X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Emrica Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wróciliśmy ze spaceru byliśmy od 10, ale teraz to już masakra, nawet w domu mam chłodno, a dziecko widać że wykończone, i dużo śpi, a byliśmy też na drugim badaniu usg bioderek, wszystko jest ok, jak to pani doktor powiedziała dalej rozwijają się prawidłowo, na następne usg mamy przyjść zaraz po skończonym roczku :)

Ewelaa, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mojej kuzynki corcia ma 5,5mc i dopiero teraz zaczela sie przewracac z brzuszka na plecy. Takze ja sie tym nie martwie poki co

SunSun lubi tę wiadomość

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Dziecko nie musi się umieć w wieku 3/ 4 mcy przekręcać z pleców na brzuszek ani odwrotnie, dobrze jeśli umie z plecków na boczki się przekręcać. Słowa mojej rehabilitantki.

Mój Szymek pociągnięty przez nią za rączki ciągnie głowę ale po małej chwilce, później super ją utrzymuje.

Ja ćwiczę z Szymkiem 2 razy po 20 minut dziennie na asymetrię i już jest poprawa :)

Dodam,że mój Adaś sam usiadł mając 10 mcy, co jest jak najbardziej normalne. Usiadł z raczkowania.

Któraś pytała o wagę, mój Szymek mając 3.5 mca miał 7.5 kg, teraz myślę że blisko 8kg ma. Ubranka zakładam na 74 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 12:58

Ewelaa, czekaja, Emrica, Krokodylica, Tess, gosiaczek31, limcia lubią tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie kazde dziecko rosnie swoim tempem. Juz rodzac sie kazde inaczej wazy i mierzy.

MamaAdasia, Emrica, Krysti ~~>, limcia lubią tę wiadomość

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • czekaja Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sun san myslalam ze problem w smaku wody a to o butelke chodzi. u mnie za to odwrotnie butelka kazda pod kazda postacia a z piersi w ogole:( takze kazde nasz dziecko ma swoje widzimisie;)

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• Emrica Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kupiła któraś z was ten kubek: doidy cup? Ja wcześniej jak tylko mała była na piersi a chciałam jej podać coś picia, to miałam taki malutki kubeczek z medeli i nawet piła z tego, a nasze dzieci coraz większe i chyba bym wolała aby piła z kubeczka lub niekapka wodę.

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za to moja mała wody nie ruszy choćby usychała z pragnienia. Dziś kolejny raz próbowałam, tylko poczuje wodę i wrzask. Tak więc podaje jej soczek rozrobiony z wodą i jest ok. Wiem, że to niedobrze ale lepiej żeby piła sok niż w ogóle nic.

4e3f84b95f.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily83 wrote:
    dziewczyny nie nakręcajcie się tak z tym trzymaniem główki... cóż mój na brzuszku zadziera głowę do góry ale jak leży na plecach i lekarka podnosiła go za rączki to głowa do tyłu jeszcze leci mimo że mamy już skończone 4 miesiące... rehabilitantka nasza mówi że mam się tym nie przejmować więc już wyluzowałam z tym, chodź nie powiem że czasem martwi mnie to... jak i fakt że do tej pory mały nie opanował obrotów z plecków na brzuszek ale cóż na każde dziecko przyjdzie na to czas :)

Ale ja się nie nakręcam, uważam że moje dziecko ma czas, ale co ja mam zrobić z lekarką, która już wszczyna alarm, że dziecko ma umieć i koniec??? Z drugiej strony może ona dba o własny tyłek - żeby nie było potem że coś zaniedbała. Poniekąd ją rozumiem, ale nie mam ochoty kuć Zuzi i latać z nią po lekarzach póki co. No nic, zobaczymy jak się potoczy sprawa przez te 3 tygodnie, na wizytę kontrolną i tak muszę jechać, bo pójdę do szczepienia to się lekarka będzie wściekać, że miałam być a nie byłam.

Mój mały gniotek, sama obraca się z pleców na brzuch bo od przedwczoraj opanowała ten trik i się przewraca a potem się drze bo nie lubi leżeć na brzuchu. :/ I trzeba łazić i przewracać z powrotem. :/

Emily83 lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    Ja wiele razy probowalam Nadii dac butle tojezt straszny placz, az bordowa sie robi wiec nie ma sensu dziecka meczyc przeciez

Dziewczyny a jakie macie butelki? Może to kwestia butli?
    Moja też na samym początku się krztusiła i nie chciała pić ale mama kupiła mi butelkę antykolkową MAM i ona ma malutką dziurkę i z niej Zuzia ładnie pije.

• Ewelaa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Dziewczyny a jakie macie butelki? Może to kwestia butli?
    Moja też na samym początku się krztusiła i nie chciała pić ale mama kupiła mi butelkę antykolkową MAM i ona ma malutką dziurkę i z niej Zuzia ładnie pije.
    Dr Brown i TT - ani jednej ani drugiej nie ruszy. Alre na poczatku pilai z jednej i drugiej a teraz jest straszny placz i bawienie sie jezykiem. Ona chyba nie lubi butli i tyle.

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do butli to coś wam powiem żeby dziecko chciało pić to musi mu butla przypisywać mojego kuzyna córce żadne nie pasowały a chyba z 5 kupili dopiero przy TT zaczęła normalnie bez wrzasku pić z butli. i tym sposobem te 5 przyszło do mnie ale moja na szczęście pierwsza która jej podałam z aventa załapała odrazu i nie musiałam szukać innej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 15:10

• Krysti ~~> Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Dr .Brown mam butelki.
    Wcześniej miałam z MAM ale nie najlepsze i wyrzuciłam do kosza .

1usai09kjz0kxoir.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    Oskar był ważony 20 czerwca i ważył 6440 g, wpon idziemy na ostatnie usg główki i tam tez jest dokładnie ważony i mierzony, ubranka ubieramy mu 74/ 80. co do podnoszenia glówki przy podciąganiu to maly podnosi, nie jakoś super wysoko ale podnosi. mój upodobal sobie odwracanie się na brzuch, wczesniej sie odwracał ale rzadko a teraz położe go na plecach a on siup na brzuch.

co do wagi to ja mam -20kg, 14 ciążowych i 6 moich tylko szkoda że mi leci dupa i uda a brzuch nie, maż sie mnie pyta gdzie mój odstający tyłeczek :(

u nas trzecia noc marudna, mały ok 2-3 ląduje u nas w łóżku bo nie mam sił wstawać do niego a borokowi ida zęby bo normalnie molestuje dziąsłami wszystko co trafi do jego rączki, a cumla to niekiedy nie ssie tylko tak zasuwa po dziąsłach że aż słychać takie tarcia silikonu.

loszcz super furka :)
    A co robisz ze tak ci kg leca w dół?

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    aaa dziewczyny wiem że bylo pisane o tym 100 razy ale proszę, jak się nazywa ta maść na dziąsełka??
    Dentinox

860isg18r6bpss11.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też pijał z Aventa herbatkę koperkową bez cukru, ale wygląda to tak, że najpierw szybko, szybko jak zassie raz to parę haustów wypije, ale jak raz wypuści to potem już tylko gryzie smoczek i mina ,,co Ty mi tu matka wciskasz?" :D

U nas dalej trwa ćwiczenie judo przewrotu z brzucha na plecy przez prawe ramię :D

I z nowości... dziecko przestaje mi spać w dzień :) Jak wcześniej bawił się godzinkę po karmieniu, potem 1,5, a teraz od karmienia do karmienia aktywny i dopiero po drugim pada i zaśnie. No i gadamy, oj świat jest taki fascynujący, zwłaszcza jak mama próbuje szybko nakarmić, a ja ,,muszę" coś powiedzieć bo chyba pęknę... tak z dziesięc razy :)

Jupi! Przyszła mata, lecę rozpakowywać :)

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe tess u mnie to samo...jak na początku zassie to się zapomina i pije...jak zrobi pauze albo ja wyjmę butelkę to koniec...śmieje się...mymla w buzi ale nie wypije :)

my właśnie wróciliśmy z przymusowego spaceru z przychodni i powiem tylko jedno T R A G E D I A...skwar...dobrze, że młody usnął w wózku..

Tess lubi tę wiadomość

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha mój syn dla odmiany przestaje spać w nocy...;/ mam nadzieję, że to chwilowe...

Styczeń 2014 [*] 9t
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze mam pytanie...czy któraś z Was dokupywała osobno parasolkę do wózka i może mi polecić? żebym nie kupiła za małej albo za dużek albo gównianej...

Styczeń 2014 [*] 9t
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • tylda87 Ekspertka

Wysłany: 3 lipca 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    Dr Brown i TT - ani jednej ani drugiej nie ruszy. Alre na poczatku pilai z jednej i drugiej a teraz jest straszny placz i bawienie sie jezykiem. Ona chyba nie lubi butli i tyle.
    Dokladnievmsm te same i na poczatku nie bylo problemu czy je z butli cycka czy nalladki a teraz tylko cyc juz nawet odciagnietego nie chce wiec albo nigdzie nie wychodze albo synus idzie ze mna ale dzis mam grilla sluzbowego i mam zamiar isc choc na godzine poltorej musze sie troche odprezyc trzymajcie kciuki zeby maz dal rade no i synek wytrzymal z tata ☺

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko w dzień nie śpi od dawna - idzie się przyzwyczaić :) w nocy śpi różnie więc jak akurat trafi się dobra to się cieszę i staram nie przyzwyczajać :) z butelkami nie ma problemu, wodę w miarę pije ale nie za dużo.

Rubi ja kupiłam parasolke ale jest tragiczna i chwieje się na każdą stronę. Pytałam koleżanek i ponoć wszystkie takie są.

Janek 2 tygodnie temu ważył ponad 6300 czyli od wyjścia ze szpitala przybrał 3 kg. A ile wzrostu mają Wasze dzieci. Mój miał ostatnio 63cm czyli w 3 miesiące urósł 9 cm!

Łoszcz gratulacje! Ja nadal szukam :)

loszcz lubi tę wiadomość

‹‹ 1861 1862 1863 1864 1865 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ