Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
26Asia wrote:a mi umowa kończy się 31 grudnia,ponoć z automatu przedłuża się do dnia porodu, i macierzyński się należy
Też jestem w takiej sytuacji, umowa miała mi się skończyć 4 listopada i z automatu nastąpiło przedłużenie jej do dnia porodu.
Macierzyński się podobno należy choć nie nazywa się on wtedy urlopem a zasiłkiem - coś takiego obiło mi się o uszy.
A ja nadal nie dostałam, żadnej decyzji z ZUSu co do moich zwolnień l4czekam i czekam, 13 listopada dostałam pismo, że postępowanie zostało zakończone i nic więcej nie wiem... pozostaje czekać cierpliwie na decyzję.
-
Hej dziewczyny.
Ja szyjkę miałam badana przez USG tylko raz i na każdej wizycie Pani doktor mi ją maca na foteluZawsze mówi że jest ok więc tego się trzymam.
Co do tej ustawy o 1000 zł miesięcznie to wiem że na pewno trzeba posiadać status osoby bezrobotnej (rejestracja w PUP) albo studenta/ucznia albo trzeba być na jakiejś śmieciowej umowie.
Ja byłam w urzędzie w poniedziałek następną wizytę mam 26 stycznia i muszę jak najszybciej dowieść im zaświadczenie że jestem w ciąży. Jutro mam wizytę u lekarza więc poproszę aby mi to od razu wypisała i zaniosę im to żeby nie jeździć w kółko.
Jutro mam tylko wizytę z przeglądem podwozia ale poproszę aby mi szyjkę zmierzyła przez USG aby się nie martwić. -
kofeinka wrote:Też jestem w takiej sytuacji, umowa miała mi się skończyć 4 listopada i z automatu nastąpiło przedłużenie jej do dnia porodu.
Macierzyński się podobno należy choć nie nazywa się on wtedy urlopem a zasiłkiem - coś takiego obiło mi się o uszy.
A ja nadal nie dostałam, żadnej decyzji z ZUSu co do moich zwolnień l4czekam i czekam, 13 listopada dostałam pismo, że postępowanie zostało zakończone i nic więcej nie wiem... pozostaje czekać cierpliwie na decyzję.
Po przedłożeniu zaświadczenia o stanie ciąży, pracodawca ma obowiązek z urzędu przedłużyć umowę do dnia porodu.
Dzień porodu będzie ostatnim dniem Twojego zatrudnienia, umowa rozwiąże się, natomiast zasiłek macierzyński podstawowy, dodatkowy i rodzicielski ogółem 52 tygodnie będzie wypłacał ZUS.
Po zakończeniu pobierania zasiłku rodzicielskiego, będziesz mogła zarejestrować się jako osoba bezrobotna /o ile spełniasz warunki : wynagrodzenie przynajmniej minimalne/. -
No to ja mam z Zusem jeszcze lepiej dwa lata płaciłam zus pomniejszony, ale płaciłam od lipca płace normalny, macierzyńskiego dostanę po odliczeniu składki zdrowotnej, myślę, że mniej niż 100 zł i gdzie jest sprawiedliwość?
powinnam była na czarno robić, być na bezrobociu i wyszłabym na tym dużo lepiej...
-
Hej dziewczyny, ja też dziś po usg:)
Moją szyjkę lekarz bada tylko na fotelu, a że wy tu podajecie wymiary to zapytałam się go ile ma, powiedział że minimum 3 cm i że jest ok, że jakby miał podejrzenia, że jest nie za bardzo to dopiero wtedy bada dopochwowo
Serduszko bije 143 uderzeń/minutę. Niestety zapomniałam zapytać o wagę
Ale mam dziś na pamiątkę kilka zdjęć
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/93e802954d7e.png
A.Kasia, Karka, Czarodziejka87, Nataszka2200, d'nusia, M+M+?, Lilou1984, RudyTygrysek, olatychy, perła ziemi, Renka88, kateee, Madzialena90, Vincent, Est, Kaarolina, Karolina@, Kate84, Kasia24, Mania1718, wiewiórka17, wiewiórka17, 26Asia, Andriel, Falon, Kajola, muminka83, anitka19953, Jacqueline, Hannia123, TaRRa, Mietka 30:), krówka_muffka lubią tę wiadomość
Natalia27.03.2016
-
nick nieaktualny
-
She86 wrote:Hej dziewczyny, ja też dziś po usg:)
Moją szyjkę lekarz bada tylko na fotelu, a że wy tu podajecie wymiary to zapytałam się go ile ma, powiedział że minimum 3 cm i że jest ok, że jakby miał podejrzenia, że jest nie za bardzo to dopiero wtedy bada dopochwowo
sliczne zdjecie;)zeby synus mi sie jutro pokazał ładnie na wizycie:) juzsie doczekac nie moge:)
She86 lubi tę wiadomość
-
Vincent wrote:No to ja mam z Zusem jeszcze lepiej dwa lata płaciłam zus pomniejszony, ale płaciłam od lipca płace normalny, macierzyńskiego dostanę po odliczeniu składki zdrowotnej, myślę, że mniej niż 100 zł i gdzie jest sprawiedliwość?
powinnam była na czarno robić, być na bezrobociu i wyszłabym na tym dużo lepiej...
dziewczyny współczuje z tym macierzyńskim na własnej działalności, aż się nóż w kieszeni otwiera na takie traktowanie matek przez państwo
Nataszka2200 przecudna dzidzia i jakie wyraźne zdjęcie!niesamowite
-
Lilou1984 wrote:dziewczyny współczuje z tym macierzyńskim na własnej działalności, aż się nóż w kieszeni otwiera na takie traktowanie matek przez państwo
Nataszka2200 przecudna dzidzia i jakie wyraźne zdjęcie!niesamowite
chyba nie chodziło o moje zdjecie bo ja nie dodawałam:D
OlaTychy bidulko oby Ci szybko przeszło ja sie troszke lepiej czuje:) ale kaszel jeszcze nie znikł;/ zaraz sobie zrobie mleko z czosnkiem i miodkiem:) -
MeAmerie wrote:No to napiszę Wam że ja mam własną firmę, płace co miesiąc składki 1200 a macierzyński wyliczyli mi na 760 zł z czego 270 muszę zapłacić składni zdrowotnej. W takiej sytuacji bardziej opłacałoby mi się zamknąć działalność i stać się bezrobotną. I nie tylko ja mam taką sytuację. Osobiście uważam to to nie wejdzie, a jeśli wejdzie, to będa jakieś warunki np. trzeba będzie udowodnić że się szukało pracy, bo w innym razie matki z patologicznych rodzin będa zachodzić w ciążę dla pieniędzy a tak być raczej nie powinno, i to nie rozwiąże problemu.
Chyba nie będziesz stratna. Takie coś znalazłam w necie:
'(...)jeśli kwota, która należy się ze względu na zarobki będzie niższa niż tysiąc złotych, państwo "wyłoży" brakującą kwotę.'
Mi się kończy umowa 31 sierpnia 2016 roku i zastanawiam się, jak to będzie. Czy mogę iść na roczny macierzyński czy tylko półroczny. Kto mi będzie wypłacał pieniądze od września aż do marca??!
Wiecie może, gdzie można się tego dowiedzieć?Syn Stasiu ur 02.03.2016
-
She86 wrote:Hej dziewczyny, ja też dziś po usg:)
Śliczna fotka
a na żadnym ze zdjęć nie masz podanych poszczególnych wymiarów, tj. BPD, HC, AC, FL, EFW ??? -
Czarodziejka87 wrote:Tak trzeba mieć karteczkę oryginał z grupą krwi,mi gin dał skierowanie m.in.na grupę krwi mówił,że potrzeba do szpitala.
Nataszka ja się zastanawiam nad macierzyńskim ale tym które ma być wypłacane w wysokości 1000zł miesięcznie przez rok wszystkim bezrobotnym,studentom i na umowach śmieciowych.
Ponieważ "normalny" macierzyński mnie się niestety nie należy mój szef nie przedłużył mi umowy byłam wtedy w 7 tygodniu.
Mam nadzieję,że uda mi się załatwić chociaż tamten zasiłek tylko muszę się dowiedzieć co dokładnie trzeba zrobić.
Dziewczyny gdybyście wiedziały coś na ten temat będę wdzięczna za każdą info;)
Z tego co się orientuje - jeśli ojciec dxiecka ma prawo do urlopu macierzyńskiego tzn że jest zatrudniony na etacie, prowadzi działalność i opłaca składkę chorobową lub pracuje na zlecenie i ma odprowadzane składki w tym chorobową to nie należy się ten 1000 zł
Edit: sprostowaniedokształciłam się i nowelizacja tej ustawy mówi o tym, że świadczenie nie będzie przysługiwało, jeżeli co najmniej jeden z rodziców dziecka otrzymują zasiłek macierzyński
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2015, 20:58
Czarodziejka87, muminka83 lubią tę wiadomość
-
ryjkek wrote:Chyba nie będziesz stratna. Takie coś znalazłam w necie:
'(...)jeśli kwota, która należy się ze względu na zarobki będzie niższa niż tysiąc złotych, państwo "wyłoży" brakującą kwotę.'
Mi się kończy umowa 31 sierpnia 2016 roku i zastanawiam się, jak to będzie. Czy mogę iść na roczny macierzyński czy tylko półroczny. Kto mi będzie wypłacał pieniądze od września aż do marca??!
Wiecie może, gdzie można się tego dowiedzieć?
Możesz iść na roka pieniążki będzie wypłacał zus
ryjkek lubi tę wiadomość
-
Co do macierzyńskiego na działalności - jest to bardzo niesprawiedliwe że poeniądze są głodowe ale państwo wychodzi z założenia że rodzic sobie poradzi bo w przypadku działalności gospodarczej na macierzyńskim, dodatkowym macierzyńskim o rodzicielskim można normalnie pracować - w przypadku etatu można tylko na 1/2 etatu ale od dodatkowego macierzyńskiego...