X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślicie żeby dawać dziecku wodę przez strzykawkę? No mała menda nie chce i koniec a widzę że pić jej się chce bo zrobiłam test z mlekiem. Ale przecież nie będę jej dawać co chwilę mleka. Soczku też nie chcę dawać za dużo.
    Emilka głowę przy tzw. trakcji podnosi od ok dwóch miesięcy i trzyma ją sztywniutko. Sama się już podciąga do siadu jak złapie coś co stawia opór. Najczęściej ćwiczy ciągnąć mnie za włosy. Za to nie przewraca się ani na brzuch ani na plecy. Na boki owszem. Od kilku dni odchyla głowę do tyłu gdy leży na plecach. Pisałyście, że to faza przed obrotem??

loszcz, anet525 lubią tę wiadomość

4e3f84b95f.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Je też kupiłam parasolkę osobno. Nie ma rewelacji ale przed słońcem chroni dobrze. Kiwa się trochę gdy jest wiatr. Poza tym ok.

4e3f84b95f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam wozek tako i mialam poprzednio tez kupiona nieorginalna parasolke i byla tragedia. a teraz kupilam oryginalna tako i jest super. pasuje idealnie do wozka i nie chwieje sie.

loszcz lubi tę wiadomość

• Rubi Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mhm to trudno kupię pierwszą lepszą jakąś mieć muszę..

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłam dziś w przychodni i chyba wreszcie znalazłam lekarke jakiej szukałam - otwarta i zaangażowana, moim zdaniem bardzo kompetentna i ze świetnym podejściem do dzieci. Wizyta trwała ponad 30 minut a ona sama mówiła mi o wielu rzeczach i specjalnie nie musiałam dopytywać.

No i tak: Janek ma wzmożone napięcie mięśniowe ale zdaniem lekarki minimalne i niemal niezauważalne. Dała mi skierowanie do neurologa i na rehabilitację ale jak sama powiedziała trochę na wyrost. Wprost powiedziała mi też żebym nie szukała szybciej terminów prywatnie bo jeśli zaczekam, a w tym czasie będę z Jankiem ćwiczyć w domu to może się okazać że idąc na rehabilitację będzie już po problemie aczkolwiek na pewno to nie zaszkodzi i jej zdaniem każdy rodzic powinien iść na takie spotkanie żeby wiedzieć jak prawidłowo nosić dziecko etc.

Pytałam o przewroty. Dzieci powinny je wykonywać między 3 a 4 miesiącem ale nie ma reguły. Niektóre robią to później i o niczym złym to nie świadczy. Przy okazji okazało się że mój syn lubi się podpisywać bo wreszcie wyszła mu próba trakcji i z lekkim trudem ale podniósł główke a jak już ja podniósł to długo i dumnie ją trzymał :)

Pytałam też o wodę i zdaniem lekarki jeśli jest ciepło to przy kp nie trzeba, ale jeśli jest taki ukrop jak dziś to ona uważa że jednak warto dopajać. Butelką, strzykawką, łyżeczką - nie ważne jak ale dawać wodę.

Co do rozszerzenia diety to usłyszałam że jak najbardziej tak bo są nawet nowe zalecenia z USA żeby próbować podawać pokarmy już po 3 miesiącu bo to zmniejsza ryzyko alergii pokarmowych. Jeśli ktoś planuje zrezygnować z karmienia po pół roku tak jak ja to tym bardziej nie ma na co czekać. Na początek oczywiście warzywa ale nie marchewkę bo jest słodka i po niej dziecko może nie chcieć innych warzyw. Radziła zacząć np. od kalafiora. A i ciekawostka na początek poleca słoiczki bo mają sprawdzony skład.

Zachęcała mnie też do karmienia dłużej niż pół roku ale np. Tylko raz dziennie jeśli chce chodzić do pracy. Mówi że jest opcja że wtedy stracę pokarm ale jeśli i tak jestem zdecydowana na koniec kp to nic nie ryzykuje a karmienie raz dziennie np. rano nie powinno być dla mnie uciążliwe.

Ogółem muszę jeszcze przemyśleć co usłyszałam ale lekarka naprawdę zrobiła na mnie super wrażenie i jestem skłonna jej zaufać. Wole kierować się tym co mówi ona niż tym co czytam w Internecie bo tam głosów jest sporo i różnych.

A i oczywiście będę wdzięczna za wszystkie linki z ćwiczeniami na wzmożone napięcie mięśniowe. Wiem że temat już był ale w życiu tego nie znajdę :)

Tess jak książki Zawitowskiego? Warto?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 20:11

gosiaczek31, limcia lubią tę wiadomość

• anet525 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    Wlasnie a propo namiotu na plaze. Kupowaliscie na necie?? Jak tak to jaki? Bo ja nie wiem wlasnie czy maly czy duzy wybrac . Ja karmie na lezaco i wypadaloby miec duzy ale nie zeby mi pol plazy zajal :P

Sorki ze dopiero teraz odpisuje ale jestem zagoniona tym przygotowaniem do wyjazdu.
    Ja kupiłam taki: http://allegro.pl/namiot-plazowy-high-peak-mallorca-niebieski-10051-i5475764040.html

Ewelaa lubi tę wiadomość

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emartea wrote:
    Anet ja rozrabiam soczki z wodą pół na pół. Namiot kupiliśmy w Decathlonie za 79 zł. Jak znajdę to wrzucę link. My jedziemy nad morze w poniedziałek i boję się jak mała to wytrzyma. Nie możemy jechać w nocy bo i tak pokój mamy dopiero od 15. Anet a do jakiej miejscowości się wybieracie?

My pokój mamy od rana wiec jedziemy w nocy do wladyslawowa. A wy?

24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • anet525 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekaja wrote:
    Anet nie chcesz probowac dac tylko wody?? jesli kp to mala i tak dostaje odpowiednia porcje wody(pierwsza faza mleka to taka biała woda żeby dziecko sie napilo) a jesli bardzo jej sie bedzie chcialo pic mimo wszystko to wypije wode bez zajakniecia:) ja Ewie daje tylko wodę od czasu do czasu jak chce jej sie pic to pije ladnie a jak nie ma ochoty to pluje gryzie smoczek i za nic nie pociagnie:)
    Chodzi o to ze wody mi no chce pic wypluwa daje jej cyca gdy pic jej sie chce ale nad morzem nie będę co chwila cycka wystawiać dlatego pomyślałam o soczkach

24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • oli Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze ze na noc jedziecie - ja dzis jechałam z Elbląga do Rumi przez obwodnice i był duży ruch

anet525 lubi tę wiadomość

km5svcqgfaw599l1.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mi jeszcze nie przyszła książka, więc nie wiem czy chwalić Zawitkowskiego czy ganić :)

Ale za to z puzzli jestem zadowolona (co prawda jeden puzel ma na białej stronie czarne maźki i można reklamować, ale nie chce mi się, bo i tak kiedyś dziecko j ubrudzi), dziś na chwilkę już położyłam Małego na tej macie, akurat z 4 puzzli (wyszła 1x1 m) i na to kocyk i ładnie podnosił głowę, robił jakieś wygibasy, ale szybko zaczął wołać jeść :)

Scarlett - a w jakiej przychodni? Ja nie wiem czy też się nie zapiszę do pediatry, żeby mi dała skierowanie, bo coraz bardziej mnie niepokoi to wyginanie się w lewą stronę i ciągnięcie głowy do lewego barku... jak na mój gust to się nawet pogłębia, mimo, że staram się go trochę obracać na lewo i zabawki mu ciekawe kłaść żeby głowy nie wykrzywiał, a jemu i tak się udaje...

anet - a może to faktycznie wina butelki? Ja kupiłam w gorszym okresie taki kubeczek do dopajania z medeli, co prawda go nie użyłam jeszcze, ale on jest z takim języczkiem i dziecko sobie samo jakoś zlizuje ten płyn co jest w kubeczku. Chyba z 5 zł kosztował... może takie coś się sprawdzi?

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mie przygotowania do chrzcin pełną para popieklysmy z mama ciasta zrobiliśmy tort i porobilysmy mięsa jesteśmy wykończone.Wiktorcia dzisiaj marudzila przez ten upał nie mogła spać dopiero teraz jak się wchodziło to zasnela

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emartea wrote:
    Za to moja mała wody nie ruszy choćby usychała z pragnienia. Dziś kolejny raz próbowałam, tylko poczuje wodę i wrzask. Tak więc podaje jej soczek rozrobiony z wodą i jest ok. Wiem, że to niedobrze ale lepiej żeby piła sok niż w ogóle nic.

Emartea czemu nie dobrze dawać małżeństwu soki ? Bo ją daje swojej małej dopicia codziennie soczki na przemian zwoda i nie wiedziałam że soczki to nie bardzo

• anet525 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tess raczej nie wina butelki bo nie raz sciagalam mleko i mala pila z butelki bez problemu. Herbatkę koperkorkowa tez pila a potem juz nie chciala.

Co do chrzcin macie jakies sprawdzone strony lub kogoś kogo możecie polecić odnośnie zaproszeń na chrzest. Na allegro jest tego pelno ale nie moge się zdecydować. Chciałam ze zdjeciem

24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tess chodzę na Plaszowska. To trzecia lekarka od nich u której byłam - pierwsza zupełnie nie mogłam się zdecydować czy widzi u Juniora to wzmożone napięcie czy nie, druga jakby zupełnie nie zwracacała na to uwagi a dopiero ta dziś bardzo dokładnie zbadała małego, miała czas żeby pokazać mi ćwiczenia i ze mną porozmawiać. Jak będziesz chciała to napisze Ci prywatną wiadomość z jej danymi. Tą lekarke poleciły mi sąsiadki ale śmiały się że ona u każdego dziecka widzi asymetrie albo wzmożone napięcie. Może i tak jest ale ja nie narzekam bo tak ze mną rozmawiała że zupełnie nie panikuje a iść to sprawdzić na pewno nam nie zaszkodzi. No i jak dziś u niej byłam to uświadomiłam sobie że tak naprawdę nikt nigdy nie pokazał mi jak prawidłowo nosić czy kłaść Janka więc taka wizyta w przychodni rehabilitacyjnej na pewno mi nie zaszkodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 21:41

MamaAdasia, Tess, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

• patryśka83 Ekspertka

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)
    Scarlett mam pytanie. Czym się u Janka objawia wzmożone napięcie?
    Pytam ponieważ u nas rehabilitantka też stwierdziła delikatne napięcie, ale póki co dała dwa ćwiczenia i do sierpnia mamy obserwować co dalej.

1usa3e5edaup0yxb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patryśka83 wrote:
    Hej:)
    Scarlett mam pytanie. Czym się u Janka objawia wzmożone napięcie?
    Pytam ponieważ u nas rehabilitantka też stwierdziła delikatne napięcie, ale póki co dała dwa ćwiczenia i do sierpnia mamy obserwować co dalej.

Hmm na pewno nie wygląda to tak jak w Internecie. Jest dużo bardziej subtelniejsze. Janek np. leżąc na plecach ma głowę na podłodze, nóżki na podłodze a plecki nieco wyżej. Jak go nosimy to lekko się wygina i znowu plecki bo głowę trzyma prosto. Zdarza mu się też wyginać w stronę zabawek. Myślałam że to próba przewrotu ale to może być właśnie oznaka tego wzmożonego napięcia. Ale jeśli mam być szczery to nawet po rozmowie z lekarką nie do końca widzę te wszystkie rzeczy o których ona mówiła. Być może dlatego że faktycznie są bardzo dyskretne. Na szczęście! A i Janek rzadko leży z głową prosto, trzyma ją raz na prawo, raz na lewo. Głównie w foteliku czy bujaczku to widać. A jakie jest objawy są u Was? I co ćwiczyć?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anet525 wrote:
    Tess raczej nie wina butelki bo nie raz sciagalam mleko i mala pila z butelki bez problemu. Herbatkę koperkorkowa tez pila a potem juz nie chciala.

Co do chrzcin macie jakies sprawdzone strony lub kogoś kogo możecie polecić odnośnie zaproszeń na chrzest. Na allegro jest tego pelno ale nie moge się zdecydować. Chciałam ze zdjeciem

mojego męża brat ma firmę która robi zaproszenia i robi naprawdę ładne tylko jutro się go zapytam jak go znalesc na allegro

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 21:59

• limcia Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy wzmożonym napięciu tak jak u moich dziewczynek mają bardzo często zaciśnięte piąstki. Dowiedziałam się, ze ten ich częsty płacz też mógł być przez to napięcie. Na pewno też odginanie główki do tyłu jest przez to. Ćwiczenia mamy różne, bo również na asymetrię,więc nie potrafię powiedzieć, które konkretnie są na to. Ale na pewno otwieranie zaciśniętych piąstek.Mamy tez takie, gdzie obniża się barki, żeby nie miały ściągniętej mocno szyji.

1usazbmhhgo5jhw6.png
  • limcia Przyjaciółka

Wysłany: 3 lipca 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak ktoś posiada jakieś linki do ćwiczeń na wzmożone napięcie mięśniowe, to ja też o nie proszę.

Tess lubi tę wiadomość

1usazbmhhgo5jhw6.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett - a napisz na wszelki wypadek, ja co prawda jestem zadowolona ze swojej lekarki, ale mam takie samo odczucie - że nikt mi nigdy nie pokazał jak prawidłowo nosić/trzymać dziecko, ani jakie ćwiczenia z nim robić. Ja wiem, że później to sie wszystko może wyrównać, ale można od razu utrwalać dobre nawyki, skoro i tak siędzę przy nim na tej macie i bawię się, to co za różnica, że będziemy robić ćwiczenia w ramach zabawy.

Anet - to może można dopajać nie wodą tylko np. tą herbatką koperkową jak Malutka ją pije?

Ja na chrzest nie robię zaproszeń, bo szkoda mi kasy. Będą sami swoi to nie musi być tak oficjalnie, a na ślub robiłam sama i wszystkim się podobały :P

U nas chrzciny za tydzień i myślę, żeby zrobić tort samodzielnie, ale np. marchewkowy, żebym go mogła w spokoju zjeść, kiedyś takie ciasto robiłam, tylko teraz by pasowało je ,,podbajerować" skoro ma być tortem... macie jakieś pomysły? :) Dekorację też jakąś muszę wymyślić.

ex2bp07wbjlnqxgq.png
‹‹ 1862 1863 1864 1865 1866 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ