MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja nie zageszczam. Nawet specjalnie kupuje mleko bez skrobi na polecenie lekarza. Ale tu sa inne zalecenia.np Jajko dopiero jak dziecko ma rok. Smoczek nr 3 ake u mnue nie ma nic wiecej oprocz 3.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2014, 18:53
-
Witamy się
Wróciliśmy z na prawdę super weekendu. W piątek chyba porzegnaliśmy się na dobre ze skokiem, bo mały całkiemodmieniony. Weekend zero płaczu, stęku, marudzenia- zupełnie inne dziecko. Z nowch umiejetnosci zauważyłam, że chetnie sie sam wycisza. Przesiadywał na kolanach u mnie i mojej mamy nawet pól godziny grzecznie bawiąc sie 1 zabawką. Usypianie trwało też ok pół h ale bez jęczenia
Co do kaszek- absolutna racja. Ja zazwyczaj podaję po prostu kleik kukurydziany lub ryzowy na mm z owockami, awaryjnie i na wyjazdach dawałam nestle, ale zamówiłam już tą kaszke na próbę, co Endokobietka polecała
A u nas od miesiaca cisza z ząbkami niezmiennie 4 na górze i 2 na dole. Dolna dwójka też sie przebija ale jeszcze cała nie wylazła, więc jej nie liczę, choć pewnie na dniach wyskoczy
Aniu w ogóle się nie przejmuj tym brakiem gaworzenia. Czytałam że to całkowiecie normalne że kiedy dziecko nabywa nowych umiejętności szczególnie tych związanych z poruszaniem często przestaje gaworzyć bo skupia się głownie na innych umiejętnosciach, za to po jakimś czasie zaczyna już coraz wyraźniej wypowiadać pierwsze słówka
A żeby nie było tak cudownie od czwartku mały budzi się niemalże z zegarkiem w ręku o 24 i o 5 rano na mleko ?! nie wiem co mu się znów poprzestawiao, ale mam nadzieję, że minie bo jakoś do tej pory nie jadł i nie był głodny.
I apetyt się zmniejszył porcje mleka 150-210 a pozostałe posłki tylko ok 120 gr ;/ania_mr lubi tę wiadomość
-
Gratulacje dla Jaśka !!! Mega zuch i siłacz To mój Rysiek to jednak leniuch, bo z leżenia nie siada w ogóle, bynajmniej nie zauwazyłam - zawsze ze stania, z czworaka lub jakoś z boku właśnie.
Pilow cieżkie to ząbkowanie u Dawidka Gadałam z moja koleżanką co jej syn dostał pierwszego ząbka jak miał 8 miesięcy i zaczęło się od gorączek 39-40 st. !!! i wycieczek po lekarzach i również nieprzespanych nocek . Mam nadzieję że kolejne zębuszki już lżej będzie przechodził biedaczek :<
Oleńka dobrze, ze z małą ok i nic poważnego sie nie stało.
Paula, kurcze słabo z tymi kupkami. Mam nadzieję, że dziś nie było juz tyle tych kupek ze śluzem :< -
pillow wrote:Dziewczyny a jak zageszczacie mleczko to czym, ile zageszczacza sypiecie na jaka ilosc mleka i jaki smoczek w butelce dajecie? Znaczy ile dziurek
Endokobietko u nas też jest do nr 3 smoczek. -
Dziś było na noc mleko jak zwykle i noc przespana od 19 do 6 (był mega zmęczony po podróży i padł wcześniej) , więc tak jak pisałam pobudki raczej z głodem niewiele mają wspólneg. Skok ? Silna potrzeba ssania? Dziecko czuje się najbezpieczniej przy cycu/ butelce z ciepłym mleczkiem? Może ma za długie drzemki w dzień ? Tak przynajmniej jest u nas.
-
Rysiek pije wodę z niekapka. W butelce nie podaje od jakiś 2 tygodni bez większych problemów się przestawił, choc trzeba mu czasem pomagać przechylić, kiedy jest mało wody w środku. -
Paula to może spróbuj zagęścić kleikiem to mleczko
albo podaj kaszkę na nocWiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2014, 07:21
-
Jas tez pije wode od miesiaca z niekapka, ale takiego z silikonowa koncowka, ladnie pije, ale czesto sie tez bawi i gryzie ten silikon i wtedy caly mokry
Ja naprawde Wam wspolzuje tych nocnych karmien, Jas dzis w nocy zakwilil 2 razy i wystarczylo poglaskanie po glowie, a ja i tak wykonczona wstalam, nie wyobrazam sobie karmienia, odzywczailam sie totalnie, ze 3-4 razy zbudzil sie kolo 4-5 jak ja poszlam od razu do pracy, ale ja chodze spac 21-22 to juz bylam wyspana, wiec spoko. A tak to od 21 do 6 rano zawsze spanie.
A dzisiaj skubany wiedzial ze poniedzialek i mama idzie do pracy, bo jak zjadl mleko to jak wyszlam tylko z pokoju byl placz, a caly weekend nie zwracal na nas wiekszej uwagi, bawil sie sam.
Tak sie zatanawiam kiedy ta sielanka sie u nas skonczy.
Kocur tez bylam zdzwiona tym siedzeniem z pozycji brzuszkowej, zwlaszcza ze Jas nadal tylko pelza, nie raczkuje, ale ten brzuszek to juz od tygodni cwiczyl.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2014, 07:53
-
Amelka też ost tak sama usiadła jak Jasio ale zupełnie jakoś wyszło mi to z głowy bo ja ciągle obserwuje te kupy itd:| lecz ost skupiła sie na tym aby podnosić sie na nóżki, uwielbia to.
Ja kupiłam niekapek ale Amelka sie nim bawi i gryzie ten ustnik, wzięłam z babyono i on ma twardy ten ustnik ale kupowałam na szybko i nie było zbyt dużego wyboru. jakie Wy macie?
Kocur boje jej sie teraz cokolwiek dawać bo ma zalecenie tylko marchewka,ziemniak i dziś kawałek mięska z indyka jej dorzuce chyba. -
ja kupiłam jak były na promocji w Biedronce ze 4 miesiące temu z Kubusiem Puchatkiem chyba za 6 cZy 7 zł. Też jest z sylikonowym dziubkiem i jest mięciutki. Na początku dawałam tylko raz dziennie i oczywiscie więcej zabawy i gryzienia było niz picia
Paula mysle ze kleik ryzowy na mm to najtniejsze co mozesz podac. Moze spróbuj na noc jak sue sytuacja z kupkami ustabilizuje
To Amelka też silna dziewczynka Gratulacje -
pillow wrote:Ale chyba Avent ma smoczki 4 z czterema dziurkami... Mój pije mleko z 4. I są jeszcze smoczki trójprzepływowe do gęstszych pokarmów, ale to chyba już do bardzo gęstych
ja mam smoczki i butelki z TT:) a z Avent niewiem dokładnie mam tylko jeden do kaszki z taka duza dziurka -
Ja mam taki kupiłam go jeszcze jak byłam w 5 mc ciąży niekapek świetny mała od razu załapała dzióbek ma oczywiście miękki sylikonowy. Ogólnie uwielbiam NUKa i polecam serdecznie
http://archiwum.allegro.pl/oferta/nuk-disney-krol-lew-zestaw-butelka-kubek-smoczek-i3141038605.html
U nas jeszcze zębów nie widać ale zaczęły się jej robić takie naczynka na dziąsłach dr mówiła że to może być 1 objaw ale zanim zęby wyjdą to trochę jeszcze potrwa...eh te zęby moja mała już zaczyna chodzić. Kupiłam jej chodzik i na czas robienie obiadu ok 1 h siedzi i chodzi w nim. ( Inaczej nic bym nie zrobiła) wiem o tych wszystkich negatywnych opiniach ale pytałam dr i powiedziała że rozsądnie czyli do 2 h nic jej nie będzie a mnie ta godzinka ratuje...i się śmieje że mała już taka fajna próbuje chodzić mówi "tata" "mama" "baba" "dada" i "ali" a tu szczerbata hehe No cóż nic nie poradzę trzeba czekać tylko boję się że jak później to mogą jej wyjść parę na raz i może być ciężkoKocur lubi tę wiadomość
-
Ja mam dwa kubeczki Alicji zaczęłam go podawać tak od 4 m-ce jak już nie chciała butli ze smokiem a żeby w te upały między piersią piła wodę bądź soczek teraz czasami nawet sobie sama trzyma kubeczek.
Jeden kubek mam z Lovi a drugi baby one kupiłam wraz miseczką