X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • noa8 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasss ja nie zauważyłam zmian z pempkiem ale mam juz lekko brązową linie pod pemkiem i tak wogóle to jutro genetyczne i ogarnia mnie strach ale na szczeście dzisiaj się wyluzuje bo idziemy ze znajomymi na "dożynki" hehe ;-)

Jeśli chodzi o ubrania to nabyłam leginsy ciążowe z regulacjami od małego brzucha aż do wielkiego i spodnie ciążowe ... ;-)

dzisiaj śnił mi się mój poród że ... urodziłam ślicznego synka ;-)

całuje Wass!

SunSun, Emily83 lubią tę wiadomość

20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia :)
  • noa8 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella82 wrote:
    wczoraj wybralismy sie na drinka ze znajomymi ktorzy nie wiedza i nic nie zauwazyli. jedyne co bylo wkurzajace to ich namowy na alkohol! nie lubie tego, jak ktos nie chce pic to nie! no ale oprocz tego bylo bardzo sympatycznie :-)
    we Wrocku tez super pogoda:-)

Bella to nie chwaliłaś się jeszcze znajomym? Gratuluję II trymestru.

bella82 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noa8 tez będę miała genetyczne w 12tyg+2dniu ;)

• noa8 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda91 wrote:
    noa8 tez będę miała genetyczne w 12tyg+2dniu ;)

no to fajnie bedziemy mogły sobie porównać ... ;-)

magda91 lubi tę wiadomość

• noa8 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily83 wrote:
    a wasi lekarze też tak liczą? Bo u mnie babka liczy skończone tygodnie... i podobno na wypisie ze szpitala po porodzie też wpisują skończone tygodnie...

Na ostatniej wizycie jak byłam w 10 tyg + 3 dni to Dr mówiła że " wita mnie w 11 tyg , ja jej mówie że 10tydzień i 3 dzień , a ona na to: no takk czyli 11tydz " - więc od tej pory sobie dodaje ;-)

Emily83 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam długie kozaki - krotkich nie toleruje :/ poza tym mój plan (ubraniowy) na ciążę to legginsy + tunika + kozaki do kolan. Na pewno musze jeszcze kupić botki na jesień bo trochę boję sie chodzić w wysokich szpilkach do których jestem przyzwyczajona. A co Wy myslicie o obcasach w ciąży? Ja w takich delikatnych albo bardziej na kostce planuje jeszcze jesienią trochę chodzić ale zobaczymy. Na pewno będę też musiała kupić kurtkę zimową ale to chyba jeszcze nie teraz . Póki co chyba wiecej ciążowych rzeczy nie muszę kupować i dobrze bo wole ograniczyc finanse na ten cel.
    Bella swoją drogą spodnie kupilam korzystając z kuponu z H&M o którym chyba Ty pisałaś - dzięki :)

U mnie lekarz raczej patrzy na skonczone tygodnie choc nie przywiązuje do tego wielkiej wagi - raczej mniej więcej chce wiedzieć w jakim jestem momencie.

• noa8 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie nie podoba jak kobieta chodzi w obcasach w ciazy , ale delikatny obcas do butow jesiennych jest wporzadku ;-)

• kasss Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi mi też zostały do ramion ale jestem zadowolona bo bardzo były zniszczone;-) a ja kupiłam sobie super butki na jesnien na sporym obcasie ale zawsze w takich chodziłam. A kozaki mam takie bardzo wąskie i nie wiem czy dam rade je włożyć jak nogi spuchna to na pewno nie. Ja lece korzystać pięknej pogody miłego dnia;-)

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasss wrote:
    Scarlet to udane zakupy ;-) dziewczyny mam pytanie wczoraj wieczorem zalwazylam ze mój pępek jest troszkę wysunięty do przodu mama mówi ze to normalne i podobno na chłopca tak wystaje ale ona też tak miała i jesteśmy 3 dziewczyny ;-) też tak macie?
    Ja mam bębenek już spory bo w obwodzie jest 106 cm a pępek jest normalny ale niedawno znajoma urodziła syna i miała taki pępek wystający

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zetne włosów bo mój M by mi nie wybaczył. Dla niego zawsze są za krótkie więc max 1cm koncówki i za miesiąc kolor :)

Powiem Wam,że ja mam problem z kupnem kurtki. Jak w brzuchu jest dobra to w ramionach wielka jak na chłopa. Nie wiem co to bedzie bo już nie mam w czym chodzic.. na szczęście u nas gorąco na majbliży tydz zapowiadaja więc zaczne sie martwić jak sie zrobi zimno :)

Co do butów na obcasie to u mnie problem rozwiązał sie półtora roku temu jak złamałam noge w stawie skokowym i musieli mnie składać operacyjnie. Od tamtej pory max delikatny koturn w bucie a tak to płaskie :/

iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noa8 wrote:
    Na ostatniej wizycie jak byłam w 10 tyg + 3 dni to Dr mówiła że " wita mnie w 11 tyg , ja jej mówie że 10tydzień i 3 dzień , a ona na to: no takk czyli 11tydz " - więc od tej pory sobie dodaje ;-)
    Moja też tak robi

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na belly wyskoczył mi wczoraj komunikat że od wczoraj mogę już czuć jakieś ruchy dziecka więc teraz zjem sobie chałwę żeby ją pobudzić do ruchów bo to mały śpioszek.
    Oby po porodzie też taki śpioch z niej był

Niunia86 lubi tę wiadomość

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest 13+2 i belly pokazuje,że to 14 tc więc i ja mówie,że 14. Poza tym jakby policzyć,że pierwszego dnia @ zaczął sie pierwszy tydz to teraz juz jest 14 i ja tego sie trzymam. Mnie tez jak lekarz sie pyta który to już tydz to mówię ten który trwa a nie ten który się skończył i nigdy mnie nie poprawia:) A ja wole,żeby był jeden dalej :D

Ja już wyspana po weselu i też zaraz jadę na dożynki bo jakieś koncerciki mają być:)

iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laseczki wklejam Wam tutaj tekst z innego wątku, który wstawała Samirka myślę że dla niektórych się przyda
    Mdłości i wymioty: Jak sobie z nimi radzić

Czasami bywają tak uporczywe, że przyszła mama musi znaleźć się w szpitalu. Nasz specjalista wyjaśnia, co jest normą, a kiedy warto zgłosić się po pomoc do lekarza.

Nudności i torsje to najpopularniejsza ciążowa przypadłość: cierpi na nie 2/3 przyszłych mam. Zazwyczaj pojawiają się po 6. tygodniu ciąży i mijają w drugim trymestrze. Częściej narzekają na nie kobiety, które spodziewają się pierwszego dziecka.

W większości przypadków dolegliwości są łagodne, zdarza się jednak, że trwają długo i są bardzo dokuczliwe. Czasem towarzyszy im nadwrażliwość na zapachy i niechęć do pewnych potraw, mogą być też przyczyną spadku wagi u przyszłej mamy. Nic więc dziwnego, że wiele ciężarnych martwi się, czy wymioty i towarzyszące im inne objawy nie zaszkodzą zdrowiu maluszka. Poprosiliśmy eksperta o rozwianie najczęstszych wątpliwości.
    Czy pojawienie się wymiotów oznacza, że dzieje się coś złego?

Przeciwnie: wymioty i nudności nie oznaczają ciążowych komplikacji, ale świadczą o tym, że ciąża rozwija się prawidłowo! Główną winę za ich pojawienie się ponoszą hormony - m.in. tyroksyna i HCG (gonadotropina kosmówkowa). Odpowiadają one za rozwój łożyska (dzięki któremu do maluszka docierają potrzebne substancje odżywcze), a tyroksyna także za prawidłowy rozwój układu nerwowego i mózgu u płodu.

Wyższy poziom tyroksyny u mamy wiąże się z większą skłonnością do wymiotów, ale daje też lepsze szanse na to, by układ nerwowy dziecka rozwijał się prawidłowo. Torsje i mdłości mogą być także spowodowane nadwrażliwością przyszłej mamy na smaki i zapachy.
    Czy to normalne, że jest mi niedobrze przez cały dzień?

Chociaż nudności i wymioty najczęściej pojawiają się rano (tzw. poranne mdłości), wiele kobiet odczuwa je także w innych porach dnia, a nawet w nocy. Nasilenie dolegliwości także może być różne - od lekkich mdłości po uporczywe torsje. Takie reakcje organizmu na "ciążową rewolucję" są zupełnie naturalne i nie powinny być powodem do niepokoju.

Jeśli jednak wymioty są tak częste i silne, że uniemożliwiają mamie normalne funkcjonowanie, sprawiają, że jest osłabiona i traci na wadze, należy to zgłosić lekarzowi prowadzącemu ciążę.
    Nie mam apetytu, czy mimo to powinnam zmuszać się do jedzenia?

Jeśli przed zajściem w ciążę kobieta odżywiała się regularnie i zdrowo, przez pewien czas może bez szkody dla maluszka zadowolić się skromniejszymi posiłkami. Ciężarna może jeść wtedy, gdy czuje głód - oczywiście, w granicach rozsądku. Nawet jeśli mama zje niewiele, ale przestrzega pełnowartościowej diety, maluszek będzie rozwijać się prawidłowo. Najlepiej jeść częściej, ale w niewielkich ilościach. W kolejnym trymestrze, kiedy nudności miną, apetyt powinien powrócić. Może być nawet większy niż wcześniej, dzięki czemu przyszła mama nadrobi zaległości.
    Tracę na wadze, czy to niebezpieczne dla maluszka?

Chwilowy spadek wagi w pierwszym trymestrze nie zagraża maleństwu. Dziecko potrafi czerpać z organizmu mamy wszystko, co jest mu potrzebne do prawidłowego rozwoju. O ile utrata kilogramów nie jest problemem, komplikacje może powodować odwodnienie, czyli niedobór płynów w organizmie.

Aby do niego nie doszło, przyszła mama musi pamiętać o jak najczęstszym piciu płynów (około 6 szklanek dziennie), zwłaszcza uzupełnianiu ich po uporczywych wymiotach. Powinna zrezygnować jednak ze słodkich, gazowanych napojów - najlepsza będzie woda.
    Czy w kolejnych trymestrach wymioty samoistnie ustąpią?

U dziewięciu na dziesięć ciężarnych dolegliwości mijają bezpowrotnie po 16. tygodniu ciąży. Są jednak i takie mamy, które skarżą się na nudności i torsje aż do rozwiązania. Według specjalistów jedną z przyczyn przedłużających się dolegliwości jest stan psychiczny kobiety. Większe skłonności do wymiotów zauważa się u kobiet w stanie napięcia emocjonalnego, znajdujących się pod wpływem stresu lub czujących duży lęk przed porodem.

Odrzuca mnie teraz od mięsa. Czy mogę z niego zrezygnować?

Najlepszym sposobem na nudności i wymioty jest unikanie produktów, które je wywołują. Jeśli więc należy do nich mięso, lepiej nie zmuszać się do jego jedzenia. Można zastąpić go rybami, nabiałem i warzywami strączkowymi, które są bogatym źródłem białka. Mamy wegetarianki także rodzą zdrowe dzieci!
    Czy są leki hamujące torsje i czy mogę je zażywać bez obaw?

W leczeniu nudności i torsji preparaty farmakologiczne stosuje się bardzo rzadko. Można je brać ze wskazania lekarza prowadzącego ciążę. Specjalista może zalecić środki zobojętniające kwasy żołądkowe, tabletki lub czopki przeciwwymiotne. Dolegliwości łagodzi także przyjmowanie witaminy B6 (jej dawkę powinien określić lekarz ginekolog).
    Czy to prawda, że przez bardzo silne wymioty można trafić do szpitala?

Tak. Jeżeli wymioty utrzymują się po 12. tygodniu, są bardzo częste i obfite, istnieje prawdopodobieństwo, że kobieta cierpi na rzadką ciążową przypadłość zwaną niepowściągliwymi wymiotami ciężarnych. Powikłanie to dotyczy około 1,5 procenta wszystkich ciąż i wymaga hospitalizacji. Nie leczona dolegliwość może prowadzić do niedożywienia i odwodnienia oraz innych komplikacji groźnych dla mamy i dziecka. Jeśli lekarz uzna, że standardowe leczenie uporczywych wymiotów nie przynosi oczekiwanych rezultatów, mama może zostać skierowana na kilka-, kilkanaście dni do szpitala. Tam dostanie dożylnie kroplówki nawadniające organizm, leki przeciwwymiotne i preparaty witaminowe. Po kilku-, kilkunastu dniach leczenia pacjentka najczęściej może opuścić szpital.

Ponoć częste nudności wskazują na problemy z tarczycą. To prawda?

Zdarza się, że przyczyną wymiotów i szybkiego chudnięcia bywają choroby przyszłej mamy nie związane z ciążą. Jeśli wymioty są intensywne, utrzymują się w drugim, trzecim trymestrze, ginekolog może zalecić ciężarnej dodatkowe badania. Zwykle bada się poziom hormonów tarczycy (tzw. badanie TSH), bo jej nieprawidłowa praca może być przyczyną nasilonych wymiotów. Jeśli jednak okaże się, że z tarczycą wszystko jest w porządku, a wymioty nie ustępują, lekarz może podejrzewać problemy z wątrobą (zleci wtedy badanie enzymów wątrobowych) lub też stan zapalny układu pokarmowego.
    To warto jeść i pić

Oto sprawdzone przekąski i napoje zwalczające mdłości polecane przez inne mamy. Miej je zawsze pod ręką!

● Migdały. Neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych, zapobiegają więc nie tylko nudnościom, ale też zgadze.

● Cytryna. Jej zapach i kwaśny smak działa orzeźwiająco. Jeśli więc czujesz mdłości, possij chwilę plasterek cytryny.

● Korzeń imbiru. Na nudności najlepiej pomaga napój sporządzony ze startego, świeżego korzenia imbiru. Łyżkę imbiru zalewa się wodą i gotuje ok. 20 minut, a potem powoli wypija.

● Mięta. Nudności zmniejszy herbatka z mięty pieprzowej, najlepiej przestudzona.
    Tak złagodzisz dolegliwości

Wystąpieniu nudności i wymiotów można skutecznie zapobiec, zmieniając styl życia i modyfikując swoją dietę. Oto zasady, których warto przestrzegać.

● RANO NIE WSTAWAJ GWAŁTOWNIE Z ŁÓŻKA. Po przebudzeniu poleż przez 10-15 minut. Sięgnij po lekką przekąskę, np. herbatnika, wypij herbatkę imbirową.

● JEDZ MAŁO, ALE CZĘSTO. Jedną z przyczyn wymiotów jest nadmierne wydzielanie kwasów przez żołądek. Nie dopuszczaj więc do uczucia głodu i zjadaj małe porcje, np. co dwie, trzy godziny.

● NOŚ ZE SOBĄ PRZEKĄSKI. Spadek cukru we krwi może wywołać mdłości, dlatego miej pod ręką drobne przekąski "na czarną godzinę". Może to być garść suszonych owoców, krakersy czy jabłko.

● JAK NAJWIĘCEJ PIJ. Częste wymioty powodują utratę płynów w organizmie, wypijaj więc ok. 2 litrów wody na dzień. Pij powoli, by nie prowokować torsji.

Konsultacja: dr Leszek Lewandowski, specjalista ginekolog-położnik.

kasss, gabi30 lubią tę wiadomość

• bella82 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    noa8 wrote:
    Bella to nie chwaliłaś się jeszcze znajomym? Gratuluję II trymestru.

to sa dalsi znajomi ;-) maz najpierw chce swojej mamie powiedziec ale to dopiero po USG 29.09 :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella82 wrote:
    to sa dalsi znajomi ;-) maz najpierw chce swojej mamie powiedziec ale to dopiero po USG 29.09 :-)
    A tam będziecie mówić, po porodzie sami zobaczą ;)

• MartaM Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pępek bez zmian, ale brzuch odstaje coraz bardziej :P Za to od piątku bardzo dokuczają mi piersi. Prawie od początku ciąży były większe, pełniejsze i pobolewały regularnie, teraz są gorące, bolesne, bardzo nabrzmiałe i lekko zaczerwienione. Czy któraś z Was ma podobnie? Jutro idę po wyniki pappa, więc może podpytam położną.

W kwestii butów na jesień/zimę to ja niestety w swoich zasobach mam w większości bardzo wysokie obcasy. A widzę, że już powoli zmienia mi się postawa i sposób chodzenia. Najzwyczajniej jest mi w nich niewygodnie i męczę się szybko. Na jesień kupiłam sobie sztyblety na 5 cm obcasie, a na zimę zostały mi z zeszłego roku oficerki. Mam dość szczupłą łydkę, wiec może nie będą za ciasne. Po cichu mam nadzieję, że w moje ukochane kozaki (9-10 cm) też się mieszczę :P

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka jak Cię czytam to myślę że muszę zmierzyć obwód brzucha tylko pootem o tym zapominam :)
    Kass ja też jestm przyzwyczajona do obcasów ale ekstrelamnie wysokie i cienkie szpilki odrzuciłam - do sukienek nadal będę nosić buty na obcasie ale do spodni kupię sobie ładne i wygodne botki. Jak tylko takie znajdę :) nie chcę przeginac bo szpilki tylko wzmogą puchniecie nóg. Swoja drogą mojej mamie po ciąży urosła stopa - mam nadzieję że mnie to nie spotka :)
    Bell długo czekacie. Rozumiem to choć u mnie wiedzą juz niemal wszyscy. Niby miałam plan żeby mówić później ale wyszło inaczej - jednym sama powiedziałam bo chcialam żeby wiedzieli, inni się domyslili sami a ja nie chciałam kłamać i zaprzeczać. Jeszcze innym powiedziałam bo zmusiła mnie do tego sytuacja i leżenie. Ogółem jednak po 12stym tygodniu nie mam już problemów z mówieniem. Nawet pozwoliłam moim niecierpliwym rodzicom sie pochwalić. Pewności że będzie ok nie będę miała nigdy ale tak już jest i nie chcę żeby odebrało mi to radość z ciąży.
    Niunia ja podbny problem z kupnem ubrań mam normalnie - mam spory biust i wąskie biodra. Jak cos ładnie leży na górze to brzydlo na dole :)

Dorka1979 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak się Wam teraz podoba mój aktualny avatearek

Niunia86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Dorka jak Cię czytam to myślę że muszę zmierzyć obwód brzucha tylko pootem o tym zapominam :)
    Ja się zmierzyłam tylko dlatego, że kupowałam sobie na allegro spodnie ciążowe a nie wiedziałam jaki rozmiar wziąść

‹‹ 290 291 292 293 294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ