X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Sarah to jest straszne co piszesz. Wspolczuje Ci bardzo tej sytuacji.
    Dlatego ja bardzo, ale to bardzo obawiam sie tych pierwszych dni / tygodni w domu, tych odwiedzin i "zlotych rad". Wiem ze jesli ktokolwiek powie mi chociaz slowo to nie wytrzymam i zjebie go z gory na dol.
    tez to sobie mowilam, ale zamarlam...wierz mi...nie umialam slowa powiedziec a potem jak poszli wpadlam w taka panike ze sama nie wiem co m isie dzialo...teraz jak cos ktos mi powie, odpowiem krotko. bo to moje dziecko, ja je urodzilam i ja je wychowam bo to JA jestem od tego nie dziadkowie, oni mieli swoj czas

Krokodylica lubi tę wiadomość

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    naprawde myśłalam ze zaczelo sie baby blues :(

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah88 wrote:
    tez to sobie mowilam, ale zamarlam...wierz mi...nie umialam slowa powiedziec a potem jak poszli wpadlam w taka panike ze sama nie wiem co m isie dzialo...teraz jak cos ktos mi powie, odpowiem krotko. bo to moje dziecko, ja je urodzilam i ja je wychowam bo to JA jestem od tego nie dziadkowie, oni mieli swoj czas

No przez takie "super" rady czlowiek moze popasc rzeczywiscie w jakas panike i strach, bo jako pierworodki nie mamy doswiadczenia jeszcze

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah rozumiem cie. Moja tesciowa tak samo robila. Wszystko krytykowala co robie z coreczka a ja zamiast powiedziec jej krotko ze to moje dziecko i wiem co mam robic to wylam po katach i sie dolowalam. Pozniej moja mama troche mnie podniosla na duchu jak przyjechala. I delikatnie tesciowej wkladala do glowy jaka jest z nas dumna itd:-) i ucinala jej glupie komentarze z porownaniami. Zreszta zgodnie z prawda ze od tamtych czasow wszystkie teorie sie pozmienialy:-)

• Sarah88 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosiaczek31 wrote:
    Sarah rozumiem cie. Moja tesciowa tak samo robila. Wszystko krytykowala co robie z coreczka a ja zamiast powiedziec jej krotko ze to moje dziecko i wiem co mam robic to wylam po katach i sie dolowalam. Pozniej moja mama troche mnie podniosla na duchu jak przyjechala. I delikatnie tesciowej wkladala do glowy jaka jest z nas dumna itd:-) i ucinala jej glupie komentarze z porownaniami. Zreszta zgodnie z prawda ze od tamtych czasow wszystkie teorie sie pozmienialy:-)
    tak bo kiedys nikt nic nie wiedzial tlyko robil jak chcial, co nie znaczy dobrze, bo sprawdzilam w necie wiele stron i filmikow, okazalo sie ze tesciowa zle mowila, bo piersi nsie nie powinno trzymac, dzieccko sie nie udusi, poza tym mozna takim trzymniem pozatykac kanaliki mleczne, a ja slysze ze oddycha i obserwuje, pierszy raz jak zaczelam karmic w szpitalu sama od siebie tez palcem przycislam piers od gory zeby maly nosem nie dotykal, potem stwierdzilam ze to niepotrzebne bo jedna reka ma byc wolna(widzialam na filmach jak kobiety biorą sobie jedzenie i picie w czasie karmienia i siedza tak, wiec nie mozna miec zajetych obu rak)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 12:51

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAdasia - super, że dajesz oznaki życia :)

aktualna końcówka porodów (razem z Twoim) wygląda na razie tak:
    15. Pocahontas <3 NIKODEM 2400g,47cm <3 MIKOŁAJ 2730g,52cm 27-02-2015 - CC- 38t2d
    16. MamaAdasia <3 SZYMON 28-02-2015 3970g 56cm - SN- 39t1d
    17. Rybeńka <3 MAJA 28-02-2015 3090g 56cm - SN - 39t5d
    18. Zosia_Tosia <3 ZOSIA 28-02-2015 3350g 56cm - SN - 39t5d
    19. Sarah88 <3 ALEX 28-02-2015 3580g 58cm - SN- 39t3d
    20. Slodka100 <3 STAŚ 28-02-2015 4320g 60cm - SN - ?
    21. Madziutek23 <3 NIKODEM 01-03-2015 4300g 59cm - SN- 40t5d
    22. Sylwia85 <3 LENKA 03-03-2015 3800g 57cm - CC - 40t?

Scarlett2014 lubi tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • Madzik82 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah ale akcja! A co to za roznica czy sie trzyma czy nie? Ja robie raz tak raz tak bo w niektorych pozycjsch mnie boli jak nie przytzymam reka. Ale nigdy bym nie wpadla na to ze to robi jakas roznice.
    Olej ta tesciowa! Rob jak czujesz! I nie wpuszczaj wiecej tesciowej do chaty ;)

Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
    3080 gram szczescia i 53cm radosci!!
  • Tess Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah - nie przejmuj się! Najlepiej wymyślcie jakąś wymówkę, by na razie ograniczyć odwiedziny, bo tak naprawdę bardziej potrzebna Ci teraz wizyta położnej, która Cię uspokoi niż takich ,,doradzaczy"... no, że teściu nawet się mądrzył jak trzymać pierś to padłam... ciekawe ile dzieci własnoręcznie ,,wykarmił" piersią, he, he ;)

Spokojnie, jak tylko zaczniecie wychodzić na zewnątrz od razu wokół będzie mnóstwo ,,dobrych doradców", zwłaszcza z tekstem ,,a czy jemu nie za zimno w stópki, a w główkę?"... niezależnie czy mróz czy 30 stopni ciepła :) IGNORUJ - to TY jesteś matką, jesteś ze swoim dzieckiem 24 na dobę (właściwie od 9 miesięcy już) i najlepiej wiesz, widzisz i czujesz jakie ma potrzeby. A nie ktoś kto przyjdzie raz w tygodniu na pół godziny. Ja mam taktykę w takich przypadkach, że uśmiecham się, potakuję odruchowo i tak robię dalej swoje, a głupie rady puszczam mimo uszu.

Krokodylica, Sarah88, czekaja, gabi30 lubią tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah88 wrote:

Ja Ci sie wcale nie dziwie, tez by mnie zatkalo jak by mi tesc (!!!!!) mowil jak mam cycka podawac. Kur*a ten to dopiero ma w tym temacie doswiadczenie....
    Ja wiem tylko ze jestem pyskata i obawiam sie tych wizyt bo jak cos powiem to zeby potem wojny w rodzinie nie bylo...

Ewelaa lubi tę wiadomość

• anet525 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarah to wspolczuje ale musisz być silna i sie im postawić przeciez dopóki oni nie przyszli świetnie sobie radzilas wiec nie pozwól by ci na głowę weszli. Nie ma liczyć sie ze słowami jesli oni nie liczą sie z twoimi uczuciami. A poza tym następnym razem powiedz ze nie ma odwiedzin bo dziecko potrzebuje troche adaptacji z wami.

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po badaniach i rozmowie z ordynatorem.
    Szyjka skrócona, rozwarta, pupcia dziecka na wysokości kości ogonowej. Krew pobrana, chyba to była cytologia - też zrobiona. Miałam wybór. SN czy CC.
    Ze wzg na dobro córci będzie cc. Zaczną mnie męczyć brakiem jedzenia od północy :) i właściwe przygotowania zaczną się od 7.00 jak dobiorą krew. Na wszelki wypadek.

Tak. Sala jednoosobowa jest ogółem płatna. Dowiem się co i jak.
    Ja chce już iść do domu!!!
    Nie wyszłam z sali na krok nawet, bo czekam na obiadek. Przyszedł jakiś fajfus, przy którym ordynayor skakał. U mnie w domu się niestety pali i czuć ode mnie. To ten fajfus nie prosił tylko kazał oddać papierosy nie pytając czy palę i czy mam. Ja rozumiem dobro pacjenta i dziecka i w ogóle, ale powiedział to takim tonem ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 13:13

Tess, bella82, Krokodylica, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Ja Ci sie wcale nie dziwie, tez by mnie zatkalo jak by mi tesc (!!!!!) mowil jak mam cycka podawac. Kur*a ten to dopiero ma w tym temacie doswiadczenie....
    Ja wiem tylko ze jestem pyskata i obawiam sie tych wizyt bo jak cos powiem to zeby potem wojny w rodzinie nie bylo...
    To widze ze masz podobny charakterek do mojego :D he he :P

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tess wrote:
    Sarah - nie przejmuj się! Najlepiej wymyślcie jakąś wymówkę, by na razie ograniczyć odwiedziny, bo tak naprawdę bardziej potrzebna Ci teraz wizyta położnej, która Cię uspokoi niż takich ,,doradzaczy"... no, że teściu nawet się mądrzył jak trzymać pierś to padłam... ciekawe ile dzieci własnoręcznie ,,wykarmił" piersią, he, he ;)

Spokojnie, jak tylko zaczniecie wychodzić na zewnątrz od razu wokół będzie mnóstwo ,,dobrych doradców", zwłaszcza z tekstem ,,a czy jemu nie za zimno w stópki, a w główkę?"... niezależnie czy mróz czy 30 stopni ciepła :) IGNORUJ - to TY jesteś matką, jesteś ze swoim dzieckiem 24 na dobę (właściwie od 9 miesięcy już) i najlepiej wiesz, widzisz i czujesz jakie ma potrzeby. A nie ktoś kto przyjdzie raz w tygodniu na pół godziny. Ja mam taktykę w takich przypadkach, że uśmiecham się, potakuję odruchowo i tak robię dalej swoje, a głupie rady puszczam mimo uszu.
    no wlasnie dzis mamy wizyte poloznej i oceni wszystko, mąż powiedzial ze na razie nie beda przychodzic a jak my bedziemy chcieli to pojdziemy do nich zeby mozna bylo wyjsc kiedy sie chce

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    tez jestem pyskata, ale po prostu jak widzialam mine tesciowej(ubolewająca) podczas mojego karmienia to mnie tak zatkalo ze szok...czulam sie tak strasznie zjechana...

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez dobrych rad rodziny chyba nikt sie nie obędzie. Ale my z mężem przy pierwszym dziecku nikogo nie wpuszczalismy gdy np byla kapiel malej. Nawet moja mama stala pod drzwiami i czekala kiedy skończymy. Nie zyczylam sobie komentarzy jak karmilam piersią wychodziłam bo mówiłam ze to dla mnie krępujące. Gdy ktos chcial dać dobra rade powtarzałam pozwól ze ja o tym zdecyduje bo to moje dziecko i wiem co mam robic. Gdy nie będę wiedziała napewno zapytam cie o rade.
    I tyle w temacie.
    Śmiać mi sie chce bo mam koleżankę ktora ma roczne bliźniaki i totalnie jest jak dla mnie nieudolna wychowawczo. Nikt ich nawet zapraszać nie chce bo maluchy demoluja mieszkania a ona nie umie lub nie chce zwrócić im uwagi o jak sie czyms zajmia to myśli ze ma spokój. A teraz sama chce dawać mi rady. Bylam beszczelna i powiedzialam jej ze po pierwsze mam juz dobrze wychowana 8 latke iwiem co robic a poza tym jest ona ost osoba której rady by cos dalo kiepsko sobie radzi jAko rodzic. Dzieci totalnie jej nie słuchają. Mieszkają w domu niecaly rok a dom wygląda jakby tornado przeszło.

Krokodylica, gabi30 lubią tę wiadomość

24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I bardzo dobrze. Wypytaj położnej o wszystko co się da - mam nadzieję, że się trafi jakaś rozgarnięta. Niech mąż nie omieszka powiedzieć wszem i wobec jak Cię położna pochwali.

A wydaje mi się, że póki nie okrzepniesz to lepiej jak już ktoś musi, żeby przychodzili pojedynczo... zupełnie inaczej się odpowiada jednej osobie (zwłaszcza jak jesteście we dwójkę z mężem), a inaczej jak całe stado się na Ciebie ,,rzuciło"... właśnie o to chyba też chodzi z tym połogiem - kobieta i fizycznie i psychicznie jest osłabiona (nawet te pyskate) i potrzebuje spokoju i ochrony przez te 6 tygodni.
    Ja rozumiem, jakby Ci chociaż przyszli pomóc chatę posprzątać, albo nagotowali jedzenia na tydzień, a nie wycieczka krajoznawcza... to co piszesz to też dla pozostałych przestroga - ja uwielbiam swoją rodzinę, ale myślę, że w sumie w pierwszym czasie lepiej żeby nas odwiedzali pojedyńczo

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tess masz racje.

Sluchajcie mam pytanie niezręczne: Czy wasza pochwa pod koniec ciazy tez jest tak mega opuchnieta? Jak chodzę mam wrażenie ze o cos opcieram o wargi czy nie wiem o co. I strasznie nisko czuje glowke malej jakby miala zaraz wypaść.

24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • ines31 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ze szpitala. Lezalam na sali z dziewczyna ktorej Zatrzymala sie akcja i przenosza ja na ginekologie. Wiec narazie na sali jestem sama. Sale sa 2 osobowe z lazienka i bardzo duzo mjesc w pokojach bo malo rodzacych ;). Dzis z rana pobrali mi krew, zrobili ekg, ktg, no i oczywiscie usg z nadzieja ze maly zmienil pozycje ;/ co naszczescie sie nie wydarzylo i niech tak pozostanie. Jestem juz psychicznie nastawiona na cc! Jutro rano odbedzie sie cc. Kurde dziewczyny, nie wierze, jutro rano bede mama! Slodka i sylwia-gratuluje malenstw.

bella82, Ewelaa, Madzik82, SunSun, Tess, anet525, czekaja, Scarlett2014, Krokodylica, gosiaczek31, kaczamila, kasss, gabi30, Emca lubią tę wiadomość

1kk0i09kiu82fc6o.png
  • bella82 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anet525 wrote:
    Tess masz racje.

Sluchajcie mam pytanie niezręczne: Czy wasza pochwa pod koniec ciazy tez jest tak mega opuchnieta? Jak chodzę mam wrażenie ze o cos opcieram o wargi czy nie wiem o co. I strasznie nisko czuje glowke malej jakby miala zaraz wypaść.

jest :-/ ja mialam jeszcze uczucie pieczenia i swedzenia i okazalo sie, ze mam infekcje i dostalam dzis pimafucin :-/

• Sarah88 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie bylam zla ze akurat przyszli jak malego karmilam,a ze rana mnie bolala to siedzialam i sie nie ruszalam karmiac,bo jakby spal to nic by takiego nie bylo,chyba ze doczepiliby sie jak spi, jak ubrany itp

pisze to po zebyscie mialy przyklad co moze sie zdarzyc i jakie konsekwencje moga byc z tego dla was...

qb3c2n0aibsaj33t.png
‹‹ 1437 1438 1439 1440 1441 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ