X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik82 wrote:
    Hehe ciekawe ile z Was faktycznie bedzie odkladac dziecko do lozeczka a ike wymieknie i zostawi dziecko w swoim lozku hehe
    tez mialam ambitne plany a przez kilka miesiecy lozeczko stalo nietkniete a synek przyklejony do cycka w moim wyrze
    Madzik powiem Ci, że ja te turystyczne kupię żeby było w salonie albo w jadalni, bo jest na kółkach więc mogę go przenosić tam gdzie będę przebywać, a u nas w sypialni będę miała łóżeczko dostawkę co się montuje do sypialnianego łóżka, żeby dziecko z nami spało aby nie trzeba było właśnie chodzić po nocy w te i spowrotem i odkładać dziecko do łóżeczka, bo wolę mieć taką dostawkę niż kłaść dziecko po środku łóżka i zastanawiać się czy czasami któreś z nas nie przygniecie dziecka.

loszcz lubi tę wiadomość

• sylwia85 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do karty ruchów płodu to u nas dają ok 30 tyg ciąży a ja że wizyte mam dopiero w połowie stycznia to dali mi teraz bo już mi sie zaczoł 29 tydz

co do ruchów to moja sie roi bardzo często takie przeciąganie głownie ale kopa też nieraz zasadzi konkretnego

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612

w4sqlhb88iua1y7r.png
  • sylwia85 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka1979 wrote:
    Madzik powiem Ci, że ja te turystyczne kupię żeby było w salonie albo w jadalni, bo jest na kółkach więc mogę go przenosić tam gdzie będę przebywać, a u nas w sypialni będę miała łóżeczko dostawkę co się montuje do sypialnianego łóżka, żeby dziecko z nami spało aby nie trzeba było właśnie chodzić po nocy w te i spowrotem i odkładać dziecko do łóżeczka, bo wolę mieć taką dostawkę niż kłaść dziecko po środku łóżka i zastanawiać się czy czasami któreś z nas nie przygniecie dziecka.

te przystawki super sprawa tylko drogie strasznie my mamy zwykłe drewniane i będzie obok łóżka
    a turystyczne też planuje do salonu na kółkach i koniecznie z moskitierą bo w lecie mamy problem z muchami mimo moskitier w oknach nawet elewacje mąż pryska ale drzwiami ciągle coś wleci jak ktoś wchodzi

Dorka1979 lubi tę wiadomość

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612

w4sqlhb88iua1y7r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę to faktycznie kosztuje ale stwierdziłam że to nasze ostatnie dziecko na nowo wybudowanym domu a nie u teściów na jednym pokoju więc możemy sobie pozwolić na trochę że tak powiem "luksusu", trochę pokoi w domu mamy więc M będzie miał gdzie uciekać jak coś mu będzie przeszkadzać ale dziecko będzie przy mnie.

gosiaczek31 lubi tę wiadomość

• Emartea Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Limcia. W temacie glukozy się nie wypowiem, bo nie mam pojęcia, ale może pomogę w temacie urlopów. No więc cały zaległy urlop, czyli z tego roku i przyszłego możesz wykorzystać zaraz po rodzicielskim, bez dnia przerwy pomiędzy. Jeśli będziesz chciała to możesz wykorzystać od razu ten z 2016. Ewentualnie dopiero później idziesz na wychowawczy. A jeżeli chodzi o 13 to w zależności od zakładu pracy. W budżetówce jest tak, że reguluje to ustawa. Jeśli przepracowałaś ponad pół roku to powinnaś dostać kasę za ilość przepracowanych miesięcy. Natomiast w prywatnych firmach bywa różnie.

Dorka zazdroszczę ci tych przestrzeni. Ja muszę kombinować z tymi wszystkimi sprzętami dla bobka. Wybieram takie zajmujące jak najmniej miejsca.

limcia, Dorka1979 lubią tę wiadomość

4e3f84b95f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz a ja z miłą chęcią bym się zamieniła z kimś kto ma o połowę mnieszy dom, mam 260 m2 i weź to posprzątaj, co prawda córka zaczęła mi ostatnio trochę pomagać ale i tak dzień w dzień muszę to wszystko jakoś ogarniać.

• loszcz Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 02:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny słyszałyście o kimś takim jak doula? Zastanawia mnie czy warto zainwestować w usługi takiej osoby.Co wy na to?

201503231678.png
  • Madzik82 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie Limcia tak jak Enartea pisze wykorzystujesz urlopy w kolejnosci: macierzynski, dodatkowy, rodzicielki i wypoczynkowy na koncu. Nie moze byc dnia przerwy miedzy nimi i wniosek o kolejny urlop majlepieh zlozyc 2 tyg przed koncem pierwszego.
    urlop wypoczynkowt mozesz wybrac caly zalegly i calt od razu za rok 2016. Termin mamy na marzec ale mozesz wybrac z gory caly urlop z tego roku jezeli chcesz. Za rok 2014 nawet jezeli jestemy na zwolnieniu, tez sie urlop nalezy. I za 2015 tez
    jezeli komus sie konczy umowa w 2015 np w lipcu to ma urlopy proporcjonalnie do miesiaca zatrydnienia. Czyli nie 26dni a polowa. Jezeli po rodzicielskim wrocisz na jeden dzien do pracy i wtedy zlozysz wniosrk o urlop wypoczynkowy to pracodawca moze Ci odmowic. Trzeba pamietac zeby wczesniej zlozyc wniosek.
    trzeba tez dobrze obliczyc te 56tyg, u blizbiakow wiecej. Jak rodzimy 1 marca to urlop rodzicielski nie kpnczy sie rowno 1 marca nastepbego roku. Liczymy tygodnie a nie caly rok. Kilka dni ucieka i to jest wlasnie wazne zeby dobrze wypisac wniosek u urlop wypoczynkowy bo przepadnie inaczej

Wiec kto ma umowe na czas nieojreslony rodzi w 2015 a rodzicielski konczy sie w 2016. Wybieramy wypoczynkowy, caly za lata 2014, 15 i 16. Chyba ze jeszcze cos mamy zaleglego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 07:54

limcia, MamaAdasia lubią tę wiadomość

Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
    3080 gram szczescia i 53cm radosci!!
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka współczuję ja narzekam ze musze ogarnac 100 metrów bez niczyjej pomocy...ale ponad 200 sobie nie wyobrażam

Dorka1979 lubi tę wiadomość

860isg18r6bpss11.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kochane.
    Wg belly dziś mam już 3 z przodu. A wg obliczeń lekarskich 29 tc. Jejku, ale czas leci.
    Jak tam zakupy przedświąteczne? Rozpoczęte? Mój A. śmieje się ze mnie że zamieniam się w zakupoholiczkę :) Tu coś dla dziecka, tam do domu i jeszcze ogromna lista na święta :)

Ja mam ostatnio pecha. Nie tak dawno syn mojego A. był w szpitalu na zapalenie płuc, tydzień później zapalenie oskrzeli, ostatnio grypa żołądkowa, a teraz ma liszajec. Co weekend jest u Nas z "czymś". Pewnie napiszecie że zgłupiałam, że zgodziłam się, by chory synek był z Nami w weekend. Ale ciężko mi odmówić, jak widzą się raz w tygodniu.
    Mam nadzieję że się nie zarażę. Chodzę ze ścierką i czyszczę wszystko za młodym i trzymam się z daleka. Przykra sytuacja. Ale damy radę.

Już we wtorek kolejna wizyta i zobaczę córcię. Nie mogę się doczekać. Coraz większy brzuszek i coraz ciężej wstawać z łózia :)
    Ach! Dzwoniłam do kierownika i zapytałam się o bony i paczki. Szczerze? Poczułam się jakbym prosiła o jałmużnę :(
    Ale dowiedziałam się że bez względu czy jestem na zwolnieniu czy nie, jestem pracownikiem i mi się należy. Nie powiem, miłe zaskoczenie że nadal kierownik traktuje mnie jak pracownika. Ciekawe jak to będzie wyglądać za rok, jak będę chciała wrócić do pracy przed zakończeniem umowy :p

gosiaczek31, loszcz lubią tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • Kasha Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co najważniejsze ... wózek już zakupiony, łóżeczko zamówione. Pozostaje czekać do stycznia. Zakupię wtedy już tylko kosmetyki, pieluszki i ... koniec.
    A jak u Was z zakupami? Dużo jeszcze na listach?

Niunia86, gosiaczek31, loszcz lubią tę wiadomość

34bw9jcgrkz3yjz6.png

f2wlj44jlai3f3nz.png
    km5stv73nclev8zl.png
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam parę ciuszkow które dostaliśmy,kocyk i butelkę ;-) chyba jestem na szaaarym końcu! Ale nie martwię się,mam czas :-)

Niunia86 lubi tę wiadomość

ex2btv738sn49jef.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sun sun ja mam body z biedronki ;D a i biustonosze 3 do karmienia i 2 koszule do porodu (od siostry zreszta)

Niunia86, SunSun, MamaAdasia lubią tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Kobitki ;)
    Kasha ja oprócz kosmetyków dla Małej i rzeczy na porodówke typu podkłady,majtki mam wszystko. Ale tego akurat nie kupuje bo mam dostać.Zostaje mi szlafrok i pieluszki więc myślę,że wyprawkę mam kompletną prawie. Oczywiście wózek i łóżeczko będzie w styczniu bo tak się umówiliśmy na odbiór. Nie mamy na razie gdzie tego trzymać a nie chcę też za wcześnie do domu wnosić bo odkąd mam więcej odpoczywać bo szyjka się skróciła to jakoś jestem przesądna i boję się,ze mała za szybko wyskoczy :)
    Odbieramy 30 stycznia :)

Limcia gratuluję odwagi w powtarzaniu cukru. Chociaż gdybym ja miała wątpliwości to też pewnie bym się wolała przemęczyć.. Trzymam kciuki za wyniki:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 09:31

limcia lubi tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny nadrobiłam Was w końcu.
    Dzisiaj nie mogłam spać- bolał mnie brzuch ale to przez moje obżarstwo- zachciało mi się placków ziemniaczanych z maślanką i zjadłam chyba o kilka za dużo... na szczęście już jest ok i prawie jak czytałam o liczeniu ruchów to Oskar mnie tak skopał, że nie mam wątpliwości czy było 20 ruchów czy nie :P
    Kasha co do zakupów to dopiero zaczniemy, chociaż ostatnio dostałam bony z pracy i w ten sam dzień zostały wydane, ale przynajmniej mam męża "z głowy" jeżeli chodzi o prezent :P
    A jeżeli chodzi o bobasa to wyprawkę ubraniową dla niego mam cała, zostały kosmetyki dla niego i dla mnie i dla mnie wyprawka do szpitala

Niunia86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skad mi sie ta 2 wzięła miało być 10 ruchów :P

Niunia86, SunSun lubią tę wiadomość

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchów to ja czuję teraz małą praktycznie cały czas. Może dlatego,ze mniej aktywna jestem. Wczoraj trochę pochodziłam bo zakupy i takie tam i pewnie sobie spałą jak ją kołysałam. Też ruchów nie liczę bo przed samym snem Niunia wierci mi dziury w brzuchu kilkanaście minut a w ciągu dnia widzę jak mi brzuch faluje :)

iv09cbxm68yuj78z.png
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    loszcz wrote:
    dziewczyny słyszałyście o kimś takim jak doula? Zastanawia mnie czy warto zainwestować w usługi takiej osoby.Co wy na to?
    Ja słyszałam ale wydaje mi sue to zbędny wydatek i chyba byłabym bardzo skrępowana i nie wiem czy potrafiłbym zaufać takiej osobie ..

ex2btv738sn49jef.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loszcz pierwsze słyszę o takiej osobie musiałam sprawdzić w internecie co to w ogóle jest... ale tak jak pisze SunSun jest to osoba jednak obca i niewiem czy chciałabym mieć taką osobę przy sobie...

• jasmin Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.

U mnie nowy tydzień,bardzo cieszę się i z dnia na dzień bliżej do wizyty. :)

Co do douli,słyszałam,czytałam ale to nie dla mnie ;)

Wczoraj któraś pisała z Was,że od stycznia wózki mogą iść w górę cenowo,kurczę trochę zmartwiłam się,bo miałam zamiar kupować właśnie po Nowym Roku ;/

Udanej soboty.

gosiaczek31, kaczamila, Niunia86, MamaAdasia lubią tę wiadomość

relg2n0abn31771x.png
‹‹ 817 818 819 820 821 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ