Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam marcówki
Ja mam takie pytanko apropo poziomu wód na połówkowych, któraś z Was się orientuje jakie są normy dla 2 trym czy ogolnie te 5-20 obejmuje 2 i 3 trym.? Bo dzisiaj miałam USG i wyszło ,że AFI 5 i tak się zastanawiam ,niby norma od 5 ,ale coś mało czy na tym etapie w porządku jest.? Coś tam gin zamruczał pod nosem ,ale tyle to trwało, że nawet nie pomyślałam się spytać ,z synem nie miałam mierzonego AFI wcale, a z pierwsza córką w 20t3d miałam AFI 15, bo przewertowałam całe teczki z 1 i 2 ciąży.. Tak e jeżeli któraś z Was coś wie to proszę o doinforowanie
PozdrawiamLivia
Nela
Marcel
-
Matko dziewczyny co się strachu najadlam przed chwilą. Budzę się w nocy, i czuje że chyba katar w spłynal mi do gardła. Idę do łazienki, wypluwam a tam jakbym conajmniej pół szklanki krwi wyplula z taką gęsta wydzieliną. Od razu na IP ale stwierdzili że to nie ma nic wspólnego z brzuchem i to od nosa. Fakt, że prawie codziennie leci mi krew z nosa, i w szpitalu na wizycie jak mi się puściła to kazali mi iść do laryngologa... teraz nie zasne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 03:37
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Aleksandrazz strachu sie najadlas. A w domu stosujesz zastrzyki przeciwzskrzepowe? Moze one Ci tsk rozrzedzaja krew. Do laryngologa warto sie zapisac i o tym opowidziec ale pewnie powie ze nic sie nie dzieje. Po prostu spalas i mialas krwawienie z nosa i poszlo do gardla.Szymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
ksanka wrote:Martka, nie stresuj się i witaj w słodkich mamach.
Miałam podobne wyniki cukru i jestem na diecie. Cukry mam opanowane ale ostatnio wyszły mi ciała ketonowe, co było spowodowane jedzeniem zbyt małej liczby Węglowodanów.
Dodatkowo już z.doświadczenia wiem ze musze jesc jeszcze później niż dotychczas np o 0:00
Jem 7-8 razy dziennie co 2 h i nie czuję się glodna, po jakiś 3 dniach organizm się przyzwyczai
I mierzysz Glc po kazdym posiłku? Ile po godzinie wg twojego lekarza powinnaś mes? Do 120czy do 140? Ja w ogole jestem zielona w tej doecie. Musze troche poczytać i zacząć sobie radzić -
Lilou pięknie wyglądasz, lasencja z Ciebie!
A co do cesarek..
Skoro są takie super, to dlaczego WHO grzmi, że w Polsce mamy ich zdecydowanie za dużo? W całej Europie Zach średnio ok. 10% a u nas ponad 40%?
Muszę się doszkolic w tym temacie.A.Kasia, Karolina@, Lucky lubią tę wiadomość
-
Dobry.. ja dziś udaję się na wizytę do.kardiologa aż ciekawa jestem co mi mądrego powie..
Aleksandra mi od wyjścia ze szpitala też ciągle leci krew z nosa jutro na wizycie to powiem.
Wczoraj robiłam porządki w dokumentach z tej ciąży i przeglądałam wypis, trochę się zmartwiłam bo robili mi d-dimery (moja ginka mieskąc temu robiła mi i miałam 150) a na wypisie mam 839gdzie norma do 300..
Lucky lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
Zastrzyków przeciwzakrzepowych nie biorę, bo to właśnie w szpitalu stwierdzili że jak mi tak krew z nosa leci to lepiej nie. Usg mi nie zrobili bo stwierdzili że to na pewno nie z brzucha. Ale wiecie jakie miałam myśli jak to zobaczyłam.
Lucky lubi tę wiadomość
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Witajcie dziewczyny
Ola tez bym się wytraszyla.
Jeśli chodzi o krwawienie z nosa to najlepsza jest witamina C, ja pije codziennie do żelaza i nie mam problemu.
Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty
Miłego dniaLucky lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry
Mam pytanie z innej beczki. Jak wspominałam męczyła mnie grypa zoladkowa i wszystko po proszkach przeszło oprócz bolu żołądka.... Boli mnie po każdym jedzeniu. A staram się jeść naprawdę lekkostrawne rzeczy...macie jakieś sposoby na ból żołądka?Synuś Antoś - 23.03.2016r. -
właśnie jak jest z tymi d-dimerami w ciazy, jakie są normy ? bo wiem że w ciązy idą do góry ale nie wiem ile. Nigdy takiego badania nie miałam, teraz w szpitalu mi dopiero zrobili i przy normie do 500 mam 1200 ale nic tego lekarza nie komentowali..
Lucky lubi tę wiadomość
-
Martka89 wrote:I mierzysz Glc po kazdym posiłku? Ile po godzinie wg twojego lekarza powinnaś mes? Do 120czy do 140? Ja w ogole jestem zielona w tej doecie. Musze troche poczytać i zacząć sobie radzić
Gdyz zbyt drastyczna dieta może dać więcej szkody niż niewielki skok cukru.
Co do mierzenia cukru to mierze po głównych posiłkach i czasami po dodatkowych, jak nie wiem jak moj cukier się zachowa. Przez pierwsze 2 tyg mierzyłam po wszystkim, dodatkowo mierze sobie też ciśnienie przed jedzeniemale to już moja inwencja.
Jaki masz glukometr? Bo np contour przełamuje.
Co do mierzenia to nie zawsze kropla mi wypływa, więc czasem dopisze a wówczas cukier może być trochę większy
Jako podpowiedź do diety korzystam z materiałów od A.Kasi bo ładnie rozpisane
Lucky lubi tę wiadomość
-
niecierpliwaa wrote:Dzień dobry
Mam pytanie z innej beczki. Jak wspominałam męczyła mnie grypa zoladkowa i wszystko po proszkach przeszło oprócz bolu żołądka.... Boli mnie po każdym jedzeniu. A staram się jeść naprawdę lekkostrawne rzeczy...macie jakieś sposoby na ból żołądka?niecierpliwaa, Lucky lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
A tak w ogóle witam się z wami w moim 30 tygodniu (29+0)
Za chwilę święta i nowy rok, I oby w dobrej kondycji i komplecie do lutego marca.
Z okazji kolejnego skończonego tygodnia chwałę się moim najnowszym wytworem: komplecik dla Zosi w kolorze groszkowym sweterek, galotki, czapunia i buciki.
Może którejś zrobić buciki wełniane dla maluszka? Teraz zrobienie ich zajmuje mi ok 1,5 h. Więc czas przyjemnie zużyty na miłość do dziecka poprzez rekodzielo
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4493cd0c27ae.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4641ccdc5ccb.jpg
Całkiem rozsądny artykuł dla słodkich mam
http://www.cukrzyca-terapia.pl/prezentacje/657-znowu-zamt-woko-cukrzycy-ciowej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 08:45
niecierpliwaa, Est, A.Kasia, Karolina@, Kate84, d'nusia, Lucky, Renka88, Mania1718, Czarodziejka87, Madzialena90, Lilou1984, perła ziemi, Karka, *Beacik* lubią tę wiadomość
-
Kurcze Dziewczyny ja to nie mam nawet pojęcia jakie mam oznaczenie wód płodowych? Lekarz tylko mówi, że w normie. Gdzie mogę szukać tego zapisu afi?
To samo dotyczy d-dimerów w ogóle nie wiem co to i o co chodzi?
Olu no faktycznie strachu się najadłaś, dobrze że wszystko jest ok!Ja teraz co dzień rano też dmucham nos krwią no ale nie takimi ilościami.
Miłego dnia Marcówki i powodzenia na wizytach
Jeju w Poznaniu to pogoda na spokojnie gdzie mam garaż, w Gdańsku nie mam garażu i całe auto oblodzone
Mam mega zakwasy po wczorajszej gimnastyce,był mega wycisk a od nocy już na uda nie mogę eh. Może po spacerze będzie lepiej!Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 09:14
Lucky lubi tę wiadomość
-
U mnie też na wszystkich opisach tylko info wody w normie. Więc jak w normie to dalej nie pytam.
Kurcze z tymi przypadłościami niech je pokopie, u mnie cały czas krwawa dziąsła, a wydmuchiwanie nosa zawsze jest ubarwione czymś różowym lub czerwonym ale nie krwotok.
Co do dziewczyn z zablokowana 2 wczoraj miałam blokadę (od jajek bo jadlam Jajecznice przez 2 dni z rzędu i nie brałam jęczmienia przez 2 dni) i już się stresowalam że ups, ale dziś znów się potraktowalam obrzydlistwem i już po 30 min musiałam zasiąść na tronie, także po raz kolejny jęczmień działa polecamLucky, Kate84 lubią tę wiadomość
-
niecierpliwaa wrote:Dzień dobry
Mam pytanie z innej beczki. Jak wspominałam męczyła mnie grypa zoladkowa i wszystko po proszkach przeszło oprócz bolu żołądka.... Boli mnie po każdym jedzeniu. A staram się jeść naprawdę lekkostrawne rzeczy...macie jakieś sposoby na ból żołądka?
Może pij len mielony co rano. Żołądek musi dojść do siebie po takiej rewolucji.Lucky lubi tę wiadomość
-
witam środowo
Olu, a czy brałaś zastrzyki przeciwzakrzepowe do tej pory? Bo wątpię żeby ktokolwiek je odpuścił tylko ze względu na krwawienia z nosa, które są bardzo częste w ciąży. Możesz łykać rutinoscorbin, lepiej uszczelnia niż wit C.
Ja często budzę się z poduszką poplamioną krwią, ale nie z krwią w gardle, bo nie śpię w ogóle na plecach. Gdy się śpi na boku, jak zalecają, to i ta krew z nosa spokojnie wypłynie, jeśli już musi.
U mnie też nie badają płynu owodniowego w jakiejś skali, zawsze tylko czytam, że w normie. Nie wiem czy to kwestia sprzętu? Czy lekarz ma jakieś wskazania, żeby to dokładniej badać?
co do d-dimerów, to są pod obserwacją gdy jest to ważne, u mnie po poronieniach i wdrożonemu leczeniu muszę je badać co 2-3 tygodnie. Często skaczą, miałam już i 30 i 1800, mają prawo być sporo powyżej normy, bo normy dla cieżarnych są zupełnie inne niż poza ciążą, więc nie ma co panikować, lepiej tylko spytać lekarza przy okazji. Ja po ostatnim skoku dostałam większą dawkę clexane i teraz są znowu ok 20. A przed ciążą były w powyżej 4000 i to dopiero był problem.
Powodzenia na wizytach dziewczyny -
nick nieaktualnyDzień dobry
Ogłaszam, że ekipa remontowa na miejscu, więc w końcu mogę uznać remont łazienki za rozpoczęty ufff
xpatiiix3 - faktycznie jesteś w dolnej granicy normy ale póki mieścisz się w widełkach to nie ma potrzeby się martwić. Jesteś na takim etapie ciąży, że wody powinny zacząć przyrastać, pij dużo płynów aby ten proces ułatwić. W tym momencie też dziecko połyka już wody, z resztą regularnie następuje też ich wymiana w organizmie, być może lekarz po prostu trafił na taki moment, że było ich trochę mniej. Ja w poprzedniej ciąży miałam wielowodzie i to przez zaniedbanie lekarza przeoczone. Dobrze, że u Ciebie zwrócono uwagę na poziom wód plodowych tak wcześnie, dzięki temu na pewno będziesz w tym temacie częściej i dokładniej monitorowana. Życzę jednak, żeby okazał się to tylko chwilowy stan rzeczy a kolejne wyniki były już zupełnie w normieSpokojej ciąży!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 09:34
Nataszka2200, Est, Kate84 lubią tę wiadomość