X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • magdaM85 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 u mnie tak samo, poranne mdłości to mit, one są z nami cały dzień:( w piątek nabrałam ochoty na mielone, zrobiłam oczywiście a potem mąż się nimi zajadał a mi od patrzenia się nie dobrze robiło:( mi na mdłości pomaga coś słodkiego, kupiłam sobie ciasteczka bellvity to mam zawsze przy sobie, w pracy podgryzam trochę bo nic innego mi nie wchodzi:( ale widać tak musi być, najważniejsze że dzidzia rośnie:)

dqprk6nlnzlsawwt.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy wizycie w toalecie teraz zobaczyłam na papierze kilka małych skrzepów krwi..Jestem załamana...Chyba na IP pojade bo do mojego gin nie mogę sie dodzwonić, a raczej jak ktoś mnie zawiezie...Nic mnie nie boli, ale ta cholerna krew...

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Przy wizycie w toalecie teraz zobaczyłam na papierze kilka małych skrzepów krwi..Jestem załamana...Chyba na IP pojade bo do mojego gin nie mogę sie dodzwonić, a raczej jak ktoś mnie zawiezie...Nic mnie nie boli, ale ta cholerna krew...

Jedź na IP, nawet jeśli nic poważnego to chociaż się uspokoisz. Trzymam kciuki, żeby było ok :*

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko! Tego stwierdzenia mi brakowało! "KAC" idealnie oddaje mój stan dzisiaj :) Czuje się jakbym balowała 3 dni z rzędu bez spania i dużą ilością alkoholu :) mam nadzieję że po pierwszym trymestrze to wszystko przejdzie i będzie można już w pełni bez zakłóceń cieszyć się ciążą :)

Rudzialka - racuchy prosta sprawa :) ja robię ciasto jak do naleśników tylko gęste i dodaje banana albo jabłko i odrobinę białego sera rozgniecionego i smażę później posypuję cukrem pudrem i jest PYCHOTA!! :) no ale ja ostatnio tylko oczami mogę jeść bo na wszystko mam ochotę a jak coś włożę do ust to od razu nudności mam :/ no ale takim sposobem mój Ł je za troje :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 11:22

dqprwn15leplej5m.png
  • MiliTu Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak nieśmiało - mogę dołączyć ?

A.Kasia, Love_life, Izoleccc, alinalii, Magda lena lubią tę wiadomość

f10f52853bebc8eaaac54768198b67dd.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć MiliTu - Każdy może ;) witamy :) :)

Dzięki dziewczyny za pomysł na obiad - rano wstałam z pustką w głowie, bo ja praktycznie na nic nie mam ochoty mimo, że mdłości mnie omijają :) ale czytając o Waszych zupach, zabrałam się za gotowanie.... rosołu:) jak mi nie podejdzie to chociaż M będzie szczęśliwy :)

Dziewczyny pisałam w innym temacie, ale nie wiem czy ktoś tam jeszcze zagląda, więc zapytam Was :)

Od kwietnia zaczęłam pracę w Polsce. Pierwszy miesiąc umowa zlecenie, 3 kolejne okres próbny - do końca lipca, a od sierpnia mam dostać umowę na 3 lata. Chciałabym pracować jak najdłużej, ale nie do końca będzie to możliwe ze względu na charakter pracy. Jeżeli zdarzyłoby się tak, że od września/października musiałabym iść na l4 to jak patrzy na to ZUS biorąc pod uwagę fakt, że składki odprowadzam dopiero od kwietnia? Czy mogą być jakieś problemy z wypłatą świadczeń, no i czy mój okres zatrudnienia na umowie o pracę nie byłby zbyt krótki?

Druga sprawa - czy mam obowiązek informowania pracodawcy przed podpisaniem umowy, że jestem w ciąży, jeżeli dopiero 3 sierpnia mam potwierdzić ciążę? (na pierwszej wizycie jeszcze nie było widać fasolki).

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • MiliTu Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) Nie nadrobiłam jeszcze całego wątku,dopiero próbuję. Widzę, że już było parę aniołków? :( Ja się tak strasznie boję! Dopiero zaczęłam 8tc, a jeszcze niedawno koleżanka poroniła w 10tc. Oby do 12tc, później chyba mniej będę się martwiła.

Czy Wy też macie bóle brzucha, na dole? Tak jakby ciągnęło ? Miałam na samym początu i dziś znów się zaczęło :/

• baassiia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na umowie o prace jestes chroniona od 1 dnia umowy:) zus musi wyplacic chorobowe

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia nie masz obowiązku informowania pracodawcy o swoim stanie. Co do umowy - ZUS może zareagować dwojako tzn może to olać albo może przyjść do pracodawcy na kontrolę i sprawdzić czy faktycznie świadczyłaś pracę na rzecz pracodawcy - jeśli umowa faktycznie była spełniona to nie ma problemu z wypłatą zasiłku.

dqprwn15leplej5m.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Na umowie o prace jestes chroniona od 1 dnia umowy:) zus musi wyplacic chorobowe

Nie koniecznie :) jeśli umowa jest fikcyjna to nie musi nic wypłacać :)

dqprwn15leplej5m.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale ten opis nie brzmi jak fikcja. Po prostu dziewczyna pracuje od niedawna. Tunia, to że składki są od kwietnia nie zmienia faktu, że masz prawo do chorobowego, a jeśli podpiszesz stałą umowę to także do macierzyńskiego. Czy w ostatnich miesiącach byłaś na jakimś L4? Ja nie mówiłabym przed podpisaniem umowy o ciąży, szczególnie w sytuacji gdy jest tak wczesna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 14:43

43kt9vvjbmmercyy.png
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umowa nie była i nie będzie fikcyjna :) Czyli nie ma znaczenia jak długi okres czasu przepracuję zus i tak musi wypłacać chorobowe? Z tego co czytałam zus sprawdza średnią z ostatniego roku pracy i na tej podstawie wylicza wynagrodzenie chyba, że źle coś zrozumiałam... a u mnie to jak na razie 4 miesiące.

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • MiliTu Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja nie pytałam o umowę ;) Ja już swoją sytuację w tym temacie rozkminiłam :)

• Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek89 jak do tej pory ani razu nie byłam na l4 i po cichu liczę, że zbyt szybko nie pójdę.

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli nie bylo 12 misiecy to zus wyliczy swiadczenie na podstawie sredniej z tych przepracowanych. Tak czy siak korzystnie jest miec na czas nieokreslony, bo pracodawca musi kontynuowac umowe po macierzynskim. Umowy czasowe koncza sie z ostatnim dniem macietzynskiego, takze warto dotrwac do tej nieokreslonej umowy.

Martita88 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • magdaM85 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia.a jaki to jest rodzaj pracy? bo napisałaś że do końca nie będziesz mogła pracować, a jesteś pewna, że w ogóle możesz? bo są prace których kobieta w ciąży nie może wykonywać.

dqprk6nlnzlsawwt.png
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen, tak mi przykro:(
    To takie niesprawiedliwe ...

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

• MiliTu Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia dotrwać - zgodzę się, tylko w tych czasach to jest mega trudne - pracodawcy nie chcą dawać takich umów. Sama jestem w sytuacji gdzie mam na czas określony. Na szczęścia prawo mnie chroni i świadczenia później wypłaca mi ZUS. Fakt- nie mam gdzie wrócić, ale o to martwić się będę później. Przynajmniej będę miała czas na szukanie czegoś nowego. Po staraniach - teraz najważniejsza jest fasola - to że się doczekaliśmy.

• Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, dlaczego tak się dzieje?
    Mam nadzieję, że dasz szansę zostać szczęśliwymi mamusiami, tym które nas opuściły ...

3277f92879.png

• Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie (A.Kasia już chyba gdzieś o tym pisałaś, ale nie wiem, na której stronie):
    jaki polecacie żel, tonik, krem, cokolwiek na pryszcze?! Dopadło mnie cholerstwo chyba na dobre, dziś pojawiły się kolejne biało-ropne "gady", nie wiem jak sobie z nimi poradzić. Oczywiście domyślam się, że to sprawka hormonów, ale czy jest na to jakiś sposób?
    I jeszcze drugie pytanie:
    jaki polecacie płyn do higieny intymnej. Wcześniej używałam płynu z serii Ziaji, ale wczoraj coś delikatnie jakby mnie "tam" zaswędziało, nie wiem czy to może efekt po depilacji, czy też jakaś zaraza się mnie czepiła:/ Wizytę mam dopiero za 10 dni, nie wiem czym mogłabym się zabezpieczyć.
    Dziękuję za podpowiedzi :)

3277f92879.png

‹‹ 136 137 138 139 140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ