MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam od wczoraj "mały" problem otóż zaczął mi tak dziwnie twardnieć brzuch- wczoraj trzymało mnie cały dzień... ale szczerze przyznam, ze mogłam przesadzić z ruchem i porządkami w domu. Dziś co jakiś czas znów zaczyna twardnieć potrzyma jakiś czas puszcza i tak od rana. Oczywiście zaniepokojona przekopałam internet i podejrzewam, ze mogą to być skurcze braxtona-hicksa- w piątek mam wizytę u lekarza, więc na pewno zapytam co się dzieje.
Czy któraś z was też ma już podobne objawy, albo słyszała o takim twardnieniu brzuszka ? -
ja słyszałam właśnie o tych skurczach braxtona-hicksa że są normalne i przygotowują cię macice na poród. ale powinny się pojawić chyba ok 20 tygodnia, więc u ciebie to trochę za wcześnie. ja bym teraz odpoczywała dużo i zobaczyła czy będzie się to powtarzać.
Dziewczyny ja ostatnio żeby się nie nudzić w domu podłapałam od dziewczyn z II trymestru że można zrobić samemu zwierzaki z filcu dla dzidziusia. kupiłam cały zestaw kolorów w empiku i działam pomału. Oto moje dotychczasowe zwierzaki
juicca, Kocur, szczessciara, paula22, Mikusia2, kaaasiaczek_, Viril lubią tę wiadomość
-
wisnia11 wrote:ja słyszałam właśnie o tych skurczach braxtona-hicksa że są normalne i przygotowują cię macice na poród. ale powinny się pojawić chyba ok 20 tygodnia, więc u ciebie to trochę za wcześnie. ja bym teraz odpoczywała dużo i zobaczyła czy będzie się to powtarzać.
Dziewczyny ja ostatnio żeby się nie nudzić w domu podłapałam od dziewczyn z II trymestru że można zrobić samemu zwierzaki z filcu dla dzidziusia. kupiłam cały zestaw kolorów w empiku i działam pomału. Oto moje dotychczasowe zwierzaki
Wiśnie przepiękne te ozdoby !!! Ja nie mam za grosz talentu plastycznego, więc raczej się nie podejmę i pewnie kupię jakieś gotowe ozdóbki. Gratuluję talentu !!! Cudne są naprawdę !!! -
Ja nie mam skurczy brzucha, ale mam okropne skurcze wszystkich innych miesni (glownie lydek w nocy), od 2 dni biore dosc duze dawki magnezu i mi przechodzi. Rozmawialma na ten temat z moja lekarka i powiedziala, ze magnezu nie da sie przedawkowac (oczywiscie biorac go w granicach zdrowego rozsadku) w ciazy, a ze zapotrzebowanie w tym okresie na magnez jest duze to mam brac. Bralam do tej pory 1 tabletke dziennie i dopiero niedawno przeczytalam ze w zasadzie zalecane sa 3 dawki dziennie w odstepach min 4 godziny. Teraz tak robie i jest lepiej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2013, 13:47
Kocur lubi tę wiadomość
-
dzięki dziewczyny , zrobiłam również wywiad w rodzinie i wśród przyjaciół i rzeczywiście te skurcze to raczej normalka, więc ulżyło mi Endokobietko- co do magnezu to też właśnie kilka osób mi go poleciło, więc od wczoraj biorę
Dziś wybrałam się na pobieranie krwi przed piątkową wizytą - oczywiście nie obyło się bez małego incydentu Ale już Panie w laboratorium mnie poznały na wejściu, więc nie musiałam, że tłumaczyć, że zdarza mi się zsunąć z fotala;)
Poza tym w Szczecinie deszcz... ponuro i zimno:( Jestem w czwartym miesiącu ciąży i już zaczynam coraz częściej narzekać na brzuch- parasolka, płaszcz, zakupy i balonik z przodu- za dużo i za ciężko... na dodatek w jesiennym płaszczu już się nie dopinam:( a koszulka wydawało mi się, że cały czas podciąga mi sie do góry grrrrrrrrrrrrr -
hehe Kocurku miałam to samo wczoraj... ciężka torebka, torba z zakupami śniadaniowymi, parasol na ulewę, balonik z przodu i ledwo dopięty jesienny płaszcz... ledwo do pracy doszłam tak mi ciężko było. Ostatnio bardzo szybko się męczę.
a w poznaniu brzydko dziś i pochmurno.nieprzyjemnie -
wisnia11 wrote:ja słyszałam właśnie o tych skurczach braxtona-hicksa że są normalne i przygotowują cię macice na poród. ale powinny się pojawić chyba ok 20 tygodnia, więc u ciebie to trochę za wcześnie. ja bym teraz odpoczywała dużo i zobaczyła czy będzie się to powtarzać.
dzisiaj w empiku ten pokusiłam się na ten zestaw wielokolorowego filcu od jutra zaczynam zabawę
jeszcze mam takie pytanko co to za nitka, którą obszywałaś zwierzaki?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2013, 20:00
-
Kochane przedstawiam Wam moje wsparcie podczas porodu:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.doulowanie.pl%2F&ei=RLw6UpXUMYHPtAa2_YDwBw&usg=AFQjCNH0UKLZ_T7RMrF7BqOj7sAxgI-VHw&sig2=RTvEgYqgz0Y1EA2HS619UA&bvm=bv.52288139,d.Yms -
Hej, bylam dzisiaj u lekarza. Zrobilam badanie krwi na rozszczepienie kregoslupa, wyniki za 2-3 dni, pobrali mocz, zmierzyli cisnienie, wage, lekarka pogrzebala i powiedziala ze jest wszystko ok.
Na koniec powiedziala ze nie robi mi USG (bo kasa chorych tutaj nie pokrywa), ale mam odslonic brzuch
Widzialysmy tylko tyl glowki i plecki, a wiec plec jest nieznana. Lekarka powiedziala do dziecka: "trudno przez nastepne 4 tygodnie bedziemy cie nadal nazywac Alex" (pasuje do obu plci).
Za 4 tygodnie mam przyjsc na organscreening nie wiem jak sie takie USG nazywa po polsku, ale bedziemy ogladac wszystkie organy Maluszka.
Na bol brzucha i lydek mam brac duzo magnezu. Kupilam na poczatku ciazy magnez, na ktorym jest napisane 3 tybletki dziennie, lekarka kazala mi brac 3x2 tabletki i powiedziala, ze pierwsza oznaka ewentualnego przedawkowania bedzie biegunka, dopoki jej nie ma mam smialo brac 6 tabletek dziennie.
Faktycznie od kiedy biore wiecje magnezu, to lydki i brzuch nie boli.
kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEndokobietka wrote:Hej, bylam dzisiaj u lekarza. Zrobilam badanie krwi na rozszczepienie kregoslupa, wyniki za 2-3 dni, pobrali mocz, zmierzyli cisnienie, wage, lekarka pogrzebala i powiedziala ze jest wszystko ok.
Na koniec powiedziala ze nie robi mi USG (bo kasa chorych tutaj nie pokrywa), ale mam odslonic brzuch
Widzialysmy tylko tyl glowki i plecki, a wiec plec jest nieznana. Lekarka powiedziala do dziecka: "trudno przez nastepne 4 tygodnie bedziemy cie nadal nazywac Alex" (pasuje do obu plci).
Za 4 tygodnie mam przyjsc na organscreening nie wiem jak sie takie USG nazywa po polsku, ale bedziemy ogladac wszystkie organy Maluszka.
Na bol brzucha i lydek mam brac duzo magnezu. Kupilam na poczatku ciazy magnez, na ktorym jest napisane 3 tybletki dziennie, lekarka kazala mi brac 3x2 tabletki i powiedziala, ze pierwsza oznaka ewentualnego przedawkowania bedzie biegunka, dopoki jej nie ma mam smialo brac 6 tabletek dziennie.
Faktycznie od kiedy biore wiecje magnezu, to lydki i brzuch nie boli. -
Marysia0312 wrote:A jakie to badanie na rozszczepienie kregosłupa? pierwszy raz słysze
to jest badanie krwi w ktorym badada sie α-fetoproteina (AFP)tzw. bialko plodowe.
"AFP jest badaniem prenatalnym nieinwazyjnym. Zwiększone ilości alfafetoproteiny w surowicy krwi matki mogą wskazywać na uszkodzenia układu nerwowego u dziecka w postaci rozszczepu kręgosłupa albo bezmózgowia (brak całego mózgu lub jego części). Zaniżony poziom tej substancji może oznaczać występowanie zespołu Downa lub innej wady chromosomalnej. To badanie, w którym każda anomalia powinna być powodem do przeprowadzenia dodatkowych badań w celu potwierdzenia lub wykluczenia diagnozy" -
nick nieaktualny
-
wisnia11 wrote:dziewczyny brzuch mnie dzisiaj boli jak nigdy. jakbym miała okres dostać tylko bardziej... nie wiem czy nie iść dzisiaj do lekarza. wizyta powinna wypaść 3 października. co byście zrobiły na moim miejscu?? iść czy nie?
Zadzwon dla pewnosci, mi lekarka dzisiaj powiedziala, ze bole brzucha w ciazy raz sa a raz ich nie ma, powiedziala, ze sa spowodowane powiekszaniem sie macicy i rozciaganiem miesni i ze moga byc naprawde bolesne. Mnie tez brzuch bolal bardzo mocno, tak ze nie moglam po schodach chodzic, okazalo sie ze jest to normalne, magnez mi pomogl.
-
nick nieaktualnyHey dziewczny, niewiele mam czasu na zglądanie na forum, ale dziś mam nieco luźniej w pracy
Mam pytanie czy któraś z Was ma podobny klopot do mojego - mianowicie nie tyję od początku ciąży "przytyłam" 20 dkg podobno wg lekarza tak bywa ale jestem ciekawa czy ktoraś z Was też tak ma ??
a drugie pytanie z tych przyjemniejszych - czy ktoraś z Was czuje już ruchy dziecka ?? to moja pierwsza ciąża i tak bardzo chcialabym poczuć nasze maleństwo.... -
mi się waga wacha. wyjściowa była 58 kg. na jednym badaniu 59,2 a za 2 tyg. 57,8. jak się w domu ważę to mi wychodzi najczęściej 58,7/59
brzuch już przestał boleć. myśle ze te moje bóle są normalne. nie są bardzo bolesne ale za to bardzo uciążliwe.