Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się po weekendzie...
ja od dziś zaczynam oficjalnie ćwiczenia, bo dostałam od lekarza zielone światło...jednak jestem cykor i do tej pory nie robiłam ani tego ani długiej kąpieli w wannie...a że wczoraj odwiedziły mnie koleżanki ze studiów i dostałam super zestaw spa to dziś będzie mój dzień...już się nie mogę doczekać wieczora...podejrzewam że mój mąż też..
Nie zapeszając..Franek cudownie...jedynie co to u mnie na odwrót, wstawanie o 1 czy 2 nie stanowi dla mnie problemu, ale o 5,6 tragedia...zwlekam...przeciągam, a jak już wezmę małego to karmię z zamkniętymi oczami...ale mama moja twierdzi, że nad ranem jest najlepszy sen i to dlatego...
Tak więc jak wspomniałam wczoraj były u mnie koleżanki i odżyłam..w końcu jakiś inne tematy...mój mąż zajął się Frankiem więc całkowicie się wyluzowałam a w zasadzie nie musiał się nim zajmować bo był bardzo grzeczny..
My mamy w środę szczepienia....któraś tu pisała, żeby nie szczepić jednocześnie na rotawirusy z pierwszą partią szczepień dobrze pamiętam?? ciekawa jestem jak Franuszek to przetrwa..
ahaaa no i w sobotę mąż mi obiecał zakupy w galerii handlowej...muszę kupić skórę, buty i kilka jakichś koszulek, bo mi wszystko wyszło...już się nie mogę doczekać i przebieram nóżkami ehh
Witam nową mamusię...niestety również nie pomogę bo ja też nie kontroluję na bieżąco ile mały przybiera...je jak najęty więc nie mam wątpliwości
miłego dnia i udanych spacerkówgosiaczek31, czekaja, Scarlett2014, limcia lubią tę wiadomość
Styczeń 2014 [*] 9t
Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
Grudzień 2016 [*] 11t
Marzec 2018 ❤️
-
kotmisia - u mnie chlopaki tez wazone tylko u lekarzy, teraz maja po 4 i pół kg, wiec jakies 200-300 na tydzien przybieraja, to jest chyba w normie, bo lekarze nic nie mówią...
dziewczyna jak odpuscilam, nie stresuje sie tym czy nikos sie najada czy nie, czy rozkrece dla dwoch laktacje (mój priorytet sprzed miesiaca) itd - sciagalam malutko, a teraz jak nikosiowi dam butle to sciagne 140-180ml dla mikołajka, miki jest glodny po moim mleczku dopiero za jakies 4 lub 4 i pol godz.
stad moj wniosek, ze stres o to czy wykarmimy i czy dziecko sie najada najbardziej zaburza laktacje...
ja nikosia dostawialam czesto i nie wiedzialam czemu po chwili wypluwa i nie chce, czy nie mam mleka czy co, a tu poprostu plakal dla marudzenia a nie z glodu a ja go dostawiam i zloscil sie jeszcze bardziej
mój cel to kazemu dawac minimum 3 porcje mleczka na dobe, bo czytałam, że 3 porcje na dzień wystarczą by dziecko otrzymało wszytko co najlepsze w mleku matki.
mikiego dostawiam, by pomamlal cyca, bo znow mu sie zapomnialo jak sie ciagnie a odciagane z butli ladnie wypija, a nikus normalnie z piersi dostaje i dokarmiam go mm, raz maja piers/moje mleko a raz mieszanke. bo na razie zaczeli glodniec o podobnych porach, chialabym aby tak zostalo:) jest duzo lzej:) i latwiej ich podzielic:D
zauwazylam, ze zazwyczaj w jednej piersi mam wiecej niz w drugiej czy wy tez tak macie? od czego to zalezy? -
nick nieaktualnyKtoMisia moja mala slabo przybiera ale jeszcze miesci sie w normie. Jak miala 1,5 mies. To lekarka mowila ze minimum na jej wiek to przyrost 700 g a miala 830. Ale tlumacze sobie ze widocznie taka jej uroda ze bedzie drobniutka. Je, dobrze spi, jest spokojna, pogodna wiec chyba Ma sie dobrze.
Ja zelazo podawalam starszej corce jak byla niemowlakiem ale to bylo ze wskazan pediatry bo w morfo Wyszla lekka niedokrwistosc. Podawalam syrop ferrum. Ale na wlasna reke bym nie dawala nic. Najlepiej poradz sie pediatry czy jest taka potrzeba.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2015, 11:05
-
dziewczyny możecie podrzucić link do jakichś sprawdzonych porządnych pieluch tetrowych? bo muszę koniecznie dokupić, a nie pamiętam od kogo kupowałam dobre a od kogo były gówniane..Styczeń 2014 [*] 9t
Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
Grudzień 2016 [*] 11t
Marzec 2018 ❤️
-
nick nieaktualnyPocahontas ja tez mam takie wrazenie ze w jednej jest wiecej mleczka. Ale z czego to wynika to nie wiem. Moze z tego ze na poczatku mloda nie chciala z tej jednej wcale pic bo krew Leciala i sie zrazila. Moze mniej tych kanalikow sie aktywowalo czy cos nie mam pojecia:-)
-
nick nieaktualnyRubi wrote:a i jeszcze z tematów diety, wczoraj zjadłam 3 kawałki pizzy, Boże przebacz mi...
Ja pizze tez wcinalam juz i zyjemy obie z Iza:-)
Ba wczoraj zjadlam gulasz z cebulka i mala nawet nie kwekala.Rubi lubi tę wiadomość
-
KotMisia moje dziewczyny od urodzenia dostają Actiferol. W południe actiferol start a wieczorem ten zwykły actiferol,ale mają anemię. Moim dzieciakom za bardzo się wyniki nie poprawiły po tym żelazie.o i ml też raz przetaczaną krew w szpitalu, bo słba morfologia. Martwi mnie tylko to, że już jak byłyśmy w domu wyszły też słabe wyniki, a pediatra nie zareagowała, muszę się o to podpytać, bo jestem pewna, że jak by były w szpitalu to by pewnie jeszcze raz miały przetaczaną.
My od niedawna jesteśmy główni na mm i za równo na kp jak i mm przybierają różnie. Nie raz było 100, czasem 150, czasami powyżej 200 na tydzień. Nie wiem od czego to zależy. Martwi mnie bardziej to, ze na mm bardzo rzadko robią kupę. Były dni, ze musieliśmy użyć czopków. Podaje czasami koperek, ale doradźcie co jeszcze można zastosować żeby dzieciakom pomóc.
No i muszę stwierdzić, że pupki wyleczone, po odstawieniu płynów do kąpieli i chusteczek.
A no i odstawienie mojego pokarmu nie przyniósł rezultatu w tym, żeby dziewczyny nie krzyczały. Naprawdę nie wiem od czego tak się dzieje.
Ponawiam pytanie jeśli chodzi o wzmożone napięcie mięśniowe. Ma któreś z Waszych dzieciaków?
-
limcia wrote:
My od niedawna jesteśmy główni na mm i za równo na kp jak i mm przybierają różnie. Nie raz było 100, czasem 150, czasami powyżej 200 na tydzień. Nie wiem od czego to zależy. Martwi mnie bardziej to, ze na mm bardzo rzadko robią kupę. Były dni, ze musieliśmy użyć czopków. Podaje czasami koperek, ale doradźcie co jeszcze można zastosować żeby dzieciakom pomóc.
limciu - u mikiego problem z kupkami po mm zaczal sie dopiero po szpitalu w domu, zmienilismy mleko na bebico comfort 1 - chodzilo nam o to tylko by kupic na kolki i zaparcia i akurat mąż kupil to, nie bylo łatwo, bo nie wszędzie jest dostępne tak jak zwykle mleka z nr 1. do tego przepajalismy raz na dzien rumiankiem a nastepnego dnia koprem wloskim i tak na zmiane, do tego wodą, bo to ważne, by przy mm przepajac (nie wiedzialam o tym od poczatku)... -
teraz kupka jest raz na dzien lub dwa, ale miki nie stęka, nie męczy się przy jej robieniu no i jest ta regularność, niestety nie wiem czemu ostatnio jakaś taka zielonawa jest, czy ma jakas bakterie czy to od goraca... musze jechac z nim do pediatry, poza kolorem nic niepokojacego sie nie dzieje...
co do napiecia miesniowego to nic nie wiem -
Ja po ciąży mimo tłustego tyłka celulitu nie mam, a dziwne bo kiedyś gdy tylko troszkę przytyłam to się pojawiał.
Rubi zamawiałam ostatnio pieluchy z gemini lux o gramaturze 140 są bardzo fajne. Jestem po kilku praniach i są dużo fajniejsze niż poprzednie (z allegro), które też niby miały być 140 g.
Dziewczyny karmiące mm bebilonem kupujecie bebilon pronutra czy profutura? Chcę przejść z bebilonu ha na zwykły tylko nie wiem czy ten profutura to nie jest chwyt marketingowy, porównywałam skład no i nie ma oleju palmowego i tauryny, to lepiej, ale już sama nie wiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2015, 16:22
-
MartaM ja mam pronutra
dziś na spacerze Julka nie spala grzecznie leżała i uśmiechała sie i zaczeła sie podnosić zaciska piąstki i podnosi główke zle jej chyba w tej gondoli bo nic nie widzi teraz za to zrobiła sobie drzemke w domu co nigdy jej sie nie zdarza;)
[/url]
-
kasss wrote:Niunia Emyly czy po tym zagestniku wasze dzieci tez robia taki rzadkie i żółte kupy?
U mnie ostatnio mały robi taką twardą, uformowaną kupę, żółtą... wiec to chyba nie wina zagęstnikaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2015, 17:15
-
Kasss moja robi żółciutkie i rzadkie kupki. Nie są wodniste ale luźne. Wczoraj zrobiła kupe po łopatki. To raczej nie jest kwestia zagęszczacza bo moja dostaje cały czas tyle samo. Ale raz zrobiła taką dośc twarda kupkę to mama moja kazała jej dawac pół łopatki mleka mniej do wody,zeby takie tłuste nie było. I teraz np jak zjada 130-140ml to daje jej 4 łopatki zamiast 4 i pół. Ale ciężko mi powiedzieć co tak naprawdę ma wpływ na kupe. No i ja daje bebilon z pronutra.
Z gorszych wiadomości to taka,że byłam dzisiaj u gina i czekają mnie dwa zabiegi. Okazało się,że po ciąży nadżerka mi się zrobiła. Już raz miałam usuwaną i teraz mam mieć usuwaną znowu Średnio przyjemny zabieg
Drugi gorszy. Pamiętacie jak mówiłam Wam,że nad blizną po cesarce zrobiło mi się zgrubienie,które boli podczas dotyku. Okazało się,że mam endometriozę,guzek ten ma 6mm i musi być usunięty chirurgicznie. Będzie się powiększał przed każdą miesiączką czy owulacją... Nie pamiętam. W każdym bądź razie mam zrobić badania i czekać na miesiączkę. Dopiero wtedy zobaczymy w konkretnym dniu cyklu jak to wygląda
I jeszcze Lena dzisiaj ma zły dzień. Marudna,nie chce jeść normalnie i tylko na rękach.. Czyżby znowu uszy? Bo kolka w tym wieku to już raczej mało prawdopodobne..