X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam od wczoraj "mały" problem otóż zaczął mi tak dziwnie twardnieć brzuch- wczoraj trzymało mnie cały dzień... ale szczerze przyznam, ze mogłam przesadzić z ruchem i porządkami w domu. Dziś co jakiś czas znów zaczyna twardnieć potrzyma jakiś czas puszcza i tak od rana. Oczywiście zaniepokojona przekopałam internet i podejrzewam, ze mogą to być skurcze braxtona-hicksa- w piątek mam wizytę u lekarza, więc na pewno zapytam co się dzieje.
    Czy któraś z was też ma już podobne objawy, albo słyszała o takim twardnieniu brzuszka ?

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja słyszałam właśnie o tych skurczach braxtona-hicksa że są normalne i przygotowują cię macice na poród. ale powinny się pojawić chyba ok 20 tygodnia, więc u ciebie to trochę za wcześnie. ja bym teraz odpoczywała dużo i zobaczyła czy będzie się to powtarzać.
    Dziewczyny ja ostatnio żeby się nie nudzić w domu podłapałam od dziewczyn z II trymestru że można zrobić samemu zwierzaki z filcu dla dzidziusia. kupiłam cały zestaw kolorów w empiku i działam pomału. Oto moje dotychczasowe zwierzaki :)
    0ef50cb6e755fabam.jpg
    715d988e2c0894bem.jpg
    e29df6e31c425ad2m.jpg
    085a5e0058bffae9m.jpg

juicca, Kocur, szczessciara, paula22, Mikusia2, kaaasiaczek_, Viril lubią tę wiadomość

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko jakie cuda <3 Jutro lece do empiku :D

4afcc1255b.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisnia11 wrote:
    ja słyszałam właśnie o tych skurczach braxtona-hicksa że są normalne i przygotowują cię macice na poród. ale powinny się pojawić chyba ok 20 tygodnia, więc u ciebie to trochę za wcześnie. ja bym teraz odpoczywała dużo i zobaczyła czy będzie się to powtarzać.
    Dziewczyny ja ostatnio żeby się nie nudzić w domu podłapałam od dziewczyn z II trymestru że można zrobić samemu zwierzaki z filcu dla dzidziusia. kupiłam cały zestaw kolorów w empiku i działam pomału. Oto moje dotychczasowe zwierzaki :)
    0ef50cb6e755fabam.jpg
    715d988e2c0894bem.jpg
    e29df6e31c425ad2m.jpg
    085a5e0058bffae9m.jpg
    Hmm póki mnie to nie boli to nie będę leciała od razu na IP może dotrzymam do piątku i wtedy rozwieję swoje wątpliwości. Odpoczywam oczywiście póki co i nie szaleję już ze sprzątaniem....
    Wiśnie przepiękne te ozdoby !!! Ja nie mam za grosz talentu plastycznego, więc raczej się nie podejmę i pewnie kupię jakieś gotowe ozdóbki. Gratuluję talentu !!! :) Cudne są naprawdę !!! :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 18 września 2013, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam skurczy brzucha, ale mam okropne skurcze wszystkich innych miesni (glownie lydek w nocy), od 2 dni biore dosc duze dawki magnezu i mi przechodzi. Rozmawialma na ten temat z moja lekarka i powiedziala, ze magnezu nie da sie przedawkowac (oczywiscie biorac go w granicach zdrowego rozsadku) w ciazy, a ze zapotrzebowanie w tym okresie na magnez jest duze to mam brac. Bralam do tej pory 1 tabletke dziennie i dopiero niedawno przeczytalam ze w zasadzie zalecane sa 3 dawki dziennie w odstepach min 4 godziny. Teraz tak robie i jest lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2013, 13:47

Kocur lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • ola27 Debiutantka

Wysłany: 18 września 2013, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam, się :) Ja jestem w 15 tygodniu i też powoli odczuwam te skurcze. Ale tak samo miałam w pierwszej ciąży.

• Kocur Autorytet

Wysłany: 18 września 2013, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny , zrobiłam również wywiad w rodzinie i wśród przyjaciół i rzeczywiście te skurcze to raczej normalka, więc ulżyło mi :) Endokobietko- co do magnezu to też właśnie kilka osób mi go poleciło, więc od wczoraj biorę:)

Dziś wybrałam się na pobieranie krwi przed piątkową wizytą - oczywiście nie obyło się bez małego incydentu ;) Ale już Panie w laboratorium mnie poznały na wejściu, więc nie musiałam, że tłumaczyć, że zdarza mi się zsunąć z fotala;)
    Poza tym w Szczecinie deszcz... ponuro i zimno:( Jestem w czwartym miesiącu ciąży i już zaczynam coraz częściej narzekać na brzuch- parasolka, płaszcz, zakupy i balonik z przodu- za dużo i za ciężko... na dodatek w jesiennym płaszczu już się nie dopinam:( a koszulka wydawało mi się, że cały czas podciąga mi sie do góry grrrrrrrrrrrrr

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 18 września 2013, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe Kocurku miałam to samo wczoraj... ciężka torebka, torba z zakupami śniadaniowymi, parasol na ulewę, balonik z przodu i ledwo dopięty jesienny płaszcz... ledwo do pracy doszłam tak mi ciężko było. Ostatnio bardzo szybko się męczę.
    a w poznaniu brzydko dziś i pochmurno.nieprzyjemnie :(

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 18 września 2013, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisnia11 wrote:
    0ef50cb6e755fabam.jpg
    715d988e2c0894bem.jpg
    e29df6e31c425ad2m.jpg
    085a5e0058bffae9m.jpg

dzisiaj w empiku ten pokusiłam się na ten zestaw wielokolorowego filcu :) od jutra zaczynam zabawę ;)

jeszcze mam takie pytanko co to za nitka, którą obszywałaś zwierzaki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2013, 20:00

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 19 września 2013, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane przedstawiam Wam moje wsparcie podczas porodu:
    https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.doulowanie.pl%2F&ei=RLw6UpXUMYHPtAa2_YDwBw&usg=AFQjCNH0UKLZ_T7RMrF7BqOj7sAxgI-VHw&sig2=RTvEgYqgz0Y1EA2HS619UA&bvm=bv.52288139,d.Yms

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 19 września 2013, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tu macie linka na jaki wozek ostatecznie sie zdecydowalam ale kupie go w grudniu styczniu nie wczesniej:
    http://allegro.pl/wozek-modena-silver-espiro-3w1-fotelik-maxi-cosi-i3545708313.html

Endokobietka, Kocur lubią tę wiadomość

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 września 2013, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, bylam dzisiaj u lekarza. Zrobilam badanie krwi na rozszczepienie kregoslupa, wyniki za 2-3 dni, pobrali mocz, zmierzyli cisnienie, wage, lekarka pogrzebala i powiedziala ze jest wszystko ok.
    Na koniec powiedziala ze nie robi mi USG (bo kasa chorych tutaj nie pokrywa), ale mam odslonic brzuch :)
    Widzialysmy tylko tyl glowki i plecki, a wiec plec jest nieznana. Lekarka powiedziala do dziecka: "trudno przez nastepne 4 tygodnie bedziemy cie nadal nazywac Alex" (pasuje do obu plci).
    Za 4 tygodnie mam przyjsc na organscreening nie wiem jak sie takie USG nazywa po polsku, ale bedziemy ogladac wszystkie organy Maluszka.

Na bol brzucha i lydek mam brac duzo magnezu. Kupilam na poczatku ciazy magnez, na ktorym jest napisane 3 tybletki dziennie, lekarka kazala mi brac 3x2 tabletki i powiedziala, ze pierwsza oznaka ewentualnego przedawkowania bedzie biegunka, dopoki jej nie ma mam smialo brac 6 tabletek dziennie.
    Faktycznie od kiedy biore wiecje magnezu, to lydki i brzuch nie boli.

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 19 września 2013, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny brzuch mnie dzisiaj boli jak nigdy. jakbym miała okres dostać tylko bardziej... nie wiem czy nie iść dzisiaj do lekarza. wizyta powinna wypaść 3 października. co byście zrobiły na moim miejscu?? iść czy nie?

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2013, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zadzwoń do lekarza albo jedz do niego, lepiej niech zobaczy co jest grane.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2013, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Hej, bylam dzisiaj u lekarza. Zrobilam badanie krwi na rozszczepienie kregoslupa, wyniki za 2-3 dni, pobrali mocz, zmierzyli cisnienie, wage, lekarka pogrzebala i powiedziala ze jest wszystko ok.
    Na koniec powiedziala ze nie robi mi USG (bo kasa chorych tutaj nie pokrywa), ale mam odslonic brzuch :)
    Widzialysmy tylko tyl glowki i plecki, a wiec plec jest nieznana. Lekarka powiedziala do dziecka: "trudno przez nastepne 4 tygodnie bedziemy cie nadal nazywac Alex" (pasuje do obu plci).
    Za 4 tygodnie mam przyjsc na organscreening nie wiem jak sie takie USG nazywa po polsku, ale bedziemy ogladac wszystkie organy Maluszka.

Na bol brzucha i lydek mam brac duzo magnezu. Kupilam na poczatku ciazy magnez, na ktorym jest napisane 3 tybletki dziennie, lekarka kazala mi brac 3x2 tabletki i powiedziala, ze pierwsza oznaka ewentualnego przedawkowania bedzie biegunka, dopoki jej nie ma mam smialo brac 6 tabletek dziennie.
    Faktycznie od kiedy biore wiecje magnezu, to lydki i brzuch nie boli.
    A jakie to badanie na rozszczepienie kregosłupa? pierwszy raz słysze

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 września 2013, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia0312 wrote:
    A jakie to badanie na rozszczepienie kregosłupa? pierwszy raz słysze

to jest badanie krwi w ktorym badada sie α-fetoproteina (AFP)tzw. bialko plodowe.

"AFP jest badaniem prenatalnym nieinwazyjnym. Zwiększone ilości alfafetoproteiny w surowicy krwi matki mogą wskazywać na uszkodzenia układu nerwowego u dziecka w postaci rozszczepu kręgosłupa albo bezmózgowia (brak całego mózgu lub jego części). Zaniżony poziom tej substancji może oznaczać występowanie zespołu Downa lub innej wady chromosomalnej. To badanie, w którym każda anomalia powinna być powodem do przeprowadzenia dodatkowych badań w celu potwierdzenia lub wykluczenia diagnozy"

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2013, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wytłumaczenie:)

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 września 2013, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisnia11 wrote:
    dziewczyny brzuch mnie dzisiaj boli jak nigdy. jakbym miała okres dostać tylko bardziej... nie wiem czy nie iść dzisiaj do lekarza. wizyta powinna wypaść 3 października. co byście zrobiły na moim miejscu?? iść czy nie?

Zadzwon dla pewnosci, mi lekarka dzisiaj powiedziala, ze bole brzucha w ciazy raz sa a raz ich nie ma, powiedziala, ze sa spowodowane powiekszaniem sie macicy i rozciaganiem miesni i ze moga byc naprawde bolesne. Mnie tez brzuch bolal bardzo mocno, tak ze nie moglam po schodach chodzic, okazalo sie ze jest to normalne, magnez mi pomogl.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2013, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczny, niewiele mam czasu na zglądanie na forum, ale dziś mam nieco luźniej w pracy :)

Mam pytanie czy któraś z Was ma podobny klopot do mojego - mianowicie nie tyję :( od początku ciąży "przytyłam" 20 dkg :( podobno wg lekarza tak bywa ale jestem ciekawa czy ktoraś z Was też tak ma ??

a drugie pytanie z tych przyjemniejszych - czy ktoraś z Was czuje już ruchy dziecka ?? to moja pierwsza ciąża i tak bardzo chcialabym poczuć nasze maleństwo....

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 19 września 2013, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi się waga wacha. wyjściowa była 58 kg. na jednym badaniu 59,2 a za 2 tyg. 57,8. jak się w domu ważę to mi wychodzi najczęściej 58,7/59
    brzuch już przestał boleć. myśle ze te moje bóle są normalne. nie są bardzo bolesne ale za to bardzo uciążliwe.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
‹‹ 31 32 33 34 35 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ