X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines31 wrote:
    Ja też, do każdej następnej wizyty odliczam dni i nie umiem się doczekać żeby dowiedzieć się czegoś o maluszku. Po każdej wizycie jestem spokojniejsza (zazwyczaj spokojna jestem jakieś 2 dni, zanim znowu sobie coś zacznę wkręcać, ale zawsze coś ;) )Mi na szczęście się to nie przytrafiło. Jeszcze :/

Ines mam tak samo !! Jakbym siebie widziala :P

ines31 lubi tę wiadomość

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)

Polecałyście jakieś chusteczki nawilżane, a ja oczywiście przegapiłam ten moment :) których używacie/najlepsze/dlaczego?

Ja mam na razie 2 opak. pampers sensitive, bo była na nie promocja, ale widzę, że zaczyna się też promocja w biedronce na chusteczki i pieluchy dada (ale chyba od rozmiaru 3).

Aha - no i w carrefourze jest promocja na 3kg proszek Dzidziuś jakby co :)

noa8, Dorka1979 lubią tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://twoja-ciaza.com.pl/kalkulatory/waga-plodu-ac-hc-fl-bpd.php kalkulator wagi

http://twoja-ciaza.com.pl/kalkulatory/

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella82 wrote:
    Ines ja tez czekam :-( ale co moge zrobic, lekarka nie przyszla do pracy bo chora :-(
    No nic nie poradzisz :( , okazuje się że lekarze jak zwykli ludzie, też chorują ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 11:52

bella82 lubi tę wiadomość

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    p.s. Trzymam mocno kciuki za wszystkie nie odzywające się (za odzywające się oczywiście też :))) mamusie. Mam nadzieję, że wszystko ok i po prostu nie mają czasu do nas zaglądać...

Dorka1979 lubi tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • limcia Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybaczcie dziewczyny, ale nie dam rady wrzucić na razie zdjęć, za dużo mnie kosztuje pogodzenie się z tą całą sytuacją. Do tej pory się trzymałam, ale teraz jak chodzę do dziewczynek jest mi strasznie ciężko, patrzeć na te małe istotki i że będą musiały jeszcze tam tyle leżeć.
    Chciałabym wyjść już do domu.

To o czym pisała Justi o spadającym tętnie dziecka też jest mi doskonale znane, co prawda nie skończyło się to wtedy porodem, ale to co przeżyłam to nie zapomnę nigdy. Zarówno w ciąży się co chwilę coś działo (nadciśnienie, cukrzyca, zatrucie ciążowe, słabe przepływy, spadające tętno), jak i po ciąży (dalej nadciśnienie, infekcja). Kłucia i kroplówki są na porządku dziennym

To i ja przybliżę jak u mnie wyglądał dzień porodu. Lekarze zawsze mi mówili, że jak im dam pretekst i coś się będzie działo, to nie będą długo czekać na rozwiązanie.

O 22 godz. pielęgniarka zmierzyła mi ciśnienie, nie chciała mi powiedzieć ile jest (żadna tak nie robiła, ta jest "wyjątkowa"), później za jakiś czas drugi i tak samo, i później trzeci i tak samo z odpowiedzią po co ma się Pani denerwować. To już wiedziałam,że coś jest nie tak i jeszcze gorzej się denerwowałam jak nie chciała powiedzieć. Leżałam tam 6 tyg. więc wiedziałam, która pielęgniarka jest jaka i stwierdziłam, że trzeba mieć to szczęście,żeby trafić na najgorszą. W ogóle zawsze była zakręcona. Lekarz przyszedł oglądać wypisy ktg i ona mu pokazuje w notesie, że ta dziewczyna ma takie, a ta takie i ta. Oczywiście nie mówiąc przy nas. Powiedział, ze sam zmierzy. No i rzeczywiście ma Pani wysokie, też nie mówi jakie. Kazał jej zmierzyć o 23.00 i zobaczymy. No to zmierzyła nie powiedziała. W końcu podniosłam głos i powiedziałam,że jak od tego ma zależeć czy będę miała cesarkę to przecież chce wiedzieć. To ona w końcu , że utrzymuje się 160/100.To już wiedziałam co mnie czeka. Za chwilę mnie zawołała żeby założyć cewnik,Pytam,to jednak będzie ta cesarka (bo nikt nic nie mówi) to tylko odburknęła. Nie umiała tego cewnika założyć i zawołała inną yhh. Później przyszedł lekarz i powiedział, że miałam wtedy 170/100 i muszę robić cięcie, że nie ma na co czekać. Zawieźli mnie na salę..Zdążyłam tylko zadzwonić do męża żeby przyjechał, bo oczywiście pielęgniarka mówiła po co mam teraz dzwonić, to ja że on nie przyjedzie w ciągu 10 min tylko potrzebuje godziny. U mnie pobyt na sali trwał trochę ponad godzinę, bo pobierali chyba łożysko do badania.Mąż poszedł zobaczyć dziewczynki, ja zobaczyłam dopiero na 3 dzień, bo miałam kroplówki na zbicie ciśnienia.

Później martwiłam się o mleko, ale na szczęście przyszła odpowiednia pielęgniarka, pokazała co i jak i teraz mam nawał pokarmu:)I cały dzień i noc kręci się wokół ściągania mleka.

Staram się być twarda,ale przychodzą takie dni jak dziś, że nie umiem sobie poradzić. Nie był to optymistyczny wpis, ale tak niestety czasem bywa.

1usazbmhhgo5jhw6.png
  • loszcz Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hwesta wrote:
    Mam bóle miesiączkowe od jakiegoś czasu w podbrzuszu, one się pojawiają, spinają brzuch i odchodzą, czy to są właśnie skurcze ? I jeśli bedą często i regularnie to właśnie one?
    Na to pytanie powinny ci odpowiedzieć doświadczone mamuśki a nie taka osoba (czytaj pierwiastka) jak ja :-\
    chciałbym jednak podzielić się tym co wiem.
    Otóż nie ma 2takich samych porodów więc trudno stwierdzić co jest typowe,ale porod jako proces trwa dość długo i mogą wystąpić objawy jak biegunka(ciało się oczyszcza),kołatanie serca,zmiany nastrojów,bóle głowy,odejście czopa jeśli nie odszedł szybciej,odejście wód(z tym to różnie) i regularne skurcze (najlepiej je zapisywać na kartce to wtedy wiesz na pewno ile ich Masz i jak długo trwają i czy zwiększa się ich częstotliwość).Skurcze co 15 min mogą być początkiem(4 skurcze na godzinę),przechodzą w skurcze co 10 min (liczyc tylko pół godziny i wtedy szybko do szpitala) ja już przy skurczach co 15 najlepiej bym jechała bo ja panikara jestem ale mieszkam w Uk i tu NIE przyjmą na oddział jeśli się nie ma 3skurczów na 10 min i/lub rozwarcia na min 4 cm (chyba że wody odeszły wtedy muszą przyjąć) :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 13:23

Madzik82, Dorka1979 lubią tę wiadomość

201503231678.png
  • bella82 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines31 wrote:
    No nic nie poradzisz :( , okazuje się że lekarze jak zwykli ludzie, też chorują ;)

ale dlaczego w dniu mojej wizyty? ;-)

• ines31 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limcia może to nie był poród marzeń- rozumiem, ale twój wpis ma bardzo ważny optymistyczny ( nawet dwa) wątki. Masz 2 zdrowe córeczki i TO JEST NAJWAŻNIEJSZE PODSUMOWANIE twojego porodu :)

loszcz, Ewelaa, Madzik82, gosiaczek31, Dorka1979 lubią tę wiadomość

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    limcia - trzymaj się ciepło! Uważam, że super że masz pokarm, bo dużo szybciej na nim dziewczynki wydobrzeją i nabiorą ,,tłuszczyku".
    Z opowieści budujących - rozmawiałam ostatnio o ciąży ze znajomą w obecności jej 20-letniego syna. Opowiadała mi, że ciąża była zagrożona i miała problemy z donoszeniem... dorosły syn był w ciężkim szoku, bo pewnie nawet tego nie podejrzewał... wydaje mi się, że zaczął patrzeć na matkę z ogromnym szacunkiem po tej rozmowie...
    Troszkę tak jest, że dzieci nie zdają sobie sprawy ile wysiłku kosztowały swoich rodziców, a zwłaszcza mamy :) Kiedyś im o tym opowiesz....

ines31, loszcz, Ewelaa, Madzik82, Emartea, Dorka1979 lubią tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tess wrote:
    limcia - trzymaj się ciepło! Uważam, że super że masz pokarm, bo dużo szybciej na nim dziewczynki wydobrzeją i nabiorą ,,tłuszczyku".
    Z opowieści budujących - rozmawiałam ostatnio o ciąży ze znajomą w obecności jej 20-letniego syna. Opowiadała mi, że ciąża była zagrożona i miała problemy z donoszeniem... dorosły syn był w ciężkim szoku, bo pewnie nawet tego nie podejrzewał... wydaje mi się, że zaczął patrzeć na matkę z ogromnym szacunkiem po tej rozmowie...
    Troszkę tak jest, że dzieci nie zdają sobie sprawy ile wysiłku kosztowały swoich rodziców, a zwłaszcza mamy :) Kiedyś im o tym opowiesz....
    To jest święta racja, powiem szczerze że odkąd jestem w ciąży patrzę inaczej na moją mamę a wydaje mi się że z czasem opieki na maleństwem ten szacunek i podziw będzie jeszcze większy.

loszcz, Tess, Dorka1979 lubią tę wiadomość

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • bella82 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limcia Kochana trzymaj sie, najwazniejsze, ze jest juz po wszystkim i masz swoje Kruszynki i masz mleko ktore dla nich bedzie najlepszym pokarmem :-)

• loszcz Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś byłam świadkiem rozmowy 2 położnych na porodowce (kiedy moja siostra rodziła).Pamiętam że mówiły wtedy ze wystarczy spojrzeć na kobietę i wiedzą czy to już jest poród czy jeszcze nie.Jeśli kobieta się uśmiecha mówiąc "dzień dobry" przy wejściu do szpitala to jeszcze ma czas,jeśli się nie uśmiecha i w czasie skurczu nie jest w stanie mówić (ani chodzić) to już jest w trakcie porodu.Tak mi się przypomniało...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 12:34

201503231678.png
  • konwalianka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    limcia, z Twoim pokarmem dziewczynki raz dwa urosną.. super sobie radzicie.. a co do cc..miałaś pecha, że trafiłaś na tą pielęgniarkę, ale czasem tak się zdarza.. sama cc, to dla każdej z mam przeżycie, dobrze, że zrobiono, skoro Twoje ciśnienie tak długo się utrzymywało na wyżynach..dzięki temu obie dziewczynki mają się dobrze!! dobrze, że to wyrzucasz z siebie.. będzie CI lżej.. jeśli czujesz, że nie dajesz rady - skorzystaj z pomocy psychologa, to żadna ujma, a pozwoli uporać Ci sie z tymi emocjami..

Bella, zdarza się.. na pewno to żaden komfort "pokazywać" sie innemu lekarzowi, ale jeśli Cię to pocieszy.. w szpitalu będzie oglądać Cię całe mnóstwo osób, których nie znasz.. taka prawda.. mnie w I ciąży na ip jeden lekarz, na porodówce - drugi, na kolejny dzień - trzeci..a przy porodzie IV.. i wierz mi.. później Ci to zwisa..

co do skurczy.. mam właśnie takie:
    I rodzaj: spiecie brzucha, po nim następuje ukłucie w szyjce
    II rodzaj: spięcie brzucha, po nim następuje parcie małego na dół, mocno ciągnie i boli
    III rodzaj: ból okresowy (u mnie niemal od 2 tygodni)
    IV rodzaj: ból krzyżowy, zazwyczaj towarzyszy mu spięcie brzucha - najbardziej bolesne i to przypomina ból porodowy ;/

byłam dziś na badaniach..no i siniak jak nic.. położna nie mogła wypiąć jednej fiolki i pociągnęła za igłę w górę.. auć.. ciekawe, jak moje białko w moczu.. jutro wizyta.. a GBS-ujemny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 12:43

MamaAdasia, gosiaczek31, gabi30, Dorka1979 lubią tę wiadomość

Nasz Tymuś

17u99vvjrkw5nnt9.png
    PL

Gang 18+

• loszcz Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limcia szkoda że nie miałaś "idealnego" porodu ale jesteś mamusia 2 maleńkich,zdrowych dziewczynek.Będzie tylko lepiej.Jesteś bardzo dzielna.Bądź dobrej myśli kochana :-)
    I tak trzymaj z mleczkiem,córeczki szybko nabiorą cialka na twoim pokarmie

201503231678.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak się zastanawiam włąśnie, ile dziecko może być w tych samych ubrankach jeśli są czyste i niczym sie nie ubrudziły?

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dawno nie pisałam, teraz usiadłam, staram się Was nadrobić jak mały śpi.

Anastacia wszystkiego najlepszego z okazji urodzin- wybacz że spóźnione ale szczere 

Jussti przeżyłaś również okropne chwile przy porodzie, ale ważne jaki jest finał że dzieciaki są już z nami i jest ok. Trzymam kciuki za małą by proces ssania „przyszedł” jak najszybciej. Córeczka jest przeeeeee śliczna

Anet cieszę się, ze wyszłaś ze szpitalu w dwupaku  ciesz się brzuszkiem jak najdłużej 

Limcia gratuluję, trzymam kciuki za bobasy. Będzie dobrze. Dobrze, że karmsz swoim pokarmem bo to jest teraz dla nich jak najlepsze lekarstwo.

Dziewczynom gratuluje udanych wizyt, fajnie słyszeć, że jest wszystko ok., za dzisiejsze wizyty trzymam kciuki.
    I oczywiście wielkie kciuki i uściski dla mam szpitalnych i leżących, ode mnie i Oskarka, dla reszty mamusiek również 

aAAA i gratuluję donoszonych ciąż 

belladona pisała o majtkach, faktycznie lepiej kupić większe by gumka była wysoko i wkładka się zmieściła, ja również po paru dniach poprosiłam mamę o „wielkie gacie bawełniane” i dużo lepiej się chodziło, ale jak dałam mężowi rzeczy do prania to powiedział że te wielkie majtki wynosi na strych z wszystkimi ciążowymi ubraniami :P

loszcz, MamaAdasia, ines31, Anastacia33, limcia, Emartea, gosiaczek31, Tess, gabi30, Dorka1979, noa8 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za odpowiedzi dotyczace skurczy... Ja sie boje, ze przegapie jak sie zacznie cos szybciej zaczynac niz w terminie, ale chyba bedzie bolalo na tyle, ze bede wiedziala, ze musze jechac na izbe przyjec ;)
    Ja ten bol miesiaczkowy mam juz dosc dlugo, ale jest do zniesienia i jest sporadyczny, jakby byl regularny to mysle, ze bedzie uciazliwy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2015, 12:54

• loszcz Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczamila dobrze że się odezwalas:-)
    Jak się odnajdujesz w trudach macierzyństwa?Ile Oskarek waży?Pochwal się trochę

kaczamila, Dorka1979 lubią tę wiadomość

201503231678.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dobrze, byliśmy wczoraj z małym u kardiologa i jest wszystko ok, następna wizyta za 3 miesiące. Lekarzy mam jeszcze trochę do zaliczenia: laryngolog, okulista, usg główki, usg bioderka, powtórzenie morfologii...
    Mały przybiera na wadze teraz waży 2600, choicaż w ost tyg przybrał mniej i położna powiedziała, ze mam mu dawać wiecej pokarmu, no ale jak on pije tyle ile chce a jak wypije za dużo to mu sie ulewa to co mam zrobić...
    Dzisiaj trochę pospaliśmy z małym, w nocy dość sporo zjadł, o 6 miał posiłek i spaliśmy do 10 a i tak musiałam go rozbudzać do jedzenia, ale dupke się przebrało i od razu się rozbudził :)

A tu zdjęcie z pozdrowieniami dla cioć z forum, zdjecie z soboty rana a popołudniu odpadł nam pępek :)
    szvrpt.jpg

loszcz, bella82, Ewelaa, ines31, MamaAdasia, Justyska89, Rubi, konwalianka, MisiaMonisia, sylwia85, jasmin, limcia, Emartea, gosiaczek31, kasss, Emca, Scarlett2014, Tess, Krokodylica, Pocahontas, gabi30, Niunia86, Tygrysek, Dorka1979, madziutek 23, Juusti69, noa8 lubią tę wiadomość

‹‹ 1237 1238 1239 1240 1241 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ