X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • MartaM Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas o dojrzałości pępowiny nie słyszałam, ale może określają ją analogicznie do łozyska? 0-początek ciąży, I-połowa ciąży, II-III. trymestr, III-około 38-39 tygodnia ciąży. Nie mam pojęcia. Tylko jeżeli starzeje się za szybko to trzeba być pod obserwacją.

Justyśka najważniejsze, że to nic poważnego. Trzymaj się ciepło i gratuluję córeczki :)

Ja też mam często uczucie ciężkiego brzucha, nawet pisałam Wam o tym ostatnio, ale najczęściej jak położę się spać to do rana przechodzi. Wczoraj za to bardzo dokuczały mi plecy, ciężko mi się chodziło i nie mogłam się wyprostować, ale to pewnie po sprzątaniu.

Dziś z łóżka wyciągnęła mnie mała i uczucie strasznego głodu,, więc jestem już po śniadanku a mąż jeszcze drzemie :)

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska myślę ze jak nic się nie dzieje to powinni wypuścić zapytaj jak będzie obchod;-) pocahontas ja niestety nie pomogę moze sprawdź w Google
    Mój maz wczoraj trzymał rękę na brzuchu ja czułam ruchy a on nie teraz to juz nie wiem czy pod ręką je czuje czy tylko od środka mam nadzieje ze łożysko zmieni miejsce i maz też będzie mógł poczuć mala;)

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas wrote:
    dziewczyny co to znaczy:
    "O [stopni?] dojrzałości pępowiny 3-naczyniowej"

Z tego co czytam, chodzi o tu o ocenę łożyska.
    "Do oceny dojrzałości łożyska stosuje się czterostopniową skalę Grannuma (0° , I° , II° , III° ), jednak nie koreluje ona ze stopniem wydolności łożyska."

"Skala Grannuma używana jest do oznaczenia stopnia dojrzałości (starzenia się) łożyska. Skala Grannuma ma cztery stopnie - 0, I, II, III. Na początku ciąży łożysko ma stopień 0, od około połowy ciąży powinno mieć już stopień I, trzeci trymestr to stopień II, natomiast stopień III zazwyczaj osiąga ok. 39 tygodnia ciąży. Stopień dojrzałości łożyska ocenia się w badaniu USG na podstawie ilości odkładających się w łożysku złogów włóknika i wapnia."

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i zostawili mnie w szpitalu także poleże jeszcze :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :)
    Ja sobie dziś troszkę pospałam z racji tego że mam wolny dzień właśnie jem ciasto krówke które wczoraj upiekłam i pikę kawę z mlekiem a potem idę z rodziną na cmętarz no i sprubuję we wtorek załatwić sobie w końcu L4 byłam w piątek ale nic z tego nie wyszło bo gin był na urlopie coś mam pecha z tyym L4 albo ma urlop albo druczków zabraknie masakra poprostu
    justyska nie martw się wszystko będzie dobrze
    noa gratuluje synka dóży chłopak z niego :)
    scarlett super brzuszek
    pocahontas super że chłopaki zdrowo rosną

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 10:16

noa8, Scarlett2014, Pocahontas lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska a co Ci powie powiedzieli? Dlaczego masz zostać?

Pocahontas nic nie wiem w temacie o który pytasz.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2014, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas wrote:
    dziewczyny co to znaczy:
    "O [stopni?] dojrzałości pępowiny 3-naczyniowej"

PEpowina trzynaczyniowa jest jak najbardziej prawidłowa
    prawidłowo zbudowana jest z trzech naczyń – dwóch tętnic i jednej żyły.
    Nie należy opisywać pępowiny owiniętej wokół szyi płodu.
    Dwunaczyniowa pępowina jest najczęstszą nieprawidłowością rozwojową pępowiny i może współistnieć z innymi wadami wrodzonymi.
    Jej stwierdzenie jest wskazaniem do badania ECHO serca płodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 10:32

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahonas tez nie slyszalam o pepowinie takich okreslen. Mi lekarz zawsze wpisuje tylko stopien dojrzalosci lozska i ze pepowina 3 naczyniowa o prawidlowych przeplywach. Wiec nie pomoge.
    Ja dzis mam wysokie cisnienie... Nie wiem co sie dzieje z tym moim cisneniem. Kontroluje codziennie bo gin mi kazala. Ale strasznie skacze. Wczoraj mialam dobre, dzis duzo za duze... W poprzedniej ciazy mialam idealne, ksiazkowe do samego konca. Teraz obawiam sie ze skonczy sie na lekach. Ale to juz pewnie z lekarzen pierwszego kontaktu musze zalatwiac. Chyba ze jakas dieta mozna regulowac? Wiem ze sol trzeba ograniczyc ale staram sie lekko gotowac ze wzgl. Na Ole wiec z tym nie przesadzam. Ja z wizyt na cmentarzu zrezgnuje i tak tu u meza nie mam nikogo, ani nie znalam wiec nie bede sie paletac bez celu w taka pogode. G sam pojedzie z rodzicami.

Justyska przykro mi ze zostajesz w szpitalu, cos powiedzieli dlaczego? Czy poprostu w swieta nie robia wypisow? Albo potrzymaja cie 3 dni i wypuszcza w poniedzialek. Lepiej z brzuszkiem?

• MartaM Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się przestraszyłam. Zaczął mi drgać brzuch, w pierwszym momencie myślałam, ze to pierwsza czkawka a potem nagle się napiął i stwardniał. Nic nie bolał, po chwili puścił, ale ja już ze łzami w oczach czekałam aż mała da znać że wszystko ok i kopnie. Kopnęła tylko raz. Teraz leże i czekam...

3jgx9jcg871bln7n.png

l22nhdge2kkv4qrq.png
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaM to chyba skurcze braxtona hickinsa czy jakos tak :-)

ex2btv738sn49jef.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oni chyba trzymają 3 dni. lekarz powiedział ze będą mnie obserwować. jakiś taki dziwny lekarz. zastanawia mnie coś. bo jak tu przyszłam i powiedziałam ze brzuch mi twardnieje to lekarz ani położna nikt nawet brzucha mi nie dotknol żeby sprawdzić czy naprawdę jest twardy

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta tez mi sie wydaje ze to skurcze BH

• kasss Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro mi Justyska musisz jakoś przetrwać do poniedziałku najważniejsze ze jest wszystko dobrze trochę dziwne ze nie sprawdzili brzucha
    Gosiaczek ja tez wczoraj I dzis man wysokie mimo ze biore leki. Na obnizenie lekarz zakecil pic duzo wody nie jesc slodyczy I unikac soli
    Ja nawet wystalam cala msze na cmentarzu s mowilam do meza ze z moim pecherzem bedzie ciezko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 14:04

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyska trzymaj sie tam w tym szpitalu ale swoją drogą to bardzo dziwne że lekarz nawet nie zbadał brzucha a powinien to zrobić
    a co do ciśnienia to ja też mam skoki albo za niskie albo za wysokie narazie obywa się bez leków bo te moje skoki nie są jakieś strasznie dóże ale głowa i tak boli :(
    kass mi też udało sie wystać całą msze na cmentarzu nawet na procesji zostałam ale teraz mie plecy bolą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 14:07

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    No nic chyba mamy sezon na chłopaków po prostu! :) gratulacje MamaAdasia :) My będziemy cieszyć się naszymi chłopakami a piękne sukieneczki będziemy podziwiać u koleżanek z forum :)
    No to jak przyszła chrzestna mojej małej zrobi zdjęcie ostarniego swojego zakupu to Wam pokażę, powiem tylko że jest to dżinsowa sukieneczka na szelkach. Słodziutka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaM wrote:
    Ale się przestraszyłam. Zaczął mi drgać brzuch, w pierwszym momencie myślałam, ze to pierwsza czkawka a potem nagle się napiął i stwardniał. Nic nie bolał, po chwili puścił, ale ja już ze łzami w oczach czekałam aż mała da znać że wszystko ok i kopnie. Kopnęła tylko raz. Teraz leże i czekam...

MartaM myślę że te drgania brzucha to były takie wyrazne ruchy małej a twardnienie brzucha i to że po chwili puścił mogło być dlatego że mała ułożyła się pleckami w taki sposób że wypchneła brzuch a potem zmieniła pozycje i brzuch wrucił do normy ja też się przestraszyłam jak poczułam takie drgania brzucha to było ok 22 tyg czułam jak dziecko dosłownie skacze mi w brzuchu a potem na dokładkę dostałam serię kopniaków

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 14:23

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja na szczęście wreszcie zaczęłam czuć wyraźnie Małą i to kilka razy dziennie. I nie tylko jak leżę ale jak chodzę,stoję czy siedzę. Cóż to za cudowne uczucie. Na cmentarzu głupia zamiast mieć poważna minę to co chwila banan na buzi bo się mała wiercila ;)
    Mogła by tak cały Dzień. Nawet o 7 rano mnie obudziła wiercipietka

gosiaczek31, SunSun, bella82 lubią tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    icjkmo.jpg
    To mój synuś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 15:09

Emartea, gosiaczek31, MamaAdasia, SunSun, Dorka1979, kasss, noa8, Sarah88, bella82, Emca, slodka100 lubią tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2mop8qd.jpg

gosiaczek31, SunSun, Dorka1979, kasss, noa8, Scarlett2014, MamaAdasia, Juusti69, Emca, slodka100 lubią tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inzimv.jpg

SunSun, Dorka1979, kasss, Scarlett2014, madziutek 23, MamaAdasia lubią tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
‹‹ 595 596 597 598 599 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ