X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z okazji 8 miesiaca wysle Ciociom zdjecie Malego Kombinatora
    c0c56c62f18de52fmed.jpg

siedze i mysle co by tu zmajstrowac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2014, 12:34

ania_mr, paula22, Kocur, pillow, kaaasiaczek_, sylvia, juicca lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvia Aleks jest bardzo silny :) Jeden z najmłodszych forumowych bąbelków a chyba pierwszy zacznie chodzić :) Zawsze jak piszesz, że coś nowego zaczyna robić to niemal w tym samym czasie do Ryś, a Rysiek jest przecież ponad miesiac starszy !:) Wiem co czujesz, bo mój mały też wszędzie staje i próbuje się przemieszczać. Nie raz zalicza przez to niezłe upadki ;/

Jaś przystojniacha :) minkę ma rzeczywiście przebiegłą :D

Aniu u nas też jest nawał ząbków, ale na szczęście całe ząbkowanie (odpukać) przebiega raczej delikatnie, więc oprócz 100 litrów śliny i gryzienia wszystkeigo nie mamy większych problemów.

Paula cieszę się, ze z Amelci kupkami lepiej :)

Ryś leży (na zmienę z staniem i siadaniem) i od 20 minut zasypia. Właściwie bawi się, choć jeszcze 20 minut temu stękał i ziewał co minutę. Po butli juz niemal spał, a jak tylko odłożyłam go do łóżeczka dostał jakiegoś kopa energetycznego i rozrabia, grrr ;p

paula22, sylvia lubią tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pillow wrote:
    Paula wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy :)

I Amelka protestuje w wózku... Ehh te dzieci...

4 miesiące i zaczynamy imprezy roczkowe :) Ale ten czas leci

Ja dziś wreszcie wykorzystałam to, że mąż rano w domu, bo do pracy na 14 i pojechałam pobrać krew, a za tydzień wizyta u gin. Będzie wynik cytologii i mamy porozmawiać o mojej nadżerce, bo mam ją już dobre 10 lat. Niby nie wygląda źle, ale nie wiem czy gin zaproponuje by coś z nią zrobić. A jutro na zdjęcie szwów po zębie :)

Ja miałam wyleczoną antybiotykami nadżerkę jakieś 2 lata przed ciażą jak zaczęliśmy sie starać o dziecko. Wtedy też zaszczepiłam sie na raka szyjki macicy. W ciaży wrociła cholera ;/ ale lekarz mówił, ze to na czas ciaży najprawdopodobniej i samoistnie może ustąpić. Po połogu na badaniu nic nie mówił, ale dobrze ze przypomniałaś. Pod koniec roku pójdę się przebadać znów o to zapytam.Powodzenia na wizycie !

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apropo kopa energetycznego, robilam w sobote dla Jaska maliny, 125 g malin + pol szklanki wody zagotowalam, przetarlam przez sitko, ezby nie bylo pestek, dodalam 1 lyz skrobi kukurydzianej, zeby zrobic kisiel, kwasny byl jak cholera, wiec dodalam pol lyzeczki cukru -> Jas pierwszy raz mial dodatek cukru, do 21 nie moglismy go uspokoic, byl grzeczny, ale energia go rozpierala, dopiero przy rozmowie z mama wpadlam na to ze to byl ten cukier.

sylvia lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    li

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:59

Kocur lubi tę wiadomość

• Kocur Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilow minie ! Jestesmy namacalnym dowodem ;)

Dziś poczytałam troche o Macierzyństwie Bliskości, bo kilka dziewczyn, które piszą pamiętniki właśnie taką metodę wychowywania maluszków przyjęły. Super sprawa, podziwiam za wytrwałość:)
    Troszkę mi się aż żal zrobiło, że i my nie korzystamy z tych metod, ale chyba nie czuła bym się w pełni swobodnie. Myślę też ża na dłuższą metę spanie np. do 5 roku życia z maluchem czy karmieni go równei długo cycem popsułoby relacje między mną a meżem, a tego dla mnie zbyt cenne. Z resztą doświadczyłam przez co prawda krótką chwilę karmień po 15 razy dziennie i pobudek 6-7 razy w nocy z tej okazji i spania w dzień z dzieckiem na cycku i to niewyspanie odbierało mi całą radość macierzyństwa :< Teraz jest lepiej,choć i ta uważam, że Macierzyństwo Bliskości jest niesamowite i piękne <3 inna sprawa, że niemiło sie słucha "super mam", które uważają że mm to pasza i krzywda dla dziecka albo w drugą stronę, że długie karmienie piersią lub w miejscu publicznym to patologia itp. itd. skrajności nie są niczym dobrym. Ja wyznaję jednak zasadę Szczęśliwa Mama to szczęśliwe dziecko. U nas się sprawdza.

Mój maly na drzemkach nieraz się budzi z płaczem i chce spać ze mną. więc sobie śpimy później razem , więc mam taką namiastkę MB ;) a kiedy się obudzi to widząc mame obok uśmiech sam mu się na buźce maluje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2014, 20:04

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasiu, wszystkiego najlepszego ;)

Kocur, zgodzę się z Tobą w temacie "super mam", ja dostaję ciśnienia jak słyszę takie filozofię w temacie mm lub kp.

Endokobietka lubi tę wiadomość

qb3ci09kgez1zp78.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ki

Kocur, kaaasiaczek_ lubią tę wiadomość

• Kocur Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś

Pilow mną głownie te same obawy kierowały, tzn. lęk przed tym jak mały poradzi sobie, kiedy wrócę do pracy.

Dzielny Dawid :) I to ładnie sam :) Brawo! U nas samodzielne zasypianie tylko wieczorem. W dzień lubi się poprzytulać, choć właściwie wydaje mi sie, ze to ja się lubię poprzytulać i dlatego go niuniam, bo pewnie w łózeczku w końcu by zasnął sam, skoro wieczorem potrafi :)

Kaaasiaczek takie gadanie jest paskudne. Też tego nie znoszę tak jak wujków dobra rada (szczególnie ze strony teściowej heheh ;). Każda mama wie co dla jej malucha jest najlepsze :) Oczywiście mowa tu o normalnym, czułym i ciepłym macierzyństwie a nie jakiś patologiach, bo zwyrodniałe - złe matki się zdarzają niestety :( Znów ogladałam Uwagę... znó temat molestowania wśród noworodków... Boże jak takie rzeczy mogą mieć miejsce?! takim ludzi (zarówno kobiety jak i mężczyzn) trzeba kastrować, żeby nigdy - przenigdy nie mięli dzieci. Świat jest chory.

pillow, kaaasiaczek_ lubią tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iństwu... :(

• juicca Autorytet

Wysłany: 14 października 2014, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasiu Najlepszego dla Ciebie ;) 8 miesięcy to już poważna sprawa hehehe

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • sylvia Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u was placz na spacerach a u nas przed spaniem... nigdy tak nie bylo a teraz panika krzyk nie wiem dlaczego chyba szkoda Alexowi dnia... poprostu masakra

relgg7rfroacrbi5.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nocy u nas nie najlepiej pewnie przez te ząbki co chwila pierś. Mąż aż powiedział że jak mam się męczyć to dać butelkę ale ona jej nie chciała, po prostu chce bliskości mamy. Jakoś trza przetrwać te ząbkowania ;) potem pewnie znowu dwa tygodnie spokoju, prawie bo wówczas zacznie mnie gryźć i pewnie za 2-3 tygodnie znowu to samo :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2014, 10:10

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje wszystkim za zyczenia dla Jaska.
    Najpiekniejszy prezent dostalismy dzis. Otoz bylismy dzis na wizycie kontrolnej u ortopedy i jest wszystko SUPER, Jas nie potrzebuje wiecej gimnastyki, stopki obie super, nie ma sladu po szpotawych stopach!!!. Lekarz sprawdzil tez wszystkie odruchy (nie wiem czy pamietacie on mial slabsza lewa strone przy urodzeniu), wszystko rozwija sie symetrycznie, nawet lekarz stwierdzil ze jak na 8 miesiac, to bardzo ladnie siedzi,bardzo stabilnie, w siedzeniu ladnie odwraca glowe i nie trzesie nia na boki, ma super miesnie brzuszka, musial pokazac jak sie podnosi z lezenia na pleckach i ze naprawde nie trzeba wiecej gimnastyki. Maz powiedzial ze rehabilitantka zaleca wiecej, ale on stwierdzil ze akurat ta rehabilitantke w Hamburug darzy wielkim szacunkiem, ale niech nie przesadza. Stwierdzil ze Jas to takie dziecko maskotka, tylko do pieszczenia, wiec pewnie dlatego pani chce go miec jak najdluzej. Oczywiscie musial go wziac na rece i poprzytulac (robi tak za kazdym razem jak tam jestesmy). JAs szczesliwy, od razu zasnal w samochodzie, odwiezli mnie do pracy i pojechali do domku.
    Wiecie, mysle ze w przypadku Jasia to ten basen dal mu wiecej niz gimnastyka, zwlaszcza jesli chodz o symetrie rozwoju, wczesniej byly mega roznice miedzy lewa a prawa strona.
    Alez jestem zadowolona....

A Jas dzis super grzebczny przespal cala noc od 21 do 7 rano bez zadnej pobudki, ale mama i tak wstawala sprawdzic dlaczego tak cicho :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2014, 12:38

juicca lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudowne wieści :) Super ! `Mama pęka z dumy i dobrze, bo powód jest tego wart ! Super Jasiek :)

Rysiek spał od 19.50 do 6.40 po skoku to już 3 noc z rzędu a ja podobnie jak Ty wstawalam co jakiś czas i sprawdzałam czy wszystko ok;) więc się nie wyspałam specjalnie :D

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 15 października 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ji

Endokobietka, Kocur lubią tę wiadomość

• ania_mr Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj Alicji dałam warzywa z delikatną wołowina (z złotkiem w środku) a dziś mała mała ma czerwone plamki 3 na czole, 2 w okolicy szyi i 2 na głowie z tyłu teraz się zastanawiam czy w nocy ją komar ugryzł czy to reakcja uczuleniowa na żółtko

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu musisz obserwowac, wysypki chyba tez w okolicy pupy, pachwin wystepuja, moze zbieg okolicznosci.

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak kiedyś zjadłam czereśnie to małego też wysypało tak pojedyńczymi kropeczkami a ze akurat mięliśmy wizytę szczepienną pediatra od razu zwróciła uwagę na to że to wysypka pokarmowa. Wyglądało to tak jakby rzeczywiście w różnych przypadkowych miejscach ugryzł go komar.

Aniu może jajo trafiło wam się jakiejś podłęj jakości? Najczęściej jajka zwykłe ze sklepu to czysta chemia niestety. Spróbuj przepiórczych one są bardzo delikatne, chyba endokobietka też je Jasiowi podawała, albo od Zielononóżki to są jajka 100% zdrowia, wiec nie powinno nic sie dziać.
    Często jajka, które kupujemy i wydaje nam się że wszystko wskazuje na ich dobrą jakość, czyli np. takie z dopiskie wielozbożowe albo z wolnego wybiegu to trochę tak jak bułka z ziernem a nie wieloziarnista. Czyli z mrożonego pokolorowanego ciasta jedynie po wierzchu obsypana ziarnem ;/
    A jeżeli masz pewnosć, że z jajkiem było wszystko ok i słoik z tymi Alicja składnikami dobrze tolerowała, to wstrzymaj się troszkę i za jakiś czas jak wysypka ustąpi spróbuj ponownie żeby się upewnić :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 16 października 2014, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde mam mały problem z Ryśkiem z tym jego wstawaniem. Od kilku dni staje i się puszcza ;/ najpierw jedną ręką i mnie woła popiskująć i sie śmiejać (pewni chce się popisać, tak mi się wydaje przynajmniej) a później dugą i ląduje na pupie oczywiście... na pupie to i tak dobrze nie raz zalicza jakiś poważniejszy upadek ;/ Nie chce się trzymać pomimo, że umiejętności do samodzielnego stania bez trzymania nie posiada z pewnością. Nie wiem jak zachęcić go do tego że trzymanie się jest jednak fajne i bezpieczne. Kiedy mu próbuję przyłożyć rękę do regału żeby się jednak go trzymał to dla zabawy puszcza od razu oburącz chwiejąc się na wszystkie strony, a ja mam serce w gardle.
    Zaliczył już ze 2 takie poważniejsze upadki - uderzając się o głowkę :< ale i tak dalej kombinuje, mam mega stres, ze to się źle skończy :<

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
‹‹ 323 324 325 326 327 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ