MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój mąż wczoraj przeczytał, chyba właśnie w "Mamo to ja" , że na podstawie pierwszych ruchów malucha można odczytać przybliżony termin porodu Oo tzn. trzeba dodać do aktualnych tygodni jeszcze 20 ;P Jeżeli np. poczułam ruchy w 17 tyg. to prawdopodobnie powinnam urodzić właśnie w 37-38. Co dziwne na podstawie USG ginekolog zasugerował, że mogę urodzić nieco wcześniej z racji, że bobas jest większy. Hmm no ciekawe czy się sprawdzi. Coś czuję, że to jeden z tych mitów pt. jeśli masz brzuszek wysoko to na chłopca, a dziewczynka zabiera urodę itd. \
No i stała się rzecz straszna. Zamykają porodówkę w szpitalu, w którym miałam rodzić i do którego miałam chodzić do szkoły rodzenia Muszę na nowo kombinować. Wiem, że jest jeszcze dużo czasu, ale i tak jest mi mega ciężko. Bardzo lubiłam ten szpital i personel wzorowy i w ogóle dużo czynników, które przemawiały "za". A teraz pewnie czeka mnie przepełniona porodówka w szpitalu oddalonym o pół godziny drogi ;( ehh
-
Endokobietka wrote:Czesc dziewczyny. Dzisiaj o 12 mam wkoncu to padanie USG zalecone przy podwyzszonej wartosci AFP. Trzymajcie kciuki, zeby bylo ok. Wartosc wcale nie jest taka zawyzona jak mi lekarka przez telefon powiedziala. Norma jest od 0.5 do 2.5 przy czym przy wartosciach powyzej 2.0 zaleca sie to dodatkwoe USG, ja mam ta wartosc 2.3.
-
Wróciłam. Na tym etapie ciąży lekarka nie widzi żadnych nieprawidłowości. Nie znaczy to że na 100% nic nie ma, ale na tym etapie ciąży jest wszystko ok. Przy podwyższonym AFP kasa chorych pokrywa te badania, więc dla pewności za 4 tygodnie zrobimy je znowu.
Lekarka wyjaśniła mi, że w 17/18 tygodniu ciąży widać tylko duże wady płodu i że u żadnej kobiety na tym etapie nie mogłaby wykluczyć wad u dziecka, bez względu na te badanie AFP, ale jedną chorobę może wykluczyć na 1000%, a mianowicie endometriozę, bo ona z prawie 100% pewnością widzi tutaj chłopca.
Maluch ma 16 cm i waży 180 g.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2013, 13:59
kaaasiaczek_, Marysia0312, wisnia11, Kocur, Viril lubią tę wiadomość
-
Endokobietka cieszę się że u ciebie wszystko dobrze
Kocur gratuluje wygranej mówiłam że będzie warto
Dziewczyny muszę się przyznać że nie dotrzymałam swojego słowa dotyczącego kupowania ciuszków w grudniu/styczniu tzn ja jako tako dotrzymałam ale moja mama zaczęła już szaleć i co rusz kupuje kaftaniki, śpioszki, czapeczki itd., itd... ja się cieszę bo to wszystko drogie a kupuje ze mną.
dzisiaj z okazji jednego dnia wolnego pojechałyśmy zobaczyć wózki
wybrałam dwa:
baby design - lupo comfort
kaps - neo x3
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Endokobietko bardzo się cieszę, że na tym etapie wszystko okej:) No i gratuluję synusia Więc jeden Rysio już na pewno będzie hehe Ojej, ale się teraz zaczęłam niecierpliwić żeby poznać płeć mojego babasa, ale muszę jeszcze sporo poczekać, bo najbliższe USG pewnie dopiero pod koniec października lub w listopadzie, skoro wizyta 14.10
Wiśnia gratuluje zakupów Mnie też korci, ale nawet jak widzę coś ślicznego dla malucha to jakoś nie umiem tego kupić Poczekam jeszcze, może jak poznam płeć malucha, no i w końcu zrobimy dla niego miejsce to będę bardziej zdecydowana
Wiśnia no i wózeczki fajneeeeWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2013, 15:47
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Oj dziewczyny, ja mam tylko nadzieje, ze lekarka nie pomylila sie z ta plcia dziecka, bo moj maz plakal dzisiaj jak bobr jak sie dowiedzial, ze to chlopak, a potem dodal: nie martw sie dziewczynke tez sobie zrobimy
pillow, Kocur, wisnia11, Viril, Mikusia2 lubią tę wiadomość
-
Endokobietko- mówiłam że wszystko będzie cacy hehe
No popatrz a myslałam że tylko mój tak powiedział, z tym ze ja nie znam jeszczez plci ale mowił że i tak bedziemy mieli to i to
Wisnia11- nic mi nie mów, moja mamunia to wpadła w taki szał że ja już mam z 10 paczek pampersów, kremy , chusteczki nawilżane itp... nie mówiąc o wózku itp. No ale co sie dziwić to jej pierwszy wnuk/ wnuczka więc są ogromne emocje
Ale ogólnie chcialam Was dzieczyny zapytać jak to jest z waszymi partnerami. Tzn czy dostrzegacie że oni wszystko przeżywają identycznie jak Wy i chciałybyście żeby cały czas gadali Wami jak to będzie itp. Bo ja mam wrażenie że facet to dopiero będzie to tak odczuwał jak dzieciątko się narodzi, puki co moj sie cieszy jak widzi usg i jak wie ze jest ok i oczywsiście zawsze mnie wysłucha i wiem że się cieszy, ale ja bym chciała więcej tych emocji....
-
Viril moj maz to wczoraj plakal jak bobr jak sie dowiedzial, ze raczej bedzie to chlopak. On bardzo chcial chlopca, nawet przez 3 miesiace stosowal specjalna "diete na chlopca". Ale zaznaczal wczoraj ze z dziewczynki tez by sie bardzo cieszyl.
Ja mam 3 aplikacje w telefonie na temat ciazy, w ktorych sa co tydzien nowe informacje o rozwoju dziecka, w kazdy czwartek maz mowi: daj poczytac co u Malucha nowego, ale mam wrazenie ze jakos specjalnie nie szaleje. Jedyne co, to od 3 miesiecy szuka wiekszego nowego samochodu i tym zajmuje sie codziennie wieczorem. Moj maz jak kupuje cos nowego to musi przeczytac na ten temat wszystkie artykuly, testy itp, wiec z tym samochodem to jeszcze pewnie potrwa, a jak bedzie samochod to sie zajmie "testowaniem" wozkow i fotelikow do samochodow.
Mikusia2 lubi tę wiadomość
-
ja już po wizycie...
malec ma 12 cm, waży 170 g.
parametry tj. BPD, OFD, HC, AC, FL w normie.
i spodziewamy się synka
mamy zdjęcie siusiaka, którego pokazywał na każdym ujęciu.Endokobietka, Mikusia2, pillow, Viril, Kocur, paula22 lubią tę wiadomość
-
kaaasiaczek_ wrote:ja już po wizycie...
malec ma 12 cm, waży 170 g.
parametry tj. BPD, OFD, HC, AC, FL w normie.
i spodziewamy się synka
mamy zdjęcie siusiaka, którego pokazywał na każdym ujęciu.
No to mamy juz 2 chlopakow! Kocur teraz czekamy na Ciebie!
Moj to chudzinka, bo wazy 180 g a mierzy 16 cm.kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość
-
mój też się bardzo cieszy ale tak samo jak wasi.. nie szaleje
jak kupuje (tzn moja mama kupuje) ciuszki to ogląda zaciekawiony. jak pokazywałam czapeczki (tą zwykłą bawełnianą i taką cienką ale cieplejszą) i mówiłam że tą białą się zakłada najpierw a na nią drugą... to się pytał a dlaczego, a jak, a co... zainteresowany jest to widać.
jak mu pokazywałam ulotki z wózkami i mówiłam że już wybrałam dwa i tylko trzeba opinie przeczytać to też oglądał.
ostatnio jak mi tak brzuch wywaliło wieczorem to głaskał, całował i pytał czy już czuje jak się rusza. a wczoraj nawet wszedł i oglądał ciuszki dla maluszka... i nie wiedzieć czemu od razu poszedł na chłopięce.
Mikusia2, Viril lubią tę wiadomość
-
Wiecie co, zastanawialam sie do czego porownac moj obency stan psychiczny i powiem Wam ze mimo tych wszystkich trosk i stresow czuje sie jakbym byla zakochana. Caly swiat przestal sie liczyc. Liczy sie teraz przede wszystkim ta Mala Kruszynka. Chodze i ciesze sie sama do siebie jak glupia, czasem z tego szczescia az lezka poleci. Normalnie jakbym miala 15 lat i byla pierwszy raz zakochana.