X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Dorka.1979 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekaja wrote:
    Ja tez karmie na rogalu ale juz coraz mniej to wygodne. mala jest coraz wieksza i srednio sie tam miesci powoli:)

Dorka pokazuje bo ogolnie jest teraz tendencja do tego zeby dzieci sadzac i poganiac do chodzenia a to jest bardzo niezdrowe dla kregoslupow wiec podeslalam link:)

Dorka a jakie to cwiczenia?? moja mala jest strasznie leniwa:(
    Na tym filmiku kobieta fajnie pokazuje jak to robić http://youtube.com/watch?v=mDGTrXr5j5s
    Aha i najważniejsze, mówiła mi ta rehabilitantka żeby na brzuszku była po 1 do 2 minut nie po 10 jak ja to robiłam za to rzadko, tylko krótko i często, więc my robimy pół godziny przed każdym jedzeniem, oczywiście w godzinach od 11 do 21

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2015, 09:36

Emily83 lubi tę wiadomość

kjmnkrhmrqvl3kew.pnghttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/3dc010d52285.jpg
  • czekaja Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka super dzieki:)

Dorka.1979 lubi tę wiadomość

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w poniedziałek będziemy próbowali umówić Lene na konsultacje prywatnie. Chce wiedzieć czy potrzebna jest rehabilitacja czy wystarcza ćwiczenia w domu.

A z pozytywnych rzeczy to taka, że moja córka przespała dzisiaj pięknie od 21.30-4.37 dokładnie. Chyba wreszcie się zlitowala nam mamusią, która jedzie na noc do pracy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2015, 10:16

iv09cbxm68yuj78z.png
  • moonia81 Koleżanka

Wysłany: 9 maja 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam mamuśki.
    czekaja masz rację często matki porównują dzieciaczki który szybciej siada czy chodzi a prawdą jest że każdy dzieciaczek jest inny. ja widzę jak moje córki rożnie np. zaczynały chodzić. nie ma co przyspieszać. Dorka a twoja córeczka jest śliczniusia i wierzę że będzie każdego zadziwiać.
    a u nas ehhh moja najstarsza córka jutro kończy 18 lat. masakra czuję się staro a przecież mam dopiero 33 lata hehe. wczoraj i dziś szykowanie imprezki bo dziś wyprawia.
    ze zdrowiem też nienajleiej najpierw w ciąży wysokie wielowodzie a teraz po połogu po wykonanej cytologi złe wyniki i w środę miałam wykonaną konizację szyjki macicy i teraz 4-6 tygodni oczekiwania na wyniki biopsji.
    chrzciny robimy w Polsce w sierpniu dwóm najmłodszym córkom. wesoło będzie.
    Loszcz współczuję wypadku. trzymaj się.
    my za tydzień idziemy z małą na usg bioderek

3i498iikv1ryry89.png
  • limcia Przyjaciółka

Wysłany: 9 maja 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny

a u naszych dziewczyn niby podejrzewają wzmożone napięcie mięśniowe i coś podejrzewam, że od tego mogą tak nam krzyczeć, bo wątpię żeby w tej chwili miały kolki. Daje im delicol i wydaje mi się, że z tych kropli co dawałam te najbardziej pomagają.No i butelki, które kupiłam dr browns ze smokami dla wcześniaków są dla nas zbawieniem, ani nie jedzą łapczywie, ze tylko słychać przelewanie, ani nie mają smoka przy którym zjedzą troszkę i zasypiają. Te smoki są dla nas idealne.

Jeśli chodzi o rehabilitację jesteśmy zapisani na 28 maja na konsultację 60 km od domu, więc stwierdziłam że zapisze je bliżej, żeby nie trzeba było tyle dojeżdzać, no i udało mi si na 13 maja. Nie chcieliśmy tyle czekać tylko iść prywatnie, ale niestety się nie udało. Najważniejsze, ze w czwartek będziemy mogli już iść na zajęcia. A czy któreś z Waszych dzieci ma to wzmożone napięcie?Czy tylko rehabilitację się na to stosuje czy coś jeszcze?
    No i rehabilitantka zapytała czy miały badanie moczu, bo równie dobrze krzycz mogą od jakiegoś zakażenia i się spinać.

Planuje powystawiać do sprzedania ubranka dziewczyn rozmiar 44 i 50. Wiem jak sama szukałam w takim rozmiarze, że nie jest to proste. Wiecie może gdzie można wystć takie ubranka.Wiem o olx i allegro i bazarek tu naforum,a gdzie jeszcze?

Kurde zawsze smarowałam dziewczynom pupę sudocremem i bepanthenem i było dobrze, a teraz ja nie wiem cały czas czerwone i nie schodzi. Może odstawię płyny do kąpieli i chusteczki sama już nie wiem czy można smarować albo co stosować żeby przeszło.

Robię też eksperyment, odstawiłam swoje mleko i daje tylko sztuczne gerbera, zobaczę jak areagują dziewczyny.Bo mam coraz więcej wątpliwości co do swojego pokarmu, tylko nie wiem gdzie się bada taki pokarm matki, żeby zobaczyć czy z nim wszystko w porządku.

1usazbmhhgo5jhw6.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    limcia miło, że się odzywasz, zawsze czekam na twoje posty. Ja od czwartkowej wizyty w poradni neonatologicznej zaczęłam dawać obu chłopakom pierś, zobaczymy ile dam rade, oczywiście dokarmiam potem mm jak widzę, że się nie najedli. W nocy tylko im na razie nie zmieniam, jeden ma piers a drugi butle...

pousypialy mi po spacerze i spią czwartą godzinę(jak nigdy chyba!), nie wiem czy ich wybudzac w dzien na karmienie (nigdy tego nie robilam, bo zazwyczaj sami alarmuja ze sa glodni nim mina 3-4godz)

u mnie nikus jest takim płaczkiem, tez juz nie mam pomyslu od czego:( czy ma taki chatrakterek czy cos mu dolega:( bo mikolaj ma zazwyczaj powtarzalne pory marudzenia, do poludnia cos pomarudzi, musi byc ponoszony i poprzytulany i przed kąpielą...

limcia u cb juz 3 miesiace minely:) u mnie maly ma lekką asymetrię, nawykową.

relgj44jmw4925t7.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas to Nikodemy to chyba takie placzki. Moj z harakteru to straszny nerwus i tez sporo placze ;/

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja Izka mi wczoraj stracha napedzila wieczorem. Tak rzygnela ze na podlodze kaluza, moja bluzka cala mokra lacznie z biustonoszem, plus jej body i spiochy. Przestrasylam sie ze z tego kataru jej sie cos powaznego przyplatalo. Ale w nocy spokojnie spala z jedna pobudka i dzis juz ok. Oprocz kataru nic wiecej. Hmm maz mowi ze to po spacerze bo pola pryskali rano i moze sie przytrula tym bo unosi sie w powietrzu caly dzien. No i taki urok zycia na wsi.

Limcia super ze o nas pamieasz i sie odywasz mimo wielu zajec przy dziewczynkach. A pupcie moze bialym jeleniem i woda Przegotowana. Mi lekarka tak polecala. A do kapieli krochmal sprobuj.

• Emily83 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny
    mój też ma lekką asymetrię główki czyli upodobał sobie prawa stronę i co bym nie robiła po jego lewej stronie to tylko szybko "kątem oka" zerknie i kładzie główkę na prawą stronę... już nie wiem co mam robić aby ćwiczył mięśnie szyi... mówiłam o tym lekarce i dostaliśmy skierowanie na rehabilitację... mam nadzieje że w poniedziałek szybko się gdzieś zarejestruje...

17u9p07w6b9w1pie.png
    3jgxskjosmphwb2l.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily moze sprobuj w ciagu dnia do spana ukladac go na brzuszku i glowke ukladac na ta strone co nie lubi??

Moj tez troszke czesciej ukladal glowke w jedna strone ale szybko polubil obie stronny przez spanie na brzuszku wlasnie.

A na odparzenia polecam kupic masc ALANTAN I TORMENTIOL ja mieszam w jalowym pojemniczku na mocz i wyleczylam tym powazne odparzenie ktore mial po antybiotyku w szpitalu...

Emily83 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki mam pytanie do tych które już nie karmią: od wczoraj nie ściągam już w ogóle mleka, bo szło go tak mało że uznałam że to nie ma sensu. Dzisiaj w dzień czułam delikatny ból cycorów. I pytanie - ta marna laktacja u mnie sama ustanie czy mam jeszcze jakoś odciągać czy po prostu przestać całkiem?

• noa8 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2015, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica nie odciagaj bo bedziesz pobudzac laktacje , napij sie szałwi to Ci całkiem zaniknie mleko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2015, 07:02

miś_uszatek, Krokodylica lubią tę wiadomość

20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia :)
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 10 maja 2015, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziutek23 -hehe, może imię zobowiązuje, no nikoś bardzo się denerwuje, jak mu słabo mleczko z piersi leci, jak za szybko, jak musi czekac, az go dostawie do drugiej, jak chce spac a nie umie sam usnac, czesto tez jak sie go nosi na rekach, ciezko bardzo mu dogodzic, oj ciężko

nocka kiepska u mnie, w dzien sie wyspali to w nocy musieli swoje pomarudzic...
    mam pytanie jak nikus jest głównie na piersi, ale bedzie dostawal czasem butle, zeby miki mial troche piersi to mam go przepajac woda?

relgj44jmw4925t7.png
  • tylda87 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas ja tez czasem daje butle synkowi i probuje przepajac bo ost ma taka jakby gesta sline ale on jak tylko poczuje ze to nie mleko to od razu placz, wydaje mi sie ze jednak troche powinno sie wtedy przepajac ale nic na sile

• kasss Autorytet

Wysłany: 10 maja 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mamusie ja przestalam karmic;( nie jestem zadowolona z tego powodu ale mleka juz nie bylo tzn przed wczoraj 60ml przez caly dzien krokodylica ja poprostu przestalam sciagac piersi nie bola nie sa pelne wiec chyba samo ustało
    zjadłam kebaba wypiłam moje ulubione czerwone wino i oficjalnie przechodze na diete
    Julka od dwóch dni tak ulewala ze chlupało po mnie podlodze i po wszystkim co w poblizu bylo wyslalam meza wczoraj do pediatry i przepisal zagęstnik jest duzo lepiej
    Julka zasypia sama w lóżeczku dostaje buziaka i mowie spimy ale musze odejść bo jak mnie widzi to sie smieje;)
    limcia pocahontas podziwiam was ze tak swietnie dajecie sobie rade przy dwójce dzieciaków i karmicie jescze piersią;)
    jak macie jakies fajne szybie przepisy na dietetyczne potrawy to chętnie skorzystam
    czekaja ty polecalas jakas strone siosty mozesz napisac jeszcze raz bo nie zapisałam
    ile w g dzieci przy mm powinny pic wody i jak czesto? miłej niedzieli mamuśki;)

Krokodylica lubi tę wiadomość

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • tylda87 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasss a jak masz ten zagestnik to nie masz wrazenia ze cos Malej siedzi na zoladku? Nasz tez ulewa i myslalm o tym ale boje sie ze sie przeje i zoladek bedzie go bolal, co do przepajania to tyle dziennie ile mleka na jedno karmienie tak mi kiedys polozna powiedziala

• czekaja Autorytet

Wysłany: 10 maja 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kass najwazniejsze zeby mala byla zadowolona a bedzue tylko wtedy kiedy bedzie najedzona:) takze nie miej wyrzutow sumienia:) dwa miesiace i tak to super:)

na fb dieta pod lupa to jej funpage czesto rozne przepisy wrzuca wiec smialo korzystaj :)

ja dzis juz mam 5km za soba:)

kasss, Scarlett2014, gosiaczek31, gabi30 lubią tę wiadomość

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• Pocahontas Autorytet

Wysłany: 10 maja 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kass ty z mała się bardzo męczyłaś, to prawie 3 miesiace dostawała to co najlepsze, wiec wyrzutów nie miej. dzielna mamuska jestes i tyle.

ja jak karmilam okolo 90ml co 3 godz to lekarka kazala podawac 3x30ml wody na dobe, gdyby byly problemy z brzuszkiem to mozna czasem podac rumianek lub koper wloski. ale u mnie nie bylo 3x30 tylko 2-4x 10-50ml bo wiadomo, dziecko to dziecko, pil ile mial ochotę :) jednego dnia więcej innego prawie wcale. wg jego potrzeb:)

czekaja podziwiam cie za to bieganie:) tyle pracy przy dziecku i ty znajdujesz czas dla siebie i CHCE CI SIĘ:)

relgj44jmw4925t7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, tu kwietniowka, na odparzenia polecam TORMENTOLUM- jest to bezpieczna wersja tormentiolu, mała moja miała odparzenia juz takie ze krostki zaczęły zmieniać sie w nadżerki i w ciagu 2 dni wyleczyłam ta maścią :) polecam, rzadko w aptekach dostana ale w każdej mozna zamówić i jest następnego dnia :) pozdrawiam!

kasss, noa8 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś pierwszy raz po ciąży byłam na basenie! Ledwo żyje ale czuje się fantastycznie a moje plecy są mi wdzięczne :)

Moja kondycja sięgnęła dna, nadal jestem niewyspana ale za to mam mnóstwo energii :)

A mój syn kończy dziś dwa miesiące! :)

Kass najważniejsze żebyś była zadowolona, Julka na pewno to doceni :)

gosiaczek31, noa8, kasss, czekaja, Krokodylica, kaczamila lubią tę wiadomość

‹‹ 1723 1724 1725 1726 1727 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ