SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • limcia Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny.
    dawno nie pisalam.w sumie jak trafilam do szpitala przed swietami tak leze dalej. czyli 3 tygodnie. bylam przerazona bo swieta itd ale pozniej sobie wytlumaczylam,ze co sie nie robi dla dobra dzieci.trafilam do szpitala z bolami brzucha,oczywiscie nadcisnienie utrzymuje sie caly czas,doszla cukrzyca i bialko w moczu.ogolnie nieciekawie.co jakis czad mam jakies akcje z zbyt wysokim cisnieniem badz bolami brzucha nie do wytrzymania i dostaje wtedy od groma kroplowek.stetydy byly w 23 i 27 tygodniu.slyszalam ze podaja je nawet do 39 tygodnia. teraz juz jestem pewna ze bede lezec do konca ciazy w szpitalu i tylko lekarze codziennie powtarzaja,ze jak cisnienie mocno wzrosnie beda rozwiazywac ciaze.dzieciaki waza 947 i 1008. o plec juz sie nie pyt.pam,bo naprawde sa rozne wersje.z jednej strony sie denerwuje ze tu leze,a z drugiej juz sie przekonalam,ze jestem pod kontrola jakby sie cos dzialo.przepraszam ze tak chaotycznie,ale nie lubie pisac na telefonie

Pocahontas lubi tę wiadomość

1usazbmhhgo5jhw6.png
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limcia w domu byś sie czuła jak na tykajacej bombie! Super że tak do tego podchodzisz w końcu czego sie nie robi dla malucha/maluchow! Kibicuje wam bardzo !!!

limcia lubi tę wiadomość

ex2btv738sn49jef.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    limcia wrote:
    czesc dziewczyny.
    dawno nie pisalam.w sumie jak trafilam do szpitala przed swietami tak leze dalej. czyli 3 tygodnie. bylam przerazona bo swieta itd ale pozniej sobie wytlumaczylam,ze co sie nie robi dla dobra dzieci.trafilam do szpitala z bolami brzucha,oczywiscie nadcisnienie utrzymuje sie caly czas,doszla cukrzyca i bialko w moczu.ogolnie nieciekawie.co jakis czad mam jakies akcje z zbyt wysokim cisnieniem badz bolami brzucha nie do wytrzymania i dostaje wtedy od groma kroplowek.stetydy byly w 23 i 27 tygodniu.slyszalam ze podaja je nawet do 39 tygodnia. teraz juz jestem pewna ze bede lezec do konca ciazy w szpitalu i tylko lekarze codziennie powtarzaja,ze jak cisnienie mocno wzrosnie beda rozwiazywac ciaze.dzieciaki waza 947 i 1008. o plec juz sie nie pyt.pam,bo naprawde sa rozne wersje.z jednej strony sie denerwuje ze tu leze,a z drugiej juz sie przekonalam,ze jestem pod kontrola jakby sie cos dzialo.przepraszam ze tak chaotycznie,ale nie lubie pisac na telefonie

To 2 razy ci podali sterydy? Jak ja lezalam w szpitalu to dziewczynie podali dzien po dniu i powiedzieli ze sterydy podaje sie tylko raz w trakcie ciazy. Moze z blizniakami jest inaczej

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziutek kiepsko faktycznie ,przy samej końcówce takie nieszczęście!! Uważaj na siebie i sue nie przemeczaj za bardzo..

ex2btv738sn49jef.png
  • Emrica Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limcia trzymaj się, dasz radę, w szpitalu robią wszystko dla dobra Twoich maluszków. Będzie dobrze :)

limcia lubi tę wiadomość

iv09gu1rhahn9m8p.png
    nzjdgzu3g71ob4w1.png
  • Madzik82 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limcia trzymaj sie! Czytaj ksiazki i mysl o maluszku :)
    dobrze, ze nie masz w domu drugiego dziecka ktore teskni za mama. Teraz mozesz sie poseiecic dla brzuszka :)

limcia, MamaAdasia lubią tę wiadomość

Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
    3080 gram szczescia i 53cm radosci!!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po wizycie :) szyjka dluga ponad 4 cm. czyli moje obawy bezpodstawne jak zwykle. mała ma 1446 g.jest położona glowkowo poprzecznie dlatego nogami mi macha raz z jednego boku raz z drugiego dala sobie ładne zdj zrobić później wstawię. lekarz powiedział ze moja ciąża jest książkowa i mam się nie przejmować. spojenie ma boleć tak mi powiedział taka jest nasza przypadłość. musi coś boleć bo wkoncu 1.5 kg ciężaru noszę w sobie.

Byłam tez w pracy zanieść chorobowe to wszyscy się cieszyli ze mnie widzą i każdy ze ładnie wyglądam

Emartea, Emrica, madziutek 23, Ewelaa, Madzik82, Scarlett2014, SunSun, Emca, gosiaczek31, kaczamila, patryśka83, czekaja, kasss, MamaAdasia, bella82, ines31, Niunia86, Dorka1979 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziutek kochana współczuję :(

limcia wszystko będzie dobrze 3 tyg wytrzymałas i wytrzymasz jeszcze trochę

limcia lubi tę wiadomość

• Madzik82 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyska gratuluje i zazdroszcze ksiazkowej ciazy! Ty szczesciaro :)

Justyska89, madziutek 23, MamaAdasia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzik dzięki ale panikara tez jestem straszna. u was też tak źle nie jest

Madzik82 lubi tę wiadomość

• MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunSun wrote:
    Tak dostaje się 100% ale są jeszcze wewnętrzne przepisy firmy.Ja bym zadzwoniła na twoim miejscu bo jeśli chodzi o 13-stkę to kupe kasy jest a u mnie chodziło o 200 zł(choć to też sporo)
    Dzwoniłam..ksiegowa mi powiedziała że ucieli mi 13-stke ze względu na zwolnienie. Faktem jest że trzeba przepracować fizycznie pół roku w ciągu całego roku....ale cała pensja mi sie nie należy. Dostałabym większą 13-stke ale odciagneli mi 300 zł na składki zdrowotne.
    Tak więc dostałam 700 zł. W sumie lepsze to niż nic.

SunSun lubi tę wiadomość

Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤

💊 Euthyrox N100
    💊 Metocard

Starania od : luty 2019 r.

16.10 - widoczny pęcherzyk ciążowy
    5.11. USG . Jest ❤️🥰 (8t+0d)

12.12. I USG prenatalne - Dzidziuś zdrowy ❤️
    Ryzyko wad genetycznych - niskie ❤️

30.01. II USG prenatalne

preg.png
  • MisiaMonisia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patryśka83 wrote:
    Ta różnica zależy od ilości dni roboczych w danym m-cu. Im więcej świąt tym mniej na koncie:)
    Niekoniecznie, ja dostaję pensje taką sama jak dostawałam przed pójściem na zwolnienie......Z tym ze tak jak pisałam wcześniej....od 3 miesięcy ucinają mi 10 zł.

Nikoś urodzony 22.03.2015r. 👣

Nasze Aniołki:
    👼 - 21.02.2014r. (10tc),
    👼 - 7.06.2020r. (CB).

Moja Kochana Mamusia (*) - 8.02.2020r. 🖤

💊 Euthyrox N100
    💊 Metocard

Starania od : luty 2019 r.

16.10 - widoczny pęcherzyk ciążowy
    5.11. USG . Jest ❤️🥰 (8t+0d)

12.12. I USG prenatalne - Dzidziuś zdrowy ❤️
    Ryzyko wad genetycznych - niskie ❤️

30.01. II USG prenatalne

preg.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyska jsuper ze przynosisz dobre wiesci ;*

a za Ciebie Limcia wszystkie bedziemy trzymac &&

pisalyscie o tesciowych.. ja juz pisalam ze tesciowa mi sie extra trafila to nie mam na co narzekac... ale wspolczuje starych , zrzedliwych i wszystkowiedzacych "mamusiek"...

chwalilyscie sie pupilami a ja mam jak Rubi Bernenczyka ;* jest ogromnie madry i kochany... mielismy go wysylac na szkolke a okazalo sie ze sama go wszystkiego nauczylam .. ;)
    opanowanie jednej komendy zajmowalo mu gora 2 dni i byl przy tym mega szczesliwy ;) a umie ich sporo.. ;D

jestesmy teraz niezlym malzenstwem.. ja z wielkim brzuchem w zaawansowanej ciazy i on zagipsowany... heh akurat jak beda mu gips zdejmowac to ja mam termin... mam nadzieje ze maluch poczeka az tatus wydobrzeje bo nawet go na rece zabardzo nie wezmie..

najbardziej sie boje jak mi gin kaze lezec... bo ostatnio troche za duzo sobie pozwalalam i mam wizje krotkiej szyjki bo ostatnio miala 2.45...

wtedy to bysmy chyba musieli sie przeprowadzic do ktorys rodzicow...

Madzik82, MamaAdasia lubią tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Madzik82 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co miesiac dostaje wyplate pomniejszona o jakies skladki: zdrowotne albo chorobowe. Roznice mi zwracaja po wypelnieniu PIT, dostaje calkiem spory zwrot

Dziewczyny!
    czy ktoras z Was ma jeszcze polozenie miednivowe? Czy wszystkie maluchy juz fiknely fikolka?

MamaAdasia lubi tę wiadomość

• madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj maluch juz od 24 tygodnia ma caly czas taka sama pozycje...

glowka w dol, plecki i pupa z prawej strony brzucha a nozkami z lewej strony kopie i prostuje ;)

Madzik82 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunSun moja przyjaciółka miała problemy z szyjką od połowy ciąży. Leżała w szpitalu, dostała sterydy i inne bardzo silne leki. Lekarz walczyli jak lwy żeby nie urodziła wcześniej i udało się. Urodziła w terminie silnego, zdrowego i cudownego syna :)

Emartea co do zasady wynagrodzenie i za L4 i za urlop macierzyński wylicza się na podstawie wynagrodzenia z 12stu ostatnich miesięcy. Za pierwsze 33 dni L4 w roku zawsze płaci pracodawca. Potem płaci ZUS - w firmach powyżej 20stu pracowników dostajesz wypłatę z firmy a zus zwraca im kasę. W firmach mniejszych dostajesz kasę bezpośrednio z zusu. Nie rozumiem tych kombinacji u Ciebie że płaci firma a raz Zus.

Czekaja ja nie uważam że robie coś wyjątkowego pracując. Dla mnie oczywiste było że jak lekarz kazał mi leżeć to leżałam a jak pozwala mi pracować to pracuje. Mam tylko to szczęście że naprawdę lubię moją pracę więc i w ciąży i przed ciąźa chodze do niej z uśmiechem. Dumna jestem tylko z tegozeże pozostałam wierna swoim zasadą i nie wymiękłam kiedy wszyscy pytali mnie o l4. Mam wrażenie że dzięki temu teraz czuje się tak dobrze.

Gratuluje udanej wizyty Justyska :) Limcia fajnie że się odezwlaa

SunSun, MamaAdasia lubią tę wiadomość

• Emily83 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastacia33 wrote:
    Emily ja mam taki do mikrofalówki z tommee tippee

I jak wygląda użytkowanie takiego sterylizatora? Jesteś zadowolona z produktu?

17u9p07w6b9w1pie.png
    3jgxskjosmphwb2l.png
  • Emartea Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mala nadal nie chce fiknąć. Zobaczę w pon. na wizycie co powie gin i może zacznę jakieś dziwne ćwiczenia wykonywać. W książce "W oczekiwaniu na dziecko" są pokazane jakieś specjalne pozycje żeby się dziecko obróciło.

4e3f84b95f.png
  • Madzik82 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emartea moja tez leniwa...

• Emartea Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett2014 wrote:
    Emartea co do zasady wynagrodzenie i za L4 i za urlop macierzyński wylicza się na podstawie wynagrodzenia z 12stu ostatnich miesięcy. Za pierwsze 33 dni L4 w roku zawsze płaci pracodawca. Potem płaci ZUS - w firmach powyżej 20stu pracowników dostajesz wypłatę z firmy a zus zwraca im kasę. W firmach mniejszych dostajesz kasę bezpośrednio z zusu. Nie rozumiem tych kombinacji u Ciebie że płaci firma a raz Zus.

I ja też tak zawsze myślałam. Wiesz, ja pracuję w budżetówce i tam jest wszystko zawsze jak trzeba, więc raczej kombinacji żadnych nie ma. Kurcze ciekawe to, denerwuje mnie jak nie rozumiem czegoś co mnie dotyczy. Nie przepadam za dziewczynami, które się u mnie zajmują płacami więc z ich pomocy raczej nie skorzystam.

4e3f84b95f.png
‹‹ 970 971 972 973 974 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ