X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Emrica Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wróciliśmy ze spaceru byliśmy od 10, ale teraz to już masakra, nawet w domu mam chłodno, a dziecko widać że wykończone, i dużo śpi, a byliśmy też na drugim badaniu usg bioderek, wszystko jest ok, jak to pani doktor powiedziała dalej rozwijają się prawidłowo, na następne usg mamy przyjść zaraz po skończonym roczku :)

Ewelaa, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mojej kuzynki corcia ma 5,5mc i dopiero teraz zaczela sie przewracac z brzuszka na plecy. Takze ja sie tym nie martwie poki co

SunSun lubi tę wiadomość

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Dziecko nie musi się umieć w wieku 3/ 4 mcy przekręcać z pleców na brzuszek ani odwrotnie, dobrze jeśli umie z plecków na boczki się przekręcać. Słowa mojej rehabilitantki.

Mój Szymek pociągnięty przez nią za rączki ciągnie głowę ale po małej chwilce, później super ją utrzymuje.

Ja ćwiczę z Szymkiem 2 razy po 20 minut dziennie na asymetrię i już jest poprawa :)

Dodam,że mój Adaś sam usiadł mając 10 mcy, co jest jak najbardziej normalne. Usiadł z raczkowania.

Któraś pytała o wagę, mój Szymek mając 3.5 mca miał 7.5 kg, teraz myślę że blisko 8kg ma. Ubranka zakładam na 74 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 12:58

Ewelaa, czekaja, Emrica, Krokodylica, Tess, gosiaczek31, limcia lubią tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie kazde dziecko rosnie swoim tempem. Juz rodzac sie kazde inaczej wazy i mierzy.

MamaAdasia, Emrica, Krysti ~~>, limcia lubią tę wiadomość

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • czekaja Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sun san myslalam ze problem w smaku wody a to o butelke chodzi. u mnie za to odwrotnie butelka kazda pod kazda postacia a z piersi w ogole:( takze kazde nasz dziecko ma swoje widzimisie;)

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• Emrica Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kupiła któraś z was ten kubek: doidy cup? Ja wcześniej jak tylko mała była na piersi a chciałam jej podać coś picia, to miałam taki malutki kubeczek z medeli i nawet piła z tego, a nasze dzieci coraz większe i chyba bym wolała aby piła z kubeczka lub niekapka wodę.

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za to moja mała wody nie ruszy choćby usychała z pragnienia. Dziś kolejny raz próbowałam, tylko poczuje wodę i wrzask. Tak więc podaje jej soczek rozrobiony z wodą i jest ok. Wiem, że to niedobrze ale lepiej żeby piła sok niż w ogóle nic.

4e3f84b95f.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily83 wrote:
    dziewczyny nie nakręcajcie się tak z tym trzymaniem główki... cóż mój na brzuszku zadziera głowę do góry ale jak leży na plecach i lekarka podnosiła go za rączki to głowa do tyłu jeszcze leci mimo że mamy już skończone 4 miesiące... rehabilitantka nasza mówi że mam się tym nie przejmować więc już wyluzowałam z tym, chodź nie powiem że czasem martwi mnie to... jak i fakt że do tej pory mały nie opanował obrotów z plecków na brzuszek ale cóż na każde dziecko przyjdzie na to czas :)

Ale ja się nie nakręcam, uważam że moje dziecko ma czas, ale co ja mam zrobić z lekarką, która już wszczyna alarm, że dziecko ma umieć i koniec??? Z drugiej strony może ona dba o własny tyłek - żeby nie było potem że coś zaniedbała. Poniekąd ją rozumiem, ale nie mam ochoty kuć Zuzi i latać z nią po lekarzach póki co. No nic, zobaczymy jak się potoczy sprawa przez te 3 tygodnie, na wizytę kontrolną i tak muszę jechać, bo pójdę do szczepienia to się lekarka będzie wściekać, że miałam być a nie byłam.

Mój mały gniotek, sama obraca się z pleców na brzuch bo od przedwczoraj opanowała ten trik i się przewraca a potem się drze bo nie lubi leżeć na brzuchu. :/ I trzeba łazić i przewracać z powrotem. :/

Emily83 lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    Ja wiele razy probowalam Nadii dac butle tojezt straszny placz, az bordowa sie robi wiec nie ma sensu dziecka meczyc przeciez

Dziewczyny a jakie macie butelki? Może to kwestia butli?
    Moja też na samym początku się krztusiła i nie chciała pić ale mama kupiła mi butelkę antykolkową MAM i ona ma malutką dziurkę i z niej Zuzia ładnie pije.

• Ewelaa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Dziewczyny a jakie macie butelki? Może to kwestia butli?
    Moja też na samym początku się krztusiła i nie chciała pić ale mama kupiła mi butelkę antykolkową MAM i ona ma malutką dziurkę i z niej Zuzia ładnie pije.
    Dr Brown i TT - ani jednej ani drugiej nie ruszy. Alre na poczatku pilai z jednej i drugiej a teraz jest straszny placz i bawienie sie jezykiem. Ona chyba nie lubi butli i tyle.

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do butli to coś wam powiem żeby dziecko chciało pić to musi mu butla przypisywać mojego kuzyna córce żadne nie pasowały a chyba z 5 kupili dopiero przy TT zaczęła normalnie bez wrzasku pić z butli. i tym sposobem te 5 przyszło do mnie ale moja na szczęście pierwsza która jej podałam z aventa załapała odrazu i nie musiałam szukać innej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 15:10

• Krysti ~~> Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Dr .Brown mam butelki.
    Wcześniej miałam z MAM ale nie najlepsze i wyrzuciłam do kosza .

1usai09kjz0kxoir.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    Oskar był ważony 20 czerwca i ważył 6440 g, wpon idziemy na ostatnie usg główki i tam tez jest dokładnie ważony i mierzony, ubranka ubieramy mu 74/ 80. co do podnoszenia glówki przy podciąganiu to maly podnosi, nie jakoś super wysoko ale podnosi. mój upodobal sobie odwracanie się na brzuch, wczesniej sie odwracał ale rzadko a teraz położe go na plecach a on siup na brzuch.

co do wagi to ja mam -20kg, 14 ciążowych i 6 moich tylko szkoda że mi leci dupa i uda a brzuch nie, maż sie mnie pyta gdzie mój odstający tyłeczek :(

u nas trzecia noc marudna, mały ok 2-3 ląduje u nas w łóżku bo nie mam sił wstawać do niego a borokowi ida zęby bo normalnie molestuje dziąsłami wszystko co trafi do jego rączki, a cumla to niekiedy nie ssie tylko tak zasuwa po dziąsłach że aż słychać takie tarcia silikonu.

loszcz super furka :)
    A co robisz ze tak ci kg leca w dół?

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    aaa dziewczyny wiem że bylo pisane o tym 100 razy ale proszę, jak się nazywa ta maść na dziąsełka??
    Dentinox

860isg18r6bpss11.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też pijał z Aventa herbatkę koperkową bez cukru, ale wygląda to tak, że najpierw szybko, szybko jak zassie raz to parę haustów wypije, ale jak raz wypuści to potem już tylko gryzie smoczek i mina ,,co Ty mi tu matka wciskasz?" :D

U nas dalej trwa ćwiczenie judo przewrotu z brzucha na plecy przez prawe ramię :D

I z nowości... dziecko przestaje mi spać w dzień :) Jak wcześniej bawił się godzinkę po karmieniu, potem 1,5, a teraz od karmienia do karmienia aktywny i dopiero po drugim pada i zaśnie. No i gadamy, oj świat jest taki fascynujący, zwłaszcza jak mama próbuje szybko nakarmić, a ja ,,muszę" coś powiedzieć bo chyba pęknę... tak z dziesięc razy :)

Jupi! Przyszła mata, lecę rozpakowywać :)

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe tess u mnie to samo...jak na początku zassie to się zapomina i pije...jak zrobi pauze albo ja wyjmę butelkę to koniec...śmieje się...mymla w buzi ale nie wypije :)

my właśnie wróciliśmy z przymusowego spaceru z przychodni i powiem tylko jedno T R A G E D I A...skwar...dobrze, że młody usnął w wózku..

Tess lubi tę wiadomość

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha mój syn dla odmiany przestaje spać w nocy...;/ mam nadzieję, że to chwilowe...

Styczeń 2014 [*] 9t
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze mam pytanie...czy któraś z Was dokupywała osobno parasolkę do wózka i może mi polecić? żebym nie kupiła za małej albo za dużek albo gównianej...

Styczeń 2014 [*] 9t
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • tylda87 Ekspertka

Wysłany: 3 lipca 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    Dr Brown i TT - ani jednej ani drugiej nie ruszy. Alre na poczatku pilai z jednej i drugiej a teraz jest straszny placz i bawienie sie jezykiem. Ona chyba nie lubi butli i tyle.
    Dokladnievmsm te same i na poczatku nie bylo problemu czy je z butli cycka czy nalladki a teraz tylko cyc juz nawet odciagnietego nie chce wiec albo nigdzie nie wychodze albo synus idzie ze mna ale dzis mam grilla sluzbowego i mam zamiar isc choc na godzine poltorej musze sie troche odprezyc trzymajcie kciuki zeby maz dal rade no i synek wytrzymal z tata ☺

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko w dzień nie śpi od dawna - idzie się przyzwyczaić :) w nocy śpi różnie więc jak akurat trafi się dobra to się cieszę i staram nie przyzwyczajać :) z butelkami nie ma problemu, wodę w miarę pije ale nie za dużo.

Rubi ja kupiłam parasolke ale jest tragiczna i chwieje się na każdą stronę. Pytałam koleżanek i ponoć wszystkie takie są.

Janek 2 tygodnie temu ważył ponad 6300 czyli od wyjścia ze szpitala przybrał 3 kg. A ile wzrostu mają Wasze dzieci. Mój miał ostatnio 63cm czyli w 3 miesiące urósł 9 cm!

Łoszcz gratulacje! Ja nadal szukam :)

loszcz lubi tę wiadomość

‹‹ 1861 1862 1863 1864 1865 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ