X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • magdaM85 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 u mnie tak samo, poranne mdłości to mit, one są z nami cały dzień:( w piątek nabrałam ochoty na mielone, zrobiłam oczywiście a potem mąż się nimi zajadał a mi od patrzenia się nie dobrze robiło:( mi na mdłości pomaga coś słodkiego, kupiłam sobie ciasteczka bellvity to mam zawsze przy sobie, w pracy podgryzam trochę bo nic innego mi nie wchodzi:( ale widać tak musi być, najważniejsze że dzidzia rośnie:)

dqprk6nlnzlsawwt.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy wizycie w toalecie teraz zobaczyłam na papierze kilka małych skrzepów krwi..Jestem załamana...Chyba na IP pojade bo do mojego gin nie mogę sie dodzwonić, a raczej jak ktoś mnie zawiezie...Nic mnie nie boli, ale ta cholerna krew...

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Przy wizycie w toalecie teraz zobaczyłam na papierze kilka małych skrzepów krwi..Jestem załamana...Chyba na IP pojade bo do mojego gin nie mogę sie dodzwonić, a raczej jak ktoś mnie zawiezie...Nic mnie nie boli, ale ta cholerna krew...

Jedź na IP, nawet jeśli nic poważnego to chociaż się uspokoisz. Trzymam kciuki, żeby było ok :*

• Martita88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko! Tego stwierdzenia mi brakowało! "KAC" idealnie oddaje mój stan dzisiaj :) Czuje się jakbym balowała 3 dni z rzędu bez spania i dużą ilością alkoholu :) mam nadzieję że po pierwszym trymestrze to wszystko przejdzie i będzie można już w pełni bez zakłóceń cieszyć się ciążą :)

Rudzialka - racuchy prosta sprawa :) ja robię ciasto jak do naleśników tylko gęste i dodaje banana albo jabłko i odrobinę białego sera rozgniecionego i smażę później posypuję cukrem pudrem i jest PYCHOTA!! :) no ale ja ostatnio tylko oczami mogę jeść bo na wszystko mam ochotę a jak coś włożę do ust to od razu nudności mam :/ no ale takim sposobem mój Ł je za troje :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 11:22

dqprwn15leplej5m.png
  • MiliTu Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak nieśmiało - mogę dołączyć ?

A.Kasia, Love_life, Izoleccc, alinalii, Magda lena lubią tę wiadomość

f10f52853bebc8eaaac54768198b67dd.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć MiliTu - Każdy może ;) witamy :) :)

Dzięki dziewczyny za pomysł na obiad - rano wstałam z pustką w głowie, bo ja praktycznie na nic nie mam ochoty mimo, że mdłości mnie omijają :) ale czytając o Waszych zupach, zabrałam się za gotowanie.... rosołu:) jak mi nie podejdzie to chociaż M będzie szczęśliwy :)

Dziewczyny pisałam w innym temacie, ale nie wiem czy ktoś tam jeszcze zagląda, więc zapytam Was :)

Od kwietnia zaczęłam pracę w Polsce. Pierwszy miesiąc umowa zlecenie, 3 kolejne okres próbny - do końca lipca, a od sierpnia mam dostać umowę na 3 lata. Chciałabym pracować jak najdłużej, ale nie do końca będzie to możliwe ze względu na charakter pracy. Jeżeli zdarzyłoby się tak, że od września/października musiałabym iść na l4 to jak patrzy na to ZUS biorąc pod uwagę fakt, że składki odprowadzam dopiero od kwietnia? Czy mogą być jakieś problemy z wypłatą świadczeń, no i czy mój okres zatrudnienia na umowie o pracę nie byłby zbyt krótki?

Druga sprawa - czy mam obowiązek informowania pracodawcy przed podpisaniem umowy, że jestem w ciąży, jeżeli dopiero 3 sierpnia mam potwierdzić ciążę? (na pierwszej wizycie jeszcze nie było widać fasolki).

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • MiliTu Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) Nie nadrobiłam jeszcze całego wątku,dopiero próbuję. Widzę, że już było parę aniołków? :( Ja się tak strasznie boję! Dopiero zaczęłam 8tc, a jeszcze niedawno koleżanka poroniła w 10tc. Oby do 12tc, później chyba mniej będę się martwiła.

Czy Wy też macie bóle brzucha, na dole? Tak jakby ciągnęło ? Miałam na samym początu i dziś znów się zaczęło :/

• baassiia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na umowie o prace jestes chroniona od 1 dnia umowy:) zus musi wyplacic chorobowe

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia nie masz obowiązku informowania pracodawcy o swoim stanie. Co do umowy - ZUS może zareagować dwojako tzn może to olać albo może przyjść do pracodawcy na kontrolę i sprawdzić czy faktycznie świadczyłaś pracę na rzecz pracodawcy - jeśli umowa faktycznie była spełniona to nie ma problemu z wypłatą zasiłku.

dqprwn15leplej5m.png
  • Martita88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Na umowie o prace jestes chroniona od 1 dnia umowy:) zus musi wyplacic chorobowe

Nie koniecznie :) jeśli umowa jest fikcyjna to nie musi nic wypłacać :)

dqprwn15leplej5m.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale ten opis nie brzmi jak fikcja. Po prostu dziewczyna pracuje od niedawna. Tunia, to że składki są od kwietnia nie zmienia faktu, że masz prawo do chorobowego, a jeśli podpiszesz stałą umowę to także do macierzyńskiego. Czy w ostatnich miesiącach byłaś na jakimś L4? Ja nie mówiłabym przed podpisaniem umowy o ciąży, szczególnie w sytuacji gdy jest tak wczesna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 14:43

43kt9vvjbmmercyy.png
  • Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umowa nie była i nie będzie fikcyjna :) Czyli nie ma znaczenia jak długi okres czasu przepracuję zus i tak musi wypłacać chorobowe? Z tego co czytałam zus sprawdza średnią z ostatniego roku pracy i na tej podstawie wylicza wynagrodzenie chyba, że źle coś zrozumiałam... a u mnie to jak na razie 4 miesiące.

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • MiliTu Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja nie pytałam o umowę ;) Ja już swoją sytuację w tym temacie rozkminiłam :)

• Tunia.a Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczek89 jak do tej pory ani razu nie byłam na l4 i po cichu liczę, że zbyt szybko nie pójdę.

l22ndf9hrctve4c9.png
    f2w3rjjgx3viqgmj.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli nie bylo 12 misiecy to zus wyliczy swiadczenie na podstawie sredniej z tych przepracowanych. Tak czy siak korzystnie jest miec na czas nieokreslony, bo pracodawca musi kontynuowac umowe po macierzynskim. Umowy czasowe koncza sie z ostatnim dniem macietzynskiego, takze warto dotrwac do tej nieokreslonej umowy.

Martita88 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • magdaM85 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia.a jaki to jest rodzaj pracy? bo napisałaś że do końca nie będziesz mogła pracować, a jesteś pewna, że w ogóle możesz? bo są prace których kobieta w ciąży nie może wykonywać.

dqprk6nlnzlsawwt.png
  • Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen, tak mi przykro:(
    To takie niesprawiedliwe ...

Rozalia nasza Gwiazdka z nieba<3
    Moje Aniołki 09.2013 [*] 12.2013 [*] 08.2014 [*]
    3277f92879.png

• MiliTu Przyjaciółka

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia dotrwać - zgodzę się, tylko w tych czasach to jest mega trudne - pracodawcy nie chcą dawać takich umów. Sama jestem w sytuacji gdzie mam na czas określony. Na szczęścia prawo mnie chroni i świadczenia później wypłaca mi ZUS. Fakt- nie mam gdzie wrócić, ale o to martwić się będę później. Przynajmniej będę miała czas na szukanie czegoś nowego. Po staraniach - teraz najważniejsza jest fasola - to że się doczekaliśmy.

• Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, dlaczego tak się dzieje?
    Mam nadzieję, że dasz szansę zostać szczęśliwymi mamusiami, tym które nas opuściły ...

3277f92879.png

• Karmelek211 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie (A.Kasia już chyba gdzieś o tym pisałaś, ale nie wiem, na której stronie):
    jaki polecacie żel, tonik, krem, cokolwiek na pryszcze?! Dopadło mnie cholerstwo chyba na dobre, dziś pojawiły się kolejne biało-ropne "gady", nie wiem jak sobie z nimi poradzić. Oczywiście domyślam się, że to sprawka hormonów, ale czy jest na to jakiś sposób?
    I jeszcze drugie pytanie:
    jaki polecacie płyn do higieny intymnej. Wcześniej używałam płynu z serii Ziaji, ale wczoraj coś delikatnie jakby mnie "tam" zaswędziało, nie wiem czy to może efekt po depilacji, czy też jakaś zaraza się mnie czepiła:/ Wizytę mam dopiero za 10 dni, nie wiem czym mogłabym się zabezpieczyć.
    Dziękuję za podpowiedzi :)

3277f92879.png

‹‹ 136 137 138 139 140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ