X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2015, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAdasia u mnie bylo to samo, robilam wszystko do konca ciazy a malej i tak sie nie spieszylo. Sprzatalam, mylam podlogi na kolanach, chodzilam na bardzo dlugie spacery, po schodach, jezdzilam na zakupy, i nic:-) w 38 tc na usg do dnia przed porodem mialam szyjke 38 mm. Miekka ale przepuszala tylko palec:-) uparta dziewczynka mi sie trafila i tyle. Teraz tez czuje ze pochodze w dwupaku:-)

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• loszcz Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    UWAGA MARUDZE!!!

Wiecie ja mam przeczucie,że urodze szybciej ale tak troche może panikuje i tak sobie wmawiam.Przed świętami miałam już bóle i twardnienia i tak się pojawiają co kilka dni i znikają.Do tego gromada innych dolegliwości.W Polsce pewnie bym już u lekarza była z 5 razy a tu mnie totalnie zlewają wiec co mam zrobić innego jak nie czekać cierpliwie i nóg nie zacisakć.Dopuki mały się rusza,skurcze nie są regularne,wody nie odejdą lub nie ma krwawienia mam sie nie martwić.Tak usłyszałam kiedy dzwoniłam do szpitala bo mnie brzuch jak na okres bolał przez kilka godzini aż mi do kręgosłupa promieniowało(a raczej od kredosłupa).Wzięłam więc zestaw nospa+magnez+paracetamol i do łóżka.Przeszło na drugi dzień...
    Ta akcja była kilka tyg temu a ja wciąż w ciąży więc może naprawde nie było czym sie przejmować.Może...
    Dodam że to nie pierwszy raz tak mnie troche olano.Nawet nie wiem jaką mam szyjkę bo tu nie badają :-( Także myśle sobie że sama nie wiem na ile ból i twardnienie to norma a ile nie ,pierwszy raz w ciąży więc nie mam porównania,spojenie boli ale chyba musi,brzuch sie stawia ale moze to te skurcze Baxtona cośtam cośtam.Po schodach jak ide to jęcze w głos ale dzidzius wielki topewnie uciska narządy.Czuje się jak po wypadku samochodowym ale moze więcej osob tak ma?Do porodu 7 tyg a ja co tydzień myśle że to już mój ostatni jak tak dalej sie bede do dupy czuła.Nie ma tygodnia abym dzień czy dwa nie leżała w łóżku i nie liczyła skurczów albo miała jakieś bóle że chodzić nie moge tyle ze wszystko przechodzi.Nic z tego nie rozumiem.
    Nie wiem czy pamiętacie akcję jak mój mały miał mieć niby ponad 2kg w 28/29 tyg?Na tym ostatnim USG babka mówiła że mały jest na granicy 95 centyla czyli duży(1600) ale jeszcze w granicach normy a na tym poprzdnim USG (2100) ktoś sie pomylił,skąd mam wiedzieć czy może to pierwsze USG nie było prawidłowe a 2 błędne?Słowo przeciwko słowu.Mieści się jeszcze dziecina na granicy normy czy już nie?A nawet im w sumie nie chodziło tak o wage jak o wymiary bo za duży o 3 tyg jest.
    Jak mam powieżyć życie swoje własne i długo wyczekiwanego dziecka osobie której nie ufam?Skąd mam wiedzieć że ciąża jest prawidłowa na podstawie słuchania serduszka i mierzenia ciśnienia raz na 4 tyg?
    Tu też nie przyjmują na porodówkę z rozwarciem miejszym niż 4 cm,wiecie co to oznacza?Niektóre kobiety jadą do szpitala po kilka razy zanim zostaną przyjęte.Moja klientka urodziła na parkingu przed szpitalem bo nie zdążyła wrócić na czas...
    Musialam sobie ponarzekać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 01:48

201503231678.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2015, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    Jedyne z czym mam teraz klopot to z wyproznieniem. Od porodu nie wyproznilam sie i powiem Wam boje sie tego bo mam szwy. Boje sie bolu. Jutro maz ma mi przywiez czopki glicerynowe bo w szpitalu maja ale jakies bardzo mocne i prosilam meza o jogurty typu aktivia zobaczymy jutro.
    Też się bałam wypróżnienia pierwszego po porodzie, że będzie bolało, bo te szwy i rana ale to nie boli, no chyba że masz mega twarde kupsko do zrobienia to będzie Cię bolało ale i bez szwów by Cię bolało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 01:42

• Tess Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczamila - czyli jednak za wcześniejszy poród nie jest odpowiedzialna teściowa ;) Myślę, że na tym polega piękny poród, jak Twó - gdy nie myśli się o sobie tylko o dziecku... wtedy żaden ból nie jest straszny i można góry przenosić. Wysyłamy Wam tu mega dawkę pozytywnej energii do zdrowienia i cieszenia się sobą nawzajem.

Niunia - trzymam kciuki za szybki powrót do ,,używalności" po cesarce. Trzeba będzie teraz panienki pilnować :)

Dorka1979, Niunia86 lubią tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2015, 01:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAdasia wrote:
    Adasia urodziłam 40+2d , więc wszystko możliwe, a też u mnie szyjka nie skracała się.Gin mi 3 dni przed terminem masaż szyjki robiła, żeby przyspieszyć poród, to głowka była nisko ale rozwarcie na 1 palec.
    Ja córkę urodziłam w 41t+2d ciąży. Przenosiłam 9 dni i powiem, że teraz też bym chciała, bo po terminie to położą mnie do szpitala i będę pod kontrolą

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2015, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysti wrote:
    Ja tez torby nie mam spakowanej no panik :) spakuje w lutym :)
    Ja spakowałam, jeszcze tylko takie drobnostki mam wrzucić jak szczoteczka, szczotka żel do mycia itp.

Krysti lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2015, 01:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tess nie, nie tesciowa:) mowilam mezowi przed porodem ze ma jej nie przywozic do szpitala i mojej mamie tez mowilam zeby nie przychodzila ale to zwzgledu na wlasnie tesciowa jednak teraz byla moja mama bo pomagala mi z laktatorem i mlekiem wiec mowie mezowi ze jak tesciowa chce przyjechac to niech ja przywiezie i byla wczoraj. Powiem Wam ze jestem pozytywnie zaskoczona, wycalowala mnie wypytala o zdrowie moje i malego, zaproponowala pomoc i to nie narzucajac sie przy tym. Maz sie smial ze w piatek domownika wino postawila i sie spila za wnuka:P i wczoraj mowilismy ze nie mam wyprasowanego wszystkiego to byl tu maz do 20 i po powrocie do domu stwierdzil ze tesciowa nam wszystko poprasowala. Wiec ja jestem w szoku poporodowym i potesciowym ;P

loszcz, Dorka1979, Justyska89, Emca, noa8, Niunia86, Ewelaa, Emartea, SunSun, czekaja, gosiaczek31, Sarah88, Krokodylica, Pocahontas, Tess, Krysti, madziutek 23, ines31, Juusti69 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2015, 01:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysti wrote:
    Ale super masz męża :)
    Mój M dzisiaj stwierdził, że przy tym dziecku o wiele bardziej się boi niż przy tamtej dwójce. Wcześniej mówi był młodszy i jakoś inaczej to przechodził a teraz odczuwa to inaczej tak jakbyśmy pierwszego dziecka się spodziewali. Boi się że będzie takie malutkie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 01:44

Niunia86, gosiaczek31, Krysti lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2015, 02:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spać nie mogę młoda szaleje jakby niewiem co w nią wstąpiło okopana jestem z każdej strony zebro mnie boli jajnik i niewiem co jeszcze boki. na dodatek z tego wariactwa czkawki dostała a ja leżę i czekam na spokój u mnie w brzuchu bo co już prawie śpię to ona daje mi takiego kopa ze gwiazdki mi się chyba pokazują

Niunia86, Krysti lubią tę wiadomość

• Emca Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 02:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam, że wejdę na forum nadrobię zaległości, jak będą duże to dokończę jutro, opiszę pokrótce bociankowe, które było wczoraj, a tu takie nowiny, że aż mi dech zaparło i wzruszyło.

Kaczamila, Niunia serdecznie Wam gratuluję, życzę dużo zdrowia dla maleństw i dla Was. Szybkiego powrotu do domów z Waszymi kochanymi dzieciaczkami. Bardzo się cieszę, że wszystko dobrze poszło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 02:35

kaczamila, Niunia86 lubią tę wiadomość

f2wl20mm925bvyc3.png
  • loszcz Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 03:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyska mam to samo.Jakies fale,garby itd na całej długości i szerokości brzucha.
    Wierci się mały niesamowicie.Mam zamiar włączyć muzykę relaksacyjną,czasem pomaga.

Niunia86, Krysti lubią tę wiadomość

201503231678.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Kobietki :-)
    Mnie właśnie przywieźli z pooperacyjnej na normalną sale. Czekam z niecierpliwością na śniadanie i obchod ale nie z powodu głodu czy wizyty lekarza ale zaraz po tym przyjeżdża M i idziemy do Malutkiej. Dopiero tam dowiem się od innego lekarza jak pierwsza noc mojej kruszynki, czy nic się w nocy nie działo i czy nie ma przeciwwskazań, żeby ją przytuliła. W końcu nic tak dobrze nie działa na wczesniaczka jak serce Matki ;-)
    Po cesarce najgorzej było wstać bo boli bardzo ale da się przeżyć :-)
    Ostatnie przeciwbólowe dostałam wczoraj o 23 i do tej pory jest znośnie.

Między 24 a 4 rano rodziła jedna pani z niskim progiem bólowym. Strasznie krzyczała przy skurczach jak rozwarcie się robiło. Szkoda mi jej było bardzo. Ja jednak próg bólu mam w miarę ok bo najgorsze skurcze przemruczalam w rytm ulubionej piosenki ;-)

Miłego dnia Wam życzę. Jeśli macie dzisiaj jakieś wizyty to trzymam kciuki.
    Po wizycie u Niuni mojej zdam relacje jak będziecie ciekawe.

Kaczamila jak tam synek? Chylę czoła dla teściowej....
    Buziaki moje wspieraczki niezastąpione :-*

Rybeńka, czekaja, gosiaczek31, Ewelaa, Sarah88, Krokodylica, Tess, madziutek 23, ines31, Juusti69, ewka1990, Dorka1979, Emca lubią tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasss wrote:
    Niunia ale nie czułaś ze to może być juz do momentu jak wody odeszły? Bardzo daleko miałaś do szpitala dobrze ze wszystko poszło dobrze i macie juz dzieciaczki cale i zdrowe
    Czekają nie mów głupot kszda z nas zasłużyła i urodzi śliczne zdrowe maleństwo!

Kasss jak pamiętasz ja już od grudnia budziłam się w nocy z bólami brzucha. Wtedy pobolalo godz i przechodziło. Co prawda tym razem ból był inny ale gin na ostatniej wizycie mówił, że mała teraz rośnie intensywniej i mogę czuć się inaczej. Niestety przez myśl mi nie przeszło, że to już skoro pessara miejscu a ja od ponad dwóch tygodni plackiem leżę. W momencie podjęcia decyzji poczułam jak wody zaczynają odchodzić i od razu po tym wyleciał czop sluzowy. Ale jakbym nie zareagowała i tak do porodu doszłoby wczoraj ze względu na bakterie.

iv09cbxm68yuj78z.png
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej niunia. A jak się czujesz po cc? Napisz nam potem co z malutką. I jak mozesz to zrób zdjęcie.
    Ja was tak przezywam ze miałam dzis ciezka noc non stop sie budziłam i ty i kaczamila mi sie śniłyście. Stresuje sie strasznie bo zdarzają mi sie skurcze brzuch mi się stawia niunia z usg jest o tydz starsza szyjkę mam na 2 cm i boje się ze moe wczesniej urodzić. W pt mialam usg i dzis idę z tymi badaniami do mojego gin. Zobaczymy co mi powie

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://m.facebook.com/photo.php?fbid=934259589927362&id=100000299891503&set=a.637221352964522.1073741829.100000299891503&ref=m_notif&notif_t=like&actorid=100001328721606

Na chwile obecną tylko tak mogę pokazać Moją Maleńką.
    Pozdrawiamy forumowe ciocie :-*

anet525, gosiaczek31, Tess, ania86poz lubią tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2015, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny witam sie z Wami. Dzisiaj zaczynalabym kolejny tydzien;)
    Niunia ciesze sie ze u Ciebie ok. Trzymam kciuki za dobre wiesci o malej ale szczerze to wiem ze bedzie napewno dobrze;) ja jestem dumna bo udalo mi sie znowu odciagnac troche mleka, nie sa to ilosci przeliczane na butelki bardziej na cm w malej strzykawce ale zawsze cos;) juz coraz lepiej leci. Mam taki stary laktator jeszcze z pompka przyoominajaca gruszke ale ciagnie dobrze. Kuzynka poslala mi z nbaby ono ale on jest dziwny i malo ciagnie, moze pozniej jak bedzie wiecej mleka to pojdzie lepiej. Bylam u mojego syneczka i rozmawialam z pania doktor i Oskarek nadaje sie do wyjecia z inkubatora;) jutronpowtarzaja badania krwi i mam nadzieje ze bedzie ok. Prosze trzymajcie kciuki;)
    a w ogole przesylam pozdrowienia dla cioc z forum od Oskarka :* :* :*

Jak tam u Was przygotowania dziewczyny do tego waznego dnia? A tak mi sie teraz przypomnialo z serii rad;) kupilam wkladki laktacyje firmy bella mama i powiem Wam kupcie cos innego bo mi przyklejaja sie strasznie do sutkow.

Niunia86, noa8, Emartea, anet525, SunSun, bella82, bella82, Rybeńka, czekaja, gosiaczek31, sylwia85, Ewelaa, Sarah88, Krokodylica, loszcz, madziutek 23, ines31, Tess, Juusti69, ewka1990, Dorka1979, Emca lubią tę wiadomość

• anet525 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niunia nie moge otworzyc linka. Moze uda sie z laptopa bo z Tel nie chce mi się otworzyc.
    Kaczanila to super ze Oskarek bedzie mógł juz byc przy tobie oczywiscie trzymam kciuki za was!!!!
    Powiedz mi co dokladnie i pilnie musze zabrac do szpitala?

24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niunia, ja też z tel. nie mogę otworzyć, ale później na pewno zobaczę to twoje małe cudo.
    Naprawdę bardzo się cieszę dziewczyny, że z maluszkami wszystko dobrze. Teraz zbierajcie doświadczenie bo my za niedługo będziemy potrzebować fachowych porad.

4e3f84b95f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2015, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki badan w trakcie ciazy robionych a na pewno te aktualne, chociaz ja mialam wszystkie i dzieki temu lekarze mogli podejrzec jak skakalo moje crp. Koszula nocna reczniki podklady bella mama i na lozko (ja jestem tutaj 3 dobe i juz zuzylam po 3 opakowania). Plyn do higieny intynej ja mam bialy jelen z kora debu i sie myje cala nim, chusteczki do higieny intymnej nawilzone fajna rzecz bo prxy sikaniu czy ogolnie wyproznianiu mozna sie podetrzec taka chusteczka i mnie to mniej bolalo niz papierem toaketowym, sztucce, kubek, reczniki kuchenne (cos wytrzec, umyc) wode do picia do porodu! Ja oczywiscie zapomnialam ale na sali byla ze mna fajna kobietka i dala mi swoja wode bo miala dwie butelki.

wybaczcie ze tak chaotycznie napisane...

SunSun, anet525, Rybeńka, czekaja, gosiaczek31, Emartea, Ewelaa, patryśka83, Krokodylica, ines31, Tess, Dorka1979 lubią tę wiadomość

• anet525 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oki dzięki a majtki poporodowe są potrzebne?

24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
‹‹ 1103 1104 1105 1106 1107 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ