Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Vira, Ty jak coś palniesz czasami... Doceń to, że masz możliwośc wykonywania wielu czynności. Ciekawe jakbyś się zachowywała, gdybyś miała problemy z szyjką i ryzyko przedwczesnego porodu? Też byś stała 30 min pod prysznicem? Musiałabyś ograniczyć to do MINIMUM. Mi lekarz nawet doradzał, żebym sobie basen zakupiła i sikała co jakiś czas nie chodząc do łazienki!
Jest też coś takiego jak chusteczki do higieny intymnej. Wiadomo, że to nie to samo co prysznic, ale zawsze coś. Ja pod prysznicem spędzam 5 min! (no chyba, że myję włosy, ale na szczęście myję je rzadko co 3-4 dni nawet).
Ja po tylu miesiącach bezczynności i leżenia ... jak dorwę się do spacerów z małym to nie wrócę do domu przez 2 tygodnieNaprawdę zaczęłam doceniać to, że jestem zdrowa, pełnosprawna, mogę robić co chcę i kiedy chcę i nie jestem od nikogo uzależniona (pomijając ciążę i to, że teraz muszę leżakować, ale to pikuś w porównaniu z całym życiem)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 12:30
ksanka, Kate84, muminka83, Karolina@, RudyTygrysek, Mania1718, alinalii, aleksandrazz, Lilou1984, Lucky, krówka_muffka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEch dołącze się, choć czasami nie dość ze ręce to jeszcze cycki opadają. Vira weź się ogarnij serio.
Ja od jakiś 2 miesięcy nie myję buzi wodą :d używam tylko płynu micelarnego nivea i co?... Skóra piękna bez pryszczy i przebarwień. Można? Można
Jeśli chodzi o koszule to ja kupiłam sobie z IF na guziczki w outlecie a drugą na Marywilskiej w takim sklepie z pidzamiami.
Jestem bardzo zadowolona. A ta druga tez na guziczki. Obie w "normalnych" kolorach bez misiòw srysiów, choć mam jedną zwykłą z pusheenemMania1718, Lucky lubią tę wiadomość
-
ksanka wrote:Muminko, ja jako jedynaczka stawiam się jak macica w 9 miesiącu
Jedynacy są empatyczni sama znam tylko takich.
Więc jako jedynaczka daje inna opcje - najmłodsze z rodzeństwa gdzie jest duża różnica wieku.
hihihi no tak ....ksanka lubi tę wiadomość
-
Muminko normalnie kocham cie za to co napisalas
Mialam tego nie skomentowac, bo juz od jakiegos czasu pomijam posty ktore Vira pisze... Ale tylko tyle napisze, ze dla mnie w tym momencie jest najwazniejsze to zeby moj syn siedzial jak najdluzej w brzuchu, a kazde wstanie z lozka i chodzenie np po domu jest zagrozeniem dla jego zycie i za przeproszeniem w dupie mam jak wygladam i czy mam odrost na pol metra i paznokcie nie pomalowane! Ty jak masz ciaze bezproblemowa to sie ciesz i daruj sobie takie glupie komentarze w strone dziewczyn, bo nie wiesz co to znaczy lezec 23h na dobe i wstawac tylko na sikua Muminka dobrze napisala, ze zachowujesz sie jak rozpieszczony jedynak, ktoremu jak cos sie stanie to sieje panike, a jak komus cos jest to nie ma za grosz zrozumienia!
d'nusia, A.Kasia, Kate84, muminka83, Karolina@, Magda lena, Mietka 30:), Czarodziejka87, Mania1718, skowroneczka87, Est, Hannia123, Karka, Lucky lubią tę wiadomość
Aniołek 6tydz [*]
Zuzia 20tydz [*]
Amelka 25tydz [*]
-
Magda lena pytanie o włosy,
Czy wcześniej też mylas tak żadko?
Ja kiedyś mylam codziennie, bo na drugi dzień już były tłuste. Teraz są puszyste jeszcze na 3-4 dzień
A jak mają się wasze paznokcie. U mnie są twarde jak u faceta. Żeby coś z nimi zrobić to muszę ciąć obcazkami męskimi a pilowanie krawędzi moim super pilniczkiem zajmuje mi 5 minut - Jednego paznokcia tylko by wyrównać krawędzie!
Chciałabym by takue się zostały po ciążyWiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 12:38
-
nick nieaktualnymuminka83 wrote:Jeśli nawet goli się ci drugi dzień to może to robić nawet na łóżku siedząc na ręczniku bo włosków nie ma tylko tyle co maleńkie wyrastające. Vira masz problem z empatią ale może to wynik twojego charakteru który ze wszystkim nastawiony jest na nie. Nie jesteś przypadkiem jedynaczką??
Bo masz typowe cechy jedynaka który jak jemu coś to wow ale jak komuś coś to już dezaprobata
Chyba Muminko zanadto wierzysz w stereotypy, że jedynacy są rozpieszczeni i widzą świat tylko we własnych barwach. Jest to dość krzywdzące nie sądzisz?
A.Kasia - nie zarejestrowałam w tym wszystkim po drodze pobytu w szpitalu i rozwarcia. Teraz już rozumiem czemu ograniczasz czynności higieniczne do minimum. Nie rozumiem tylko czemu tak na mnie naskoczyłaś od razu bo uważam, że nie zasłużyłam na takie traktowanie.
-
Slonca ja na chwile wyrwe z tematu..
powiedzcie mi czy ktoras z Was mysli moze o stelazu do wanienki? Ja na tym nowym mieszkanku mam maly metraz, w sumie to w lazience wanienki nie postawie bo jest prysznic, w sypialni bedzie tylko szafa,lozko i lozeczko, no i zostaje mi pokoj z aneksem kuchennym ale tam bedzie sofka,szafa malej i taka lawa polokragla tylko ze mamy ja szklana no i wychodzinze musialabym stawiac wanienke na podlodze tylko wiecie jak to jest,jak moj Piotrek bedzie po pracy to to jakos dzwignie,ogarnie itd ale ja moge miec problem jeszcze nie wiadomo jaki porod bedzie.. no i pewnie malo komfortowe bedzie takie na kleczkach kąpanie;)
i tak mysle o tym stelazu do wanienki tylko troche sie ich boje.. wydaja mi sie takie malo stabilne..a jak Oliwka bedzie wieksza,bedzie siedziala i tam pluskala nozkami i raczkami to mi sie to nie zlozy?ja wiem moze ze glupie pytanie ale tak sie zastanawiam.. moze zostane jednak przy tej podlodze
-
Jedynacy nie muszą być rozpieszczeni ale mogą,
Bardziej mają zawsze JA w wypowiedziach.
I tylko z perspektywy JA się wypowiadają.
Niedorozwoj emocjonalny niestety ale jest wina rodziców i ich niedojrzalosci.
Mam nadzieję że moja Zosia będzie miała mądra mamę, podobna do tych co są już na tym forum.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 12:48
muminka83, RudyTygrysek, Est lubią tę wiadomość
-
Hejka. U mnie na szczęście wszystko dobrze.
czytam was cały czas, ale zbytnio nie piszę. Wyprawka dla Seby już prawie gotowa. Teraz oczekuję świąt;) zastanawiam się nad kupnem komody białej same szuflady do synka zamiast kilku co mam, bo są mało pakowne. Co sadzicie, na allegro ok 300 zł.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 12:49
d'nusia, ksanka, edyś lubią tę wiadomość
Czekam:
-
Vira wybacz, ale mam podobne odczucia co inne dziewczyny. Jak czasami coś napiszesz to opadają mi wszystkie części ciała z bezsilności nad Twoją postawą i słowami. Brak empatii i zrozumienia. Nie doceniasz tego, że jesteś w tak dobrej sytuacji, w porównaniu do wielu tutaj dziewczyn. Pomimo tego, że u mnie nie występują (póki co) żadne problemy to każdą dziewczynę leżącą doskonale rozumiem. Co więcej - gdybym mogła, to każdej z nich codziennie bym świeże pieczywo nosiła! A Ty w takimi tekstami wyjeżdżasz. I jeszcze się dziwisz, że spotykasz się z taką reakcją. Nie miałabym czelności napisać czegoś takiego jak Ty...
ksanka, muminka83, Gośśś, Magda lena, ryjkek, RudyTygrysek, Mietka 30:), Mania1718, alinalii, skowroneczka87, Est, Karka, Lucky, Kasia24, krówka_muffka lubią tę wiadomość
-
Noelka dokładnie to jeżdże do Skórzewa bo moja fryzjerka tam się wyniosła no a ja za nią
MeAmerie Może Ty mi podpowiesz jako doświadczona strona jaki kolor paznokci u stóp i rąk najlepiej mieć na sesję czy nie ma to znaczenia, słyszałam ,że jedne wychodzą lepiej inne gorzej? Czy lepiej mieć delikatny french co pasuje do każdego typu zdjęcia ?Czy kolorowe np czerwone myślałam?( chcę też zdjęcia czarno biało więc nie wiem co wtedy ładnie wychodzi
Vira ja też myślę,że Dziewczyny ograniczają te wszystkie czynności przy sobie nie dlatego ,że nie mają sił ,ale dlatego ,że maksymalnie muszą odciążyć szyjkę ,macicę itp. Najważniejsze by jak najdłużej donosiły maluchy .A my musimy je tutaj mocno wspierać , jak każdą z Nas ,ale wiadomo ,że tym leżącym jest trudniej .Ja bardzo Dziewczyny podziwiam i chwała im za to ,że robią wszystko co mogą by trwać w dwupakach ile się da!
Oliwia bardzo mi sie podoba
Perła ziemi tak jak i Gabrysia
Darra ja mam stelaż kupiony do wanienki , wiem ,że wyglądają mało stabilnie ale naprawdę są ok, ja wykąpałam na nich dwóch bratanków i nigdy nic się nie stało ani nawet nie chwiało , jak chłopacy byli więksi ,że zaczynali szaleć w wodzie kąpałam ich albo pod prysznicem i mieli frajdę z słuchwką albo w wannie zależy co masz u siebiemyślę,że kąpiel na podłodzę wykończy Ciebie i Twój kręgosłup
Musiałam zrobić włosy , w końcu 29.12 sesja ciążowajeszcze zrobię świeże pazurki przed u rąk i nóg no i rzęski uzupełnię
Ja się np bardzo męczę przy balsamowaniu gdy mam głowę w dół , sapie jak babcia no i przy przekręcaniu w nocy na łóżku mimo ,że brzusio mały i mały przyrost wagi.
Dziewczyny a ja mam pytanie odnośnie stanika do karmienia hmmm w SR mówią,że usztywniane źle wpływają na laktacje, pytam mamy bardziej doświadczone no bo to będzie moje 1 dziecko i szczerze jak pamietam zawsze noszę z fiszbinami , mam małe piersi i jakoś nie widzę siebie w takich nieusztywnianych stanikach? Możecie się wypowiedzieć czy naprawdę lepsze są te zwykłe?
Co do koszuli może szpital to nie rewia mody,ale mój M jak się naogląda przy porodzie różnych scen to chcę o siebie zadbać po i np sama będę lepiej sie czuła w jakiejś fajnej koszulce , niekoniecznie z myślą o szpitalu ale przecież po powrocie do domu tez nadal będziemy używac koszul do karmienia ...Więc nie dziwię się Dziewczyną ,że myślą o tym jaka , ja ostatnio przeglądałam katalog z If i są niektóre naprawdę fajne , a biorą pod uwagę ,że teraz seksu brak i pewnie po porododzie też to chce chociaż troszkę seksi wyglądac miedzy karmieniem hihi
Ale mam te same myśli co Malina czy jak teraz zamówię to wejdą w nią w brzuszku za 2 miesiące ,jak to jest Mamuśki?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 12:52
-
Vira wrote:Chyba Muminko zanadto wierzysz w stereotypy, że jedynacy są rozpieszczeni i widzą świat tylko we własnych barwach. Jest to dość krzywdzące nie sądzisz?
A.Kasia - nie zarejestrowałam w tym wszystkim po drodze pobytu w szpitalu i rozwarcia. Teraz już rozumiem czemu ograniczasz czynności higieniczne do minimum. Nie rozumiem tylko czemu tak na mnie naskoczyłaś od razu bo uważam, że nie zasłużyłam na takie traktowanie.
Ni opieram się na stereotypach ale na obserwacji wielu rodzin. Owszem zgodzę się że część jedynaków czy w rodzinach z dużą rozpiętością wieku są ludzie wrażliwi ale TY mi przypominasz czasem faceta z wielkimi jajami gruboskórnegoJednak mimo wszystko nie mogę się oprzeć myśli że troszkę byłaś rozpieszczana
no ale cóż
Ja jestem pyskata. Potrafię zawalczyć o swoje ale czasem wiem że warto spojrzeć na drugą osobę bo być może jej będzie przykro.
ksanka lubi tę wiadomość
-
Darra991 ja planowałam kupić wanienkę na stelażu. Nie mam wanny, a prysznic to tylko tafla szkła z deszczownicą. Nie mam też w łazience miejsca, aby taką wanienkę wyżej postawić. Trzeba kupić dobry stelaż, bo mojej koleżance pękł pod wpływem ciężaru wanienki z wodą. Całe szczęście, że dziecka nie było w środku...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 12:56
-
ksanka wrote:Darra podepnę się.
Czy do wanienki kupujecie leżaczek materiałowy, plastikowy czy inny.
Ja widziałam w jakimś sklepie hamaczek do kompieli.
Wyglądało to swietnie ale cena... Pozwalająca, może dziadkowie będą chcieli coś takiego kupic
oooo o tym to ja nigdy nie słyszałam hmmm ale ciekawie brzmipodaj link
-
Dziewczyny ja w ostatnim newsweeku natknęłam się na pojęcie "ftalany". Ma to szczególne znaczenie dla tych z nas, które oczekują synów. I chociaż sama planuję czerwone paznokcie na święta, to chyba z tymi lakierami do paznokci trzeba ostrożnie. A przynajmniej sprawdzajmy skład.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2015, 13:01
-
nick nieaktualnyJa też ze względu na małą ilosć miejsca w łazience chcę kupić wanienkę ze stelażem. ja sobie dodatkowo wymyśliłam, żeby miała dziurkę z rurką odprowadzającą, żebym nie musiała nosić wanienki, tylko spokojnie wypuścić z niej wodę - ot taki ze mnie leń
darra991, Kate84 lubią tę wiadomość
-
Dziekuje za odpowiedzi kochane:)*
no to faktycznie trzeba w takim razie kupic dobry i mocny stelaz bomaz sie przerazilam tym peknietymBoze dobrze ze dzieciatka wtedy tam nje bylo.. ale jak widac wyzej sa takze odpowiednie skoro dwoje maluszkow wychowal tak jak Kate mowi:) w takim razie chyba bede musiala poswiecic troche czasu na szukanie
ksanka takze widzialam te hamaczki ale nasze fundusze sa juz okrojone i zdecydowalam ze poki co poradzimy sobie na zwyklej gabce do wanienki:)