Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie wiem jak u Was ale w luxmedzie usg ciazowe kosztuje 100zl , jakisc c oprawda nie najlepsza ale jesli lekarz mowi ze jest wszystko ok to wsumie to mnie zadawala i nie zamierzam narzekac na jakosc obrazu. Scarlett jesli Ty idziesz gdzie indziej , gdzie maja lepszy sprzet to mimo wszystko uwazam ze 300zl to troche przesada... Max 200zl w tym usg +konsultacja . No ale coz
Dorka1979 lubi tę wiadomość
20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia -
bella82 wrote:witam sie ponownie
Pocahontas nie stresuj sie, ludzie jak nie maja swojego zycia to sa ciekawi co u innych
u mnie na szczescie naprawde niewiele osob wie o ciazy, wiec nie mam takiego problemu. u mnie nawet tesciowa nie wie i 2gi brat... mi sie na razie nie spiszy z rozpowiadaniem, jak dla mnie to wiedza wszyscy ktorym chcialam powiedziec i z reszta mi sie nie spieszy
u mnie rodzina dowie sie na 1.11 bo juz bedzie widac brzuch jak pojedziemy na groby.
a powiedzcie jesli macie facebooka dzielilyscie sie juz ta informacja na forum?
ja powiedziałam kilku najbliższym osobom, ale moja matka rozgaduje wszędzie i wszystkim, już jej powiedziałam, że sobie tego nie życzę, no ale cóż...
ja mam fb, ale nie dodawałam opisu, że jestem w ciąży, dalsi znajomi nie mają pojęciaDorka1979 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyScarlett u mnie w pracy nie jest fajnie ostatni czas jest straszny za bardzo stresująca praca wyzywaja się na ludziach i nie są jakoś przychylni dla kobiet w ciąży jakby moja praca była inna i atmosfera inna to tez bym chciała może pracować
Krokodylica współczuję ci tych wymiotów nie wiem co to znaczy cały czas siedzieć nad toaleta ale też miałam takie mdłości ze szok. Ale czytałam ze jak ma się duże mdłości i wymioty to właśnie dobrze rozwija się dziecko wiec napewno dla tego tak wyszło na genetycznym
Krokodylica, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNoa przy standardowych wizytach nie czepiam się LUXMEDu i na wizytę gdzie indziej idę tylko jak zależy mi na pilnej konsultacji z moim lekarzem a w luxmedzie nie ma już do niego miejsc. Jedyne co chcę zrobić gdzie indziej to te 3 główne usg. 300 zł to bardzo dużo ake w Krakowie ceny w ogole są wyaokie. Zwykła wizyta u wielu lekarzy kosztuje okolo 150 a nawet 200 zł. Inna sprawa że w luxmedzie krakowskim ten certyfikat fcm czy jakoś tak ma zaledwie 2 lekarzy - we wszystkich placówkach! A nie każdy jak moj prowadzacyy na odwagę przyznać że on tych usg nie przeprowadza.
-
nick nieaktualnyCo do L4 to ja nie czepiam się tego że ktoś idzie na l4 bo wiem że jest wiele sytuacji kiedy jest to w pelni uzasadnione - zagrożona ciąża, ciężka praca czy nawet złe samopoczucie. Ale zawsze myślałam że normlane jest ze jeśli ktoś sie dobrze czuje to pracuje. A okazuje sie nie - nikt się nie dziwi że ktoś idzie na l4 nawet jesli dobrze sie czuje, ale jeśli ja chce pracować to muszę sie tlumaczyc. Sory ale to jednak paranoja
i dziś bardzo jasno wyjaśniłam 2 osobą co o tym myślę
justwol, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Sarah88 wrote:wiec jeśli mam preferencyjny to co mam zrobić żeby mieć wyższy macierzyński a tym samym dalej możliwość niskiego zusu? czy każdy ma taka kontrole? i o do wlasciwie w niej chodzi?
Przepraszam ze dopiero teraz pisze ale mam mnóstwo pracy...
Wiec tak jeżeli prowadzisz firmę juz długo to masz dwie opcje albo opłacać wyższe składki juz teraz albo wyrejestrowac się na min 31 dni zacząć po tym czasie od nowa wtedy składki będą wyliczone ze średniej z tego okresu w przeciwnym razie z roku
Po 2. 46 tyg wynosi macierzyński płatny 80% albo przez pierwsze pół roku 100% drugie pół 60% później oczywiście jeżeli coś jest nie tak można pójść na urlop płatny na zasadach wyliczanych sprzed okresu macierzyńskiego.
Przez okres macierzyńskiego płaci się 270 zł i podatek dochodowy oczywiście, wysokość składek jest naszym wyborem i ustawowo mamy prawo płacić ile chcemy
Co do kontroli, jeżeli prowadzisz firmę krótko albo podniesiesz składki na zasadach tej drugiej możliwości, ale zarówno pierwsza jak i druga opcja jest zgodna z prawem, kończąc temat zusu i zasiłków zobacz stronę Katarzyny KLemby radcy prawnego wszystko super opisane i można uzyskać poradę prawną za ok 100 zł mi bardzo to pomogło mam nadzieje że komuś jeszcze się to info przyda
-
Ja pracuję w budżetówce. Jak to w urzędach, prawie same baby. Wszystkie młode i co chwilę któraś (lub nawet kilka na raz) w ciąży. Jeszcze nigdy żadnej się nią zdarzyły kontrole z ZUS. Pieniądze są zawsze na czas i nikt nie narzeka, bo kasa większa niż zwykła pensja. To jest fajne w państwówkach. Mam nadzieję, ze mnie też nikt z ZUSu stresował nie będzie jak już pójdę na L4.
-
Krokodylica, ZUS ma 30 dni na wyplate pieniedzy od wplyniecia Twoich wyjasnien do ZUSu.
Dziewczyny ja z,L4 z 2, czyli chodzonym tez mialam kontrole..
Zus, srus...
Niunia86, Krokodylica, Dorka1979, MamaAdasia lubią tę wiadomość
Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
3080 gram szczescia i 53cm radosci!! -
Konwalianka ja jak miałam 8 lat miałam robione testy i z 48 alergenów wyszło,że mam uczulenie na 46... W tym mąka,pomarańcze,sierść psów a w tym wszystkie możliwe drzewa i grzyby.. Najgorsze uczulenia wyszły mi na trawy itp.
Męczyło mnie to gdzieś do końca szkoły podstawowej. Później jakby wszystko przycichło i dopiero ok 18 roku życia z powrotem nasiliły się trawy. OD kwietnia do października mam katar,łzawienie oczy itp. ale tragedii nie ma.Więc myśle,że im starszy będzie Twój synek tym słabsze objawy będą po co niektórych rzeczach;) Trzymam kciuki;)
Co do ZUSu to ja też się nie wypowiadam bo mnie to nie dotyczy na szczęście
Życzę Wam wszystkim miłego weekendu. Ja mam dwudniowe wesele i zostajemy w hotelu bo prawie 100km od domu gramyJeszcze 5 wesel i aż 2 weekendy wolne. A w sumie jeden bo idziemy na wesele koleżanki..
Dobranockonwalianka lubi tę wiadomość
-
Ja dostaję od pracodawcy pieniążki, a ZUS oddaje mu. Zatrudnia więcej niż 20 osób. Dlatego.
L4 też mam z 2, ale nie zamierzam siedzieć nie wiadomo ile aż przyjdą i skontrolują. L4 mam dlatego że nie mogę ciężko pracować, a nie chodzić. Nie rozumiem tego kontrolowania.
Kobieta, która jest w ciąży i może chodzić, logiczne że nie będzie siedzieć cały boży dzień. Powinni się umawiać wg mnie.Justyska89, Dorka1979, MamaAdasia lubią tę wiadomość
-
Scarlett2014 wrote:A propo cen lekarzy. Wiecie ile zaplacicie za usg polowkowe? Ja idę poza luxmed, w miejsce z lepszym sprzętem i cena to 300 zł.
Ja genetyczne miałam w cenie wizyty czyli tradycyjnie 200zł. Także mam cichą nadzieję,że połówkowe też będzie w cenie -
Madzik82 wrote:Krokodylica, ZUS ma 30 dni na wyplate pieniedzy od wplyniecia Twoich wyjasnien do ZUSu.
Dziewczyny ja z,L4 z 2, czyli chodzonym tez mialam kontrole..
Zus, srus...
Acha ok, to czekam te 30 dni i zobaczymy.
Ja właśnie też sprawdziłam na moich zwolnieniach, mam 2, czyli mogę chodzić, więc jaki sens ma kontrola która "nie zastaje mnie w domu" i wstrzymuje wypłatę świadczenia? Któraś może mi to pojaśnić?
PS. Dostałam dzisiaj trochę ciuszków dla bobo od szwagierki, bo jej bąbel już wyrósł.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2014, 23:30
Krysti, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyScarlett2014 wrote:U mnie weekend chyba tradycyjnie - u rodziców w Tarnowie, sprawdzić jak postępy w budowie domku
W poniedziałek muszę zrobić badania - krew, mocz i biocenoza pochwy. Standard ciążowy
A i zastanawiam się na kiedy umówić się na wizytę bo lekarz mówił mi, żeby pojawiła się na około 3 tygodnie a na zaleceniach napisał, że wizyta za 2 tygodnie. Zastanawiam się czy te 2 tygodnie to nie wynik tego, że będę wtedy akurat po odłożeniu Duphastonu. -
nick nieaktualnynoa8 wrote:Czesc dziewczyny
Dzisiaj pochmurno , wlasnie bede zajadac sie sniadankiem musli + jogurt+ jabluszki
Nie mam pojecia co z dziewczynami .. Miejmy nadzieje ze dobrze sie mają.
Gratuluje kopniakow , scarlett a tobie nowego tygodnia ...
Jestes rowno tydzien do przodu ode mnie ...
Dziewczyny ktore posiadaja doopler, za kazdym razem latwo wylapujecie tetno?? -
nick nieaktualnyRubi wrote:scarlet jestem jestem..czytam Was od czasu do czasu ale nie potrafię nadganiać wszystkich postów, a trochę mnie poirytowała wypowiedź Madziutki, która oburzyła się że niektóre się mało udzielają a jak już to piszą tylko o sobie...trafiło to do mnie, bo mniej się udzielam ale staram się odpisać jeśli przeczytam coś na bieżąco o jakiejś sprawie...
u mnie wszystko ok:) fajnie, że zapytałaś..dopiero 20.10 mam połówkowe to cała wieczność...ruchów nie czuję..wydawało mi się tylko że kilka razy poczułam takie smyranie..:)płci też nadal nie znam...i oo
anka kibicuje Ci żebyś na święta dostała wymarzony prezent...
fajne macie brzuszki już ja też mam ale nie przytyłam nawet kilo dlatego lekarz zlecił skontrolować TSH
A poza tym to weszłam w 19 tydzień.bella82, MamaAdasia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJustyska89 wrote:a teraz ogladam spodnie ciazowe na allegro. ktoras z was ogladala wczoraj''przyjaciolki''????
-
nick nieaktualnykasss wrote:Już na wszystkich zdjęciach widać ja też mam niedoczynnośc a przed ciążą sprawdzałam i tsh było w normie. ciekawe kiedy ja bede miec polowkowe dowiem sie dipiero na wizycie 8.10. dziewczyny a wszystkie robiłyście badanie na cytomegalie bo pierwszy gin dał mi liste badan i tam jest ale drugi powiedział że nie jest to obowiazkowe i moge zrobic na własna ręke i już nie wiem sama?