Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
paola87 u mnie tak samo, poranne mdłości to mit, one są z nami cały dzień w piątek nabrałam ochoty na mielone, zrobiłam oczywiście a potem mąż się nimi zajadał a mi od patrzenia się nie dobrze robiło:( mi na mdłości pomaga coś słodkiego, kupiłam sobie ciasteczka bellvity to mam zawsze przy sobie, w pracy podgryzam trochę bo nic innego mi nie wchodzi:( ale widać tak musi być, najważniejsze że dzidzia rośnie:)
-
Przy wizycie w toalecie teraz zobaczyłam na papierze kilka małych skrzepów krwi..Jestem załamana...Chyba na IP pojade bo do mojego gin nie mogę sie dodzwonić, a raczej jak ktoś mnie zawiezie...Nic mnie nie boli, ale ta cholerna krew...12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
nick nieaktualnyJacqueline wrote:Przy wizycie w toalecie teraz zobaczyłam na papierze kilka małych skrzepów krwi..Jestem załamana...Chyba na IP pojade bo do mojego gin nie mogę sie dodzwonić, a raczej jak ktoś mnie zawiezie...Nic mnie nie boli, ale ta cholerna krew...
Jedź na IP, nawet jeśli nic poważnego to chociaż się uspokoisz. Trzymam kciuki, żeby było ok :* -
O matko! Tego stwierdzenia mi brakowało! "KAC" idealnie oddaje mój stan dzisiaj Czuje się jakbym balowała 3 dni z rzędu bez spania i dużą ilością alkoholu mam nadzieję że po pierwszym trymestrze to wszystko przejdzie i będzie można już w pełni bez zakłóceń cieszyć się ciążą
Rudzialka - racuchy prosta sprawa ja robię ciasto jak do naleśników tylko gęste i dodaje banana albo jabłko i odrobinę białego sera rozgniecionego i smażę później posypuję cukrem pudrem i jest PYCHOTA!! no ale ja ostatnio tylko oczami mogę jeść bo na wszystko mam ochotę a jak coś włożę do ust to od razu nudności mam no ale takim sposobem mój Ł je za trojeWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 11:22
-
Ja tak nieśmiało - mogę dołączyć ?
A.Kasia, Love_life, Izoleccc, alinalii, Magda lena lubią tę wiadomość
-
Cześć MiliTu - Każdy może witamy
Dzięki dziewczyny za pomysł na obiad - rano wstałam z pustką w głowie, bo ja praktycznie na nic nie mam ochoty mimo, że mdłości mnie omijają ale czytając o Waszych zupach, zabrałam się za gotowanie.... rosołu:) jak mi nie podejdzie to chociaż M będzie szczęśliwy
Dziewczyny pisałam w innym temacie, ale nie wiem czy ktoś tam jeszcze zagląda, więc zapytam Was
Od kwietnia zaczęłam pracę w Polsce. Pierwszy miesiąc umowa zlecenie, 3 kolejne okres próbny - do końca lipca, a od sierpnia mam dostać umowę na 3 lata. Chciałabym pracować jak najdłużej, ale nie do końca będzie to możliwe ze względu na charakter pracy. Jeżeli zdarzyłoby się tak, że od września/października musiałabym iść na l4 to jak patrzy na to ZUS biorąc pod uwagę fakt, że składki odprowadzam dopiero od kwietnia? Czy mogą być jakieś problemy z wypłatą świadczeń, no i czy mój okres zatrudnienia na umowie o pracę nie byłby zbyt krótki?
Druga sprawa - czy mam obowiązek informowania pracodawcy przed podpisaniem umowy, że jestem w ciąży, jeżeli dopiero 3 sierpnia mam potwierdzić ciążę? (na pierwszej wizycie jeszcze nie było widać fasolki).
-
Witam Nie nadrobiłam jeszcze całego wątku,dopiero próbuję. Widzę, że już było parę aniołków? Ja się tak strasznie boję! Dopiero zaczęłam 8tc, a jeszcze niedawno koleżanka poroniła w 10tc. Oby do 12tc, później chyba mniej będę się martwiła.
Czy Wy też macie bóle brzucha, na dole? Tak jakby ciągnęło ? Miałam na samym początu i dziś znów się zaczęło -
Tunia nie masz obowiązku informowania pracodawcy o swoim stanie. Co do umowy - ZUS może zareagować dwojako tzn może to olać albo może przyjść do pracodawcy na kontrolę i sprawdzić czy faktycznie świadczyłaś pracę na rzecz pracodawcy - jeśli umowa faktycznie była spełniona to nie ma problemu z wypłatą zasiłku.
-
No ale ten opis nie brzmi jak fikcja. Po prostu dziewczyna pracuje od niedawna. Tunia, to że składki są od kwietnia nie zmienia faktu, że masz prawo do chorobowego, a jeśli podpiszesz stałą umowę to także do macierzyńskiego. Czy w ostatnich miesiącach byłaś na jakimś L4? Ja nie mówiłabym przed podpisaniem umowy o ciąży, szczególnie w sytuacji gdy jest tak wczesna.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 14:43
-
Umowa nie była i nie będzie fikcyjna Czyli nie ma znaczenia jak długi okres czasu przepracuję zus i tak musi wypłacać chorobowe? Z tego co czytałam zus sprawdza średnią z ostatniego roku pracy i na tej podstawie wylicza wynagrodzenie chyba, że źle coś zrozumiałam... a u mnie to jak na razie 4 miesiące.
-
Ale ja nie pytałam o umowę Ja już swoją sytuację w tym temacie rozkminiłam
-
Jesli nie bylo 12 misiecy to zus wyliczy swiadczenie na podstawie sredniej z tych przepracowanych. Tak czy siak korzystnie jest miec na czas nieokreslony, bo pracodawca musi kontynuowac umowe po macierzynskim. Umowy czasowe koncza sie z ostatnim dniem macietzynskiego, takze warto dotrwac do tej nieokreslonej umowy.
Martita88 lubi tę wiadomość
-
baassiia dotrwać - zgodzę się, tylko w tych czasach to jest mega trudne - pracodawcy nie chcą dawać takich umów. Sama jestem w sytuacji gdzie mam na czas określony. Na szczęścia prawo mnie chroni i świadczenia później wypłaca mi ZUS. Fakt- nie mam gdzie wrócić, ale o to martwić się będę później. Przynajmniej będę miała czas na szukanie czegoś nowego. Po staraniach - teraz najważniejsza jest fasola - to że się doczekaliśmy.
-
Dziewczyny, mam pytanie (A.Kasia już chyba gdzieś o tym pisałaś, ale nie wiem, na której stronie):
jaki polecacie żel, tonik, krem, cokolwiek na pryszcze?! Dopadło mnie cholerstwo chyba na dobre, dziś pojawiły się kolejne biało-ropne "gady", nie wiem jak sobie z nimi poradzić. Oczywiście domyślam się, że to sprawka hormonów, ale czy jest na to jakiś sposób?
I jeszcze drugie pytanie:
jaki polecacie płyn do higieny intymnej. Wcześniej używałam płynu z serii Ziaji, ale wczoraj coś delikatnie jakby mnie "tam" zaswędziało, nie wiem czy to może efekt po depilacji, czy też jakaś zaraza się mnie czepiła:/ Wizytę mam dopiero za 10 dni, nie wiem czym mogłabym się zabezpieczyć.
Dziękuję za podpowiedzi