Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Gdyby mi lekarz nie dał skierowania i nie czytałabym tego forum to nawet nie wiedziałabym o czymś takim jak usg genetyczne. Usg genetyczne jest częścią badań prenatalnych, które zaleca się robić w określonych przypadkach.
Dla mnie standardowe usg na każdej wizycie jeżeli nic niepokojącego ginekolog nie widzi jest ok. Chociaż skoro prawie wszystkie z forum wybieracie się na usg genetyczne to pewnie bym nie wytrzymała i i tak zrobiła prywatnie.slodka100 lubi tę wiadomość
-
Scarlett2014 wrote:slodka a mogę zapytać skąd taka decyzja? żeby nie robić usg genetycznego?
-
nick nieaktualnyCóż ja jestem tuż przed 30stką, ale badanie robię bo moja przyjaciółka niestety dowiedziała się na tym usg strasznych rzeczy i wydaje mi się, że to ważne żeby pewne rzeczy sprawdzić. Myślę, że gdybym nie zrobiłam tego USG to stresowałabym się bardziej (mając w pamięci moją przyjaciółkę) niż czekając na badanie. Nie chcę Was okłamywać i pisać, ze wynik jest dla mnie bez znaczenia bo tak naprawdę nie wiem co bym zrobiła gdyby coś było nie tak (i chodzi mi o dużo gorsze rzeczy niż zespól Downa). Wierzę, że jeśli wszystko na razie jest dobrze i dziecko tyle czasu daje sobie radę to na USG też będzie dobrze, ale wiem też że czekanie na badanie z każdym kolejnym dniem będzie dla mnie coraz większym stresem.
A i idę na USG I trymestru - nie wiem, czy to będzie dokładnie to samo co usg genetyczne czy prenatalne ale chcę żeby sprawdzili mi m.in. przezierność karkową. No i zamierzam zachować optymizm przed i w trakcie badania zobaczymy jak mi to wyjdzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2014, 14:32
-
Scarlett2014 wrote:Ja chyba za to będę robić USG jako jedna z ostatnich (3.09 najpewniej) więc chyba padnę z niecierpliwości. U mnie okazało się, że mam USG w pakiecie z LUX MEDu tylko zwykle a nie 3d ale na razie chyba mi to wystarczy. Gdyby cokolwiek zaniepokoiło lekarza to wtedy ewentualnie zrobię jeszcze jedno USG prywatnie w jakiejś dobrej klinice i test z krwi.
Ja też robię 3.09 na 11. Doktor mówił, że ok 40 min trwa takie usg genetyczne -
Słodka każda z nas chce by dzieciatko było zdrowe ale gdyby coś było nie tak lepiej dowiedziec sie podczas usg niż przy porodzie można sie jakoś przygotować. tygrysek tez nie robi pisała w pamiętniku scarlet fajnie że masz usg w pakiecie a to co powiedzieli przyjaciółce sprawdziło się? bo mojej koleżance na usg powiedzieli że dziecko jest chore prawdopodobnie ale pobrali płyn owodniowy i wszystko wyszło dobrze maluszek urodził się zdrowy
justwol trzymamy kciuki;)[/url]
-
slodka100 wrote:przed chwila kichnelam (rano tak samo) i przy tym taki mocny bol podbrzusza ma tak ktoras moze z was bo martwi mnie to[/url]
-
kasss wrote:Ja mam tak czasem rano raz tak mocno mnie zakuło że się przestraszyłam ale gin mówi zeby się nie martwić
a jak chodzi o to usg genetyczne sama nie wiem juz moze jeszcze sie zastanowie ale bo niby tak lepiej sie przygotowac ale zobacze jeszcze, wokol mnie jest pare ciezarnych i zadna nie robi tego usg wiec ja pewnie dlatego tez tak postanowilam, bede sie konsultowac z lekarzem to sie zobaczy -
Scarlett2014 wrote:Cóż ja jestem tuż przed 30stką, ale badanie robię bo moja przyjaciółka niestety dowiedziała się na tym usg strasznych rzeczy i wydaje mi się, że to ważne żeby pewne rzeczy sprawdzić. Myślę, że gdybym nie zrobiłam tego USG to stresowałabym się bardziej (mając w pamięci moją przyjaciółkę) niż czekając na badanie. Nie chcę Was okłamywać i pisać, ze wynik jest dla mnie bez znaczenia bo tak naprawdę nie wiem co bym zrobiła gdyby coś było nie tak (i chodzi mi o dużo gorsze rzeczy niż zespól Downa). Wierzę, że jeśli wszystko na razie jest dobrze i dziecko tyle czasu daje sobie radę to na USG też będzie dobrze, ale wiem też że czekanie na badanie z każdym kolejnym dniem będzie dla mnie coraz większym stresem.
A i idę na USG I trymestru - nie wiem, czy to będzie dokładnie to samo co usg genetyczne czy prenatalne ale chcę żeby sprawdzili mi m.in. przezierność karkową. No i zamierzam zachować optymizm przed i w trakcie badania zobaczymy jak mi to wyjdzie.
NO WŁAŚNIE USG PRZEZIERNOŚCI KARKOWEJ TO TO SAMO CO USG GENETYCZNE?
bo mi też mówił że jak będize 12 tydz wg usg u mnie jest 2 tyg różnicy to żebym przyszła to zrobimy usg przezierności karkowej -
W czasie badania lekarz ocenia zbiorniczek płynu na karku płodu, czyli tzw. przezierność karkową płodu (NT). Na tej podstawie można z dużą precyzją określić ryzyko wystąpienia wad genetycznych płodu (zespołu Downa, Edwardsa, Patau). Badanie pozwala zidentyfikować aż 75 proc. przypadków zespołu Downa, a jeśli uwzględni się też obecność lub brak kości nosowej - nawet do 90 proc.! Poza tym jest to badanie nieinwazyjne, całkowicie bezpieczne dla kobiety i dziecka.
Co to jest USG genetyczne?
W miarę postępów w aparaturze medycznej USG dostarcza coraz więcej informacji i ma coraz szersze zastosowanie, zarówno w ocenie ciąży prawidłowej, jak i w diagnostyce patologii. Ponieważ część z nich ma podłoże genetyczne, w mowie potocznej pojawiło się pojęcie USG genetyczne, będące pewnym skrótem myślowym.
Badanie to cechuje wysoki poziom wykrywalności chorób, co szacuje się następująco: około 80% przypadków zespołu Downa, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zespołu Pataua. Wykonywane jest trzykrotnie w czasie ciąży: między 11. a 14. tygodniem ciąży, 18. a 22. oraz między 28. a 32. tygodniem.
-
dziewczyny ja tez już nie wiem co o tym myśleć na razie zapisałam się na 29 sierpnia na test genetyczny FMF czyli badanie USG genetyczne oraz analizę biochemiczną z krwi matki .... ale czasami mam wątpliwości czy to wszystko jest mi potrzebne czy tylko USG wystarczy już sama nie wiem... czytam i czytam o tym w necie i zdania są podzielone...
-
Wydawało mi się, że przezierność karkową bada każdy ginekolog robiąc usg ok. 12 tyg ciąży - oczywiście jeżeli posiada w miarę dobry sprzęt usg.
Natomiast usg, które wchodzi w skład badań prenatalnych jest wykonywane na aparacie USG wysokiej klasy przez ultrasonografistę posiadającego specjalne uprawnienia (tak gdzieś czytałam). Podczas tego badania określa się kilkadziesiąt parametrów, mierzy m.in. dokładnie wszystkie narządy wewnętrzne, wykrywa niektóre wady serca. Mi przy rejestracji położna w szpitalu mówiła, że badanie usg trwa ponad godzinę i że mam się przygotować, że całość badań potrwać może kilka godzin, żebym zjadła porządne śniadanie, zabrała coś do jedzenia i picia ze sobą.
I jeszcze znalazłam:
"Badanie USG "genetyczne" ma sens wyłącznie wtedy jeśli jest połączone ze statystyczną analizą wystąpienia u płodu zespołów genetycznych przy użycie specjalnych programów."
Sama już nie wiem. Zobaczymy jak to wszystko w praktyce będzie wyglądało.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2014, 16:28
-
Justi gratulacje !!!!!śliczna dzidzia nam się ukazała
Dziewczyny tak czytam Wasze opinie o usg genetycznym o jestem mocno zdziwiona, że tyle z Was chce je robić. Przecież te badania robi się wtedy gdy jest prawdopodobieństwo, że wady mogą u dzieci wystąpić. Czy w waszych rodzinach były przypadki takich chorób? jeśli tak to jak najbardziej trzeba je wykonać. W innym przypadku jeśli jesteście zdrowe, ojcowie dzieci również, wasze rodziny nie były obciażone takimi chorobami to nie widzę powodu żeby się nakręcać od początku ciąży na taki stres. Ja robię je z racji wieku, wiadomo, że im głębiej w las tym więcej drzew....Grunt to opanować emocje i popatrzyć z boku na to czy faktycznie to badanie jest dla mnie niezbędne. Jeśli nie potraficie bez tego egzystować, róbcie . Z plusów badania genetycznego jest zoom na zbliżenia dzidzi. Niesamowity wręcz nawet paluszki liczą u nóg i rąk. Ale pamiętajcie, że nawet jak usg wyjdzie dobrze wady mogą wystąpić. Sama nie wiem czy którejkolwiek z nas taka adrenalina jest potrzebna....
Pozdrawiam
U mnie ciut gorzej, od wczoraj boli mnie brzuch i nerki, trochę krwawiłam,na szczęście delikatnie...byle do poniedziałku