X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 20 września 2013, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po badaniu :) Mój maluch się zasłaniał jak mógł nie wiem jaka płeć ale to nie ważne najważniejsze jest to że jest zdrowe :) waży tyle co kostka masła :D

pillow, Kocur, kaaasiaczek_, Marysia0312, wisnia11, Iwo123, Viril, sylvia lubią tę wiadomość

4afcc1255b.png
  • Viril Ekspertka

Wysłany: 21 września 2013, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka- moja imienniczko, to masz przeboje, mój też się jak to doktor powiedział wykwitnie porusza więc jestem ciekawa jak to u mnie bedzie a wizyte mam dopiero 8.10. No ale badz co badz właśnie najważniejse że jest zdroowe ;)

w4sq9n73x5msuxgv.png

• Kocur Autorytet

Wysłany: 21 września 2013, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem ciekawa jak sobie radzicie z wyrzeczeniami, albo może wręcz przeciwnie tzn. nie zwalniacie tempa. Mam na myśli głównie spotkania towarzyskie, wyjazdy, ale także używki ;p Zeby dokładnie nakreślic temat zacznę od siebie :)
    Z racji, że z moim samopoczuciem od początku jest kiepsko byłam zmuszona zrezygnować niemal do zera z wyjść, koncertów, czy spontanicznych wypadów no i pracy. Nie czułam żalu, wręcz przeciwnie bardzo mi to odpowiadało, dobrze czułam się spędzając czas w domu. Teraz odżywam i zdarza mi się coraz częściej wychodzić. Ok. 23 jestem już z reguły padnięta także dłuższe posiadówki nie wchodzą w grę. Do tej pory jeździłam dość często na koncerty, w ciąży całkowicie z nich zrezygnowałam- wiadomo nie raz długo podróż, ciasno, tłum, pijani ludzie, głosna muzyka- lepiej nie kusić losu. Na początku mi tego zupełnie nie brakowało,teraz zaczyna coraz bardziej. Wczoraj zachciało mi się baaaaardzo piwa Oo może skuszę się któregoś razu na bezalkoholowe;) Wraz z coraz lepszym 'znoszeniem ciąży' chętniej wracam do starych zajęć i mam nadzieję, że będzie tak już do końca. Na pewno nie tak intensywnie, ale nie chcę się broń boże zamknąć w domu:)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 21 września 2013, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja częściowo też zrezygnowałam z jakiś dłuższych wyjść (np. kluby), bo też ok 22-23 to już padam na twarz i marzę tylko o łóżku. ale spotkania ze znajomymi dalej kontynuuje :) a na piwko smaki też mam ;) ale wole nie ryzykować :D

qb3ci09kgez1zp78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2013, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to w zasadzie też o 22już jestem w łóżku :) i śpię do południa:) Ze znajomymi się spotykamy ale nie tak często jak kiedyś...a piwko też bym sobie wypiła czasami- dopiero w marcu się napije:)

• paula22 Autorytet

Wysłany: 21 września 2013, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o 22 to ja czasami już często spię:)
    w ciąży jestem tak szybko senna, że wieczorem padam;)

lprktv73nye615w2.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 22 września 2013, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam juz nową date na 28 lutego :) bo maluch dobrze przybiera ma juz 12 cm :D

Viril lubi tę wiadomość

4afcc1255b.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 22 września 2013, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też śmiga, bo mam z 1 marca na 20 lutego jak na razie :)Ale tygodnie ciąży liczy mi normalnie (wg dnia ostatniej miesiączki), tylko po USG jak maluszek okazał się o te 9 dni większy mówił, że urodzę pewnie tydzień-dwa wcześniej. Chociaż czytałam również na forum, ze nie ma reguły, czasem dziecko wygląda na większe, a rodzi się np. w 41 tyg. a czasem wygląda na maluszka a przychodzi na świat w 37 i też jest przecież donoszone :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2013, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem ciekawa jak mój maluszek już urósł- dopiero za tydzień się przekonam jak na badanie pójdę. Ostatnio byłam w 13 tyg i wtedy miał 66mm. Myślę ,że te 10 cm już na pewno ma bo czasami wieczorami czuję jak się ruszy:)

• Kocur Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sobie radzicie z paskudną jesienną pogodą ? U nas zerkam przez okno i dramat. Wiatr, deszcz i chmury :( Chyba podaruję sobie zbędne wyjścia...
    Czy któraś z was brała udział w tych warsztatach? Ja idę z mężem jutro :) Trochę zaczęłam się zastanawiać, czy rzeczywiście warto, hmm..
    Muszę też powiedzieć, że mój mały daje coraz bardziej czadu :) Wczoraj wieczorem tak się rozhulał, że w końcu było coś widać , kilka razy takie wystające gulki :) Oczywiście widok niesamowity. Najbardziej aktywny jest właśnie wieczorem/ w nocy. Wtedy też poczyłam pierwsze ruchy (a było to 2 tygodnie temu) . Mój maluszek siedzi niziutko, powiedziałabym nawet że na samym dole brzucha. Czasem poczuję coś nieco bliżej pępka, ale generalnie chałturzy na dole :) Do dziewczyn, które jeszcze nie poczuły kopniaczków- jestem pewna, że już niedługo przeżyjecie to na własnej skórze :) Miłego dnia ! :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, u mnie masakra. Dzwonila moja lekarka i te wyniki krwi na rozszczep kregoslupa sa zle, AFP jest dosc mocno podwyzszone, mam isc na specjalistyczne USG :( Dala moj numer do praktyki gzdie robia takie badania i maja sie do mnie zglosic.

17u93e5exqfllrog.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj po południu poczułam jak moja kruszynka się ruszą, takie miłe łaskotanie, pewnie chciała tatusiowi też złożyć życzenia imieninowe ;)

Mikusia2, Kocur, Endokobietka lubią tę wiadomość

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 09:45

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2013, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko nie denerwuj się na zapas , na pewno na badaniach okaże się wszystko ok:)
    A czy Wy dziewczyny wszystkie miałyscie robione badania na rozszczep kręgosłupa maluszka? bo ja nie-lekarz nic nie wspominał o tym.

Endokobietka lubi tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny!
    To czekanie jest straszne, jeszcze nie wiem kiedy dostane termin na to USG. To badanie jest dobrowolne i platne, mi nawet lekarka powiedziala, ze jak bralam kwas foliowy to nie musze robic, ale ja mam cale zycie niedobory B12, no i w moim wieku (35) wiec pomyslalam ze dla "swietego spokoju" zrobie. Zrobilam "swietego spokoju" brak.

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Witajcie, u mnie masakra. Dzwonila moja lekarka i te wyniki krwi na rozszczep kregoslupa sa zle, AFP jest dosc mocno podwyzszone, mam isc na specjalistyczne USG :( Dala moj numer do praktyki gzdie robia takie badania i maja sie do mnie zglosic.
    wiem, że łatwo napisać nie denerwuj się, ale nic jeszcze nie wiadomo. U mojej sąsiadki lekarz nie znalazł na USG kości nosowej, też dostała skierowanie na specjalistyczne USG. Szła jak na ścięcie- była już pewna tego co to oznacza... a na USG fachowym wyszło, że wszystko na swoim miejscu. U innej znajomej ginekolog stwierdził, że dziecko urodzi się z rozszczepem wargi- zaczęła chodzić po specjalistach, w sumie okazało się, że mala urodziła się zdrowa bez rozszczepu. Pomyłki się zdarzają. To po pierwsze, po drugie jesteś w bardzo wczesnej ciąży na pewno mogą i Tobie i dzieciaczkowi jeszcze pomóc . Najgorsze co możesz zrobić to teraz zacząć szukać w internecie podobnych przypadków. Staraj sie o tym nie myśleć- wszystko wyjaśni się na kolejnym USG. Kochana jesteśmy z Tobą. Poza tym z tego co pamiętam mieszkasz w Niemczech, przypuszczam, ze oni są dużo bardziej ostrożni i precyzyjni niż nasi ziomkowie, może delikatnie coś od normy odbiega i już panikują. Na pewno czekają Cię również bardziej fachowe badania i wszystko się wyjaśni . Będę się modliła, zeby na waszą korzyść. Nie łam się na zapas !!!
    Marysiu nie miałam podobnych badań i pewnie nie będę miała- też nic o tym lekarz nie mówił.

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    wiem, że łatwo napisać nie denerwuj się, ale nic jeszcze nie wiadomo. U mojej sąsiadki lekarz nie znalazł na USG kości nosowej, też dostała skierowanie na specjalistyczne USG. Szła jak na ścięcie- była już pewna tego co to oznacza... a na USG fachowym wyszło, że wszystko na swoim miejscu. U innej znajomej ginekolog stwierdził, że dziecko urodzi się z rozszczepem wargi- zaczęła chodzić po specjalistach, w sumie okazało się, że mala urodziła się zdrowa bez rozszczepu. Pomyłki się zdarzają. To po pierwsze, po drugie jesteś w bardzo wczesnej ciąży na pewno mogą i Tobie i dzieciaczkowi jeszcze pomóc . Najgorsze co możesz zrobić to teraz zacząć szukać w internecie podobnych przypadków. Staraj sie o tym nie myśleć- wszystko wyjaśni się na kolejnym USG. Kochana jesteśmy z Tobą. Poza tym z tego co pamiętam mieszkasz w Niemczech, przypuszczam, ze oni są dużo bardziej ostrożni i precyzyjni niż nasi ziomkowie, może delikatnie coś od normy odbiega i już panikują. Na pewno czekają Cię również bardziej fachowe badania i wszystko się wyjaśni . Będę się modliła, zeby na waszą korzyść. Nie łam się na zapas !!!
    Marysiu nie miałam podobnych badań i pewnie nie będę miała- też nic o tym lekarz nie mówił.

Kocurku dzieki.
    Za pozno juz przegrzebalam internet, nie znalazlam nic niepokojacego, wrecz same uspokajajace informacje.
    Dobrze, ze mam mlyn w pracy, to nie mysle za duzo.

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko warto, żebyś jeszcze przeczytała to:

"Dzięki poszerzonej diagnostyce u zdecydowanej większości osób zwiększone AFP w surowicy krwi oznacza np.:

mnogą ciążę;
    błędnie odczytany wynik;
    większe niż zakładano wcześniej zaawansowanie ciąży."
    Jak jest napisane, u zdecydowanej większości osób nie oznacza to absolutnie nic złego :) !!!

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    Endokobietko warto, żebyś jeszcze przeczytała to:

"Dzięki poszerzonej diagnostyce u zdecydowanej większości osób zwiększone AFP w surowicy krwi oznacza np.:

mnogą ciążę;
    błędnie odczytany wynik;
    większe niż zakładano wcześniej zaawansowanie ciąży."
    Jak jest napisane, u zdecydowanej większości osób nie oznacza to absolutnie nic złego :) !!!

Tak czytalam, chociaz u mnie cykl monitorowany, wiec ciaza nie moze byc starsza.
    Ale czy temu dziecku w awatarku czegos brakuje? Trisomia 13, 18, 21 wysza mi super, przeziernosc tez, wiec jestem dobrej mysli.

PS na niemieckich stronach jest napisane, ze test w ostatnich czasach stracil na wartosci, bo jest niezbyt precyzyjny i w wiekszosci przypadkow powoduje niepotrzebna panike.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2013, 11:07

Kocur lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 23 września 2013, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo mi sie wydaje, albo czuje laskotanie w brzuchu. Chyba przez moj stres Maluch stal sie aktywny, mam nadzieje ze krzyczy ze wszystko jest ok i mam sie nie denerwowac, bo nie moze przeze mnie spac spokojnie :)

Kocur, pillow lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ