocy oraz minęła mu ochota na spanie w łóżeczku... więc od 4 rano śpi z nami a ja ledwo na oczy patrzę. O 23 pobudka na śpiocha, ale tak się darł, że nie dało się go ululać, więc 120 mleka poszło a później 4.30 150 ml mleka i zabawa na całego, wziełam go do nas to się przytulił umościłi ładnie spał, a ja okopana jestem z każdej strony oczywiście ;]

Endokobitko u nas odkąd przestałam karmić wygląda to tak:
    7.30 śniadanie 180 mleka
    10 kaszka (drzemka na spacerze)normalna porcja z 5 łyżeczek 5gramowych z dodatkiem kaszy manny ok 3-4 gram
    13 obiadek ale nie zje więcej niż 150-190 gram
    14.30- 15 mleko 150 i ok pół godziny po nim drzemka
    17.15 deser i to spory bo np. banan + pół jabłka + 2łyżki jogurtu lub twarożku
    19.30-45 240 mleka zagęszczonego kleikiem

(Kiedy obudzi się w nocy bądź nad ranem dochodzi dodatkowa butla 150 ml)
    Czyli wychodzi 6-7 posiłków niestety :<

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może mu zwiększyć porcje mleka? może się nie najada? Jak myslicie?

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyglada to dobrze, moj Jas je zdecydowanie mniej, no ale kazde dziecko ma inne potrzeby. Jak maz raz na rehabilitacji powiedzial o nocnym karmieniu, to pani powiedziala ze to zaczy ze ma w dzien za malo. Ale u nas to sie zdarzylo 3 razy przez ostatnie 4 miesiace i faktycznie w te dni zjadl malutko w dzien. U mnie Jas wczoraj zjadl na dobranoc kaszke ale taka dosc grubo mielona ze tak powiem, pelnoziarnista o 20:15 i jak wychodzilam o 6:30 to jeszcze spal. Na obiad tez Jas je ok 150-180 g, kiedys jadl po 190-200 ale od pewnego czasu zdecydowanie mniej.
    Kurcze glodomor z Rysia, strasznie czesto je :)
    Wogole jak przelecialam moj zeszyt karmien (prowadze od 1 dnia, gdzie zapisuje co zjadl, ile, kupy, temperature itp), to mi wyszlo ze Jas ma regularnie okresy gdzie je mega duzo trawjace np ok 1-2 tygodni, a potem okresy gdzie je mniej te trwaja dluzej czasem 2-3 tygodnie. Po tych atakach gdzie duzo je robi sie mala kulka a potem hopsiup rosnie 1-2 cm.

Ja czytalam ostatnio ze do roku powinno dziecko miec 3 duze posilki dziennie: sniadanie, obiad, kolacje + 2 mniejsze drugie sniadanie i podwieczorek. Tak jest w zlobku, ciekawe czy nam sie uda to osiagnac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2014, 07:50

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz wczoraj przyznal ze nie uzyje juz stwierdzenia ze ktos "siedzi tylko w domu z dzieckiem i nic pozatym nie robi", bo teraz wie co to "siedzenie" znaczy. Przeprosil ze nie docenial mojej pracy i powiedzial ze podziwia, ze przez 7 miesiecy bylo posprzatane, ugotowane, wyprane, zakupy zrobione no i wszystko przy dziecku.
    Wczoraj zrobil pranie, przyznal ze rozwieszenie bylo juz ciezkie, bo Jas mu pol dnia marudzil, bo nie chcial spac popoludniu. Podobno rozwieszal pol godziny 1 pralke :)

Kocur lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko ja nie mam przełożenia, bo wcześniej był cyc na rządanie, później 2-3 razy dziennie, ale nie raz było tak że spał i ciamkał przez sen, wiec pojęcia nie mam ile zjadał.
    Dzięki za wskazówki moze zwiększe porcje w dzień i lepiej pośpi w nocy :) bo dziś to jazda na maksa. Może na kolacje zaproponuję więcej, hmm
    Ja chcę zmienijszyc tę ilość posiłków właśnie pod kontem żłobka.
    W przyszłym tugodniu mamy zamir się zapisć na zajęcia muzyczno-ruchowe dla maluchów tak żeby Ryś miał już kontakt z dziećmi w grupie.
    Na razie raz w tygodniu na godzinę z mamą ale później spróbujemy częsciej i moze bez mamy :)
    Zazwyczaj jak mu daję mleko to zawsze jest za mało. Bardzo zadko zdarza sie, że sam rezygnuje przed końcem.
    Jak sie w nocy tak najadł to oczywiscie dziś na śniadanie zamaist 180 wypił 90 i zaczął świrować, wiec mu zabrałam już :) Bo sam się już najada z butli. W razie potrzeby asekuruję go, ale raczej radzi już sobie sam bez pomocy.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heheh mój mąż po niedzieli z Rysiem był tak wymęczony, ze nie miał siły ze mną rozmawiać :D w domu kompletnie nic nie robił. Małego żywił słoiczkami a obiad zjadł u swojej mamy :D A ja codziennie odkurzam, bo mamy koty, co drugo dzien myję i pastuję podłogi, bo wiadomo dziecko z rej podłogi wszystko zbiera. Obiad gotuję dla nas i Rysia, pranie codziennie lub co drugi dzień, robię rzeczy do szkoły, dodatkowe sprzątanie typu kurze, łazienka itd. itp. :D zakupy, generalnie -Codzienność :D co tu dużo pisać każda z nas to zna ;)
    Faceci nie ogarniają :D:D

sylvia lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur a moze zwroc uwage na kalorycznosc kaszek, moze nie koniecznie wiecej, ale na noc cos bardziej sycacego.
    Bosko masz ze Rys juz jest taki samodzielny, Jas przy mnie pil wode sam, a tata narazie wszystko podaje, wiec i wody pic sam juz nie chce, siega po butle ale trzeba mu trzymac :)

My narazie kontakt z innymi dziecmi tylko na basenie. Jutro zaczynamy nowy kurs juz nie dla noworodkow a starszakow noworodkowych :) Ciekawe jaka bedzie grupa, bo w poprzedniej byla taka laska, ktora mi tak na nerwy dzialala ze nie moglam jej strawic, ja jej chyba zreszta tez, bo zabijalysmy sie wzrokiem. W ostatni dzien (bylo max 15 stopni) przyszla w bluzce bez ramiaczek zeby pokazac nowy tatuaz, jeszcze folia poklejony, masakra jakas, a laska lekko ponad 100 kg, nie zebym sie z wagi smiala, ale to wszystko okropnie wygladalo, tak typowo na pokaz i opowiadala ze chcieli isc do McDonalda ale nie poszli bo niechca zeby ich dziecko nabralo zlych nawykow zywieniowych. Noz kurcze 6 miesieczne dziecko napewno zkuma co to McDonald i nie bedzie chialo wyjsc bez frytki, tego typu cotygodniowe opowiesci rozwalaly mnie totalnie, a ze nas bylo 3 babki tylko, bo reszta zawsze w wodzie trzeba bylo sluchac _)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2014, 08:29

17u93e5exqfllrog.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocurku my mamy bardzo podobny schemat

8-9 rano ( w zaleznosci jak sie obudzi) sniadanko co drugi dzioen kaszka bobowita bezmleczna , i co drugi dzien kleik na mleku

12-13 obiadek

ok 15 dopija mleka 150ml

17. deserek jabłuszko z sucharkiem albo z biszkopcikiem
    jabłuszko z odrobina borówek , albo ze sliwkami

20 mleko z kleikiem

( w nocy pobudka miedzy 1 a 3 w nocy zalezy jak sie obudzi to pije mleko 150ml) czasem tez o 6 pije ale to czasem

My z owocami na razie mamy okrojony wybór na banana uczulony , moreli jeszcze nie dawałam

hmm co mu jeszcze podawać ??

na obiad jada takie warzywka jak : marchew ( odczulił sie i juz jada) brokuł , cukinia dynia kalafior ostatnio dałam trochę korzenia pietruszki i nic mu nie bylo no i uwielbia ziemniaka , burak mu nie smakuje
    z mięska na razie udo z indyka ,

chcemy rybkę wprowadzic ale jaką ?? bo ja jestem zielona w tym heheh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2014, 10:28

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicca ciezki wybor z rbyka ja zdecydowalam sie na sloiczki po tym jak sie naczytalam jaki syf jemy jesli chodzi o ryby, nie odwazylam sie sama kupic i zrobic, chociaz moglabym bo port niedaleko. Ale tu tez uwaga w rossmannie w sloiczku z lososiem jest wiecej pangi niz lososia.
    My z owocami mamy juz mase za sob i na Cale szczescie zadnych alergii, nawet po truskawkach, ostatnio wprowadzilam kiwi i pomarancze, ale w malej ilosci jako dodatek do jablka i banana. Sproboj gruszek wiliamsa, albo borowki amerykanskie, chyba tez niezbyt uczulaja. Jak nie masz to spokojnie kup w sloiczku. Mi wczoraj udalo sie kupic maliny swieze wiec w weekend bedzie kisiel malinowy - duzo roboty bo przecieram przez sitko zeby pestek nie bylo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2014, 10:34

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicca to znalazlam w necie:

Zdrowe owoce
    "Owoce do diety dziecka z alergią pokarmową należy wprowadzać stopniowo, bacznie obserwując reakcję organizmu dziecka na dodatkowy składnik diety. Owoce, które nie powinny sprawić problemu to:
    •jabłka,
    •gruszki,
    •porzeczki,
    •maliny,
    •winogrona,
    •morele,
    •brzoskwinie"

Jak nie masz swiezych to wez ze sloiczkow, bo to czasem moze byc alergia na jakis srodek ochrony roslin a nie na owoc. Moj ojciec tak ma, niektore owoce czasem go uczulaja i alergolog stwierdzil ze to nie owoce tylko ta chemia ktora je sypia, a czasem wystarczy ze cos bio lezy kolo czegos spryskanego i to juz moze uczulac.

17u93e5exqfllrog.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za informacje ;)

spróbjemy tych gruszwk wiliamsa

3jvz3e5ek8iil2ca.png

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicca a ziemniak? Ziemniak chyba tez nie uczula i ma tam calkiem sporo witamin i sa lekkostrawne, moze dodawac troche ryzu do warzywek albo kaszy jaglanej

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazlam taka stronke moze sie komus przyda:

http://www.dzieckook.pl/kuchnia/index.php3?name=welcome

Chociaz niektore przepisy sa durne, bo czytalam ze mleka modyfikowanego nie wolno gotowac a tam pisza zeby zagotowac :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2014, 13:13

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 319 320 321 322 323 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ