X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ryjkek wrote:
    Przebijam rekord. :P Ja mam 116/117 cm.

Na szczęście dzisiaj zaliczyłam glukozę. Jakie to było wstrętne. Do tego ciężko mi było wytrzymać te dwie godziny. Było mi niedobrze i słabo.

W ogóle to stwierdzam, że nie ma już dżentelmenów na tym świecie. Przede mną było trzech facetów - na emeryturze, ale nie starych. Przed pobraniem mówię, ze muszę wejść pierwsza, bo mam krzywą cukrową. Oni oburzeni, że też. Tylko pielęgniarka uchyliła drzwi to się rzucili pierwsi, nawet żadnemu nie przeszło przez myśl, żeby mnie przepuścić. Jakaś starsza babka zwróciła im uwagę, że jestem w ciąży i powinnam wejść pierwsza. Oni nic, jak nie do nich. W końcu okazało się, że nie mieli ze sobą aktualnego badania glukozy na czczo, musieli iść z powrotem do rejestracji więc cudem weszłam jednak pierwsza.

aleksandrazz Dasz radę. Trzymamy kciuki. :*

Co za buractwo. Ludzie to egoiści.
    Choć ostatnio byłam zaskoczona bo w rossmanie stałam w kolejce na samym końcu a pani z kasy mnie sama zawołała, że zaprasza bo jestem w ciąży i mam pierwszeństwo :-)
    Mój brzuszek mam wrażenie stanął w miejscu mimo, że mała przybiera na wadzę bo ma ponad 800gram.
    Ja jutro ide na glukozę - trochę się cykamę

• M+M+? Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    D'nusia, a czy możesz podać swoją wagę wyjściową i wzrost? Ja też się trochę denerwuję na to tycie...bo ja zawsze byłam waga piórkowa, a teraz od początku ciąży przytyłam już 8 kg (waga wyjściowa 51 kg, 164 cm). Jem jak zwykle, tyle że więcej owoców. Do tego od ok. 3 tyg. mam wilczy aletyt na słodycze, a wczoraj przez was :-) upiekłam nawet ciasto...

• Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam was kochane mamuśki :)
    ja już po pracy i mam cichą nadzieje że to był ostatni dzień pracy w ciąży jutro idę do lekarza może cudem dostanę zwolnienie oby, oby... trzymajcie kciuki..

zmierzyłam obwód brzuszka i u mnie 98cm a waga +11,5kg także brzuszek nie taki duży.... a waga ogromna glukoze mam dopiero 14 grudnia..

She86, Karolina@, Est, Hannia123 lubią tę wiadomość

• arien Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira, same cudowne wiadomości dzisiaj od Ciebie płyną, bardzo się cieszę :)

Ksanka - i jaki ten cukier po śniadanku?

A.Kasia - bardzo wspołczuje Ci samopoczucia :/ Ja to w ogóle nie ogarniam jak moje dziecko jest położone :p

Ola - trzymaj się tam z małą i dawaj znać co i jak. Sciskam Cię.

Co do szumisiów...ja chyba też preferuję metodę zasypiania przy naturalnych dzwiękach zycia domowego. Ale nie wykluczam, że jak już cholera będzie mnie brac to będę biegać po domu z suszarką ;)

A my już po diabetologach, szkoleniach i innych takich. Pani mnie pochwaliła, że dieta, którą sama wprowadziłam jest całkiem dobra, było parę błędów, ale na pewno nie takich, po których moje cukry mogłyby tak wyglądać. W związku z tym na dzień dobry dostałam insulinę. Lekarka stwierdziła, że mimo diety, którą stusuję już teraz trzeba insulunę włączyć. Inaczej mogłabym jeść samą zieleninę. Mam brać 4 x na dobę róźne dawki. I wiecie co? Oczywiście jestem przerażona jak ja to ogarnę. Poza tym mam lęk, przed zażyciem pierwszy raz (jestem sama w domu) bo boję się niedocukrzenia, że zasłabnę, albo co. Chociaż teoretycznie wiem jak reagować, kiedy cukier spadnie za mocno. Kontrolę mam za tydzień.

A.Kasia lubi tę wiadomość

o1483e5e2gt7h77w.png
  • M+M+? Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy przy cesarskim cięciu wcześniej jest przebijany pęcherz płodowy? A jeżeli tak to jak to się odbywa?

• muminka83 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:
    Czy przy cesarskim cięciu wcześniej jest przebijany pęcherz płodowy? A jeżeli tak to jak to się odbywa?

Ja przy planowanej cesarce nie miałam przebijanego wcześniej więc domniemywam że przebili sami podczas wyjmowania maleństwa. :P a jak dokładnie było to hhmm miałam narkozę.

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• She86 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwaa wrote:
    Serio ? Nie słyszałam o takich papierkach :D

Ja mam od początku ciąży dużo wydzieliny i jest ok,bo nie ma zapachu ani nie swędzi nic. Ja popuszczam mocz przy kichaniu i kaszlu niestety ;/ ale kurcze ćwiczenia mięśni kegla mi nie wychodza jakoś no :(

Niecierpliwa mam to samo, kichnę lub nawet kaszlnę i majtki mokre mimo wkładki :(

A własnie wróciłam z esotiqa i przywiozłam 8 par majtek.. ;) były fajne ciazowe na wyprzedaży dwie sztki za 15 zł, ale same s-ki a mnie już moje stare s uwierają, wiec wziełam te dwie sztuki s-ek za 15 a reszta zwykłe m-ki

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M+M+? wrote:

Jeżeli nie jest to cięcie w wyniku powikłanego porodu drogami natury ( wtedy pęcherz może pęknąć sam lub zostać przebity) to pęcherz jest przerywany w trakcie operacji po otwarciu macicy.

• baassiia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mnie to w ogole nikt nie zwraca uwagi, bo w plaszczu wygladam normalnie:p w ciuchach (i to obcislych) dopiero od niedawna widac, ze to ciazowy brzuch a nie sadlo :p

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • She86 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Na mnie to w ogole nikt nie zwraca uwagi, bo w plaszczu wygladam normalnie:p w ciuchach (i to obcislych) dopiero od niedawna widac, ze to ciazowy brzuch a nie sadlo :p

No właśnie te kurtki nas maskują i ciaża nie rzuca się tak bardzo w oczy, niż jakbyśmy były np w samych bluzeczkach czy sweterkach

Mnie ludzie własnie z tego powodu tez ignorują. Ale raz! w tesco ustawiłam się w kasie pierwszeństwa i rozpiełam kurtkę więc było widać brzuszek, i jeden Pan mnie przepuscił przed siebie :)
    Ale było mi ogolnie przykro, bo jest kasa pierszeństwa a ludzie ustawiają się jak do zwykłej kasy. Sama kasjerka też nie zwraca uwagi czy jakaś Pani nie jest w ciąży

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• ksanka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Arien,
    Dzis na śniadanie zjadłam bułkę żytnia pelnoziarnista bio z Lidla, jajo, i sałatkę z sałaty ogórka i rzodkiewki, po godzinie mialam aż 150, po 2h 114,
    Zaczynam szukać pieczywa które nie jest oszukane. Albo poproszę mamę o robienie mojego chleba Antka. Niestety od szpitala niczego nie piekłam.
    To pierwszy pomiar więc muszę zmarnować co i jak na mnie działa. Nie stresuje się jeszcze.
    A i mój gin nie dał mi skierowania do diabetologa, - sam ma cukrzycę. Dał receptę na paski.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczynki. Ja już po porannym badaniu krwi. Potem Rossman, lumpex (wyszłam zawiedziona) i drobne zakupy.
    W laboratorium miałam przygodę - gość mi tak podniósł ciśnienie, że pielęgniarka mogła ze mnie wyciągać ile chciała (a zawsze mam problemy). Starszy gość przyszedł za mną, o dwie osoby. Od samego początku zaczął pod nosem furkać, że tyle ludzi, on nie ma czasu, a pielęgniarki pewnie się obijają. W końcu kiedy ja miałam wchodzić, gość wszedł przede mną i zamknął mi drzwi przed nosem!! No to ja za nim i mówię mu, że coś mu się pomyliło i obowiązuje kolejka. On zaczął na mnie krzyczeć, że to za wolno idzie i mu się spieszy. No to mu mówię, że każdemu się spieszy. Na co on do mnie: "bo Pani sobie tylko na telefonie klikała". Haha, a ja mu na to (bo już mi nerwy puściły): "gówno Pana obchodzi co na telefonie robię". I gość wyszedł :D Pielęgniarki w szoku i powiedziały, że skoro się wcisnął bez kolejki to mu dobrze powiedziałam.

Wiem, że trochę mnie poniosło z tym "gównem", ale mocno mnie wkurzył. Tym bardziej, że widział mój brzuch i odważył się ze mną dyskutować i podnosić głos. Gość nie spodziewał się że trafi na mocniejszego przeciwnika :D

Najlepsze było to, że tą akcję słyszeli wszyscy na korytarzu. Jak wychodziłam to prawie czerwony dywan kłaść mi chcieli :D :D

She86, muminka83, Est, domiii, Madzialena90, Lilou1984, Kate84, Hannia123, noelka, Karka lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja muszę na jakiś czas zniknąć bo mój Mały złapał jakiegoś okropnego wirusa i jest masakra :/ teraz mam chwilkę bo Mały przysnął a tak to mamy armagredon, nie mogę patrzeć jak Maluch cierpi :(
    Mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze i Mamusie szpitalowe już nie są, a jak jeszcze jesteście to życzę Wam szybkiego powrotu do domku! 3majcie się Kochane :)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka - jak na moje oko to ten cukier mogła Ci podnieść tylko ta bułka. Ani ta sałatka ani jajo. Z pieczywem jest kłopot chyba największy. Kupiłam chleb graham a tam w składzie najwięcej pszennej mąki, której nam nie wolno właśnie. Lekarka przestrzegała mnie też przed pieczywem o niskim IG. Tym specjalnym. Że ono wcale takie dobre nie jest. I ciężarne podobno mają mierzyć cukier tylko po godzinie, tylko ten pomiar jest ważny. 150 to dużo u Ciebie, chociaż ja po dietetecznym śniadaniu potrafię mieć 207 ;P
    Co masz na obiad? :)

o1483e5e2gt7h77w.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obiad właśnie wstawałam -nie mogę i nie chce zup więc tylko 2 danie.
    Indycza polędwica w sosie cebulowym ;), czyli gotowana na wodzie z cebula do zageszczenia, solą pieprzem i tymiankiem, brokul parowano wodny, i pęczak.mam nadzieję że tym razem cukier wyjdzie ok

Na 2 śniadanie mialam jogurt, płatki owsiane i morelkę suszona, i cukier po godzinie 113

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 13:55

bl9cuay3kworwxbg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Dołączam do szpitalnych mam ;) Leżę sobie pod kroplówką z magnezem, w tyłek już dostałam steryd na rozwój płuc małego. W badaniu na fotelu nic złego nie zauważyli, pessar trzyma ale profilaktycznie chcą mi zrobić ktg czy aby nie piszą się skurcze. USG nie miałam i nie wiem czy i kiedy będę miała. Tak więc do piątku minimum sobie poleżę ;)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś z dziewczyn pytała o wkladki do monitorowania wycieku wód. Ja ostatnio takie kupiłam dla własnego spokoju w www.zdro-vita.pl za dziesięć 250 pln. B. dużo, ale dla świętego spokoju zainwestowałam w to.
    Na przesyłkę czekałam ok tygodnia, bo musieli to chyba ściągnąć z zagranicy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 14:02

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu kochana trzymaj się dzielnie. Na pewno to nic groźnego ale teraz będziesz pod opieką i monitoringiem.
    Trzymam kciuki za ciebie i Tymka

A coś więcej Ci mówili od czego może cię tak boleć? Może to kolka nerkowa?
    Jak ja pojechałam 10.11 na ip to też tylko zrobili mi ktg i puścili do domu. Nie robili już żadnego usg by nie drażnić brzucha/macicy.
    Mam nadzieję że dokładnie cie przejrza! I uspokoje co trzeba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 14:09

bl9cuay3kworwxbg.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się strasznie dłuży ...gdzie tu do końca 28 tyg. Kasia trzymaj się.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane,
    Vira, cieszę się z maluszkiem wszystko dobrze!

Kasiu. ehh. A czemu znalazłaś się w szpitalu? To przybij pionę sterydowa Mamo! :) 3mam kciuki żeby wszystko się dobrze skończyło u Ciebie! odpoczywaj psychicznie i fizycznie :)

Ja leżę w domu, ale zwariuję tu.
    W szpitalu nic mi nie było! Nic mnie nie bolało, a w domu od razu podbrzusze mnie boli, a o pachwinach nie wspomnę. Ciągnie mnie mocno :( Dzieciak duży to pewnie uciska. Chodzę jak słonica ;(

mhsvo7esg1a4x3m2.png
‹‹ 1193 1194 1195 1196 1197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ