Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Pocahontas o dojrzałości pępowiny nie słyszałam, ale może określają ją analogicznie do łozyska? 0-początek ciąży, I-połowa ciąży, II-III. trymestr, III-około 38-39 tygodnia ciąży. Nie mam pojęcia. Tylko jeżeli starzeje się za szybko to trzeba być pod obserwacją.
Justyśka najważniejsze, że to nic poważnego. Trzymaj się ciepło i gratuluję córeczki
Ja też mam często uczucie ciężkiego brzucha, nawet pisałam Wam o tym ostatnio, ale najczęściej jak położę się spać to do rana przechodzi. Wczoraj za to bardzo dokuczały mi plecy, ciężko mi się chodziło i nie mogłam się wyprostować, ale to pewnie po sprzątaniu.
Dziś z łóżka wyciągnęła mnie mała i uczucie strasznego głodu,, więc jestem już po śniadanku a mąż jeszcze drzemie -
Justyska myślę ze jak nic się nie dzieje to powinni wypuścić zapytaj jak będzie obchod;-) pocahontas ja niestety nie pomogę moze sprawdź w Google
Mój maz wczoraj trzymał rękę na brzuchu ja czułam ruchy a on nie teraz to juz nie wiem czy pod ręką je czuje czy tylko od środka mam nadzieje ze łożysko zmieni miejsce i maz też będzie mógł poczuć mala;)[/url]
-
Pocahontas wrote:dziewczyny co to znaczy:
"O [stopni?] dojrzałości pępowiny 3-naczyniowej"
Z tego co czytam, chodzi o tu o ocenę łożyska.
"Do oceny dojrzałości łożyska stosuje się czterostopniową skalę Grannuma (0° , I° , II° , III° ), jednak nie koreluje ona ze stopniem wydolności łożyska."
"Skala Grannuma używana jest do oznaczenia stopnia dojrzałości (starzenia się) łożyska. Skala Grannuma ma cztery stopnie - 0, I, II, III. Na początku ciąży łożysko ma stopień 0, od około połowy ciąży powinno mieć już stopień I, trzeci trymestr to stopień II, natomiast stopień III zazwyczaj osiąga ok. 39 tygodnia ciąży. Stopień dojrzałości łożyska ocenia się w badaniu USG na podstawie ilości odkładających się w łożysku złogów włóknika i wapnia." -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDzień dobry wszystkim
Ja sobie dziś troszkę pospałam z racji tego że mam wolny dzień właśnie jem ciasto krówke które wczoraj upiekłam i pikę kawę z mlekiem a potem idę z rodziną na cmętarz no i sprubuję we wtorek załatwić sobie w końcu L4 byłam w piątek ale nic z tego nie wyszło bo gin był na urlopie coś mam pecha z tyym L4 albo ma urlop albo druczków zabraknie masakra poprostu
justyska nie martw się wszystko będzie dobrze
noa gratuluje synka dóży chłopak z niego
scarlett super brzuszek
pocahontas super że chłopaki zdrowo rosnąWiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 10:16
noa8, Scarlett2014, Pocahontas lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPocahontas wrote:dziewczyny co to znaczy:
"O [stopni?] dojrzałości pępowiny 3-naczyniowej"
PEpowina trzynaczyniowa jest jak najbardziej prawidłowa
prawidłowo zbudowana jest z trzech naczyń – dwóch tętnic i jednej żyły.
Nie należy opisywać pępowiny owiniętej wokół szyi płodu.
Dwunaczyniowa pępowina jest najczęstszą nieprawidłowością rozwojową pępowiny i może współistnieć z innymi wadami wrodzonymi.
Jej stwierdzenie jest wskazaniem do badania ECHO serca płodu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 10:32
-
nick nieaktualnyPocahonas tez nie slyszalam o pepowinie takich okreslen. Mi lekarz zawsze wpisuje tylko stopien dojrzalosci lozska i ze pepowina 3 naczyniowa o prawidlowych przeplywach. Wiec nie pomoge.
Ja dzis mam wysokie cisnienie... Nie wiem co sie dzieje z tym moim cisneniem. Kontroluje codziennie bo gin mi kazala. Ale strasznie skacze. Wczoraj mialam dobre, dzis duzo za duze... W poprzedniej ciazy mialam idealne, ksiazkowe do samego konca. Teraz obawiam sie ze skonczy sie na lekach. Ale to juz pewnie z lekarzen pierwszego kontaktu musze zalatwiac. Chyba ze jakas dieta mozna regulowac? Wiem ze sol trzeba ograniczyc ale staram sie lekko gotowac ze wzgl. Na Ole wiec z tym nie przesadzam. Ja z wizyt na cmentarzu zrezgnuje i tak tu u meza nie mam nikogo, ani nie znalam wiec nie bede sie paletac bez celu w taka pogode. G sam pojedzie z rodzicami.
Justyska przykro mi ze zostajesz w szpitalu, cos powiedzieli dlaczego? Czy poprostu w swieta nie robia wypisow? Albo potrzymaja cie 3 dni i wypuszcza w poniedzialek. Lepiej z brzuszkiem?
-
Ale się przestraszyłam. Zaczął mi drgać brzuch, w pierwszym momencie myślałam, ze to pierwsza czkawka a potem nagle się napiął i stwardniał. Nic nie bolał, po chwili puścił, ale ja już ze łzami w oczach czekałam aż mała da znać że wszystko ok i kopnie. Kopnęła tylko raz. Teraz leże i czekam...
-
nick nieaktualnyoni chyba trzymają 3 dni. lekarz powiedział ze będą mnie obserwować. jakiś taki dziwny lekarz. zastanawia mnie coś. bo jak tu przyszłam i powiedziałam ze brzuch mi twardnieje to lekarz ani położna nikt nawet brzucha mi nie dotknol żeby sprawdzić czy naprawdę jest twardy
-
nick nieaktualny
-
Przykro mi Justyska musisz jakoś przetrwać do poniedziałku najważniejsze ze jest wszystko dobrze trochę dziwne ze nie sprawdzili brzucha
Gosiaczek ja tez wczoraj I dzis man wysokie mimo ze biore leki. Na obnizenie lekarz zakecil pic duzo wody nie jesc slodyczy I unikac soli
Ja nawet wystalam cala msze na cmentarzu s mowilam do meza ze z moim pecherzem bedzie ciezkoWiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 14:04
[/url]
-
nick nieaktualnyjustyska trzymaj sie tam w tym szpitalu ale swoją drogą to bardzo dziwne że lekarz nawet nie zbadał brzucha a powinien to zrobić
a co do ciśnienia to ja też mam skoki albo za niskie albo za wysokie narazie obywa się bez leków bo te moje skoki nie są jakieś strasznie dóże ale głowa i tak boli
kass mi też udało sie wystać całą msze na cmentarzu nawet na procesji zostałam ale teraz mie plecy boląWiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 14:07
-
nick nieaktualnyScarlett2014 wrote:No nic chyba mamy sezon na chłopaków po prostu!
gratulacje MamaAdasia
My będziemy cieszyć się naszymi chłopakami a piękne sukieneczki będziemy podziwiać u koleżanek z forum
-
nick nieaktualnyMartaM wrote:Ale się przestraszyłam. Zaczął mi drgać brzuch, w pierwszym momencie myślałam, ze to pierwsza czkawka a potem nagle się napiął i stwardniał. Nic nie bolał, po chwili puścił, ale ja już ze łzami w oczach czekałam aż mała da znać że wszystko ok i kopnie. Kopnęła tylko raz. Teraz leże i czekam...
MartaM myślę że te drgania brzucha to były takie wyrazne ruchy małej a twardnienie brzucha i to że po chwili puścił mogło być dlatego że mała ułożyła się pleckami w taki sposób że wypchneła brzuch a potem zmieniła pozycje i brzuch wrucił do normy ja też się przestraszyłam jak poczułam takie drgania brzucha to było ok 22 tyg czułam jak dziecko dosłownie skacze mi w brzuchu a potem na dokładkę dostałam serię kopniaków
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2014, 14:23
-
A ja na szczęście wreszcie zaczęłam czuć wyraźnie Małą i to kilka razy dziennie. I nie tylko jak leżę ale jak chodzę,stoję czy siedzę. Cóż to za cudowne uczucie. Na cmentarzu głupia zamiast mieć poważna minę to co chwila banan na buzi bo się mała wiercila
Mogła by tak cały Dzień. Nawet o 7 rano mnie obudziła wiercipietkagosiaczek31, SunSun, bella82 lubią tę wiadomość