X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 26 września 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_mr wrote:
    ja mam wizytę 17.10 rano (w końcu) a II badanie prenatalne będę mieć 30.10

No to wizyte mamy tak samo, a powiedz co to za badanie prenatalne bedzie?

17u93e5exqfllrog.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 26 września 2013, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:

i ja się dołączam do terminu wizyty na 17 października. ;)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 26 września 2013, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:

II badanie prenatalne wykonuje się między 18+0 a 23+0 tygodniem ciąży polega na ocenie każdej części ciała płodu, określeniu położenia łożyska, ocenie ilości wód płodowych i pomiarze wielkości płodu. Jest to badanie ukierunkowane głównie na wady rozwojowe płodu. Szczególną uwagę zwraca się na rozwoju mózgu, twarzy, kręgosłupa, serca, żołądka, jelit, nerek i kończyn płodu. U kobiet z wysokim ryzykiem przedwczesnego porodu (ciąże mnogie, poprzedni przedwczesny poród, zaburzenia w budowie macicy lub wcześniejszej operacji szyjki macicy) również przeprowadzić przezpochwowe badanie ultrasonograficzne do pomiaru długości szyjki macicy.

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 26 września 2013, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania dzieki za odpowiedz, to ja to badanie mialam wczoraj, ale ze wczoraj bylo na nie w zasadzie za wczesnie bede miala je powtarzane w 20 tygodniu i w 21. W 20 u mojej ginekolog, a w 21 w przychodni badan prenatalnych (tam gdzie bylam wczoraj). Z glupia nawet spytalam czy to nie jest niebezpieczne i konieczne 2 razy to badac, a lekarka wczoraj dodala: a co niechce Pani sie 2 razy dowiedziec wszystkiego. W sumie ma racje, USG nie szkodzi, a ja bede miala tez oba za darmo, wiec czemu nie. Sprawdze czy obie beda mowily to samo :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Viril Ekspertka

Wysłany: 26 września 2013, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe no a myślałam że mnie tylko nazywają inkubatorem :P

A ja jutro ide na wizyte z tym wypisem ze szpitala odnośnie tego małego krwiaczka. Mam nadzieje że tak jak po szpitalu wszystko jest ok. Ale i tak sie denerwuje.

kasiaczek - gratulacje ;* Sami chłopcy sie wytwarzają z was kobietki, hmm to tymbardziej ciekawi mnie co będzie u mnie może jako rodzynek dziewczynka ? ;)

w4sq9n73jpw2x58j.png

Endokobietka, kaaasiaczek_ lubią tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 26 września 2013, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viril wrote:
    Hehe no a myślałam że mnie tylko nazywają inkubatorem :P

A ja jutro ide na wizyte z tym wypisem ze szpitala odnośnie tego małego krwiaczka. Mam nadzieje że tak jak po szpitalu wszystko jest ok. Ale i tak sie denerwuje.

kasiaczek - gratulacje ;* Sami chłopcy sie wytwarzają z was kobietki, hmm to tymbardziej ciekawi mnie co będzie u mnie może jako rodzynek dziewczynka ? ;)

w4sq9n73jpw2x58j.png

No to trzymamy za jutro kciuki.
    Jedna dziewczynke u Ani_Mr juz na 80% przeciez mamy.

17u93e5exqfllrog.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 26 września 2013, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja się mam nadzieję dowiem już za tydzień. 3.10 mam usg :)

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 26 września 2013, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dowiedziałam że podobno jak się tak dzidzia chowa jak u mnie to przeważnie jest dziewucha :D było by super <3

4afcc1255b.png
  • Viril Ekspertka

Wysłany: 26 września 2013, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko - Oj to przpraszam najmocniej nie doczytałam. ;)

No ja to najwolniej z was dziewczyny dowiem się płciiiii.... a im bardziej tego chce to czas wolniej leci ;) No ale pozostaje nam czekać ;)
    Póki co zmierzam się z wymiotami, jeden dzien tylko wytrwałam bez wymiotu i teraz znów, już mnie to powoli męczy :(

w4sq9n73ujj0fx3i.png

• Oleńka Autorytet

Wysłany: 26 września 2013, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zauważyłam u siebie że po kapieli mam dość spore wodniste upławy :/ nie wiem czemu tak i nie zawsze tak jest. Zapomniałam o tym wspomniec Pani ginekolog :( Czy myslicie że mogę się martwić ? na cozień praktycznie nie mam upławów żadnych raz na jakiś czas ale nie wodniste normalne ciążowe.

4afcc1255b.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 26 września 2013, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:
    Dziewczyny zauważyłam u siebie że po kapieli mam dość spore wodniste upławy :/ nie wiem czemu tak i nie zawsze tak jest. Zapomniałam o tym wspomniec Pani ginekolog :( Czy myslicie że mogę się martwić ? na cozień praktycznie nie mam upławów żadnych raz na jakiś czas ale nie wodniste normalne ciążowe.

ja myślę, że jeśli są bezbarwne czy białe i bezwonne to nie masz się czym martwić, gorzej jakby były brązowe, itp.

qb3ci09kgez1zp78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2013, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam,że w 2 trymestrze przybywa wydzieliny:)

• Kocur Autorytet

Wysłany: 26 września 2013, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaasiaczek gratuluję synusia ;) !!!
    to już są już w naszym gronie dwaj chłopcy i dziewuszka :)
    Endokobietko na mnie nie ma co czekać, bo ja 14.10 mam wizytę a USG jeszcze nie mam daty, ale obstawiam końcówkę października :)
    Dziś w Netto oglądałam sobie bodziaki :> oczywiście w rękę wpadły mi różowe z napisem Rock'n'Roll Quen <3 ale przecież nie kupię jeszcze nic, no bo jak to będzie King a nie Quen :D hue hue
    Byłam dziś u dentysty :) oczywiście bardzo się stresowałam- niesłusznie, bo było zupełnie bezboleśnie i następna wizyta kontrolna za 3 miesiące :) Mojemu Maluchowi też udzielił sie stres bo jak tylko usiadłam na fotel zaczął fikać jak szalony ;p
    Poza tym cięęężko mi i niewygodnie i mam spadek formy po raz kolejny ;( Brzuch jak bęben mam wrażenie, że rośnie teraz ze zdwojoną siłą i cycki wielkie ciężkie.... ehhh już nie chcę tyć. Teraz może już tak zostać do końca :( Muszę sobie w końcu kupić ten pas do auta, bo jak prowadzę zapinam tylko górny- niezbyt to bezpieczne, ale dołu nie dam rady bo ciśnie jak diabli ;/

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 27 września 2013, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już do siebie doszłam prawie po przeziębieniu to znowu dostałam opryszczkę dopiero się z niej wyleczyłam (we wtorek) a tu taki psikus tylko teraz w innych miejscach. Na górnej wardze po dwóch różnych stronach wyglądam jak wampirek :P

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 września 2013, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu mi lekarz kiedys powiedzial ze opryszczka nienawidzi niczego co kwasne. Normalnie zawsze rozpuszczalam w na lyzeczce aspiryne, polopiryne itp i nakladalam na opryszcze po paru godzinach przechodzilo, ale w ciazy to moze z sokiem z cytryny warto sprobowac. A na przeziebienie mi najbarzdiej pomagaja maliny. Kupuje czasem mrozone w Lidlu (bo swieze nie zawsze sa) + herbata z cytryna i miodem. Ja bylam w zeszlym tygodniu przeziebiona i w ten sposob mi przeszlo.

17u93e5exqfllrog.png
  • Viril Ekspertka

Wysłany: 27 września 2013, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey no i jestem po wizycie i szczerze mówiąc nie wiem co mam sobie myśleć, ponieważ moj lekarz powiedział mi że to nie był krwiaczek ( what the fuck ?)
    ale pokazał mi na usg że mam trochę za krótką szyjkę macicy i odrywała się troche od łożyska dlatego krwawiłam, oczywiście dostałam kategoryczny zakaz współżycia i tabletki na podtrzymanie. Diagnoza została powiedziana mi w sposób taki iż wszystko jest jeszcze małe więc powinno się dobrze ułożyć ale wrazie krwawień muszę pędzić do szpitala. Dzidzia rozwija się dobrze (chociaż tu dobra nowina ;*)
    No i wizyty musze zmienić z co miesiąca na co dwa tygodnie.
    Niby mówił, że nie mam się czym martwić ale stres wziął górę :(

w4sq9n73ywkjmce9.png

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 września 2013, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viril wrote:
    Hey no i jestem po wizycie i szczerze mówiąc nie wiem co mam sobie myśleć, ponieważ moj lekarz powiedział mi że to nie był krwiaczek ( what the fuck ?)
    ale pokazał mi na usg że mam trochę za krótką szyjkę macicy i odrywała się troche od łożyska dlatego krwawiłam, oczywiście dostałam kategoryczny zakaz współżycia i tabletki na podtrzymanie. Diagnoza została powiedziana mi w sposób taki iż wszystko jest jeszcze małe więc powinno się dobrze ułożyć ale wrazie krwawień muszę pędzić do szpitala. Dzidzia rozwija się dobrze (chociaż tu dobra nowina ;*)
    No i wizyty musze zmienić z co miesiąca na co dwa tygodnie.
    Niby mówił, że nie mam się czym martwić ale stres wziął górę :(

w4sq9n73ywkjmce9.png

Napewno bedzie dobrze, dobrze ze bylas na tej wizycie i sie tego wszystkiego dowiedzialas. Teraz musisz uwazac i sie nie stresowac, bo Twoj stres nie pomoze a moze zaszkodzic. Wiem z wlasnego doswiadczenia, ja po tych podwyzszonych wynikach AFP tez staram sie nie stresowac i cierpliwie czekac na "rozwoj sytuacji". Trzymaj sie! Musimy byc dzielne! Teraz juz nie mamy wyjscia.

17u93e5exqfllrog.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 27 września 2013, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viril, wszystko będzie dobrze, tylko nie myśl negatywnie. dużo odpoczywaj. ;)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 września 2013, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a co sadzicie o czyms takim?

http://www.ma-and-ma.com/Tobi-BABYBAY-DAS-ORIGINAL-Beistellbett-/-Baby-Bettchen-natur-lackiert/en

opis po angielsku ale poogladajcie zdjecia.

17u93e5exqfllrog.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 27 września 2013, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Dziewczyny, a co sadzicie o czyms takim?

http://www.ma-and-ma.com/Tobi-BABYBAY-DAS-ORIGINAL-Beistellbett-/-Baby-Bettchen-natur-lackiert/en

opis po angielsku ale poogladajcie zdjecia.

fajne rozwiązanie, ale cena też nie mała :)

qb3ci09kgez1zp78.png
‹‹ 36 37 38 39 40 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ