Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny potwierdzam. Każdemu kto pracuje w dniu porodu tzn. ma umowę o pracę należy się pełny rok urlopu macierzyńskiego tzn. dokładnie pół roku macierzyńskiego a pół roku rodzicielskiego.
Szukajcie informacji tu: http://www.rodzicielski.gov.pl/
albo dzwońcie do ZUSu: http://www.zus.pl/seminariaprognozy/default.asp?p=2&id=8
Różnica jest tylko w tym kto wypłaca Wam pieniążki i gdzie składać dokumenty. I na pewno tak jak było pisane wcześniej jeśli w dwa tygodnie po porodzie zadeklarujecie rok macierzyńskiego to przez cały czas płacą Wam 80%. Jeśli zdecydujecie się na urlop rodzicielski później to przez pierwsze pół roku płacą Wam 100%, a przez drugie 80%.
Ja zastanawiam się jeszcze co zrobić. Może zdecyduje się na cały rok a jak uda mi się znaleźć/zorganizować opiekę dla małego to wrócę wcześniej (jeśli wrócę po pół roku i w ogóle nie zacznę urlop rodzicielskiego to pracodawca musi mi wyrównać te 20% za pierwsze pół rok). Sama nie wiem. Na pewno nie zostawię Juniora jeśli nie będę przekonana, że jest pod dobrą opieką. Ale nie ukrywam też że do pracy chcę wrócić no i że docelowo będę musiała wrócić.MamaAdasia, Emrica, gosiaczek31 lubią tę wiadomość
-
Do do linii to ja mam tylko na "łonie"... I żeby ją zobaczyć to muszę wziąć lusterko bo brzuch mi zasłania. Pępek też mam głęboki i juz raczej nie wyjdzie... Więc wygląda jak pączek z dziurka jak to jedna z Was kiedyś ujęła
Rubi lubi tę wiadomość
-
To my
ja jeszcze nie wiem jak to będzie dalej, ale rok macierzyńskiego na pewno zostaje w domu...
MamaAdasia, Emrica, slodka100, Emca, madziutek 23, Justyska89, Ewelaa, MisiaMonisia, Emartea, noa8, SunSun, Scarlett2014, gosiaczek31, kaczamila, kasss, Madzik82, Emily83, Anastacia33, bella82, Niunia86, magda91, Dorka1979 lubią tę wiadomość
Styczeń 2014 [*] 9t
Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
Grudzień 2016 [*] 11t
Marzec 2018 ❤️
-
Mmarina wrote:Cześć dziewczyny. Ja dzisiaj ogólnie jakas marna jestem. Wczoraj doszedl mi wózek. Ogólnie sprawny, kompletny, nie porysowany ale spacerowka byla tak brudna, ze się zastanawiam jak można dziecko w takim syfie wozić. Na szczęście udalo mi się sciagnac wszystkie części i juz się susza. Chociaz i tak będę musiała jeszcze raz w wyzszej temp wyprać bo masakra.
no i ostatnio zastanawialiśmy się w końcu nad imieniem dla naszego synka i mamy 4 wybrane i teraz decyzja które ostatecznie będzie ciężka. Moze wy cos pomożecie? Artur, Dominik, filip, Maksymilian i ewentualnie Leon. Co myślicie?
Jak dla mnie Leon i Maks superMmarina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
No właśnie szkoda że na decyzję jest tylko dwa tygodnie po porodzie, ciągle się waham, nie wiem jak to będzie, mam mamę blisko więc mogła by mi pomóc, mogłabym chodzić na 7 godzin bo 1 godzina mniej bo bym zgłosiła że karmię, do pracy mam blisko, ale z drugiej strony nie wiem czy będę umiała zostawić takie maleństwo, ale jak to pisze Scarlett jakbym po wybraniu 1 roku zdecydowała się wrócić po pół, to pracodawca musi wyrównać różnicę, więc jakaś to opcja jest, na początek wybrać rok, a w trakcie zdecydować.
-
Cześc dziewczyny.
Witam się w nowym trymestrze i nowym tygodniu. To są jedyne pozytywne rzeczy.
Cały czas Was podczytuję, ale nie mam siły pisać. W ostatnim czasie zdarzyła się tragedia rodzinna i chwilowo nic mnie nie cieszy. Nawet zakupy dla Franka.MamaAdasia, gosiaczek31, Niunia86, loszcz lubią tę wiadomość
-
madziutek 23 wrote:rubi super brzuszek i wogole bardzo mlodo wygladasz
mi linia zaczela sie pojawiac bardzo wczesie bo ok 12 tygodnia a teraz jest baaardzo wyrazna...SunSun, gosiaczek31, bella82, loszcz lubią tę wiadomość
Styczeń 2014 [*] 9t
Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
Grudzień 2016 [*] 11t
Marzec 2018 ❤️
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny powiem Wam z własnego doswiadczenia:
Umowę o pracę miałam do 1 października 2014r. Jak zaszłam w ciąże to pracodawca zmuszony był przedłużyc mi umowę do dnia porodu (tak tłumaczył mi Radca Prawny).
I tak było. Od dnia 24 lipca przebywam na L4.
Dnia 1 października musiałam jechać do Zakładu Pracy podpisać nową umowę. Która trwać będzie "do dnia porodu".
Później będę przebywac na 52-tygodniowym macierzyńskim.
Też zamierzam wziąć od początku 80%.Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣
Nasze Aniołki:
👼 - 21.02.2014r. (10tc),
👼 - 7.06.2020r. (CB).
Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤
Mój Kochany Dziadziuś (*) - 7.06.2020r. 🖤
Moja Kochana Molly 🐕
- 17.03.2021r. 🖤
💊 Euthyrox N100
Starania od : luty 2019 r. -
nick nieaktualny