X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • 26Asia Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi umowa kończy się 31 grudnia,ponoć z automatu przedłuża się do dnia porodu, i macierzyński się należy

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    26Asia wrote:
    a mi umowa kończy się 31 grudnia,ponoć z automatu przedłuża się do dnia porodu, i macierzyński się należy

Też jestem w takiej sytuacji, umowa miała mi się skończyć 4 listopada i z automatu nastąpiło przedłużenie jej do dnia porodu.
    Macierzyński się podobno należy choć nie nazywa się on wtedy urlopem a zasiłkiem - coś takiego obiło mi się o uszy.

A ja nadal nie dostałam, żadnej decyzji z ZUSu co do moich zwolnień l4 :/ czekam i czekam, 13 listopada dostałam pismo, że postępowanie zostało zakończone i nic więcej nie wiem... pozostaje czekać cierpliwie na decyzję.

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• RudyTygrysek Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Ja szyjkę miałam badana przez USG tylko raz i na każdej wizycie Pani doktor mi ją maca na fotelu :) Zawsze mówi że jest ok więc tego się trzymam.
    Co do tej ustawy o 1000 zł miesięcznie to wiem że na pewno trzeba posiadać status osoby bezrobotnej (rejestracja w PUP) albo studenta/ucznia albo trzeba być na jakiejś śmieciowej umowie.
    Ja byłam w urzędzie w poniedziałek następną wizytę mam 26 stycznia i muszę jak najszybciej dowieść im zaświadczenie że jestem w ciąży. Jutro mam wizytę u lekarza więc poproszę aby mi to od razu wypisała i zaniosę im to żeby nie jeździć w kółko.
    Jutro mam tylko wizytę z przeglądem podwozia ale poproszę aby mi szyjkę zmierzyła przez USG aby się nie martwić.

p19uvfxm8d0id365.png
    mhsvo7esybqcbcpf.png
  • 26Asia Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka wrote:
    Też jestem w takiej sytuacji, umowa miała mi się skończyć 4 listopada i z automatu nastąpiło przedłużenie jej do dnia porodu.
    Macierzyński się podobno należy choć nie nazywa się on wtedy urlopem a zasiłkiem - coś takiego obiło mi się o uszy.

A ja nadal nie dostałam, żadnej decyzji z ZUSu co do moich zwolnień l4 :/ czekam i czekam, 13 listopada dostałam pismo, że postępowanie zostało zakończone i nic więcej nie wiem... pozostaje czekać cierpliwie na decyzję.
    z forum prawniczego :
    Po przedłożeniu zaświadczenia o stanie ciąży, pracodawca ma obowiązek z urzędu przedłużyć umowę do dnia porodu.

Dzień porodu będzie ostatnim dniem Twojego zatrudnienia, umowa rozwiąże się, natomiast zasiłek macierzyński podstawowy, dodatkowy i rodzicielski ogółem 52 tygodnie będzie wypłacał ZUS.

Po zakończeniu pobierania zasiłku rodzicielskiego, będziesz mogła zarejestrować się jako osoba bezrobotna /o ile spełniasz warunki : wynagrodzenie przynajmniej minimalne/.

mama Wiktorka i czterech aniołków :*
    relgh371wvtxbwmy.png
    oar8skjogda7iu2s.png

• Vincent Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja mam z Zusem jeszcze lepiej dwa lata płaciłam zus pomniejszony, ale płaciłam od lipca płace normalny, macierzyńskiego dostanę po odliczeniu składki zdrowotnej, myślę, że mniej niż 100 zł i gdzie jest sprawiedliwość?
    powinnam była na czarno robić, być na bezrobociu i wyszłabym na tym dużo lepiej...

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • She86 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja też dziś po usg:)

Moją szyjkę lekarz bada tylko na fotelu, a że wy tu podajecie wymiary to zapytałam się go ile ma, powiedział że minimum 3 cm i że jest ok, że jakby miał podejrzenia, że jest nie za bardzo to dopiero wtedy bada dopochwowo

Serduszko bije 143 uderzeń/minutę. Niestety zapomniałam zapytać o wagę ;)

Ale mam dziś na pamiątkę kilka zdjęć :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/93e802954d7e.png

A.Kasia, Karka, Czarodziejka87, Nataszka2200, d'nusia, M+M+?, Lilou1984, RudyTygrysek, olatychy, perła ziemi, Renka88, kateee, Madzialena90, Vincent, Est, Kaarolina, Karolina@, Kate84, Kasia24, Mania1718, wiewiórka17, wiewiórka17, 26Asia, Andriel, Falon, Kajola, muminka83, anitka19953, Jacqueline, Hannia123, TaRRa, Mietka 30:), krówka_muffka lubią tę wiadomość

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• She86 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha no i moja waga dzisiaj to 69,4 w ciuchach i butach, wiec w karcie mam wpisane 68 kg. Startowałam z 57, więc już min 11 kg do przodu:( Alinalii gonię Cię ;)

Mania1718 lubi tę wiadomość

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 - cudne zdjęcie <3

She86 lubi tę wiadomość

• Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:

Moją szyjkę lekarz bada tylko na fotelu, a że wy tu podajecie wymiary to zapytałam się go ile ma, powiedział że minimum 3 cm i że jest ok, że jakby miał podejrzenia, że jest nie za bardzo to dopiero wtedy bada dopochwowo

sliczne zdjecie;)zeby synus mi sie jutro pokazał ładnie na wizycie:) juzsie doczekac nie moge:)

She86 lubi tę wiadomość

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • olatychy Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie skończyło się zapaleniem oskrzeli i gardła. Antybiotyk i łóżko przez najbliższe dni

Samuel <3
    mhsv9vvjnfioahrm.png
  • Karka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olatychy wrote:
    U mnie skończyło się zapaleniem oskrzeli i gardła. Antybiotyk i łóżko przez najbliższe dni

współczuję!

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent wrote:
    No to ja mam z Zusem jeszcze lepiej dwa lata płaciłam zus pomniejszony, ale płaciłam od lipca płace normalny, macierzyńskiego dostanę po odliczeniu składki zdrowotnej, myślę, że mniej niż 100 zł i gdzie jest sprawiedliwość?
    powinnam była na czarno robić, być na bezrobociu i wyszłabym na tym dużo lepiej...

dziewczyny współczuje z tym macierzyńskim na własnej działalności, aż się nóż w kieszeni otwiera na takie traktowanie matek przez państwo :/

Nataszka2200 przecudna dzidzia i jakie wyraźne zdjęcie! :) niesamowite

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:
    dziewczyny współczuje z tym macierzyńskim na własnej działalności, aż się nóż w kieszeni otwiera na takie traktowanie matek przez państwo :/

Nataszka2200 przecudna dzidzia i jakie wyraźne zdjęcie! :) niesamowite

chyba nie chodziło o moje zdjecie bo ja nie dodawałam:D

OlaTychy bidulko oby Ci szybko przeszło ja sie troszke lepiej czuje:) ale kaszel jeszcze nie znikł;/ zaraz sobie zrobie mleko z czosnkiem i miodkiem:)

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    No to napiszę Wam że ja mam własną firmę, płace co miesiąc składki 1200 a macierzyński wyliczyli mi na 760 zł z czego 270 muszę zapłacić składni zdrowotnej. W takiej sytuacji bardziej opłacałoby mi się zamknąć działalność i stać się bezrobotną. I nie tylko ja mam taką sytuację. Osobiście uważam to to nie wejdzie, a jeśli wejdzie, to będa jakieś warunki np. trzeba będzie udowodnić że się szukało pracy, bo w innym razie matki z patologicznych rodzin będa zachodzić w ciążę dla pieniędzy a tak być raczej nie powinno, i to nie rozwiąże problemu.

Chyba nie będziesz stratna. Takie coś znalazłam w necie:
    '(...)jeśli kwota, która należy się ze względu na zarobki będzie niższa niż tysiąc złotych, państwo "wyłoży" brakującą kwotę.'

Mi się kończy umowa 31 sierpnia 2016 roku i zastanawiam się, jak to będzie. Czy mogę iść na roczny macierzyński czy tylko półroczny. Kto mi będzie wypłacał pieniądze od września aż do marca??!

Wiecie może, gdzie można się tego dowiedzieć?

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She86 wrote:

Śliczna fotka ;)
    a na żadnym ze zdjęć nie masz podanych poszczególnych wymiarów, tj. BPD, HC, AC, FL, EFW ???

wac4wpq.png

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarodziejka87 wrote:
    Tak trzeba mieć karteczkę oryginał z grupą krwi,mi gin dał skierowanie m.in.na grupę krwi mówił,że potrzeba do szpitala.

Nataszka ja się zastanawiam nad macierzyńskim ale tym które ma być wypłacane w wysokości 1000zł miesięcznie przez rok wszystkim bezrobotnym,studentom i na umowach śmieciowych.
    Ponieważ "normalny" macierzyński mnie się niestety nie należy mój szef nie przedłużył mi umowy byłam wtedy w 7 tygodniu.
    Mam nadzieję,że uda mi się załatwić chociaż tamten zasiłek tylko muszę się dowiedzieć co dokładnie trzeba zrobić.
    Dziewczyny gdybyście wiedziały coś na ten temat będę wdzięczna za każdą info;)

Z tego co się orientuje - jeśli ojciec dxiecka ma prawo do urlopu macierzyńskiego tzn że jest zatrudniony na etacie, prowadzi działalność i opłaca składkę chorobową lub pracuje na zlecenie i ma odprowadzane składki w tym chorobową to nie należy się ten 1000 zł

Edit: sprostowanie :) dokształciłam się i nowelizacja tej ustawy mówi o tym, że świadczenie nie będzie przysługiwało, jeżeli co najmniej jeden z rodziców dziecka otrzymują zasiłek macierzyński ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 20:58

Czarodziejka87, muminka83 lubią tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olatychy wrote:

Trzymaj się i zdrowiej jak najszybciej :)

olatychy lubi tę wiadomość

wac4wpq.png

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ryjkek wrote:
    Chyba nie będziesz stratna. Takie coś znalazłam w necie:
    '(...)jeśli kwota, która należy się ze względu na zarobki będzie niższa niż tysiąc złotych, państwo "wyłoży" brakującą kwotę.'

Mi się kończy umowa 31 sierpnia 2016 roku i zastanawiam się, jak to będzie. Czy mogę iść na roczny macierzyński czy tylko półroczny. Kto mi będzie wypłacał pieniądze od września aż do marca??!

Wiecie może, gdzie można się tego dowiedzieć?

Możesz iść na rok ;) a pieniążki będzie wypłacał zus

ryjkek lubi tę wiadomość

dqprwn15leplej5m.png
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita88 wrote:
    Możesz iść na rok ;) a pieniążki będzie wypłacał zus

Dzięki za odpowiedź :)

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do macierzyńskiego na działalności - jest to bardzo niesprawiedliwe że poeniądze są głodowe ale państwo wychodzi z założenia że rodzic sobie poradzi bo w przypadku działalności gospodarczej na macierzyńskim, dodatkowym macierzyńskim o rodzicielskim można normalnie pracować - w przypadku etatu można tylko na 1/2 etatu ale od dodatkowego macierzyńskiego...

dqprwn15leplej5m.png
‹‹ 1240 1241 1242 1243 1244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ